Hej,
Mam problem z Arteon'em 2.0 TSI, 320 KM, DSG-7 DQ500, przebieg 18 tyś. km.
W zasadzie od momentu wyjechania z salonu, auto szarpie przy zmianie biegów 1->2, rzadziej 2->3.
W ostatnim czasie zwróciłem też uwagę na „ślizganie się” biegu 2 - ja mu w gaz, a on tylko wyje.
Jestem po pierwszej wizycie w ASO VAG, na której sam zapłaciłem za wymianę oleju w skrzyni (brak opiłków w oleju) i adaptacji skrzyni (dalej szarpie). Błędów podobno brak. Sama skrzynia to wg części DQ500.
Problem bliźniaczo podobny do takiego, który występował w moim Tiguan II 2.0 TSI 240 KM z 2020 roku, przy przebiegu 30kkm, z tym że to było 3->4… W efekcie po pół roku stania na serwisie samochód oddałem do leasingodawcy.
W obu wypadkach ASO Cichy-Zasada na Grochowskiej w Warszawie.
Pytania:
1. Czy ktoś ma rzeczową odpowiedź na to czym to jest spowodowane? Jakość montażu, samych podzespołów? Pytam bo jestem gotowy wyrzuć kasę na naprawę byle mi to zrobili… Dodam, że byłem u dwóch magików od skrzyń biegów i jeden „ten typ tak ma”, a drugi nawet nie oddzwonił, więc w d*pie z taką pomocą.
2. Czy ktoś się orientuje które ASO w Warszawie nadaje się do podjęcia naprawy czegoś takiego, bo tych gości tam mam już dosyć… Czytałem wątek apropos warsztatów w Warszawie, ale ostatnia wzmianka np o VW na Połczyńskiej jest sprzed dwóch lat.
>Tak wiem, że auto jest na gwarancji, ale w ASO to trwa i wcale nie mam pewności, że mi to naprawią.
>Ten typ tak mieć nie powinien bo skoro wydaje 300k+ na auto to jakieś oczekiwania mam.
>Tak wiem, że amerykanie wycofują się z DSG.