Jak pisałem zamontowałem niedawno hak holowniczy Westfalia (obrotowy).
Generalnie wszystko działa - światła, wyłączenie tylnych czujników parkowania przy cofaniu, wyłączanie świateł przeciwmgielnych w aucie przy pracy z przyczepą , działa alarm antykradzieżowy na przyczepie i generalnie wszystko.
Mam natomiast błąd - coś źle skodowałem. Błąd pokacuje się na radiu i na infotaiment
1. W menu CAR włączyłem menu rozpoznawania znaków drogowych dla przyczepy oraz ustawianie progu prędkości. Menu działa ale podejrzewam że coś jest nie tak z kodowaniem skoro mam błędy.
2. w Liczniku AID mam w informacji o przyczepie okno z wpisem "Obc. zaczepu: -- (brak danych w kg) oraz masa przyczepy -- (brak danych w kg) a poniżej "Uwaga na maks. masę przyczepy, Instr. obsługi."
- TYLE ŻE W MANUALU NIC O TYM NIE ZNALAZŁEM (sprawdzałem w instrukcji PL i EN)
3. Silnik - nie udało mi się uaktywnić trailera w module silnika - gdzie wyczytałem że mogę nie mieć mapy konfiguracji silnika do pracy z przyczepą.
- na większości forum opisano to jako "Pomiń"
Ma ktoś wiedzę jak z tym powalczyć ?
Dodano: 12 - Maj - 2020 - 13:19:51
STG 56 RADIO i 5F Multimedia - Błąd taki sam tu i tu "Function limitation due to missing message"
"U111100"
Static
Dodano: 12 - Maja - 2020 - 15:56:10
Błędy ogarnięte

Przypadkowo włączyłem w multimedia menu dla Trailer Assist który bez park assist nie działa.
Czyli moduły radia i multimedii nie otrzymywały informacji od modułu parkowania i to była przyczyna.
Pozostało mi tylko ogarnąć informacje o wadze przyczepy w AID.
Walczę

Dzisiaj kupiłem uchwyt na rowery to jest na czym testować

lampy, alarm - wszystko śmiga jak trzeba

Może komuś się przyda informacja o komunikacie o obciążeniu przyczepy na liczniku AID.
Funkcja generalnie do ukrycia i nie działa bez specjalnego haka kuli który takie informacje potrafi przekazywać do komputera.
Z tego co wyczytałem - funkcje używane w Australii i Canadzie.
Dodano: 24 - Maj - 2020 - 13:19:51
Zgodnie z obietnicą załączam udokumentowane czynności podczas montażu haka holowniczego.
Nie jestem specem od pisania takich instrukcji

- wybaczcie za jakieś literówki itp.
Dokumentacja skupiona jest jest na zestawieniu niezbędnych części oraz opisie jak dobrać się do auta

.
Sprawy kodowania są ujęte dość skromnie. Skorzystałem z bardzo fajnie napisanej dokumentacji kolegów z Hiszpanii

Miłego czytania
https://vw-clubpolska.pl/index.php?action=downloads;sa=downfile&id=238