Autor Wątek: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie  (Przeczytany 195720 razy)

Offline Mario12

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 BiTDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
Odp: DPF - procedura wypalania, problemy i opinie
« Odpowiedź #450 dnia: 12 - Lipca - 2024 - 20:35:05 »
u mnie była podobna sytuacja - Passat B8 BiTDI wypalane DPF co 270-350km w zależności czy w mieście czy w trasie. Pojawiał się Check z kodem P2002 i błędem 19226 - Efektywność filtra cząsteczek stałych poniżej dopuszczalnej wartości.
Po wypaleniu i przejechaniu kilkudziesięciu km kontrolna check'a znikała, błąd oczywiście został ale dał się kasować. Przed kolejnym wypalaniem DPFa check się pojawiał ponownie.

Tuż przed pierwszym checkiem odnośnie DPF wyczyściłem ukł. dolotowy, tak profilaktycznie. Jak się okazało niepotrzebnie, bo nie było tam co czyścić. Auto przejechało już 205tys km.

W sprawie DPFa zdemontowano silnik, DPF poszedł do prania. Usłyszałem, że nie jest bardzo zapchany i dał się dobrze doczyścić Na siatce wewnętrznej jest jakby lekki nalot, który nie zszedł w praniu. Zapewne powstał wskutek niewłaściwego dawkowania/działania Adblue, bo niedawno trzeba było wymienić wtrysk i kabel z powodu nieszczelności. Mocznik się krystalizował na obudowie. Zapewne w niewłaściwy sposób dostawał się też do DPFa, ale to moje przypuszczenie.

W całym układzie spalin najbardziej zapchany był EGR. Dobowe czyszczenie w myjce ultradźwiękowej doprowadziło go do stanu nowości (wizualnie).
Jakie będą efekty tej operacji to się dopiero okaże, ale przyczyną kodu P2002 i wskazań z VCDSa na DPF jak zapewniał mechanik, wcale nie musi był zapchany DPF.
Czujnik ciśnień z przewodami też wymieniony, na wszelki wypadek.

Offline SHII

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan II FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFMA
  • Moc: 184 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #451 dnia: 13 - Lipca - 2024 - 21:08:37 »
A u mnie taka ciekawostka, szybkość wypalania astronomiczna 5672mg/km

https://mega.nz/file/S0x2HDhA#W6SKgfows1060No0ljb5nAlukb7b9Bi8uf9U3zdkSng

Offline SHII

« Odpowiedź #452 dnia: 13 - Lipca - 2024 - 21:10:28 »
Taka ciekawostka u mnie, prędkość wypalania astronomiczna

Offline Michal_N

• :: StartLine
  • VW: Golf VII FL
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 120 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
« Odpowiedź #453 dnia: 04 - Września - 2024 - 07:04:02 »
Dzień dobry,
Mam od prawie trzech miesięcy problem z moim służbowym Golfem VII 1.6 TDI, przebieg auta, to ok. 378 tyś km.
Podczas wypalania DPF - temperatura płynu chłodzącego dochodzi do ok 115 stopni, w skrajnym przypadku podczas upału było to nawet prawie 120 stopni. Jednocześnie temperatura oleju dochodzi do ok. 125 stopni, w skrajnym przypadku było 130 stopni.
Podczas normalnej jazdy, temperatura płynu 90 stopni, olej pomiędzy 90-110 stopni (w zależności od jazdy).

W zeszłym tygodniu wymieniono pompę wody + rozrząd (mechanik twierdził, że pompa wody słabo się kręci i to może być powodem podczas wypalania DPF), choć był wymieniany jakieś 40 tyś. km temu.
Na domiar złego, mamy w firmie jeszcze dwa takie same golfy, ale z trochę mniejszym przebiegiem (ok. 300 tyś) i w zeszłym tygodniu też im przytrafiła się taka przygoda.

Czy któryś z Kolegów/ Koleżanek miał podobny przypadek i czy przede wszystkim czy wiadomo co to jest?
Pozdrawiam serdecznie
Michał

Offline SHII

« Odpowiedź #454 dnia: 07 - Września - 2024 - 21:04:12 »
Imo DPF kończy swój żywot, i ww są powiązane z tym, sprawdzić stan zapełnienia DPF

Offline paragalo

• VW: Golf VIII FL
  • Moc: 150 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #455 dnia: 18 - Grudnia - 2024 - 18:27:46 »
Jak mogę sprawdzić a aucie z 2023 w którym momencie wypala się DPF i co ile km się wypala? ...starałem się przejrzeć temat ale jest całkiem spory i może przeoczyłem gdzieś tą informacje.

Offline turzol

• VW: Tiguan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: ST
« Odpowiedź #456 dnia: 18 - Grudnia - 2024 - 21:30:59 »
Stan zapełnienia, częstotliwość wypalania sprawdzisz np aplikacją DPF Monitor for VAG, szczególnie polecam bo działa natywnie z Carplay.

Podziękował: paragalo

Offline pawelf

• VW: Caddy V
  • Model: KombiVan
  • Moc: 122 KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #457 dnia: 29 - Grudnia - 2024 - 14:58:54 »
Mam takie spostrzeżenia którymi chciał bym się z Wami podzielić, może komuś się przyda.
Otóż  DPF w moim aucie wypala się równo co 300 kilometrów, przy czym uprzedzająco informuję, że powyższe wcale nie zależny od jakości paliwa (orlen, market) czy też zastosowanego dodatku do obniżenia temp. wypalania. Styl jazdy również nie ma na to wpływu.
Nawet nie muszę instalować kontrolki i sprawdzać apką kiedy ten proces ma miejsce. Ostatnio wypalał się przy przebiegu 3600km, więc teraz będzie to 3900km. Muszę przyznać, że jest to trochę to upierdliwe i ciężko się wstrzelić, żeby nie robić nadmiarowych kilometrów lub wypalać na postoju. Poza tym z autem nie dzieje się nic nietypowego, silnik pracuje cichutko, spalanie 5,5. Także nie martwcie się częstym wypalaniem bo możliwe, że tak działa ekologia w Waszym aucie. A tak na marginesie, po co wozić sadzę tysiąc kilometrów i dusić silnik, jak można pozbyć się jej częściej?

Dodano:  29 - Grudnia - 2024  -  18:18:46
Jak mogę sprawdzić a aucie z 2023 w którym momencie wypala się DPF i co ile km się wypala? ...starałem się przejrzeć temat ale jest całkiem spory i może przeoczyłem gdzieś tą informacje.
U mnie DPF Monitor for VAG nie działa. Trzeba sprawdzić, czy aplikacja współpracuje z konkretnym silnikiem. Z moim DXRA po elm327 działa tylko carscanner.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #458 dnia: 29 - Grudnia - 2024 - 20:04:46 »
Z moim DXRA po elm327 działa tylko carscanner.
VCDS czy OBDeleven też sprawdzisz

Offline pawelf

• VW: Caddy V
  • Model: KombiVan
  • Moc: 122 KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #459 dnia: 30 - Grudnia - 2024 - 05:45:14 »
Przez te mylące opisy, zamówiłem kabelek na atmega u chińczyka. Do VCDS trzeba będzie raczej coś nowszego. Nie chce też grzebać za bardzo - boje się, że zostaną jakieś ślady, a autko jest na gwarancji.   

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #460 dnia: 30 - Grudnia - 2024 - 12:36:26 »
zamówiłem kabelek na atmega u chińczyka. Do VCDS trzeba będzie raczej coś nowszego
Bez problemu, sprzedaż go jeszcze z zyskiem, komuś kto ma starsze auto a nie kupuje u chinoli.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #461 dnia: 30 - Grudnia - 2024 - 14:40:29 »
  Do VCDS trzeba będzie raczej coś nowszego. 
Pamiętaj, że w Caddy po 2020 roku co najmniej połowa sterowników posiada zabezpieczenie Schutz Fahrzeug Diagnose (SFD) i nawet klonem na procesorze ARM w zabezpieczonych sterownikach nic nie zdziałasz chyba że kupisz takiego klona, z którego po uiszczeniu opłaty koncernowi Volkswagen i posłużeniu się specjalnie wygenerowanym tokenem będziesz mógł odblokować sterownik :) czy są takie klony w sprzedaży tego nie wiem. Zawsze możesz nabyć OBDeleven, którym zrobisz wszystko to co VCDS-em. Niestety już weszło SFD2 i np. z najnowszą Cupra Formentor już się nie połączysz, pewnie dopiero pracują nad tym.

Offline Waldek74

• VW: Sharan II
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LLU
« Odpowiedź #462 dnia: 07 - Marca - 2025 - 19:11:42 »
Sharan || 2.0 TDI 2012 rok BLU MOTION
Dużo obywateli twierdzi iż podczas wypalania DPF nie może wystąpić spalanie paliwa  na poziomie 0.0L/100 km ( np przy hamowaniu silnikiem ) . Otóż u mnie tak się dzieje . Podwyższone spalanie na biegu jałowym , ok 1,4 L/100 km - wentylator chodzi // ewidentnie wypala DPF . Lecz gdy puszczę gaz podczas jazdy ,pokazuje spalanie chwilowe-0.0 L/100 km .Jest u kogoś  z was podobnie ? POZDRAWIAM

Tagi wątku: DPF FAP