Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguana I  (Przeczytany 41527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguana I
« Odpowiedź #150 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 21:38:56 »
Tu jeszcze link do wszystkich skrzyń biegów stosowanych w Tiguanie I: http://www.oemepc.com/vw/parts_lst/markt/RDW/modell/TIG/year/2011/hg/3/catalog/vw/drive_standart/634/is_main_page/0/lang/o

Może się przydać  ;)

Podziękował: Groniuu

Offline Groniuu

• :: TrendLine
  • Wersja: Trendline
  • Rej: PGN
« Odpowiedź #151 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 21:46:20 »
niestety nic na bank i nic na amenwymieniać tak samo jak w każdym klasycznym tiptronicu z hydrokinetycznym sprzęgłem

Dodano:  29 - Stycznia - 2020  -  21:31:31
po co płacić skoro już masz auto i to od rodziny, w ASO zrobią ci ładny wydruk z kodami wyposażenia

Dodano:  29 - Stycznia - 2020  -  21:36:33
Z forum A3-klub pamiętam, że spokojnie 300 tys km robią bez zaglądania

Panowie ponawiam pytanie. Czy to jest zwykły automat czy jak bo ja im wiecej czytam tym wiecej nie wiem :)
Co do płacenia auto jest sprowadzone i ewentualna informacja miała by pokazać czy wszystko z książką się zgadza. To nie tak,że nie mam zaufania do rodzinki ale dla uspokojenia sumienia....
Nie jedno auto juz brałem i nie takie przebiegi miały . Kto by uwierzył,że żona jeździ compresorem z 2003 r który na budziku ma 65k przebiegu ? Kolektor wydechowy jest jak nowy i nie przepalony :) On ma zwykły automat i to jedyne moje doświadczenia z taką skrzynią . Swoją drogą dla tego też zdecydowałem się na automatyczną skrzynie w Tiguanie.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #152 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 21:47:21 »
Czy to jest zwykły automat
@pretor już pisał przecież, to zwykły automat. AQ zawsze oznacza klasyczny automat, DQ oznacza dwysprzęgłówkę

On ma zwykły automat i to jedyne moje doświadczenia z taką skrzynią . Swoją drogą dla tego też zdecydowałem się na automatyczną skrzynie w Tiguanie.
zdecydowałeś się na coś do czego nie byłeś pewny, bo nie wiedziałeś w końcu czy masz DSG czy klasyczny automat   :P

Podziękował: Groniuu

Offline Groniuu

• Wersja: Trendline
  • Rej: PGN
« Odpowiedź #153 dnia: 29 - Stycznia - 2020 - 22:03:33 »
Dziękuję to do mnie trafiło,widocznie wcześniej tego nie przetrawiłem.
Zdecydowałem się na automat nie ze względu na to czy to DSG czy zwykły tylko po tym jak dopadnę już żony auto to zawsze jej tłumaczę ,że muszę przedmuchać DPF a to jest bena :) Juz wiem,że jeśli dba się o skrzynię to może ona długo posłużyć a to jaka jest to chyba dla mnie mniej istotne choc ostatnio miałem okazję polatac nowym Kodiakiem z DSG i było zajefajnie...spodobało mi się jak wskazówka od obrotów lata po tarczy przy ostrzejszej jeździe . Myslałem,że podobnie bedzie w moim aucie ale to nic.W aucie żony też jest fajnie :)
Swoją drogą na aukcjach ludzie piszą ,że mają DSG a tu lipa.znają się jak ja.

Mimo wszystko jeśli znajdzie się ktoś chętny do poszperania po Vinie proszę o info o ile ten ktoś skóry ze mnie nie zedrze :)

@pretor już pisał przecież, to zwykły automat. AQ zawsze oznacza klasyczny automat, DQ oznacza dwysprzęgłówkę

Offline marp

• Silnik: 1.6 HDI
  • Rej: DB
« Odpowiedź #154 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 09:32:40 »
Chciałbym zamienić mojego kombiaka na coś tylu SUV albo uterenowione. Brałem po uwagę Octavie Scout ale to biały kruk,  Yeti i Qashqai  tego szukam. Jednak coraz bardziej skłaniam się do Tiguana mimo, że jest sporo droższy to raczej ma pozytywne opinie.
Budżet pozwala na rocznik 2010-2011, 2,0 TDi 4x4. Robię rocznie ok. 30tyś więc benzyna nie wchodzi w rachubę.

Znalazłem teoretycznie niezły samochód w miarę blisko. Auto serwisowane ASO, zarejestrowane jako ciężarowe, 10 letnie i ma 150tyś. Historiapojazdu.gov.pl  też wydaje sie potwierdzać przebieg. Wszystko wygląda interesująco ale ...... wg właściciela jest bez napraw blacharsko- lakierniczych . Wygenerowałem płatny raport z autobazy i jest wzmianka o incydencie na kwotę 7-10tyś. prawy bok.

Czy jest ktoś w stanie sprawdzić czy była taka naprawa w ASO i co było robione lub gdzieś u ubezpieczyciela?
Czy samochód miał jakieś grubsze naprawy/wymiany np. rozrząd, DKZ itp.? Kiedy należny wymienić rozrząd, podobno taką informację można uzyskać po VIN. W postach wyżej jest podane info że 210 tys lub 8,5 roku. Auto ma 10 lat więc teoretycznie rozrząd powinien być wymieniony.
Czy ten model posiada jakieś akcje serwisowe lub problemy?
Jak sprawdzić działanie 4x4 (może okręgowa stacja kontroli pojazdów ma taką możliwość)  i na co zwrócić uwagę przy oględzinach?
Jak wygląda zabezpieczenie antykorozyjne i jakie elementy mogą już korodować i należny je dokładnie obejrzeć?

Jeszcze spraw kosztów utrzymania ile kosztuje wymiana kompletnego rozrządu? Kompletu sprzęgła?  Innych elementów, które mogą sypnąć się w okolicy 200tyś. (Turbo, czyszczenie DPF itp.)

Auto, które mnie interesuje to 2,0 TDi, 140 KM, rok 2010. VIN WVGZZZ5NZBW057096

Oczywiście za informację o historii samochodu z ASO i inne istotne informacje o tym aucie mogę zrobić przelew na piwo ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #155 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 09:51:30 »
Wygenerowałem płatny raport z autobazy i jest wzmianka o incydencie na kwotę 7-10tyś. prawy bok.
Autobaza często generuje nieprawdziwą historię, szkoda pieniędzy, to baza do wyciągania kasy z portfeli

Dodano:  10 - Lutego - 2020  -  09:53:59
Czy samochód miał jakieś grubsze naprawy/wymiany np. rozrząd, DKZ itp.?
Jesli serwisowany był w ASO to tam znajdziesz historię napraw i wymian

Dodano:  10 - Lutego - 2020  -  10:00:02
Jeśli nie ma żadnej dokumentacji dotyczącej wymiany rozrządu a raczej nie będzie, bo producent nie określił sztywnego interwału dla tego modelu (mówi się o 210 tys km bez limitu czasowego a wymiana powinna nastąpić na podstawie oględzin co jest trochę śmieszne) to byłby czas na jego wymianę

Dodano:  10 - Lutego - 2020  -  10:04:02
Jeszcze spraw kosztów utrzymania ile kosztuje wymiana kompletnego rozrządu? Kompletu sprzęgła?  Innych elementów, które mogą sypnąć się w okolicy 200tyś. (Turbo, czyszczenie DPF itp.)
Rozrząd części 500-700 zł plus 250-350 robocizna
Komplet DKZ 1200-1600 zł w zależności czy Sachs czy LUK plus 400-600 robocizna w zależności od mecganika
Czyszczenie geometrii turbo 250-350 zł robocizna plus koszt nowych uszczelek

Offline marp

« Odpowiedź #156 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 11:03:40 »
Autobaza często generuje nieprawdziwą historię, szkoda pieniędzy, to baza do wyciągania kasy z portfeli
Bardzo dziękuję za informację, kosztowało prawie 70 zł a jak piszesz to lipa . Ciekawe co pokarze miernik lakieru, pewni nic jeśli robili w ASO a dobrym warsztacie.
W ASO niestety nie powiedzą co było robione, trzeba być właścicielem pojazdu, do serwisu daleko więc też problem z podjechaniem przed zakupem.

Widzę, że koszt  serwisu są na przyzwoitym poziomie co przekonuje mnie jeszcze bardziej do tego modelu. Jeśli komplet sprzęgła z DKZ to wydatek na poziomie 1600zł to kwota bardzo rozsądna.
 A czy przy rozrządzie nie ma dodatkowych elementów, które trzeba wymieniać? U mnie w Focusie 1,6 Hdi okazało się, ze poza typowym rozrządem ( paskiem) jest jeszcze dodatkowy łańcuszek, który łączy dwa wałki. Mechanik o tym nie powiedział i nie wymienił,   po kolejnych 30 tys. auto pojechało na lawecie ale już do mechanika specjalizującego się w fordach.

A jak wygląda sprawa z rdzą i elektryką w autach ponad 10 letnich?
Jak wygląda trwałość Haldexu? Zakładając, że był serwisowany zgodnie z wytycznymi ASO. Czy  można ocenić jego stan bez odwiedzenia ASO?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #157 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 11:27:37 »
Cześć, od paru lat przyglądam się uważnie każdemu napotkanemu tigowi pierwszemu i jeszcze nigdy nie widziałem grama rdzy na żadnym. Uważam, że jej chodzi o rdzę, to Volkswagen nie ma się czego wstydzić w tym modelu.

Dodano:  10 - Lutego - 2020  -  12:00:19
Żeby była pełna jasność, to nigdy też nie słyszałem ani nie czytałem o jakichkolwiek problemach z perforacją blachy w modelach 2007-16.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #158 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 14:07:02 »
Jak wygląda trwałość Haldexu? Zakładając, że był serwisowany zgodnie z wytycznymi ASO. Czy  można ocenić jego stan bez odwiedzenia ASO?
Akurat wytyczne ASO to porażka, bo nie przewidują wymiany filtra oleju a powinno się go wymieniać wraz z olejem co 60 tys km lub 3 lata. Filtr trzeba kupować na własną rękę bo ASO nie dysponuje taka częścią zamienną. Haldexu nie należy się bać, są wytrzymałe, jesli nie wyje, jest sucho i nie dochodzą z niego podejrzane odgłosy oraz pompa nie generuje błędów to jest ok

Offline marp

« Odpowiedź #159 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 14:15:44 »
Dziś rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i mówił, że te roczniki (2010) przed liftem mają wadliwy DPF. Głownie chodzi o chłodnicę spalin, która lubi popsoć się przed 200 tyś. km. Koszt naprawy to chłodnica ok. 2000zł + robota  i nie wiadomo w jakim stanie będzie DPF.
Czy faktycznie to zjawisko występuje i z jakimi kosztami spotkaliści się przy takiej awarii?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #160 dnia: 10 - Lutego - 2020 - 14:48:28 »
Popsuć może się wszystko, kupujesz 10 letnie auto a nie nowe z salonu. Chłodnica spalin nowa kosztuje 500-600 zł plus założenie, te 2 tys to cena z kosmosu, nie sprawia problemów a z racji wieku może się rozszczelnić w każdym aucie, DPF nie sprawia problemów ani przed ani po lifcie.
Jeśli się w ten sposób podchodzi do zakupu używanego auta i z góry zakłada się wszystkie awarie świata, bo to 10letnie auto, to należy udać się do salonu i kupić nowe.

Offline marp

« Odpowiedź #161 dnia: 12 - Lutego - 2020 - 09:12:35 »
doggie w pełni zgadzam się z Tobą ale na salon mnie nie stać.
Ja tylko chciałem określić ile potencjalnie muszę mieć kasy na pakiet "startowy". Pewnie wiesz, ze w dzisiejszych czasach auta mają swoje typowe choroby? Podobno DSG pada w okoliczy 150-200 tyś. Pewnie są tacy co zrobili 300 bez remontu i tacy co przejechali 140 i robili remont.

A tak wracając do auta które mnie interesuje, oglądałem i póki co stanęło na negocjacji ceny. 
Z oględzin co wzbudza moje zastanowienie, butelka litrowa oleju. Czy 2,0 TDI 140 KM ma tendencję do brania oleju, przy przebiegu 155tys?
Rozrząd robiony przy 120 tyś (7 lat) a gdzie deklarowane 210tyś  ASO. Czyżby tylko z wieku, ale i tak wcześnie.
Woda w podsufitce przy klapie bagażnika na środku jest plastik, niby była tam kamera/rejestrator i przy demontażu, kabel był w podsufitce. Nieszczelność uszczelni klapy bagażnika, a może uszczelka anteny? Spotkał się ktoś z tym?
Słabo świecące światła LED czy to typowe czy wynik wyeksploatowania, Czy jest to naprawialne? Siła światłą jest bez porównania słabsza niż np. w KIA Ceed, tam w zasadzie naprawa polega na wymianie lamp.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #162 dnia: 12 - Lutego - 2020 - 10:49:14 »
Z oględzin co wzbudza moje zastanowienie, butelka litrowa oleju. Czy 2,0 TDI 140 KM ma tendencję do brania oleju, przy przebiegu 155tys?
Ja zawsze wożę 1 litr oleju nawet jak silnik nie bierze oleju, poza tym silnik turbodoładowany może brać olej zwłaszcza w przelotach autostradowych, to nic nadzwyczajnego, to nie awaria

Dodano:  12 - Lutego - 2020  -  10:55:54
Rozrząd robiony przy 120 tyś (7 lat) a gdzie deklarowane 210tyś  ASO. Czyżby tylko z wieku, ale i tak wcześnie.
Udokumentowane? Jeśli tak to nic tylko się cieszyć. Producent określił 210 tys bez obwarowania czasowego niestety ale ja osobiście wymieniam co 5 lat

Dodano:  12 - Lutego - 2020  -  10:58:13
Podobno DSG pada w okoliczy 150-200
Podobno Eskimosi mają małe fiutki, nie wiem, nie widziałem :)
DQ250 to dobra skrzynia a DQ500 jeszcze lepsza. W aucie z przelotem 155kkm powinien być 2krotnie wymieniony olej. Tak samo w Haldexie

Dodano:  12 - Lutego - 2020  -  11:04:04
Słabo świecące światła LED czy to typowe czy wynik wyeksploatowania, Czy jest to naprawialne?
Nie spotkałem się, w moim świecą jak należy. W przypadku awarii wymiana całego reflektora lub oddanie lampy do zakładu specjalizującego się w wymianach modułów LED. LED świeci do końca tak samo, może w kodowaniach ktoś je sciemnił , w module 09-central.elektr. jest funkcja programowego sciemniania świateł to jazdy dziennej

Offline marp

« Odpowiedź #163 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 09:27:38 »
Czy Tiguany z rocznika 2010 sprzedawana w Polsce i serwisowane w ASO miały komputer pokładowy  z menu bez języka polskiego?
Czy hak holowniczy posiada wtyk niemiecki czyli potrzebna jest  przejściówka na polskie gniazdo 7 pin?

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #164 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 09:30:35 »
Pokaz ten wtyk haka. Nie wiadomo co klient sobie w 2010 zamontował. A nawet jak coś to przejściówka kosztuje grosze
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline marp

« Odpowiedź #165 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 10:58:28 »
Przejściówkę na 7 PIN mam, bardziej zastanawia mnie czy na rynek polski hak montowali z "niemiecką" instalacją jako standardem czy jednak właściciel coś kombinował z tym hakiem.
Czy instalacja jest przystosowana do świateł LED w przyczepie? Mam zapewnienie, że z żarówkami działa ale nie ma jak sprawdzić z LED, właściciel auta nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem jak to w Tiguanie ale niektóre auta wymagają modułu aby poprawnie działać z LEDami w przyczepie. 

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #166 dnia: 14 - Lutego - 2020 - 15:29:29 »
Czy Tiguany z rocznika 2010 sprzedawana w Polsce i serwisowane w ASO miały komputer pokładowy  z menu bez języka polskiego?

Tak, to możliwe

Dodano:  14 - Lutego - 2020  -  15:31:36
Czy hak holowniczy posiada wtyk niemiecki czyli potrzebna jest  przejściówka na polskie gniazdo 7 pin?
W PL dealerzy też montowali 13 pin na życzenie klienta. Ja bym się cieszył bo będzie potrzebne np. do platformy rowerowej na hak, bo musi byś wsteczny a 7 pin nie ma wstecznego.

Dodano:  14 - Lutego - 2020  -  15:33:56
Nie wiem jak to w Tiguanie ale niektóre auta wymagają modułu aby poprawnie działać z LEDami w przyczepie.
Tu już jest moduł fabryczny, trzeba przejrzeć kodowania w module może jest opcja zmiany, nie pamiętam bo dawno nie podłączałem modułu haka pod VCDS

Offline vwejowiec

• VW: Tiguan I FL
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #167 dnia: 15 - Marca - 2020 - 10:24:50 »
@pretor napisał, że jeżeli Tiguan to tylko 2.0 TDI. Zgadzam się ponieważ w styczniu pojechałem do Niemiec i kupiłem 2.0 TDI automat 4motion i wierzcie mi BAJKA. Dodam tylko, że wcześniej miałem Audi A4 a jeszcze wcześniej  Mercedesa 2.2 CDI, to chyba mam jakieś porównanie.

Dodano:  15 - Marca - 2020  -  10:51:22
@doggie napisał "Jeśli nie ma żadnej dokumentacji dotyczącej wymiany rozrządu a raczej nie będzie, bo producent nie określił sztywnego interwału dla tego modelu (mówi się o 210 tys km bez limitu czasowego a wymiana powinna nastąpić na podstawie oględzin co jest trochę śmieszne) to byłby czas na jego wymianę."   W styczniu kupiłem Tiguana w Niemczech i w serwisie powiedziano mi że rozrząd mam wymienić na 210 tys, a w skrzyni automatycznej  i sprzęgle tylnego mostu co 60 tys.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #168 dnia: 15 - Marca - 2020 - 12:24:15 »
sprzęgle tylnego mostu co 60 tys.
Lub 3 lata. Pamiętaj o wymianie filtra w sprzęgle Haldex, choć ASO nie przewiduje jego wymiany

Offline Endriu

• Rej: DZG
« Odpowiedź #169 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 20:26:41 »
Witam. Mam pytanie do użytkowników samochodów z jasną skórzaną tapicerką. Auta wprawdzie jeszcze nie mam ale szukam. Widziałem Tiguana z jasną, zółtą chyba tapicerką (pełna skóra) oraz jasne boczki i dół deski rozdzielczej. O ile nie zamierzałem kupować auta z czarną skórą to to wnętrze mnie urzekło. Czy trudno takową utrzymać w czystości? Generalnie autem będą jeździć max. dwie osoby dorosłe, dzieci bardzo rzadko. Czy tak samo parzy ,,pupsko" latem, czy siedzisko może zabarwić się od dżinsów?.

Dodano:  04 - Czerwca - 2020  -  01:56:36
Witam. Wprawdzie temat dot. zakupu DOKONANEGO  a ja jestem przed zakupem Tiguana TDI 140 km z 2010 roku ale wolę zapytać przed transakcją żeby wiedzieć czego się spodziewać. Od ok. 30tu lat posiadam jakiś samochód ale nigdy nie miałem diesla ani turbo stąd pewne moje obiekcje. Ponadto nie wiem czy w dobie walki ze smogiem rządzący nie zaczną ,,umilać" życie posiadaczom diesli jakimiś parapodatkami aby zniechęcić do korzystania z nich  :(

1. Paliwo - czy TDI Tiguana jest jakieś wrażliwe na jakość paliwa? Tzn. czy należy tankować na stacjach duży koncernów czy też ,,łyknie" paliwo z lokalnej stacji paliw? Czy w zimie trzeba stosować jakieś dodatki?

2. Akumulator - wiem, że diesel wymaga ,,mocniejszego" niż benzyniak. Czy można włożyć mocniejszy niż zaleca instrukcja a jeśli tak to jaki?

3. Wiem o ,,studzeniu" turbiny po dłuższej jeździe a czy jest jeszcze coś w technice jazdy dieslem na co należy zwrócić uwagę?

4. Świece żarowe - w jednym z artykułów znalezionych w internecie dot. ogólnie silników diesla wyczytałem, że współczesne świece żarowe są bardzo delikatne, łatwo się niby zrywają i nie wszyscy mechanicy ,,lubią" to robić. Jak to jest w przypadku TDI Tiguanów?

5. Dwumasa - (już rzuciłem pytanie w innym temacie ale i tu zapodam) - czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie jej stanu ?

Pewnie jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to zapytam  :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #170 dnia: 04 - Czerwca - 2020 - 07:05:32 »
Każda jasna tapicerka jest bardziej podatna na zabrudzenia. Wszystko zależy jak utrzymuje się czystość w aucie. Obecnie na rynku jest sporo chemi ułatwiających zadbanie / utrzymanie tapicerki w należytej kondycji.
1. Każda nowoczesna jednostka jest dość czuła na jakość paliwa a tankowanie na takiej czy innej stacji to loteria.Dodatki jak najbardziej wypadałoby stosować jak będzie zima której już od kilku sezonów brak.
2.Można zastosować akumulator o lepszych parametrach rozruchowych,o większej pojemności tylko nie warto przesadzać bo może się okazać że przy zbyt mocno przerysowanym/dużym będzie problem z jego doładowywaniem (szczególnie na krótkich dystansach).
3.Świece żarowe w nowych jednostkach są faktycznie dość delikatne ale nie można wychodzić z założenia że szybko ulegną awarii jak i to że się urwą przy próbie wykręcenia. Są sposoby w razie czego na to by dało się wymieniać bez większych problemów.
4. Jak najbardziej są sposoby na sprawdzenie dwu-masy na aucie jak i wyjętego z pojazdu. Tylko po co skoro nie zmienia to faktu że jeśli ktoś planuje zakup auta na lata to i tak załapie się na wymianę a czy będzie to chwilę wcześniej czy później to chyba nie wiele wnosi.Użytkownicy pojazdów z tym cudownym wynalazkiem dzielą się tylko na tych którzy już zmienili i na tych co są przed wymianą.

Czymś trzeba jeździć a każdy z wozów ma większe lub mniejsze bolączki. Tiguan nie jest złym wyborem są gorsze konstrukcje które też mają swoich zwolenników.
Kiedyś kupowano nowy wóz by nie ładować się w koszta napraw. Obecnie jest odwrotnie w nowe trzeba ładować by jeździły (są bardziej problematyczne od starszych konstrukcji)   

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #171 dnia: 04 - Czerwca - 2020 - 09:12:58 »
  Czy trudno takową utrzymać w czystości?
welur trudno, skórę łatwiej

Cytuj (zaznaczone)
1. Paliwo - czy TDI Tiguana jest jakieś wrażliwe na jakość paliwa?

jak każdy obecny dizel. Ja leję normalne paliwa, żadne tam niby lepsze i droższe i nigdy nie miałem problemów z układem wtryskowym w żadnym dizlu. Dla mnie te "lepsze" paliwa to zwykły marketing i wyciąganie kasy

Cytuj (zaznaczone)
Czy można włożyć mocniejszy niż zaleca instrukcja a jeśli tak to jaki?

można, np. 74Ah z pradem rozruchu od 700 do 800A

Cytuj (zaznaczone)
Wiem o ,,studzeniu" turbiny po dłuższej jeździe a czy jest jeszcze coś w technice jazdy dieslem na co należy zwrócić uwagę?

standardowe procedury, sporo tego w sieci. Podstawa to nie pałować na zimnym i nie wyłączać auta zaraz po dynamicznej jeździe

Cytuj (zaznaczone)
Dwumasa - (już rzuciłem pytanie w innym temacie ale i tu zapodam) - czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie jej stanu ?
bez wyjęcia trudno o rzetelną diagnozę ale najbardziej typowym objawem jest telepanie i grzechotanie z okolic skrzyni na biegu jałowym zwłaszcza na rozgrzanym silniku po trasie, gdy olej w skrzyni jest ciepły.

Co do świec żarowych to nie zawracaj sobie głowy takimi problemami bo nigdy auta nie kupisz

Podziękował: Endriu

Offline Dariusz_C

• Rej: GWP
« Odpowiedź #172 dnia: 15 - Czerwca - 2020 - 11:38:04 »
Hej. Szykuję się do zakupu Tiguana. Mam pytanie o radio w modelach 2008 / 2009. Wybieram pomiędzy modelami dostępnymi na OtoMoto. Są modele z 6-oma przyciskami i 8-oma przyciskami na panelu. Czym się funkcjonalnie różnią?

Offline Lipton_sg

• :: StartLine
  • Rej: DZA
« Odpowiedź #173 dnia: 28 - Czerwca - 2020 - 14:21:26 »
Witam,
Cześć jestem Andrzej i szukam Tiguana z DSG dla rodziców.(Tak na wstępie)
Poszukuję VW Tiguana z DSG przeglądam strony fora i już mi się mózg lasuje z ilości informacji. :)
Proszę was o opinie odnośnie auta z załączonego poniżej linku.

(tutaj trzeba wpisać nazwę olx.pl)  /oferta/vw-tiguan-2-0-tdi-4x4-dsg-CID5-IDEV22r.html#c2a0fb07c6;promoted

Ja osobiście jeżdżę Mondeo 2.0 diesel 163 km powershiftem i jak przejechalem się tiguanem z powyższego linku uważam, że biegu wrzucał płynnie i nie szarpały.

Jednak na podjeździe brakowało mu troszkę mocy, jak dałem mu gaz w podłogę to strasznie długo trzymał na 3 biegu puki nie odjąłem mu gazu to wrzucił 4.

Czu to normalne zachowanie? Mam spaczenie przesz PS z Mondeo, bo nawet w trybie sport nie przekracza 3,5 tyś obrotów.
Czy po zdjęciach widzicie jakieś mankamenty typu w tym roczniku nie powinno być tego lub tamtego?

Kierownica troszkę przetarta z lewej strony tam gdzie się najczęściej trzyma kierownicę. Czy przy takim przebiegu też widzicie takie zużycie w swoich?

Olej wg książki wymieniany przy 121 tyś i rozrząd rzekomo też.

Proszę was o pomoc, bo nie chce wtopić kasy.
Może macie swojego i chcecie sprzedać? :P

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Dariusz_C

• Rej: GWP
« Odpowiedź #174 dnia: 30 - Czerwca - 2020 - 21:15:38 »
Witam. Czy mieliście do czynienia z pękającą tapicerką skórzaną w modelach z 2009 roku? Chciałbym się dopytać, czy to jakaś typowa usterka, czy jednostkowy przypadek.

Tagi wątku: