Autor Wątek: DQ500 - szarpanie przy zmianie biegów  (Przeczytany 537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline congobon

• :: StartLine
  • VW: Arteon FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 320 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WD
DQ500 - szarpanie przy zmianie biegów
« dnia: 05 - Listopada - 2024 - 02:16:47 »
Hej,

Mam problem z Arteon'em 2.0 TSI, 320 KM, DSG-7 DQ500, przebieg 18 tyś. km.
W zasadzie od momentu wyjechania z salonu, auto szarpie przy zmianie biegów 1->2, rzadziej 2->3.
W ostatnim czasie zwróciłem też uwagę na „ślizganie się” biegu 2 - ja mu w gaz, a on tylko wyje.
Jestem po pierwszej wizycie w ASO VAG, na której sam zapłaciłem za wymianę oleju w skrzyni (brak opiłków w oleju) i adaptacji skrzyni (dalej szarpie). Błędów podobno brak. Sama skrzynia to wg części DQ500.

Problem bliźniaczo podobny do takiego, który występował w moim Tiguan II 2.0 TSI 240 KM z 2020 roku, przy przebiegu 30kkm, z tym że to było 3->4… W efekcie po pół roku stania na serwisie samochód oddałem do leasingodawcy.

W obu wypadkach ASO Cichy-Zasada na Grochowskiej w Warszawie.

Pytania:
1. Czy ktoś ma rzeczową odpowiedź na to czym to jest spowodowane? Jakość montażu, samych podzespołów? Pytam bo jestem gotowy wyrzuć kasę na naprawę byle mi to zrobili… Dodam, że byłem u dwóch magików od skrzyń biegów i jeden „ten typ tak ma”, a drugi nawet nie oddzwonił, więc w d*pie z taką pomocą.
2. Czy ktoś się orientuje które ASO w Warszawie nadaje się do podjęcia naprawy czegoś takiego, bo tych gości tam mam już dosyć… Czytałem wątek apropos warsztatów w Warszawie, ale ostatnia wzmianka np o VW na Połczyńskiej jest sprzed dwóch lat.

>Tak wiem, że auto jest na gwarancji, ale w ASO to trwa i wcale nie mam pewności, że mi to naprawią.
>Ten typ tak mieć nie powinien bo skoro wydaje 300k+ na auto to jakieś oczekiwania mam.
>Tak wiem, że amerykanie wycofują się z DSG.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
Odp: DSG - szarpanie przy zmianie biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Listopada - 2024 - 19:57:55 »
Nie porównujesz skrzyni z przekładnią hydrokinetyczną? (Nie mówiąc o planetarnej.) Jeśli tak, to zdecydowanie będzie trochę "szarpać" i ze względu na przełożenie najbardziej 1->2...
Warto porównać z innymi VW z DSG, bo piszesz o 2 różnych VW i rzekomo oba tak mają. Sądząc po przebiegu są to różne roczniki, a prawdopodobieństwo tej samej wady w obu jest raczej niewielkie. Jak jeszcze "magik od skrzyń" mówi, że ten typ tak ma...

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Listopada - 2024 - 21:12:22 »
zwróciłem też uwagę na „ślizganie się” biegu 2 - ja mu w gaz, a on tylko wyje.
Występuje to zapewne w trakcie lub tuż po zmianie biegu, kiedy występuje poślizg sprzęgieł, to tak jakbyś w manualu podczas zmiany biegu jeszcze nie puścił sprzęgła i dał mu gaz w podłogę, zapewne wiesz co wówczas się stanie. Poślizg jest wlaśnie po to, aby wyeliminować szarpnięcie oraz zapobieganie przeciążeniom systemu korbowo-tłokowego silnika i przeniesienia napędu. Dopóki czujnik poślizgu nie zgłasza błędów to nie ma w tym nic nadzwyczajnego. To że DSG nie jest zawsze komfortowa tak jakbyśmy tego oczekiwali od automatu chyba wszyscy wiemy a im mocniejszy silnik tym ten efekt jest bardziej odczuwalny.

Offline congobon

• :: StartLine
  • VW: Arteon FL
  • Moc: 320 KM
  • Rej: WD
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Listopada - 2024 - 00:03:12 »
Mam jeszcze T-Crossa 1.5 TSI i absolutnie nie zachowuje się w ten sposób - ale tak to inna skrzynia.
Lekkie szarpnięcie? No spoko, ale nie takie, że z fotela potrafi wyrwać jak w Arteonie przy zimnym silniku/nierozgrzanej skrzyni.
Co do ślizgania, to fakt, mogę być przewrażliwiony, ale w Tiguanie zdarzało się to na tyle nagminnie i w na tyle niebezpiecznych sytuacjach, że nie mogłem tego zignorować, a zaczęło się niewinnie tak jak tutaj.
Podszedłbym też do tematu ciut inaczej gdyby nie to, że po adaptacji jest kilka dni spokoju, więc coś musi być na rzeczy.
Jeden znajomy twierdzi, że tak zachowują się DSG po nieudolnym chipie, ale ja nic nie dotykałem…

Tagi wątku: