Autor Wątek: DSG - modele, serwis, awaryjność i porady  (Przeczytany 106830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
DSG - modele, serwis, awaryjność i porady
« dnia: 26 - Lutego - 2014 - 20:20:34 »
Automatyczna skrzynia biegów DSG - spopularyzowana w Europie przez koncern Volkswagena. Pierwszy raz skrzynia DSG typu DQ250 zastosowana została w sportowym Golfie R32 jesienią 2003 roku. Później stosowana w innych modelach marki, a także w modelach Skody i Seata. Obecnie oferowana w samochodach osobowych oraz dostawczych koncernu Volkswagen AG. W samochodach Audi skrzynia DSG oferowana jest pod nazwą S-tronic.

Zasada działania
Skrzynia DSG posiada dwa sprzęgła - jedno dla biegów parzystych, drugie dla nieparzystych. Jej praca polega na wykorzystaniu dwóch przekładni. Pozwala to na minimalizację czasu zmiany przełożenia. Może pracować w trybie automatycznym (komfort i sport) oraz w trybie sekwencyjnym. Maksymalne osiągi i właściwości silnika pozwala wykorzystać tryb sportowy, mimo tego, że zmiana biegu następuje automatycznie.

Dwa główne typy skrzyń dwusprzęgłowych

DSG ze sprzęgłami suchymi - jak sama nazwa wskazuje, skrzynia dwusprzęgłowa ze sprzęgłami suchymi to taka, w której sprzęgła pracują bez oleju. Ten rodzaj jest młodszą i tańszą konstrukcją od skrzyń ze sprzęgłami mokrymi. Sprzęgła pracujące bez oleju wytrzymują moment do 250-300 Nm.

DSG ze sprzęgłami mokrymi - pierwsze skrzynie DSG miały sprzęgła pracujące w oleju. Takie rozwiązanie wykorzystuje się w autach z silnikami o dużym momencie obrotowym.

Dwusprzegłowe skrzynie DSG - stosowane w autach grupy VAG
ModelTypBiegiMomentSilnikiModele autProdukcja
DQ200
(0AM)
suche7250 Nm1.0 TSI / 1.2 TSI
1.4 TSI / 1.5 TSI
1.8 TSI / 1.6 TDI
Beetle, Caddy, Golf, Golf Sprtsvan,
Jetta, Passat, Polo, Scirocco,
T-Cross, Tiguan, Touran
2008->
DQ250
(02E)
mokre6350 Nm2.0 TSI / 3.2 V6
2.0 TDI
Beetle, Caddy, Eos, Golf, Golf GTI/R32,
Jetta, Tiguan, Touran, Sharan,
Scirocco, Passat, Passat CC, Polo GTI
2003->
DQ380
(0DE)
mokre7380 Nm1.5 TSI / 2.0 TSI
2.0 TDI
Passat, Passat CC, Tiguan, T-Roc2014->
DQ381
(0DE)
mokre7420 Nm1.5 TSI / 2.0 TSIArteon, Golf R, Tiguan2017->
DQ400e
(0DD)
mokre6400 Nm1.4 TSIGolf 7 GTE, Passat B8 GTE2014->
DQ500
(0BT/0BH)
mokre7550 Nm2.0 TFSI / 2.5 TFSI
2.0 TDI
Arteon, Tiguan, T5/T62009->
DL382
(0CK/0CL)
mokre7400 Nm2.0 TSI / 2.0 TDIAudi: A4, A5, A6, Q52008->
DL501
(0B5)
mokre7600 Nm2.0 TSI / 2.0 TDIAudi: A4, A5, A6, S5, RS5, RS6, Q52008->

Przewidywany przebieg do pierwszej naprawy skrzyni.
Skrzynie DSG są w stanie przejechać nawet pół miliona kilometrów, a jednostkowi rekordziści jeszcze więcej. Jednak w międzyczasie pojawia się konieczność interwencji mechanika, która przy poprawnej eksploatacji oraz regularnych wymianach oleju może się ograniczyć do montażu nowego koła dwumasowego oraz sprzęgieł wraz z ich adaptacją.

DQ200 - 150 000 km
DQ250 - 220 000 km
DQ380 - 230 000 km
DQ381 - 230 000 km
DQ500 - 250 000 km
DL501 - 250 000 km

Awaryjność DSG
Od momentu wprowadzenia skrzyń DSG przez VW, minęło już wiele lat i jak mówią mechanicy - awaryjność skrzyń DSG czy pokrewnego S-tronica, jest niższa niż tradycyjnych skrzyń automatycznych a najczęstsze problemy związane są z nieregularną wymianą oleju.

Objawy uszkodzenia mechatroniki.
- Świecące "PRNDS" na desce rozdzielczej i przełączanie się skrzyni w tryb "N".
- Twarde załączanie się pierwszego biegu.
- Między kolejnymi biegami pojawiają się szarpnięcia.
- Redukcje są twarde z „trójki” na „dwójkę” i z „dwójki” na „jedynkę”, czasami można usłyszeć wyraźne stuknięcia.
- Wibracje na 2. biegu podczas zatrzymywania się samochodu.
- Wrażenie utraty mocy poniżej 2-tyś. obr/min

Warunkiem bezawaryjnej pracy skrzyni biegów DSG - jest regularna wymiana oleju.

Serwis DSG
Skrzynie DSG z mokrymi sprzęgłami - olej i filtr wymiana co 60 tyś. km - nie zaleca się wydłużania przebiegu!
DQ200 7-biegów - 1.7L przekładnia (G 052 171 A2) / 1L mechatronika (G 004 000)
DQ250 6-biegów - 7.2L oleju (G052 182 A2)
DQ380 7-biegów - ?
DQ500 7-biegów - 6L oleju (G052 182 A2)

Skrzynie DSG z suchymi sprzęgłami - producent nie przewiduje wymiany oleju, ale specjalistyczne nieautoryzowane serwisy zalecają wymianę co 60 tys. km. Te skrzynie mają olej przekładniowy w części mechanicznej i specjalny płyn w części mechatronicznej.

Co się psuje najczęściej i dlaczego?

Sprzęgło podwójne, w wyniku tarcia szybciej zużywają się sprzęgła suche (nawet już po 150 tys. km). Koszt nowych (z wymianą) wynosi od ok. 3000 zł (w ASO 5500 zł). Sprzęgła mokre są trwalsze - wytrzymują nawet ponad 250 tys. km. Koszt ich wymiany to od 4000 zł.

Koło dwumasowe, należące co prawda do jednostki napędowej, jednak to właśnie jego zużycie jest najczęstszym powodem demontażu przekładni DSG (zdarza się już nawet po 70 tys. km). Oczywiście trwałości koła nie będzie służyć chip-tuning motoru, oraz jazda na bardzo niskich obrotach. Koszt z wymianą od 2000 zł.

Sterownik hydrauliczny jest to zespół zaworów elektromagnetycznych i obwody sterowania ciśnieniem oleju. Uszkodzeniu zazwyczaj ulegają zawory, które można wymienić. Zdarza się, że przyczyna awarii był brudny olej z opiłkami ze zużytych przekładni. Naprawa od 800 zł.

Mechatronika – w niej problemem są zimne luty, które z kolei powodują utratę kontaktu elektrycznego. Naprawa od 800 zł.
Sprzęgło podwójne- z powodu tarcia szybciej zużywają się sprzęgła suche (już po 150 tys. km). Koszt wymianą od 3000 zł.

Warto pamiętać jeszcze o jednej kwestii. Wybierając warsztat, który ma dokonać naprawy naszej skrzyni DSG zwróćmy uwagę czy mechanicy posiadają odpowiedni kwalifikacje do tego rodzaju prac oraz czy warsztat dysponuje specjalistycznymi narzędziami. Dwusprzęgłowe skrzynie biegowe wymagają niezwykłej precyzji i dokładności, z którą nie zawsze poradzi sobie pan "Zbyszek" w garażu.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem Volkswagena ze skrzynią DSG ?

Test na gorąco
Wykonaj dłuższą jazdę testową aż do nagrzania oleju, część usterek pojawia się dopiero po rozgrzaniu skrzyni.

Zmiany biegów
Kilkukrotnie zatrzymaj się i rusz w trybie D, rozpędzając się przez kolejne biegi. Auto musi ruszać i przyśpieszać płynnie, nie może też szarpać przy włączaniu jedynki.

Kickdown
Kilkukrotnie wykonaj kickdown (gaz, do dechy) i ujęcie gazu przy obrotach ok. 3000. Skrzynia nie może się zastanawiać. Musi wykonywać zmiany sprawnie, skrzynie DSG z natury, są bardzo szybkimi skrzyniami.

Wibracje
Zwolnij prawie do zatrzymania i obserwuj, czy nie pojawiają się nienaturalne wibracje. Zwróć też uwagę na niepokojące hałasy (np. szum zużytych łożysk).

Koło dwumasowe
Jadąc 1400 obr/min na drugim biegu posłuchaj, czy nie hałasuje koło dwumasowe. Jego wyraźne stukniecie możesz też usłyszeć przy wyłączaniu silnika.

Wymiany oleju
Dopytaj się, czy właściciel regularnie wymieniał olej w DSG i co jaki przebieg: sprawdź to w książce napraw pojazdu. Jeżeli tego nie robił, to skrzynia może być zużyta.

Chiptuning
Sprawdź czy w samochodzie był wykonany chiptuning silnika. Spore podniesienie momentu obrotowego, zdecydowanie skraca trwałość skrzyni biegów DSG.

Wizyta w serwisie
Zleć sprawdzenie DSG w specjalistycznym serwisie skrzyń automatycznych - wyjdą na jaw ewentualne usterki, których nie widać po jeździe próbnej.

Podziękował: waldi919, Kokos

Offline ToTenCham

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
Odp: DSG - wady, zalety, awaryjność, porady
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Października - 2016 - 22:27:11 »
Witam serdecznie jestem zupełnie nowy na forum VCP ale postanowiłem dołączyć do grona fanów, gdyż wcześniej miałem skodę a w planach jest przesiąść się do Volkswagena. Ostatnio jeździłem samochodem kolegi z automatyczną skrzynią DSG, która posiada bardzo rożne opinie.
Jeśli chodzi o awaryjność, to ma raczej złe opinie, zaś podobno daje dużo frajdy z jazdy.

Zależy mi na opinii użytkowników aut z taką skrzynią, zwłaszcza w modelach od 2012 roku.
Nie znalazłem podobnego tematu który udzielił mi odpowiedzi opartej na doświadczeniu.

Pozdrawiam.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Listopada - 2016 - 09:14:07 »
Rozmawiałem ze znajomym z serwisu VW, który jest fachowcem w zakresie skrzyń biegów DSG. Według jego opinii, skrzynie DSG są wyjątkowo udane i nie sprawiają większych kłopotów do przebiegów około 200-250 tyś. km, po tym przebiegu w skrzyni następuje naturalne eksploatacyjne zużycie różnych elementów i zwyczajnie należy je wymienić aby dalej cieszyć się jazdą.
Kompleksowy remont skrzyni DSG, nie jest łatwy i dlatego też nie jest tani i należy już przed zakupem auta, liczyć się z wydatkami rzędu 5-7 tyś. zł. Największym błędem popełnianym przez samych właścicieli aut ze skrzynią DSG, jest brak odpowiedniego serwisu lub nieudolna wymiana oleju, bez zachowania właściwej procedury i odpowiednich materiałów.

Podziękował: waldi919

Offline ToTenCham

• VW: CC
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Listopada - 2016 - 10:06:30 »
Wielkie, wielkie dzięki serdeczne za wyjaśnienie  :thumbup:
Przede wszystkim za rzetelną informacje, poparte doświadczeniem fachowca.
A także za poradę odnośnie zmiany oleju.
Będę bardzo wdzięczny za dalsze informacje i porady :)

Offline klw

• Kod: BKD
  • Rej: GSP
« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 08:32:31 »
Jedyny minus silnika 1.4 TSI, to 6-stopniowy DSG.

Offline DerekL

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #5 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 08:56:15 »
Z tym DSG 6 stopniowym są podzielone zdania bo 6 jest skrzynia mokra (wymagane wymiany oleju co 60 tys) zaś 7 stopniowa sucha i bezobsługowa - co z tym idzie możliwa większa awaryjność i koszt naprawy.

Offline Wito1985

• VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #6 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 09:07:14 »
Na szczęście suchej DSG nie ma w Tiguanie.

Offline DerekL

« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 09:14:44 »
Hmm mi w salonie powiedziano, że 7 stopniowe w Tiguanie są suche ... chyba w salonie mówią klientowi to co chce usłyszeć ;)

Offline Wito1985

• Rej: DW
« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 09:21:38 »
Czyli standardowo nawet nie wiedza co sprzedają..:) w silnikach 2.0 tsi i 2.0 tdi są skrzynie mokre DQ500..oczywiście w Tiguanie..:)

Offline DerekL

« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 09:38:24 »
Jak widać lepiej zadać pytanie na forum niż w salonie :)

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 09:52:52 »
Tiguan ma 2 skrzynie DSG... DQ250 6b przy 1.4 TSI oraz dla pozostałych DQ500 7b

DQ200 - sucha występuje  przy Golfie 1.4 TSI oraz Passacie 1.4 oraz 1.8 TSI

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 14:48:56 »
To w Tiguanie 1,4 TSI jest inna skrzynia niż w Golfie 7 również 1,4 TSI ??
Ciekawe dlaczego w Tiguanie 1,4 TSI zamiast suchej  DQ200 zastosowano mokrą DQ250, skoro DQ200 jest w Passacie 1,4 i 1,8 ?

Te dostępne w Tiguanie DQ250 6b i DQ500 różnią się momentem obrotowym jaki są w stanie przekazać?

Wie ktoś może skąd takie skakanie producenta sucha/mokra? (DQ200 sucha, DQ250 mokra, DQ500 sucha)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #12 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 15:04:32 »
Te dostępne w Tiguanie DQ250 6b i DQ500 różnią się momentem obrotowym jaki są w stanie przekazać?
Wie ktoś może skąd takie skakanie producenta sucha/mokra? (DQ200 sucha, DQ250 mokra, DQ500 sucha)
Naturalnie, że się różnią. DQ500 jest mokra, a nie sucha jak piszesz. Wg. niemieckiej pricelist'y ma rating dla 500Nm, chociaż wcześniej pisali o 380 chyba jak nie było mocniejszych silników. Nie wiem czy to ostrożność, czy też są różne wersje. Po prostu Tiguan jest cięższy i ma silniki z wyższymi momentami. Dodatkowo, mokra skrzynia poprawia akustykę (co nie znaczy, że jest perfekcyjnie) i raczej powinna wieść dłuższy żywot. Suche skrzynie mają mniejsze opory, stąd też lepsze zużycie paliwa. W mokrej trzeba też zmieniać olej.

Typy i oznaczenia skrzyń tutaj:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2615.html

Offline wojo

« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 15:17:47 »
Mam Golfa VII 1.4 TSI ze skrzynia suchą DQ200 DSG i po 30 tyś były wymieniane już wszystkie sprzęgła.
Moim zdaniem również nie pracuje na tyle precyzyjnie co te mokre.

Offline rk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:04:50 »
Ja dobiłem do 67000 i nie było żadnych problemów z płynnością pracy czy tarczami sprzęgieł. Później Golfa VII 1.4 TSI sprzedałem. Zmiany biegów były podobnej jakości, natomiast słychać było skrzynie przy redukcji 3-2-1 podczas odrobinę mocniejszego niż delikatne hamowania. Liczyłem, że Tiguan będzie cichy i się przeliczyłem - jest chyba lepiej ale jestem w stanie usłyszeć te redukcje od czasu do czasu. Poza tym cisza, również na zakrętach o 90 stopni. Może Ci się trafił jakiś sztrucel/ew. mi dobry egzemplarz;). Fakt, że ja jeździłem też sporo tras, a z tego co pamiętam to Twój profil to miasto. 30000 km jest wartością skandalicznie niską jeśli chodzi o wymianę dość drogiego modułu ze sprzęgłami [nawet przy jeździe tylko w mieście].

Offline wojo

« Odpowiedź #15 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 16:45:21 »
Zgadzam się z tobą odnośnie przebiegu i trwałości, natomiast najlepsze było to co mi powiedział mechanik w serwisie... jaki to ma przebieg? a ok, to normalne przy tym przebiegu  :o

Dobrze, że mam w zwyczaju zawsze brać maksymalną rozszerzoną gwarancje

Offline goluda

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: FGW
« Odpowiedź #16 dnia: 21 - Czerwca - 2017 - 20:24:07 »
Ja to mam teraz w moim golfie VI variant u mnie 7 biegowe DSG chodzi ze 160 konnym 1.4 i na gwarancji wymieniali mi sprzęgła, bo poszarpywało. Teraz po 80 tysiącach to poszarpywanie wróciło, ale mam wrażenie, że to wcale nie są sprzęgła, tylko to jak skrzynia zmienia biegi. Problem występuje tylko przy zmianie z 1 na 2 i tylko wtedy gdy przy większym obciążeniu skrzynia wpadnie na pomysł, żeby zmienić bieg przy niskich obrotach. Co ciekawe częściej zdarza się to w ciepłe dni niż w chłodne. Czasem wystarczy zresteartować skrzynię i wtedy skrzynia wrzuca dwójkę przy wyższych obrotach i problemu przez jakiś czas nie ma.

Offline rk

« Odpowiedź #17 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 10:29:48 »
To może napisz które to typ DSG masz w Golfie VI Variant. Sucha o symbolu 0AM zakładam? DSG zasadniczo nie powinny szarpać. Moim zdarzało się to bardzo rzadko (i nawet wtedy trudno to nawet nazwać szarpaniem), sam na manualu szarpałem bardziej więc póki automat robi to lepiej niż ja i w miarę przewidywalnie to dla mnie jest OK.

Pisałem o skrzyni z Golfa 7, żeby dać ludziom małe info jakie są różnice (zwłaszcza jak jeździli takimi samochodami). Chciałem również wspomnieć, że w moim wypadku nie było różnic w jakości przełączania (obie pracują dobrze).

Offline goluda

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: FGW
« Odpowiedź #18 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 10:56:29 »
Nie wiem jaki jest dokładnie numer części, ale mam wrażenie, że w golfie VI i VII są te same skrzynie DQ200 i były poprawiane sprzęgła tylko.
To nie jest tak, że ja narzekam na tą skrzynię. Ona działa rewelacyjnie i jestem z niej bardzo zadowolony.
To co opisałem to problem, który występuje, ale on jest bardziej w kategoriach czepiania się niż czegoś co uniemożliwia jazdę.

Offline rk

« Odpowiedź #19 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 12:17:57 »
No to raczej będziesz zadowolony z 7-biegowej DSG w Tiguanie [no chyba, że jeździsz inaczej niż ja i łapiesz się na jakiś brzegowy warunek]. Jak jest z 6-biegową nie wiem. Golf VII ma rzeczywiście DQ200 przystosowana do platformy MQB.

Offline Zwierzu

• Skrzynia: AT
DSG - jaki filtr do skrzyni?
« Odpowiedź #20 dnia: 04 - Marca - 2018 - 13:40:06 »
Cześć,
Chcę zrobić pełny serwis w nowo zakupionym Tiguanie 2.0 TDI z roku 2008.
Skompletowałem już olej do mostu, Haldexa i silnika, jednak mam problem z filtrem oleju do skrzyni DSG.
Wydawało mi się, że tam będzie pasował filtr Febi o indeksie FEB44176, natomiast według sprzedawcy potrzebuję filtra V10-2224.
To dwa zupełnie inaczej wyglądające filtry.
Może ktoś z Was jest mi w stanie doradzić?

Offline tomekhxc

• Silnik: 3.0 TDI
  • Kod: ASB
  • Rej: RKL
Odp: 2.0TDI Problem z filtrem skrzyni DSG
« Odpowiedź #21 dnia: 05 - Marca - 2018 - 16:19:35 »
Rzuć nr vin to ci powiem co tam siedzi

Offline Zwierzu

« Odpowiedź #22 dnia: 05 - Marca - 2018 - 16:22:41 »
Byłoby super  :)
VIN: WVGZZZ5NZ8W007888

Offline tomekhxc

• Silnik: 3.0 TDI
  • Kod: ASB
  • Rej: RKL
« Odpowiedź #23 dnia: 05 - Marca - 2018 - 16:32:38 »
Sprzedawca dobrze mówi, ten drugi plus do tego gumowa uszczelka miski olejowej.
My zawsze jak sprzedajemy dobieramy po nr VIN i potem nie ma ewentualnych problemów.
U nas taki zestawik z Meyle 175 zł ;)

Podziękował: Zwierzu

Offline Zwierzu

« Odpowiedź #24 dnia: 05 - Marca - 2018 - 20:19:33 »
Dziękuję za pomoc i ofertę, ale kupię już u tamtego sprzedawcy, za dużo tam zamieszania narobiłem  :P

Tagi wątku: