Zrobiłem już 18tys/km i postanowiłem wymienić filtr i olej na własny koszt.
Niestety z osobami, które twierdzą, że za wymianę oleju odpowiada komputer, nie mogę się zgodzić. Jest to tylko teoria.
Ok. W takim razie ja w swoich samochodach zawsze mam ustawiony interwał na 30tys.
Olej miałem wymieniany przy 18tys. więc teraz nie było potrzeby go wymieniać.
samochód jest odpalany kilkanaście razy dziennie, użytkowany w mieście i na autostradach. Można przyjąć, że jest to intensywna eksploatacja
Według serwisu olej należy wymieniać co 30tys, ale ja będę to robił co 15tys. Jeszcze nie wiem co zrobię z Golfem. Zobaczę za pół roku ile będzie można na nim zarobić i wtedy zdecyduję.
"Silniki hybrydowe z racji cyklu pracy oraz niższej temperatury pracy generują większą ilość nagarów i wody, częste wyłączanie i zapalnie silnika oznaczają dość ciężkie warunki pracy, często są niedogrzane a spowodowane to jest przerywanym trybem pracy. Zbyt niska temperatura sprawia, że jednostka w wielu sytuacjach pracuje w trybie bogatszej mieszanki a to z kolei doprowadza do rozrzedzenia oleju paliwem. Kolejną konsekwencją niedogrzania silnika jest woda, która powstaje na skutek kondensacji pary wodnej na cylindrach. W ostatecznym rozrachunku woda spływa do miski olejowej. Co więcej praca w niskiej temperaturze przyczynia się do tworzenia nagarów, które osiadają w rowkach pierścieni, a gdy te już niedomagają zaczyna się proces spalania oleju i dochodzi do zanieczyszczenia komory spalania i denka tłoka"
mam przejechane 110 tyś km i jestem po 8 wymianach oleju
Dzień dobryJaka jest metoda serwisu olejowego w ASO: spuszczenie oleju przez korek czy wyssanie przez rurkę bagnetu?
W samochodach zawsze spuszczanie przez korek w misce olejowej.