Tak, niby TAK.

Backup konfiguracji auta zrobiłem DOB11 - błędów brak - czyli auto gotowe do wpinania

.
Coś czuje że do Poniedziałku z tym poczekam bo ma dojechać wiązka przetwornicy.
A nadal szukam wtyczki lub wiązki latarki no i szukam jeszcze wiązki kamery cofania high.
Ehh co miesiąc żonie mówię że koniec z wydatkami na to auto - i jakoś słowa nie dotrzymuje

Dodano: 29 - Stycznia - 2021 - 14:03:40
Trzymajcie kciuki

Rozpoczynam etap wpinania kabli w instalacje.
PS: A może ktoś wie pod którym pinem w bornetx jest sygnał alternatora?
Dodano: 27 - Kwiecień - 2020 - 16:46:00
Witam,
1. Hak wisi
2. Wiązka położona
3. Kable wpięte
DZIAŁA !!!
Z hakiem nie ma problemu - opuszcza się, wysyłając komunikaty na AID, wszystko świeci.
Inne problemy:
Jeszcze walczę z poprawą kodowania innych modułów.
Moduły elektryczne, ACC, Front asisst walą błędem o niezakodowaniu tego samego sprzętu.
Walka trwa

PS: Ten kto to robił wie ile to kosztuje pracy

mi łącznie ze 16 godzin.
No ale czego się nie robi dla pogłębienia wiedzy no i oszczędności:)
Dokumentacja będzie

Dodano: 28 - Kwiecień - 2020 - 18:52:27
Projekt HAK zakończony - wszystko działa bezbłędnie.
Zanik zamknę boczki bagażnika zdoktoryzuje się jak podłączyć te latarkę bagażnika oraz przetwornicę - tu nadal szukam info pod który pin z przodu to podlączyć.
Dodano: 30 - Kwiecień - 2020 - 20:45:51
Hej,
Hak już przeszedł diagnostykę (wszystko OK)
Działa ale jeszcze trochę pracy z nim mam - na razie przygotowuje się do poskładania tapicerek itp.
Kodowanie - jeszcze walczę

. Podstawowe funkcje haka działają ale uparty jestem i chcę go zakodować jak w ASO (ze wszystkimi funkcjami)
- koduje alarm haka bo jest w pakiecie
- koduje wyłączenie przeciwmgielnych gdy przyczepa je ma
- koduje choć nie iwem jeszcze jak miernik obciążenia haka - na licnziku pojawia się masa całk, masa obciążenia ale wartości są puste - poczyam
- koduje ACC, radio, generalnie wszystko co można z hakiem zrobić.
Odpowiadając na pytania:
1. Koszt zakupów części używanych zamknął się w 1400
- hak obrotowy z wiązką i gniazdem (13 pin) (jak nowy) 400 PLN
- moduł haka 600
- przycisk opuszczania haka - 100
- wiązka wewnętrzna haka - 300
2. Co sprawiło największą trudność
- zdejmowanie elementów dekoracyjnych w aucie ina zewnątrz - jak nie wiesz jak to wygląda pod spodem to łatwo połamac
- Podłączanie kabli pod skrzynkę bezpieczników - jak wyżej jak nie wiesz jak elementy rozebrać to walka trwa dłużej -u mnie skrzynkę nie dało się opuścić - poduszka kolan wadziła, naciągałem kable no i jakoś się udało
3. Zabezpieczenie przez zwarciem -? hmm
o co dokładnie chodzi? NA wypadek gdy przyczepa ma zwarcie jak hak się zachowa
Dobre pytanie - odpowiedzi nie znam ale poczytam o tym.
Generalnie zakładam że jakieś jest ale tu musze się odnieść do dokumentacji , spróbuje poszukać.
Ale jeśli chodziło o zwarcie podczas instalacji to odłączyłem AKU - oczywiście po podłączeniu było masa błędów - w sumie wszystkie znikają jak ruszysz autem z 10 metrów. Ale dopóki go nie ruszyłem błędy byly.
4. Wszystko zrobiłem sam - tylko ja i internet - kodowanie podstawowe to wszędzie w necie znajdziesz ale już takie jak alarm czy światła to trzeba poryć.
- mam w menu radia czytanie znaków drogowych dla trailer i tego też łatwo nie znalazłem
5. Tak jak obiecałem przygotuje mini dokumentacje dot montażu ale podejść do niektórych elementów

Teraz i tak auto rozebrane bo jak pisałem dokupiłem przetwornicę którą przy okazji wpiąłem w bezpieczniki ale kabelek do sygnału alternatora nie wiem gdzie wpiąć - zatem auto rozebrane aż tego się nie dowiem.
Latarka OSRI VW - też dokupiłem bo boczek miałem z tyłu zdjęty - czekam na złączki bo auto nie ma wolnych wtyków do dodatkowego oświetleniea
Te tematy też opiszę

w przyszłości