Autor Wątek: Spalanie - DYSKUSJE  (Przeczytany 48155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Spalanie - DYSKUSJE
« Odpowiedź #25 dnia: 09 - Maja - 2017 - 18:37:46 »
nie bardzo rozumiem dlaczego porównujesz silnik Diesla z PB
Może mało zrozumiale to opisałem ale porównanie ma na celu pokazać jak mądrale walczą jak konie pod górę i mimo ich usilnych starań mimo nawkładania elektroniki po zęby to te nowe cacuszka nie palą wcale mniej od starych przestarzałych konstrukcji .Dołożyli parę koni skracając żywotność i wszyscy są zadowoleni .A przynajmniej muszą bo nie mają wyjścia / wyboru .
Wspominasz o swoim spalaniu w okolicach 20 litrów ale przemilczałeś pojemność silnika .Niech wychyli się chociaż jeden z nowiutkim cacuszkiem niech przyciśnie by chociaż sprawdzić czy są te konie pod maską i zamieści fotkę ze swojego spalania .A wynik nie jednego może zaskoczyć .Jak na razie to wyniki średniego spalania jakie zobaczyliśmy to z jazdy "niedzielnego kierowcy"(bez urazy ).Tylko nie do końca mogę zaskoczyć po co kupować furę 190 konną by jeździć jak wozem z mocą 60 koni .Czy ta moc to tak dla szpanu ?Czy zakup wozu o mocy małej ciężarówki by jeździć po bułki nie mija się z celem ? 

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #26 dnia: 09 - Maja - 2017 - 18:41:54 »
Hmm.... idąc twoim tokiem rozumowania to po co wgl mocne auta?
Po co wgl. nam auta skoro tą samą pracę ( przewóz osób i rzeczy ) możemy wykonać koniem z wozem.....

A co do spalania i pojemnosci zobacz, że jest też wstawka o RX8 ktorego pojemność silnika wynosi jedyne 1.3l ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #27 dnia: 09 - Maja - 2017 - 18:59:42 »
Koledzy dyskusja dotyczy spalania w Vw Tiguan a nie w innych autach.
proszę trzymać się tematu.

Podziękował: Siemek

Offline Tig357

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Maja - 2017 - 11:09:54 »
Ja trochę poprę kolegę w temacie wysokiego spalania nowych konstrukcji. Nie mam jeszcze dużego doświadczenia w spalaniu Tiguana bo ciągle czekam na swojego ale przez weekend testowałem Tiguana 2.0 TSI 180 KM. I muszę powiedzieć, że byłem zszokowany spalaniem tego auta, bo pod moją nogą palił średnio około 12l/100km. Mocno się zastanawiałem nad zamówieniem TSI 220KM ale jak zobaczyłem ile pali ten słabszy to zrezygnowałem. 13-14l/100km to pali obecnie mój 10 letni s-max z paliwożernym silnikiem 5-cio cylindrowym 2,5T i 220KM (wycofanym z produkcji właśnie z uwagi na wysokie spalanie) - spodziewałem się, że nowe konstrukcje "super-technologiczno-ekologiczne" po dekadzie rozwoju silników spalinowych będą zdecydowanie bardziej oszczędne.

Reasumując: obecnie chyba nie ma co patrzeć na pojemność silnika tylko raczej na moc i na tej podstawie spodziewać się realnego spalania. 150-200KM pali około 10-13l/100km, 200-300KM około 13-16l/100km itd. (oczywiście każdy wie jak ciężką ma nogę ;))

I na koniec stara ludowa prawda: Jest moc jest zabawa! Mało wachy mało mocy ;)

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #29 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 09:28:00 »
a ja mam ogromny dylemat czy brac 2.0 tdi 150 czy 2.0 tsi 180... jak ma mi palic 12ltr PB po miescie to srednio to widze :) to moj 3.0 BiT pali jakies 12 a ma 360KM

Biorąc pod uwage jazde w 90% po miescie w wawie (czyli glownie korki) i przebiegi rzedu 15 tys

Offline arekp

« Odpowiedź #30 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 10:46:12 »
a ja mam ogromny dylemat czy brac 2.0 tdi 150 czy 2.0 tsi 180... jak ma mi palic 12ltr PB po miescie to srednio to widze :) to moj 3.0 BiT pali jakies 12 a ma 360KM

Biorąc pod uwage jazde w 90% po miescie w wawie (czyli glownie korki) i przebiegi rzedu 15 tys

Z takim założeniem, osobiście ... zdecydował bym się na 1.4 (czy chyba obecnie 1.5) TSI, bez 4-MOTION. Ale nadal benzyna. Diesla zabijesz miastem, co finalnie po 3-4 latach odczujesz na serwisach - wtryski, DPF i choroba wie co jeszcze.

Offline wojo

« Odpowiedź #31 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 11:00:00 »
1.4 odpada bo nie ma 4motion w highline... poza tym skrzynia 6biegów i przy pełnym aucie słabo jedzie :)

1.5 nie został zaadoptowany do tiga

Offline arekp

« Odpowiedź #32 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 11:59:05 »
Chcesz mniej palące auto, ale z 4-MOTION. To się nie uda. Napęd jest stały.

Piszesz, że 90% przebiegu (13,5kkm rocznie wedlug Twoich założeń) będziesz robić po Warszawie. Nie wykorzystasz ułamka możliwości mocniejszego silnika i 4x4.

Gdyby nie fakt, że do nas do centrum wjeżdżam rzadko, a jeszcze rzadziej w godzinach porannego i popołudniowego szczytu, to nie zdecydował bym się na 180KM, tylko właśnie na mniejszy silnik ... no i nie był by to duży Tiguan, tylko coś małego.

Po przejechaniu 13kkm z TSI oraz po dwóch w miarę nowych Audi z TDI przez ostatnie 8 lat, nie wiem co by mnie przekonało do zakupu diesla. Chyba nic.

Offline wojo

« Odpowiedź #33 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 12:15:21 »
4x4 bardzo czesto wykorzystuje (mam w rodzinie golfa 1.4 tsi 150km i każde ruszenie bez wzgledu na to czy sucho czy mokro, uruchamia sie trakcja - wiec podziekuje za takie przyjemnosci), a silnik mocny to auto bezpieczniejsze... nie jestem emerytem - mam ciezką noge i wole nie uzywać nadmiaru mocy niż potem żałować, że w razie potrzeby jej po prostu nie mam. Jeżdziłem 1.4 tsi po wawie (4 osoby) i osobiscie dla mnie odpada do takiego auta, może gdybym jechał sam to było by ok. Co najciekawsze to spalanie miałem rzędu 8-9 ltr

Podobna sytuacja ma sie w Kodiaqu choc tam auto jest wieksze i ciezsze... 1.4 to pomyłka - i dopiero optymalnie sie jezdzilo przy dieslu 2.0 190KM

Natomiast 1.4 jest IDEALNY do auta wielkosci golfa - tylko szkoda, że nie ma 4motion.

Tak przy okazji... kupić SUVa z napędem tylko na przednią oś? troche słabo wg mnie :) wiadomo każdy ma inne priorytety

Offline arekp

« Odpowiedź #34 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 12:38:27 »
Ja wybrałem z 4x4 i mocniejszym silnikiem. Założenie miałem, że jeśli średnie spalanie nie przekroczy mi 12l/100km, będę zadowolony. Przy dużym deptaniu i nieekonomicznej jeździe nie wyskakuje ponad 11l.

Obecnie rozwazający Tiguana są w tej komfortowej sytuacji, że mogą sobie na forum takim jak to sprawdzić ile realnie poszczególne silniki spalają. Ja miałem do dyspozycji jedynie katalog, ponieważ nawet dziennikarskie testy na tamten czas były jedynie "w koło słupa" robione, żadnej realnej informacji nie niosły.

Tak jak napisałeś, każdy ma inne priorytety. Ale kupowanie SUVa - mimo że Tiguan jest lekki - i oczekiwanie przy mocnym silniku oraz dużej ilości elektroniki spalania w mieście na poziomie 9l/100km i mniej, to szukanie jednorożca. Białego w dodatku. I jeszcze żeby kosztował do 100k PLN ;] Brutto oczywiście.

Offline arekp

« Odpowiedź #35 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 12:39:50 »
Jeszcze jedna kwestia. Jeśli ktoś zamierza jeździć 2-3 lata i zmieniać auto, to niech bierze TDI do miasta, ponieważ problemy i tak go nie dosięgną, a spalanie faktycznie będzie mniejsze. Tyle, że 15kkm rocznie to za mały przebieg, aby to miało sens finansowy.

Offline wojo

« Odpowiedź #36 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 12:47:46 »
W moim przypadku 2-3 lata to bedzie jeździł ojciec ktory ma obsesje na temat niskiego spalania :) potem ja zabiore auto i troche nim pojezdze. Liczę, że 5-7 lat pobędzie na pewno z nami

Znając styl jazdy mojego ojca on pewnie bedzie mial spalanie rzedu 9ltr a moze i mniej o ile to mozliwe... przy mojej jezdzie siegnie blizej 12ltr

Sugerujesz ze 2.0 tdi po 3 latach zacznie sie sypac? w A4 B8 2.0 tdi w rodzinie jest przejechane 150 tys i oprocz oleju i filtrów nie było dosłownie nic robione (nawet dpf nie był ruszany) 75% miasto reszta trasa

Offline arekp

« Odpowiedź #37 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 13:02:51 »
Sugerujesz ze 2.0 tdi po 3 latach zacznie sie sypac? w A4 B8 2.0 tdi w rodzinie jest przejechane 150 tys i oprocz oleju i filtrów nie było dosłownie nic robione (nawet dpf nie był ruszany) 75% miasto reszta trasa

Przed Tiguanem użytkowałem A4 B8 2.0 TDI AVANT. Z autem nie miałem żadnych problemów, więc odkupił je ode mnie kolega. Wiadomym było, że przy przebiegu ~250kkm (rocznik 2008) będą do zrobienia wtryski, tyle że to był samochód używany głównie na trasach. Zrobił wtryski, polatał kolejne kilka tysięcy i zaczęły się problemy, to z lambdą, to z pompą paliwa. choroba wie co jeszcze, bo nadal są jakieś przeszkody w użytkowaniu bez stresu.

DPF w A4 B8 ma procedurę samowypalania, której większość nawet nie zauważa w działaniu - lekko wyższe obroty, lekko zmieniona charakterystyka pracy silnika. Nie wiem jak jest w Tiguanie, ale porównując moje 8-letnie A4 z przebiegiem 250kkm przy sprzedaży, a 10 miesięcznego Tiguana z prawie 13kkm na liczniku ... chyba wolałem bardziej moje A4.

Nie sugeruję, że Tiguan będzie się sypać, ale obawiam się że diesla używanego w mieście - zwłaszcza takim jak Warszawa - zajedzie się szybko, i kolejny użytkownik, wychodzi z opisu że Ty będzie miał co robić ;-) Nie pisałeś, czy centrum WAW czy obrzeża, ale tak czy siak, silnik ze start-stop, DPF, diesel.

Ja bym nie zaryzykował. I tego nie zrobiłem, co wywołało spore zdziwienie w moim otoczeniu, że zacytuję: "że ty, wieloletni zwolennik diesla z grupy vw, kupujesz benzynę?". A podjąłem właśnie taką decyzję, ponieważ zmienił mi się sposób użytkowania auta, z 30 miasto/70 trasa, na 90 miasto/10 trasa.

Ponieważ mam wyliczenia długodystanowe ze spalania aut, mogę Ci napisać że A4 mam średnią z ostatnich 50kkm przed sprzedażą na poziomie 8,1l/100km (2.0 TDI 143KM, bez quattro), a przy Tiguanie z 13kkm mam 10,6l/100km (2.0 TSI 180KM, 4-motion. A3 z 2004 roku z silnikiem 2.0 TDI 140 KM - jeszcze na pompowtryskach - spalanie średnie miało na poziomie 8,5l/100km. Tyle, że to był "mały diabeł", w którym miałem najwięcej frajdy z jazdy - zwłaszcza na zakrętach 75-90 stopni ;-)

Offline wojo

« Odpowiedź #38 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 13:26:47 »
droga do warszawy przez łomianki (najgorsza sprawa to kiełbasiana górka) i potem na młociny do metra wiec jakies 15km w jedna strone

Nasz 2.0 Tdi B8 jest w multitroniku i pali srednio jakies 6.5-7 ltr :) ale tam akurat jest mozliwosc rozpedzenia sie do 100 bez przekraczania 2 tys obr

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #39 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 18:03:11 »
Te dane o spalaniu myślę, że powinno się traktować czysto poglądowo. Każdy ma inną nogę i od tego kolosalnie zależy spalanie. Robiłem takie eksperymenty; ta sama trasa ok. 150km jeżdżona spokojnie i oszczędnie wyszła 5,8 a przy jeździe dynamicznej, bez szaleństw 8,5.
Poza tym nikt tutaj nawet nie wymienił parametru kół i opon, a jednak myślę że będzie spora różnica pomiędzy moimi 20" a np. 16-17".
Jeszcze na marginesie dodam apropo jazdy po mieście, użytkowałem przez 8lat Toyote 2.0D4D 90/10 miasto/trasa i zero problemów z Dpfem czy czymkolwiek innym w osprzęcie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #40 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 11:06:43 »
Czy ktoś z Was pokusiłby się o sprawdzenie wiarygodności wskazań komputera ?
Też jeżdżę nowymi autami z komputerem i przy tankowaniu po korek i fizycznym przeliczeniu spalania, różnice w stosunku do wskazań komputera są dość znaczne i zawierają się w granicach 1-2 L na 100 km. To jest znaczna różnica i nie dotyczy tylko jednego pojazdu w firmie. Wiem że przy spalaniu rzędu 6-7 L/100 km nie będzie to tak duża różnica jak w moim przypadku (spalanie 10-15L) ale jestem ciekaw dokładności komputera w nowym Tiguanie  ;)

Offline arekp

« Odpowiedź #41 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 11:37:50 »
Na samym początku weryfikowałem, różnica ~0,5l.

Na co dzień również leję zawsze pod korek i spisuje przebiegi + tankowania. Trzeba jeździć, to się tankuje i kropka ;)

W razie gdyby komuś rozbieżność we wskazaniu vs. rzeczywistość mocno przeszkadzały, jest możliwość skorygowania wskazań w serwisie - lub VCDSo-podobnymi rozwiązaniami.

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #42 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 16:54:31 »
U mnie wynosi do max 0.2-0.3 l/100 km. Weryfikowałem przy kilkunastu tankowaniach (od pustego do pełnego baku). Co ciekawe przy tankowaniu na nowej stacji markowej zawsze z tej samej pompy średnia z kilku razy wyszła 0 (różnice przy poszczególnych tankowaniach wynikają raczej z odpowietrzenia). Ta sama technika na już istniejącej stacji markowej (testowałem dwie) i błąd z kilku tankowań to ok 0.2l/100km.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #43 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 17:57:34 »
U mnie wynosi do max 0.2-0.3 l/100 km

U mnie podobnie na początku przez kilka tankowań porównywałem i poziom błędu był 0,2L

Dodano:  16 - Czerwca - 2017  -  16:23:14
Swój test w tym zakresie zrobił zespół Zachara:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #44 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 16:33:40 »
Ten test obnaża prawdę o wskazaniach komputerów pokładowych (nie tylko w Tiguanie), a wierzę w to, bo sam na co dzień takie testy przeprowadzam.
Rzeczywiste spalanie wyższe o 1-litr od wskazań komputera, potwierdza moją teorię o bardzo optymistycznym skalowaniu tegoż urządzenia, zdecydowanie pod zadowolenie użytkownika ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 18 - Czerwca - 2017 - 18:16:04 »
Bardzo ciekawy temat ale mam do was takie pytanie. Czy porównywaliście przejechane kilometry pomiędzy paliwem ON Verva oraz ON Dynamic. Jeśli macie ochotę to przetestujcie i dajcie znać czy i jakie różnice Wam wyszły. Może spadnie Wam spalanie. ;)

Offline punza

• :: StartLine
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #46 dnia: 19 - Czerwca - 2017 - 08:13:17 »
Ciekawi mnie temat tych paliw premium, sprawdzałeś czy to na razie tylko Twoja hipoteza? :) Pewnie mają dobry wpływ na elementy silnika, ale czy mają wpływ na spalanie?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 19 - Czerwca - 2017 - 08:30:17 »
Według mnie to nie hipoteza. Sporo jeżdżę wiec tankuje do pełna. W moim przypadku na Verva robie max 750 km a na Dynamic max 890 km. Sprawdzałem tą różnice tankujac sie w różnych częściach kraju. Myśle że warto by to ktoś potwierdził oczywiscie uprzednio to sprawdzając.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline wojo

« Odpowiedź #48 dnia: 27 - Czerwca - 2017 - 00:13:39 »
No i stało się. Dzisiaj odebrałem swojego Tiga :D. Jestem mega zadowolony  :D. Wkrótce zamieszczę zdjątka.

Ze spalania również? :D

Offline D4r3k_40

• :: TrendLine
  • Moc: 180 KM
  • Rej: GS
« Odpowiedź #49 dnia: 27 - Czerwca - 2017 - 19:12:00 »
Ze spalania również? :D
[/quote]

Decydując się na ten silnik, wiedziałem że spalanie nie będzie na poziomie mojego Golfa VII 1.4 140 KM (ok 7.5 l/100 km). Ale jak się chciało 2.0 TS 220 KM do wiedziałem że spalanie będzie wyższe. Na razie przejechałem 250 km wiec spalanie na poziomie 10 l.

Tagi wątku: