Autor Wątek: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy  (Przeczytany 6814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy
« dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 09:24:43 »
Temat wątku to: "SERWIS OLEJOWY" w silnikach modelu Golf VIII

Jak wiadomo w grupie vag przeglądy wykonuje się co 2 lata lub 30tys/km.
Zrobiłem już 18tys/km i postanowiłem wymienić filtr i olej na własny koszt. Oczywiście w serwisie, żeby mieć udokumentowaną historię samochodu.

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: SERWIS OLEJOWY - oleje, filtry, normy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 09:28:16 »
Zrobiłem już 18tys/km i postanowiłem wymienić filtr i olej na własny koszt.
Bardzo dobry ruch, popieram  :thumbup: choć osobiście wymieniłbym maksymalnie do 15 tys. km

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 12:39:10 »
U mnie w Tigu w ramach pakietu serwisowego bezpośrednio po wymianie oleju następna wymiana wyświetla się za 18 tys. km lub 430 dni. Tak samo było wcześniej - też skrócony okres i pamiętam, że zmieniło się to, gdy np. zrobiłem 1000 km przez parę dni. Więc jest jakiś algorytm, który to ustala, w zależności od tego jak kto jeździ, nie sztywne 2 lata lub 30 kkm. Termin przeglądu podawany jest osobno w aplikacji: osobno olej, osobno przegląd.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 14:49:39 »
Algorytm na podstawie ilość rozruchów, średniej prędkości, pokonywanych odległości, obciążenia termicznego i pewnie coś tam jeszcze. Nie ma tutaj czujnika jakości oleju, mimo iż go kodujemy w adaptacjach to właśnie ustawiamy taki algorytm.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 16:41:14 »
To moj jakiś dziwny.... prawie zawsze chce wymiany na 30 tys mimo ze ja robie co 15 tys
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Romanog

• :: TrendLine
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Kwietnia - 2022 - 19:14:10 »
Ja w mojej nówce 1.5 TSI, olej wymieniłem zaraz po dotarciu silnika tj. przy ponad 3 tyś km. Następnie wymieniać go zamierzam co rok, bez względu na przebieg (rocznie nie przekraczam 8 tyś km). To jest ponoć najlepsze dla silnika. Olej VW 0W20. Ale to moje auto (nie leasing i oddanie), ale na lata.

Podziękował: doggie

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Kwietnia - 2022 - 07:33:35 »
Niestety z osobami, które twierdzą, że za wymianę oleju odpowiada komputer, nie mogę się zgodzić. Jest to tylko teoria. W praktyce wygląda to inaczej. Oto przykłady z mojej floty. Audi A6 C8 z silnikiem wysokoprężnym przez 3 lata przejechałem 90tys/km i zawsze komputer wskazywał wymianę oleju przy 30/60/90 tysiącach. Kolejnym przykładem jest nowa Skoda Octavia 1.5 TSI 150KM, która została wezwana przez komputer na serwis olejowy przy przebiegu 30tys. Obydwa auta już sprzedałem. W nowym Golfie na 100% komputer odezwałby się też przy przebiegu 30tys. Gdybym miał być szczegółowy, to zawsze wezwania na serwis są 1000 km wcześniej, czyli 29/59/89tys/km, żeby mieć czas na umówienie się i dojechanie do serwisu. W Golfie jestem już po wymianie. Zalany olej, to 0W20 z normą 508.00/509.00. Do silnika wchodzi 4,3 litra. 

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Kwietnia - 2022 - 08:21:13 »
Niestety z osobami, które twierdzą, że za wymianę oleju odpowiada komputer, nie mogę się zgodzić. Jest to tylko teoria.

To nie jest teoria  Jak ma ustawiony stały interwał 30 tys km to tak będzie wskazywał, jeśli ma zmienny z max. przebiegiem 30 tys km to będzie reagował na zróżnicowane użytkowanie i różnie wzywał do serwisu.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Kwietnia - 2022 - 08:41:51 »
Ok. W takim razie ja w swoich samochodach zawsze mam ustawiony interwał na 30tys.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Kwietnia - 2022 - 09:01:24 »
Ok. W takim razie ja w swoich samochodach zawsze mam ustawiony interwał na 30tys.
Mój Tig fabrycznie był ustawiony na dostosowanie do warunków. Może jeździsz głównie w trasie i dlatego komputer wybiera najdłuższe interwały?
Można sprawdzić & zmienić ustawienie w serwisie lub z tego co pamiętam za pomocą VCDS/ODB11.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Kwietnia - 2022 - 07:09:01 »
Nie będzie to uzależnione od mojego stylu jazdy, ponieważ samochód jest odpalany kilkanaście razy dziennie, użytkowany w mieście i na autostradach. Można przyjąć, że jest to intensywna eksploatacja. Dlatego też chwalę Golfa, ponieważ spisuje się bardzo dobrze.

Teraz czeka go najważniejszy sprawdzian, ponieważ wyjeżdżam nim do Chorwacji. Zobaczymy jak się sprawdzi na dystansie 3000 kilometrów.

To nie jest temat o wakacyjnych wyjazdach a SEWISIE OLEJOWYM. Proszę o tym pamiętać i nie tworzyć Off-Topów. Dziękuję.

Dodano:  04 - Maja - 2022  -  16:01:45
Tak jak pisałem wyżej, olej wymieniłem przy 18tys/km. Obecnie przebieg wynosi 22tys. Przy przebiegu 21100km pojawił się komunikat o przeglądzie za 8900km. Czyli dokładnie pierwszy przegląd wypada przy przebiegu 30tys. Komunikat pokazuje się za każdym razem, gdy odpalamy samochód.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #11 dnia: 27 - Września - 2022 - 14:51:34 »
Jestem już po pierwszym przeglądzie przy przebiegu 30tys. Odgrzybiłem sobie przy okazji klimatyzację. Olej miałem wymieniany przy 18tys. więc teraz nie było potrzeby go wymieniać.

Offline Marcino

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Września - 2022 - 13:36:24 »
Olej miałem wymieniany przy 18tys. więc teraz nie było potrzeby go wymieniać.
Ja bym tam co 15 tys wuymieniał ale kto co lubi.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Września - 2022 - 14:10:34 »
samochód jest odpalany kilkanaście razy dziennie, użytkowany w mieście i na autostradach. Można przyjąć, że jest to intensywna eksploatacja
W takim razie świadomie powinieneś wymieniać olej co 10-12 tys km chyba że auto w leasingu i po kilku latach pójdzie "do Żyda", to wówczas właściciele mają gdzieś racjonalne serwisowanie, bo będzie się martwił następny właściciel ;)

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #14 dnia: 29 - Września - 2022 - 07:23:54 »
Według serwisu olej należy wymieniać co 30tys, ale ja będę to robił co 15tys. Jeszcze nie wiem co zrobię z Golfem. Zobaczę za pół roku ile będzie można na nim zarobić i wtedy zdecyduję.

Offline adas2336

• Kod: DFYA
  • Rej: PJA
« Odpowiedź #15 dnia: 17 - Grudnia - 2022 - 21:37:07 »
Według serwisu olej należy wymieniać co 30tys, ale ja będę to robił co 15tys. Jeszcze nie wiem co zrobię z Golfem. Zobaczę za pół roku ile będzie można na nim zarobić i wtedy zdecyduję.

Nie sugeruj się serwisem. Nie sugeruj się mechanikiem bo oni wiedza tyle co sami wiedzą. Przeczytaj instrukcję obsługi samochodu. Tam jest ładnie napisane że jeśli samochód eksploatowany jest w terenie miejskim lub przy dużym obciążeniu jak autostrady a więc temp. oleju jest wysoka to olej należy wymieniać co 15 tyś, jeśli samochód pracuje w przyjaznych warunkach to co 30 tyś. Wszyscy sugerują się serwisem czy mechanikami. Czy nie można przeczytać instrukcji obsługi, mamy nowe samochody więc każdy ma. Chyba że każdy już rozum pozjadał i wie o samochodzie wszystko. W golfie 7 DPF wystarczyło wypalić jeżdząc 15 minut z obrotami ok. 1900 z prędkością ok. 70 km/h a mechanik komuś powie że dawaj 2500 czy 3000 tyś. Macie instrukcje to czytać je.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 17 - Grudnia - 2022 - 21:46:47 »
Ale piszesz głupoty  :D  Po pierwsze jeśli chodzi o DPF to piszesz o regeneracji awaryjnej ale nie o tym temat. Jeśli chodzi o silniki eTSI do tego system start stop, to proponuję stosować się podobnie jak w przypadku hybryd:
Cytuj (zaznaczone)
"Silniki hybrydowe z racji cyklu pracy oraz niższej temperatury pracy generują większą ilość nagarów i wody,  częste wyłączanie i zapalnie silnika  oznaczają dość ciężkie warunki pracy, często są niedogrzane a spowodowane to jest przerywanym trybem pracy. Zbyt niska temperatura sprawia, że jednostka w wielu sytuacjach pracuje w trybie bogatszej mieszanki a to z kolei doprowadza do rozrzedzenia oleju paliwem. Kolejną konsekwencją niedogrzania silnika jest woda, która powstaje na skutek kondensacji pary wodnej na cylindrach. W ostatecznym rozrachunku woda spływa do miski olejowej. Co więcej praca w niskiej temperaturze przyczynia się do tworzenia nagarów, które osiadają w rowkach pierścieni, a gdy te już niedomagają zaczyna się proces spalania oleju i dochodzi do zanieczyszczenia komory spalania i denka tłoka"

Najrozsądniejszy interwał to wymiana co 15 tys. km a nie żadne 30 tys. km a w warunkach trudnych co 10 tys. km. Żadna instrukcja nie zastąpi myślenia i świadomego użytkowania auta.

Wydłużone interwały long life to wyłącznie wymysł marketingowy by zachęcić floty do zakupu i przyciągnąć niższymi kosztami serwisowymi niestety to, że ma to negatywny wpływ na silniki to już nikogo nie interesuje. Zatarte panewki, korby wychodzące bokiem to przypadłość głównie aut, w których olej był wymieniany co 30 tys. km. Przykładem tego jest koncern PSA, gdzie w Boxerach/Jumperach 2.0 HDI z interwałem 50 tys. km silniki nie dożywają 100 tys. km  ale to przecież zgodnie z instrukcją ktoś powie.
 Badania Instytutu Nafty i Gazu w Krakowie w sposób jednoznaczny pokazały, że olej VW typu long life po 16 tys km nie posiada żadnych właściwości ochronnych, zawartość dyspregatorów, detergentów, modyfikatorów tarcia, inhibitorów utleniania oraz dodatki antykorozyjne były bliskie zeru. Taki olej to najkrótsza droga do uszkodzenia elementów ciernych silnika. Są filmy na YT pokazujące jak wyglądają pacewki w silniku TFSI po 100 tys.  km użytkowanym na interwale long life.

Offline adas2336

• Kod: DFYA
  • Rej: PJA
« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Grudnia - 2022 - 22:08:12 »
Na politechnice badaliśmy oleje przy przebiegu 5 tyś 10 tyś a nawet 30, 40 tyś km, Czasami olej po 10 tyś był bardzie zużyty od tego po 30 tyś. Wszystko zależy tylko od waszego stylu jazdy. Jeśli ktoś kupi golfa z sportowym silnikiem to trzeba olej wymieniać nawet co 5 tyś jak audi, czy bmw ale jak kupujecie jednostki dla normalnej jazdy to 10, 15, 30 tyś to tak naprawdę zależy od was, jak wymieniałem olej w golfie 7 zawsze lałem olej jaki producent zalecał w instrukcji, po 300 tyś km silnik cały czas pracował jak nowy a dpf nigdy w tym czasie nie dał znać że istnieje (1,6 TDI), obecnie mam 8 i leje taki jak producent zaleca a więc 0W-20, mam przejechane 110 tyś km i jestem po 8 wymianach oleju z czego połowę zrobiłem sam a resztę serwis zgodnie z pakietem serwisowym. Ja wymieniam co 15 ze względu na żeglowanie jakie mamy w e-tsi.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Grudnia - 2022 - 22:15:33 »
mam przejechane 110 tyś km i jestem po 8 wymianach oleju
Bardzo dobre podejście do tematu.

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #19 dnia: 18 - Grudnia - 2022 - 09:53:41 »
Producent, aso czy instrukcje setwisowe mowia że wymiana co 30 tys. Nie że koniecznie co 30 tys km tylko nie rzadziej  jak co 30 tys i np dwa lata. Nie rzadziej czyli można częściej. Nawet zaleca się częściej. Za często też nie jest dobrze ake raczej nikt nie wymienia co 4 czy 5 tys oliwy jeżdżąc stylem dziadkowym.

Offline Romanog

« Odpowiedź #20 dnia: 18 - Grudnia - 2022 - 17:04:15 »
Pamietajmy także, ze jak ktoś (np. tak jak ja), mniej jeździ, przebiegi np. 5- 8 tys. Km w roku, zasadnym jest wymiana oleju nie o wskazania przebiegu, lecz co rok.

Offline Zamen133

• :: StartLine
  • Rej: PO
« Odpowiedź #21 dnia: 08 - Maja - 2023 - 09:51:58 »
Dzień dobry

Jaka jest metoda serwisu olejowego w ASO: spuszczenie oleju przez korek czy wyssanie przez rurkę bagnetu?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #22 dnia: 08 - Maja - 2023 - 17:33:23 »
Parę lat temu jak robiłem w Aso serwis olejowy to raczej tradycyjnie, na fakturze miałem policzoną śrubę spustu oleju.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Romanog

« Odpowiedź #23 dnia: 08 - Maja - 2023 - 19:48:53 »
Dzień dobry

Jaka jest metoda serwisu olejowego w ASO: spuszczenie oleju przez korek czy wyssanie przez rurkę bagnetu?

Nie spotkałem się nigdy w ASO z metodą wysysania oleju, tak to robię w domu z olejem w kosiarce. W samochodach zawsze spuszczanie przez korek w misce olejowej.

Offline Marcino

« Odpowiedź #24 dnia: 09 - Maja - 2023 - 09:01:20 »
W samochodach zawsze spuszczanie przez korek w misce olejowej.
Jest jeden silnk mercedesa mały dizelek w Smarcie.... tam nie ma korka.
2.0 TSi z 2019 ma juz plastikowe miski olejowe i korek jest jednorazowy.

Tagi wątku: