Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II  (Przeczytany 123148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patronx

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSA
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II
« Odpowiedź #25 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 07:50:10 »
Dla mnie bagażnik trochę za mały, przyzwyczaiłem się to wygodnictwa w przestrzeni. Na tą chwilę odpuszczam Tiguana, będę sprawdzał modele: Subaru Levorg, Nissan X-trail, Mitsubishi Outlander

Offline SolTiger

• VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #26 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 16:59:34 »
Cześć.

W temacie wątku - właśnie odebrałem Tiguana 1.4 TSI 150 KM DSG Highline.
Oniemiałem - jest ULTRA cicho. W sumie przy delikatnej muzyczce z radia, to na postoju tylko po obrotomierzu wiadomo, że silnik pracuje.
Wprawdzie trudno mi wypowiedzieć się o niezawodności, ale jeśli szukasz cichego auta to będziesz z pewnością zadowolony.

Co do dynamiki - może w trybie Drive nie ma szału, ale po przełączeniu skrzyni na Sport wyprzedzanie
na trasie oceniam jako dostatecznie komfortowe. Wiadomo, silnik nie dla tych, co myślą o wyczynach na drodze, tylko raczej
dla mających lekką nogę. Ja do takich należę i jak na razie - gorąco ten silnik polecam.

Może ta opinia pomoże Ci w podjęciu decyzji.

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #27 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 22:35:43 »
Ja mam od kilku dni:) Oryginalne z VW, bezbarwne.

Miałem podobny problem w Golfie - po 2 latach mimo ostrożnego postępowania, widoczne było sporo rysek i generalnie śladów zużycia.

https://www.vw-sklep.pl/pl/sklep/p/207270/folia-ochronna-strefy-ladunkowej-bagaznika.html

Montować mi się nie chciało, nakładki wymagają odpowiedniej temperatury całego pojazdu (koło chyba 17 stopni), inaczej mogą się odkleić. Należy zderzak dobrze wyczyścić (opakowanie zawiera odpowiednie środki i instrukcję). Praktycznie tego nie widać. Radził mi to każdy, kto miał takie problemy.

Alternatywą jak wozisz dużo brudnych rzeczy jest
https://www.vw-sklep.pl/pl/sklep/p/207263/dwustronna-mata-bagaznika.html

Trochę mniej elegancka i trochę kłopotliwa. Jak wozisz worki ziemniaków to idealna:)

Co do wcześniejszych postów bagażnika - każdy powinien bagażnik zobaczyć i go przetestować pod kątem tego co będzie wozić. No i porównywać auta podobnej klasy. Porównanie z Juke (którego ma żona) jest po prostu zabawne. Litry czasami nie oddają praktyczności. Ja też wole mieć wygodniej z tyłu. Bagażnika w T2 jeszcze nie wypełniłem na maksa.

EDIT: poprawiłem linka do folii ochronnej

Offline rk

« Odpowiedź #28 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 22:53:00 »
To też zadziała, ja chciałem coś dyskretnego czego za bardzo nie widać.

Offline rk

« Odpowiedź #29 dnia: 30 - Stycznia - 2017 - 23:01:08 »
Sprobuj, może ci w cenie zainstalują albo z jakaś inna usługą połączą.

Ja tą listwę dostałem w gratisie z autem. Wyklejali mi też folie na progi, więc nie wiem ile za tylna listwę konkretnie. Żeby to ładnie zrobić jest sporo zabawy (te 3 listwy to na ponad godzinę zabawy może być wliczając czyszczenie). Za dychę nikt tego nie zrobi. Więcej niż 50 bym nie dał.

Offline arekp

« Odpowiedź #30 dnia: 07 - Czerwca - 2017 - 20:26:30 »
Aby pomóc tym którzy swoje Tiguany dopiero konfigurują, proszę aby umieścić zdjęcia kolejnych wnętrz kolorystycznych/materiałowych tych którzy swoje auta już odebrali.

Starajcie się proszę nie powielać zestawów zdjęć, aby nie robić bałaganu.

Tapicerka popielato-czarna

[img]http://i63.tinypic.com/20605de.jpg[/img]
Cienie na fotelach to nie kurz/brud. Materiał układa się w różne strony, wystarczy przejechać dłonią.
Łatwo brudzą się progi i niestety zdarzyło się, że zimowa kurtka pofarbowała mi podłokietniki na drzwiach i środkowej konsoli.
Materiał jest bardzo przyjemny w dotyku, połączenie materiałów wydaje się solidne.

Zdecydowanie bym wybrał ponownie - z uwagi na małe dziecko chciałem wybrać skórę, ale względy finansowe nie pozwoliły na ten dodatek.

Offline luk99

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #31 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 09:08:21 »
zdjecia cos sie nie laduja
edit. zapomnialem ze serwer w pracy blokuje niektore domeny i dlatego pewnie tego nie widze

Offline AdekWykr

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #32 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 14:38:33 »
Wszystko bardzo ładnie widać. Mam dokładnie taki sam środek. wg mnie super.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #33 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 17:58:00 »
Nie ma takiego tematu a zapewne nie jednej osobie może pomóc w przyszłej decyzji kupna nowego auta...
Temat skierowany oczywiście do posiadaczy Tiguanów - krótka piłka... czy gdybyście mogli cofnąć czas to też zakupilibyście VW ?

Mile widziane za i przeciw ew. jakiej marki i model byście wybrali jeżeli nie jesteście zadowoleni z Tiga

Offline Robert_em

• Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #34 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 19:10:46 »
Na tak zadane pytanie moja odpowiedź brzmi: tak.
Ale gdybym miał dzisiaj wybierać to byłoby to nowe Volvo XC 60.
W zeszłym roku moim zdaniem Tig nie miał konkurentów, a nawet dzisiaj tylko sentyment do Volvo sprawiłby ze wybrałbym tą markę, bo dalej uważam że Tig oferuje najwięcej za swoją cenę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

« Odpowiedź #35 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 19:26:58 »
Xc60 to trochę inna liga :) i auto o klasę wyżej... pomijam już cenę która zaczyna się tam gdzie praktycznie w Tiguanie się kończy ;)

Ale skoro porównujesz do Volvo tzn, że Tig musi być na prawdę ok!

ja już wstępnie złożyłem zamówienie na VW natomiast jeszcze się waham pomiędzy Tucsonem, Sportage, Xtrail, Q3, Rav4, CX5 i  chyba tyle... :)

Offline WuWojtas

• Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #36 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 21:23:56 »
@wojo z tych aut co wymieniłeś, to tylko Q3 wziął bym pod uwagę - żaden inny nie wygrałby jak dla mnie z Tiguanem.
Zdecydowanie jeszcze raz wybrałbym Tiga, ale już teraz wiem z jakimi opcjami (bo wcześniej to nawet sprzedawca nie wiedział).
Jeszcze do porównania nową Kugę lub Edge można wziąć, ale ja dalej wybrałbym VW.
Po przejechanych już 12 tys. km jestem pewien dobrego wyboru.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #37 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 21:33:21 »
ja już wstępnie złożyłem zamówienie na VW natomiast jeszcze się waham pomiędzy Tucsonem, Sportage, Xtrail, Q3, Rav4, CX5 i  chyba tyle...

Tą grupę aut pewnie większość rozpartwała, ja pominąłem Q3 i Sportage, a miałem dodatkowo na liście CRV. Dla mnie jedynym autem który rywalizował jakością wykończenia wnętrza była właśnie CRV, ale ma za stary i nieekonomiczny silnik benzynowy.

TAK, po przejechaniu 8tys. jeszcze raz bym kupił Tiguana.

Offline wojo

« Odpowiedź #38 dnia: 14 - Czerwca - 2017 - 22:33:43 »
Podzielis sie jakie dokladnie wyposazenie teraz byś dobrał? :)

Dla mnie osobiście Kuga całkowicie odpada... nie podoba mi sie, srodek wyglada jak fiesta a opcje wyposazenia za te pieniadze to troche smieszne sa... poza tym jezeli juz brac to tylko vignale a to juz cena kosmos

Q3 jest bardzo fajne ale troche taki nijaki. Środek już stary - jedyne co mnie urzekło to silnik 1.4 oraz wyciszenie.
W tiguanie dla mnie 1.4 za słaby a w Q3 świetnie dawał sobie rade. Ma ktoś porównanie jak z wygłuszeniem q3 vs Tig?

Na forum piszemy w języku polskim z wszelkimi jego zasadami. Proszę o tym pamiętać, bo następny taki post wyleci do kosza a autor zostanie urlopowany. Dziękuję.

Offline Kabe

« Odpowiedź #39 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 00:54:47 »
Z wyposażeniem to jest sprawa bardzo osobista, każdy ma inne potrzeby,  przyzwyczajenia i oczekiwania. Ja np. chciałem koniecznie skrzynię manualną więc nie mogłem wziąść Highline tylko musiał być Comfortline. Doposażyłem go do poziomu HL ale nie wszystkie dodatki były potem dostępne. Chciałem mieć AreaView oraz szklany dach ale nie dało się wtedy tego domówić (teraz dach już można).
Jeśli masz dylemat co do ktorejś opcji doposażenia to proponuje o nią konkretnie zapytać, to kilka osób wypowie się za i przeciw lub też o zaletach i wadach.
Ja mam np. dylemat co do foteli ErgoActive, generalne to super opcja bo mają rozbudowaną regulację, ale wbudowana przedłużka siedziską którą się wysuwa do tylnej części kolana ma od frontu twardy plastikowy boczek który mi przeszkadza. Nie wiem czy jasno to opisałem,  czy ktoś na to zwrócił uwagę?

Offline Robert_em

« Odpowiedź #40 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 07:56:45 »
Co do siedzeń, to niestety nie było mi dane wypróbować ErgoComfort, bo w trakcie czekania zmieniłem na skórę, w której tej opcji nie ma :evil:
A tylko w skórze jest elektryka i pamięć ustawień (również w kluczyku), co ogromnie ułatwia dzielenie się autem z żoną  :D
Ja Q3 nie brałem pod uwagę w ogóle, bo po pierwsze jest to stary model, a po drugie jest w zupełnie innej lidze jeśli chodzi o wielkość. Do Tiga to już Q5 prędzej można porównywać, ale dopiero teraz, jak wyszedł nowy model. W zeszłym roku rozważałem jeszcze X1, bo był nowy model właśnie - sporo większy i zgrabniejszy, oraz NX ale tu po przejażdżce hybrydą stwierdziłem, że to wycie, to nie dla mnie.
Z wymienionych wcześniej Tuscona, Sportage, CRV, RAV4 - kompletnie odpadły jak tylko wsiadłem do wnętrza - totalna porażka, jakość wnętrz w tych autach. Mimo że ostatnio miałem Toyotę, to stwierdzam, że japońskie auta pod względem wnętrz (oprócz Mazdy), to pozostały jakieś 15lat do tyłu, i to niezależnie gdzie człowiek zajrzy. Deski rozdzielcze jeszcze coś tam zmieniają, ale np. heble (bo ciężko to przyciskami nazwać) już walą te same od 20 lat. W bagażniku te same twarde świecące się obrzydliwie plastiki, które widziałam u znajomego w KIA Shuma 20 lat temu! Masakra! Poza tym technologia - w którym z tych aut macie matrix ledy? Albo cyfrowe zegary? Albo ACC z prawdziwego zdarzenia? Albo DCC? Albo Emergency Assist? Można tak długo, ale prawda jest taka że VW ma technologię premium w dużo lepszej cenie, bo te technologie znajdziecie tylko w Audi, BMW, Mercedesie, Volvo i koniec.
Oczywiście ktoś powie, że mu te wynalazki i systemy nie potrzebne - zgoda, można i tak, ale ja kupując nowe auto w 2016 czy 2017 chcę aby to było nowoczesna konstrukcja, tak technologicznie jak również pod względem bezpieczeństwa.

Offline Kabe

« Odpowiedź #41 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 09:31:21 »
Potwierdzam, podobny mam pogląd, chyba to są obecnie kluczowe fakty w tym segmencie SUV, bo Passat ma już większą konkurencję w kontekście nowoczesnej elektroniki. Do tego ważny jest moment zamawiania auta 2016 czy 2017 (ja X.2016) bo za 2 lata pewnie już sytuacja pod tym względem się zmieni i konkurencja mocno dogoni VW.

A tak dodatkowo w kontekście wyposażenia:
Dla mnie największy przeskok na plus w wygodzie/ułatwieniu prowadzenia auta spowodowały:
- ACC w komplecie z Asystentem Linii (adaptacyjne prowadzenie po linii)
- mapa przed oczami na AID podłączona do internetu przez co pokazuje korki i można znaleźć najbliższe stacje wraz ceną paliwa
- wprowadzanie celów do nawigacji zdalnie z aplikacji CarNet ze smartfona, jeszcze ani razu nie wprowadzałem celu ręcznie w aucie bo zawsze wcześniej wysłałem go sobie będąc jeszcze w domu
- Spotify przez Android Auto

:-) właśnie ta elektronika ... którą niektórzy lubią a wiele osób jej nienawidzi ...

Offline wojo

« Odpowiedź #42 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 09:47:40 »
Co do Japońców to zgadzam sie z wami w 100% mam dokładnie takie samo zdanie. Niestety jak już też zostało wspomniane - nie każdy tak samo myśli. Znam osoby które twierdzą ze elektronika ijm w ogóle nie potrzebna i bardzo chcieli by mieć hybrydę toyoty bo to całkowicie bezawaryjne... oraz bardzo są wygodne. Nie wiem skąd taka opinia ale niech im będzie.

X1 nie miałem okazji potestować - może warto sie pofatygować?

Co do NX - ta sama sytuacja co z RAV4 Hybrydą, dla mnie ta wiertarka jest nie do wytrzymania, poza tym cena już sporo, sporo wyższa wiec ew jeżeli miałby być Lexus to tylko 200T którego miałęm na tydzien i spalanie nie schodziło mi poniżej 14ltr ;)

Podam swoją konfigurację, bardzo bym prosił o ewentualne opinie czy majac dane wyposażenie np bardzo chwalicie lub odradzacie:

Model bazowy Tiguan, Highline
AD14QT/ E04
2.0 TSI, 4MOTION 180 KM (132 kW) DSG 7 stopniowa

Wyposażenie dodatkowe
X3X3 szary "Indium" metalik
 BG/ WK2 ergoActive "Art Velours" (fotele Top-Komfort) z regulacją fotela kierowcy w 14 kierunkach Fotel kierowcy ergoActive - fotel kierowcy: regulacja w 14 kierunkach z funkcją masażu, elektryczna regulacja podparcia odcinka lędźwiowego i brak szuflady - fotele przednie: Top-Comfort, tapicerka siedzeń z mikrofibry "Art Velours", manualna regulacja podparcia odcinka lędźwiowego (dla fotela pasażera) i podgrzewanie przednich foteli
W29/ PXE/ PND/ ZEA/ YOW/ 7RE/ WQ1/ 4I3

Pakiet Premium - Reflektory LED Top z Dynamic Light Assist [PXE] - System nawigacji satelitarnej Discover Media [PND/ZEA/YOW/7RE/WQ1] - System Keyless Access - bezkluczykowy dostęp i uruchamianie pojazdu [4I3]

PS1 Dach szklany panoramiczny elektrycznie otwierany i zamykany, z roletą - podświetlenie LED dachu

Kierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą, podgrzewana, z funkcją Tiptronic - dźwignia zmiany biegów obszyta skórą - możliwość sterowania radiem, komputerem pokładowym lub telefonem - łopatki do zmiany biegów przy kierownicy

7AS/ 4K3 Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-upHorn), funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu
PEL/ 2

System Easy Open / Easy Close - dla Pakietu Premium [W29] - system Keyless Access - bezkluczykowy dostęp i uruchamianie pojazdu - system bezdotykowego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika

9VC System dźwięku DYNAUDIO Excite Surround - 10 głośników: 8 głośników o obniżonym rezonansie własnym, 1 głośnik centralny, 1 subwoofer - 10 kanałowy wzmacniacz, cyfrowy - całkowita moc muzyczna 400W

PRX Pakiet Park Komfort (Area View i Park Assist) - System Area View - system obserwacji otoczenia przez 4 kamery 360 stopni wraz z kamerą cofania - System Park Assist - system automatycznego parkowania równoległego i prostopadłego (tyłem i przodem)

PJF Obręcze aluminiowe Victoria Falls 7J x 19 - opony 235/50 R 19 samouszczelniające się - śruby kół z zabezpieczeniem antykradzieżowym

79D Pakiet Drogowy Plus - System Side Assist Plus - asystent zmiany pasa ruchu - System Rear Traffic Alert - asystent wyjazdu z miejsca parkingowego - System Emergency Assist - asystent hamowania np. w przypadku zasłabnięcia kierowcy - System Traffic Jam Assist - asystent jazdy w korku

UX06 Volkswagen Safe+ - dodatkowe 36 miesięcy, maksymalny przebieg: 100000 km

UXT7 Pakiet przeglądów 48 miesięcy, max przebieg: 60 000 km

Dodano:  21 - Stycznia - 2024  -  18:40:31
Matrix LEDy, to nie Tiguan.

Koledze zapewne chodziło o światła dynamiczne które działają na podobnej zasadzie ;)

Dodano:  21 - Stycznia - 2024  -  18:40:22
Mechaniczne przysłony to raczej w golfie przed FL i w Skodzie Superb... w tigu i pasku oraz golfie fl masz elementy ruchome (soczewki) oraz wygaszanie ledów  - 2 osoby potwierdziły z serwisu VW

W moim przypadku mam ten sam dylemat co miał Arek - przesiadka z Audi... bardzo mocno zastanawiam sie nad C7 - jest w świetnej promocji ale znowu prawie golas kosztuje tyle co moja konfiguracja VW w cenie katalogowej

Dobrze zrozumiałem, ze przy wyboerze ergo fotel pasażera nie składa sie płasko?

Bardzo mocno zastanawiam sie nad Discovery pro... czy zamiast kamer 360 nie dac kamery cofania i wlasnie discovery pro :) choc te nowe nawigacje z RM 2018 są ponoć sporo lepsze

Dodano:  15 - Czerwca - 2017  -  12:59:46
a ostatnio mocno drażniące zawieszenie oraz mam obawy czy skrzynia

Miałem A4 B9 na kilka dni do testów. 2.0 TDI 190KM S-tronic - skrzynia musiała mocno dostać po tyłku bo lekko poszarpywała :) przebieg ok 15 tys

Dodano:  15 - Czerwca - 2017  -  12:59:50

Jak na razie efekt WOW zrobiły na mnie wnetrza A4 B9 oraz nowego CX5 oraz troche naciągane C7 :) natomiast cała reszta jest... poprawna. Jak dla mnie nowe wnetrza audi są bezkonkurencyje (cena zresztą też ;) )

Offline arekp

« Odpowiedź #43 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 11:20:14 »
W temacie A4 B9 ... ja uznałem, że płacenie za golasa Avant 2.0 TDI uzupełnionego jedynie o Quattro 204k PLN (cennikowo na początku 2014), to gruba przesada. Zwykłe zegary, zero dodatkowej elektroniki czy pakietów. Oczywiście, miałbym rabaty, mogłem sobie na to pozwolić, do tego przy nowym miałem podobnie jak przy Tiguanie opcję leasingu (którego wcześniej nigdy nie brałem, więc miałem jakieś tam obawy związane z pierwszą w życiu "krechą w banku"  ... ale ... nie, po prostu gruba przesada.

Dodatkowo, jako wieloletni użytkownik A4 B8 Avant, nie odnajdowałem w tym samochodzie NIC. Moja opinia, zrobili auto które nie jest atrakcyjne dla obecnego posiadacza wcześniejszej generacji.

Dodano:  15 - Czerwca - 2017  -  13:00:27
Dobrze zrozumiałem, ze przy wyboerze ergo fotel pasażera nie składa sie płasko?

Bardzo mocno zastanawiam sie nad Discovery pro... czy zamiast kamer 360 nie dac kamery cofania i wlasnie discovery pro  choc te nowe nawigacje z RM 2018 są ponoć sporo lepsze

Siedzenie ErgoActive u pasażera się nie składa. Handlowcy oczywiście o tym nie wiedzą, co znaczy że nie mówią dalej. Podobnie jeśli weźmiesz wersję skórzaną.

Kamera cofania była gadżetem, którego nigdy wcześniej nie miałem i za który chciałem dopłacić ekstra jak za gadżet. Niestety można ją jedynie wybrać z systemem automatycznego parkowania, który jest mi zbędny - nauczono mnie ogarniać rzeczywistość w około auta ;-)

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #44 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 11:33:03 »
Podam swoją konfigurację, bardzo bym prosił o ewentualne opinie czy majac dane wyposażenie np bardzo chwalicie lub odradzacie:
Moim zdaniem cała konfiguracja jest O.K. Mam prawie wszystkie te dodatki i wybrałbym je ponownie. Poniżej napiszę moje uwagi do niektórych.

Kierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą, podgrzewana, z funkcją Tiptronic - dźwignia zmiany biegów obszyta skórą - możliwość sterowania radiem, komputerem pokładowym lub telefonem - łopatki do zmiany biegów przy kierownicy - mam to wszystko ale bez podgrzewania kierownicy, wybrałem WEBASTO i w moim przekonaniu podgrzewanie było zbyteczne.

9VC System dźwięku DYNAUDIO Excite Surround - 10 głośników: 8 głośników o obniżonym rezonansie własnym, 1 głośnik centralny, 1 subwoofer - 10 kanałowy wzmacniacz, cyfrowy - całkowita moc muzyczna 400W - nie mam.

PJF Obręcze aluminiowe Victoria Falls 7J x 19 - opony 235/50 R 19 samouszczelniające się - śruby kół z zabezpieczeniem antykradzieżowym - mam te obręcze ale uważam, że przy tym zawieszeniu koła o średnicy 19 cali są za duże. Przy zimowych 18 jest o niebo ciszej w aucie na lato też wybrałbym 18 cali.

UXT7 Pakiet przeglądów 48 miesięcy, max przebieg: 60 000 km - nie mam, ponieważ wolę wiedzieć co mam wlane w silniku i w tym przypadku nie widzę zalet.

Offline arekp

« Odpowiedź #45 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 11:40:02 »

W moim poście wyżej znajdziesz info, że silnik i kolor który wybrałeś są tymi na które bym się zdecydował przy ponownym zamówieniu.

9VC System dźwięku DYNAUDIO Excite Surround - 10 głośników: 8 głośników o obniżonym rezonansie własnym, 1 głośnik centralny, 1 subwoofer - 10 kanałowy wzmacniacz, cyfrowy - całkowita moc muzyczna 400W

Niecały miesiąc temu kolega odebrał Passata upchanego po dach, w tym DYNAUDIO. Po C-klasie w AMG, audio w Pasku wypada bardzo słabo. Ja rzadko słucham muzyki w samochodzie, więc nie zamówiłem ... a po odsłuchu w/w, już bym nie dopłacił. Tyle, że to jest BARDZO, bardzo indywidualna kwestia ... kolega w domu ma odsłuch na KEFach, ja mam odsłuch na Monitor Audio i mamy nieco inne wymagania co do dźwięku do słuchania muzyki niż typowy słuchacz.

Offline wojo

« Odpowiedź #46 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 11:43:33 »
mam te obręcze ale uważam, że przy tym zawieszeniu koła o średnicy 19 cali są za duże. Przy zimowych 18 jest o niebo ciszej w aucie na lato też wybrałbym 18 cali.

Jeździłem na 18 jak i 19 w rline... zbytnio roznicy nie zauwazyłem. Auto wyglada zdecydowanie lepiej w wiekszych natomiast patrzac na dane producenta - 18 i 19 maja szerokosc opony taką samą, notabene w 19 wychodzi trochę wiecej miesa niż w 18 :)

Jedno i drugie ma 235 wiec teoretycznie nie powinno być różnicy w głośności, jedynie tylko producent opon może tutaj być przyczyną

Znalazłem w internecie filmiki jak i infomacje, że RM 2018 ma jakiś nowy poprawiony silnik 2.0 TSI który ma niższe spalanie - czy jakies info potwierdzone ktoś ma?

https://www.youtube.com/watch?v=tVRwHDa1EyI

Offline Kabe

« Odpowiedź #47 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 12:37:09 »
Kamera cofania była gadżetem, którego nigdy wcześniej nie miałem i za który chciałem dopłacić ekstra jak za gadżet. Niestety można ją jedynie wybrać z systemem automatycznego parkowania, który jest mi zbędny - nauczono mnie ogarniać rzeczywistość w około auta ;-)

Ja kamerę miałem w poprzednim aucie Golfie 6 Variant którym jeździłem przez 7 lat więc było to dla mnie wyposażenie obowiązkowe. Natomiast w kontekście systemu automatycznego parkowania to dla mnie bardzo dużą wartością są boczne czujniki parkowania które pokazują odległość od aut/przeszkód z boku lub przy przejazdach przez jakieś bramy lub inne ciasne miejsca. Dla mnie obecnie "Must Be"

Offline Robert_em

« Odpowiedź #48 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 12:52:33 »
Dodam tylko jeszcze, że ja mam 20" Suzuka plus DCC i wybrałbym jeszcze raz dokladnie to samo! Zawieszenie w trybie Comfort daje rade bez problemu, do tego stopnia, że znajomi którzy jeżdżą różnymi ale nowymi autami ( Rav4, CLS) , zbierali szczęki z podłogi.
Ale przede wszystkim wyglądają obłędnie!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #49 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 13:26:27 »
Zawieszenie w trybie Comfort daje rade bez problemu, do tego stopnia, że znajomi którzy jeżdżą różnymi ale nowymi autami ( Rav4, CLS) , zbierali szczęki z podłogi.

Nie za bardzo rozumiem co chciałeś napisać - chyba to moja przypadłość związana z wiekiem.
Ja pisząc o głośności miałem na uwadze jazdę po nierównościach, a nie autostradą. W moim odczuciu - oczywiście subiektywnym przy 19 na nierównościach jest dużo głośniej niż na 18. Przy jeździe autostradą zawieszenie zarówno przy 18 jak i 19 sprawuje się doskonale - jest tak samo cicho. W obu przypadkach mam opony tego samego producenta - Pirelli. Oczywiście mieszanka gumy na zimę jest miękka i może to sprawia, że jest ciszej.
Szczególnie zainteresowała mnie kwestia znajomych - z jakiego powodu "zbierali szczeki z podłogi"?

Tagi wątku: