Autor Wątek: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?  (Przeczytany 54458 razy)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: OPONY ZIMOWE - kiedy zakładać i co wybrać ?
« Odpowiedź #200 dnia: 13 - Luty - 2021 - 16:20:29 »
Bieżnik to taka mniejsza powierzchnia ale w kawałkach
Coraz cieplej.Jak nawet zsumujesz te wszystkie kawałki bieżnika opony które dotykają do lodu to zawsze wyjdzie mniejsza powierzchnia styku od łysej.Naturalnie że jeśli lód będzie zabrudzony, spękany,czy mocno chropowaty,posypany piaskiem itd. to bieżnik będzie próbował haczyć ( to raczej oczywiste) tym samym poprawiając trakcję.Nie chodzi o tego typu sytuacje tylko o lód gdzie bieżnik nie ma o co haczyć.
Może mało precyzyjnie nazwałem lód lub każdy widzi na swój sposób.
Czysta, gładka,równa,wolna od zabrudzeń tafla lodu i na niej opona łysa i taka z bieżnikiem.Często tego typu powierzchnię nazywają potocznie "szklanką","gołoledzią" zapewne nie jedna osoba spotkała się z takim lodem jak zamarzła woda stojąca na asfalcie na nie małej powierzchni lub warstwa lodu wyślizgana przez auta np.przed skrzyżowaniami,światłami itp . I do takiego lodu należy dołożyć powyższą wypowiedź "bieżnik to taka mniejsza powierzchnia ale w kawałkach".Teraz wystarczy przemyśleć czy ta mniejsza powierzchnia na lodzie będzie miała większe czy mniejsze tarcie bo bieżnik (brak haczenia o cokolwiek) i tak nie będzie odgrywał roli.Mam nadzieję że zjawisko które występuje na styku opony z lodem nie zależnie od bieżnika zostało przegadane i wiadomo że występuje przy obu oponach ( łysa /z bieżnikiem).

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WW
« Odpowiedź #201 dnia: 13 - Luty - 2021 - 17:00:28 »
Gulasz ty już lepiej nie myśl !!! I co przyznam Ci rację, a potem jednak pójdziesz na lód z butami i się przekonasz że jest inaczej. I co ? Jak ja będę wtedy wyglądał ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #202 dnia: 13 - Luty - 2021 - 18:01:09 »
I co ? Jak ja będę wtedy wyglądał ?
A jak teraz brnąc w ślepą uliczkę, próbując naginać rzeczywistość popartą nauką. Nie oczekuję by ktokolwiek przyznawał rację, nie o to chodzi. Wystarczy by w przyszłości zastanowił się każdy chwilę przed wydaniem własnego "wyroku" względem innych. Najzwyczajniej "pojechane"po mnie bezpodstawnie.Zapewne nie jedna osoba już załapała o co chodzi z tymi łysymi na lodzie. Niektórym niestety może zająć to trochę więcej czasu a niektórym nigdy.Cóż nic na to nie poradzę.

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Rej: WW
« Odpowiedź #203 dnia: 13 - Luty - 2021 - 19:47:07 »
Sam po sobie jeździsz nikt tego nie musi robić. Jak coś sobie wymyślisz to musi być koniecznie prawda i tylko prawda, najprawdziwsza prawda..., najmojsza prawda........, ..........,  ...........,  Weź torbę z butami idź na lód nie gadaj więcej. Daj se już spokój. I co jeszcze następnych 10 wpisów że masz rację , tylko dlatego że tak sobie wymyśliłeś ? Coś tak sobie pokombiniowałeś i wydaje Ci się że to prawda. Okropne. Wasz wiedzę w innych dziedzinach zostaw opony w spokoju.-

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #204 dnia: 13 - Luty - 2021 - 19:53:28 »
Myślę, że ten temat nie jest już do uratowania i po raz kolejny przekonałem się, że dyskusja z @Gulasz nie ma sensu...
Człowiek mu pisze o konkretnych doświadczeniach, a on odpowiada, że wpływ... reklamy!!  I dyskutuj z takim... Strata czasu! Swoje nadaje, słyszy to co chce!!!
A skoro uważa, że to proste prawa fizyki, to ewidentnie nie ma o nich pojęcia, zob. np.:

To jest oczywiście *bardzo uproszczony* obraz bo np. mało pokazuje z tego co się dzieje na krawędziach i mówimy o zjawisku dynamicznym!!!
Jeśli to dla Gulasza prowadzi do prostych obliczeń i porównań na ich postawie to albo jest bogiem, albo po prostu... nie ma zielonego pojęcia!!!
Najlepiej by każdy nieprzekonany doświadczeniami innych sobie wypróbował i wyrobił własne zdanie.  :)
PS. Nie pisał bym tak ostro, gdyby nie to, że mam po raz kolejny wrażenie, że Gulasz traktuje wszyskich z góry, nawet gdy się nie zna na czymś, a to z czasem może człowieka wyprowadzić z równowagi.

Podziękował: doggie

Offline tomkasz

• Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #205 dnia: 13 - Luty - 2021 - 21:28:12 »
Ja nie mam tych problemów .Dla mnie jak jest bieżnik to jest ok. i nie ważne czy letnie czy zimowe .Zmieniam technikę jazdy jak widzę że klimat słaby i nie ma problemu .Jak będzie na drodze przysłowiowa szklanka to nie ważne jakie gumy na każdych pojedzie się jak na łyżwach .Te tak zwane opony zimowe to nie przeczę lepiej odprowadzają wodę czy błoto pośniegowe ale na lód to nie ma mocnych (no chyba że zabroniona w naszym kraju opona z kolcami lub łańcuchy)Najwięcej w zimowych warunkach do powiedzenia ma kształt bieżnika ,szerokość gumy jak i masa pojazdu .Pewnie wszyscy widzieli w telewizji testy zimówek (na płycie poślizgowej)tylko w zimę (taką prawdziwą) to nie jeździ się po wodzie a po lodzie a takich testów to raczej nie pokazują bo sprzedaż by zmalała .Przysłowiowy Kowalski jak zobaczy porównanie letniej z zimową na kałuży wody to widzi że zimówka lepsza ale jakby porównywali na lodzie to test wypada bardziej blado i Kowalski mógłby mieć swoje przemyślenia ( a tym samym sprzedaż by spadła )Reklama dźwignią handlu.

Poza tym podnosi na duchu to jak w narodzie forumowym jest powszechna wiedza z zakresu nauk ścisłych. ;)
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #206 dnia: 13 - Luty - 2021 - 21:59:25 »
Panowie ustalcie między sobą jakąś wersję bo zaczynacie już sami sobie zaprzeczać. Powyższy zamieszczony rysunek przedstawia rozkład nacisku ( sił ) na oponie z przykładowym bieżnikiem ( każdy bieżnik będzie miał co innego).Dyskutujemy o polu powierzchni styku powiązanym z tarciem a nie rozkładzie sił na bieżniku opony.To nic że nie do końca pasuje do tematu tarcia ale i na jego podstawie można dokładnie załapać jak opona z bieżnikiem ma kontakt z podłożem ( przedstawiono to kolorystycznie).Nie chodzi o rozkład sił (rozłożenie nacisku) a powierzchnię styku opony z podłożem.Przy zamieszczonym podobnym przedstawiającym oponę typu "slick"byłby zupełnym strzałem w kolano. Każdy mógłby porównać i ocenić samemu bez zbędnego sugerowanego liczenia ( niby rodem z NASA). Czy wyliczenie pola powierzchni styku opony z podłożem jest lotem w kosmos każdy może ocenić samemu. Wystarczy dwie sprawdzane/porównywane opony potraktować jak "stempelek".By był bardziej widoczny wystarczy pokryć kawałek opony substancją utrwalającą ślad (farbą). Powstałe dwa" stempelki" wystarczy ze sobą porównać.Jeśli ocena wzrokowa sprawia problem która z opon pozostawiła większy ślad/odcisk/więcej farby, można podeprzeć się wyliczając pola powierzchni.Przy oponie typu" slick" będzie to zapewne z pola powierzchni koła a przy oponie z bieżnikiem kwadraty ,trójkąty ( w zależności od bieżnika) itp. Czym dokładniej przyłożymy się do wyliczeń pól powierzchni tym dokładniejszy wynik.Wyniki wystarczy porównać.Trudne?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #207 dnia: 14 - Luty - 2021 - 11:05:35 »
Niestety kolejny raz pojawiają się w tematach na forum niepotrzebne emocje a wystarczyłoby zachować wstrzemięźliwość w wyrażaniu swoich chwilowych stanów ducha i wszystko rozeszło by się na spokojnie.

Cytuj (zaznaczone)
Ostrzegam: każdy post nie mieszczący się w zakresie tego tematu, będący w sprzeczności z zapisami naszego regulaminu, zostanie usunięty a jego autor bez w względu na pozycję i zasługi, zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.

Pomimo zejścia wątku na zupełnie inne tory niż jego temat, jestem za tym aby każdy chętny mógł go dalej kontynuować.

Pozdrawiam i życzę więcej luzu a mniej jadu  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #208 dnia: 14 - Luty - 2021 - 11:33:05 »
Pomimo zejścia wątku na zupełnie inne tory niż jego temat,
To albo się czuwa nad treścią i zawartością merytoryczną tematów na forum albo się pozoruje i udaje, że się czuwa zostawiając słowotok kogoś, kto ma wszystkich gdzieś, uważa się za mistrza nie mając w rzeczywistości bladego pojęcia w temacie potrafiący tylko powtarzać jak mantrę swoje wyimaginowane farmazony.

Ps. Nikogo nie miałem zamiaru obrażać :) nazywam po prostu niektóre rzeczy na forum po imieniu

Dodano:  14 - Luty - 2021  -  11:34:59
po raz kolejny przekonałem się, że dyskusja z @Gulasz nie ma sensu...
Człowiek mu pisze o konkretnych doświadczeniach, a on odpowiada, że wpływ... reklamy!!  I dyskutuj z takim... Strata czasu!
@Frodo cóż ci mam powiedzieć :) brakuje słów aby to opisać a przy okazji nie da się przejść obojętnie obok widząc coś takiego, serce się kraje :)

Dodano:  14 - Luty - 2021  -  11:43:39
Przeglądając archiwalne zawartości forum widać, że wielu forumowiczów opuściło forum nie mogąc ścierpieć bzdur wypisywanych przez @Gulasz

@pretor to już naprawdę mój ostatni wpis w tym temacie :)

naprawdę jestem wyluzowany :) po prostu parskam śmiechem czytając "merytoryczną" zawartość tego czegoś co tu ten user wypisuje ale skoro jest taka Twoja wola aby to tolerować :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #209 dnia: 14 - Luty - 2021 - 14:44:28 »
Ludzie oczekują pomocy a Wy szanowni "tematowicze" nieistotnymi pierdułami się zajmujecie  ::)

Kolego @Tomciopaluch
Mam pytanie drodzy forumowicze.
Kupiłem zimowe opony Gislaved mord coś tam.
Polecam temat: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1246.0.html

Te opony to chińczyki czy nie - jak sprawdzić czy są bieżnikowane?
Gislaved - Szwecja a gdzie są produkowane, to zawsze pisze na ich boku.

jak sprawdzić czy są bieżnikowane?
Zazwyczaj na boku opony umieszczony jest napis po angielsku "RETREAD":

Czasami zdarza się zamiast napisu, oznaczenie za pomocą gwiazdek lub xxx (liczba gwiazdek lub x-ów zależna od jakości regeneracji).

Podziękował: gosik_vw, doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #210 dnia: 14 - Luty - 2021 - 17:51:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Opony Gislaved –Początek marki opon Gislaved rozpoczyna się w Szwecji . Gislaved było firmą szwedzkim producentem opon . Firma powstała w 1893 roku kiedy to dwaj bracia Carl I Wilhelm Gislow zaczęli produkować wyroby z gumy a następnie zaczęli produkować opony. W roku 1927 przedsiębiorstwo Gislaved miało przełomowe wydarzenie.
Pierwszy sprzedany samochód , który opuścił fabrykę Volvo został wyposażony w opony Gislaved. Przedsiębiorstwo Gislaved od tego czasu stało się dostawcą opon dla Volvo, dzięki czemu wielkość produkcji i obrotu w jego przedsiębiorstwie zwiększyła się około 10 razy ! W 1938 roku Fabryka Gislaved zawiązała szeroko pojętą współpracę z US Rubber z Stanów Zjednoczonych, co pozwoliło jej wdrażać najnowsze technologie przemysłowe i rozszerzyć swoja ofertę ogumienia. Następnie 1949 roku z taśmy produkcyjnej fabryki Gislaved zjechała milionowa opona. W 1992 Gislaved stał się własnością niemieckiego koncernu oponiarskiego znanego na całym świecie Continental AG. Obecnie opony Gislaved produkowane są również w Niemczech. Opony gislaved to opony o dobrej jakości i przystępnej cenie.

Firma Gislaved posiada w swojej ofercie szeroki wybór opon w różnych rozmiarach, w fabrykach producenta Gislaved produkowane są: opony osobowe, opony dostawcze, wszystkie opony Gislaved objęte są gwarancją producenta i wytwarzane są z uwzględnieniem wszelkich norm dotyczących produkcji ogumienia.

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Model: Variant
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Rej: N
« Odpowiedź #211 dnia: 10 - Kwiecień - 2022 - 16:24:28 »
Czyli początki podobne do firmy Nokia, pozwolę sobie zacytować za wikipedią
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nokia
"Przedsiębiorstwo założone zostało w roku 1865 jako fabryka masy papierniczej, następnie zajmowało się produkcją kabli i galanterii gumowej. Przedsiębiorstwo zaczęło używać nazwy Nokia, po przeniesieniu produkcji do miasta Nokia w Finlandii. Po przeprowadzce przedsiębiorstwo weszło w branżę elektroniczną, produkując elektronikę użytkową: telewizory, magnetowidy, zestawy do odbioru telewizji satelitarnej, a także podzespoły elektroniczne. Nokia przez krótki okres produkowała własne roboty przemysłowe. Wraz z rozwojem branży informatycznej oraz komputeryzacji przedsiębiorstwo rozszerzyło branżę o monitory komputerowe, a następnie o urządzenia dla telefonii komórkowej oparte na układach cyfrowych, telefony i interfejsy, by w końcu całą produkcję skoncentrować głównie na rynku telefonii cyfrowej. Spółką-córką jest producent opon Nokian Tyres. "

Osobiście dość długo jeździłem na oponach zimowych firmy Nokian i sobie je chwalę. Co do tego kiedy zmieniać opony to każdy powinien sam myśleć o bezpieczeństwie swoim i tych których wiezie. Z racji miejsca gdzie się poruszam zmieniam opony w okolicach połowy października i przełom kwietnia i maja.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SM
« Odpowiedź #212 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 08:33:32 »
Nie znalazłem podobnego tematu o wymianie opon letnich na zimowe, więc spytam tutaj.

Czy wymieniliście już opony letnie na zimowe a jeżeli nie, to kiedy chcecie wymieniać ?

Ja wstępnie umówiłem się do wulkanizatora na przyszły tydzień na wymianę.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Model: Hatchback
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #213 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 10:10:18 »
10 listopada jade w trase na południe, i chyba zmienie aby nie zostać zaskoczonym.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #214 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 10:14:08 »
Ja jeszcze czekam, w razie czego mam gotowca na drugich felgach w garażu

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #215 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 12:02:44 »
Narazie, dopuki temperatury w ciągu dnia oscylują na poziomie 10-15 st C a w nocy w zakresie 5-10 st C, to jeszcze o tym  nie myślę.
W razie nagłego ochłodzenia, wymienię całe koła u siebie pod domem.

Mam od tegorocznej wiosny, całkiem nowy komplet letnich opon i paroletni komplet opon zimowych, więc puki jeszcze można, to śmigam na letnich.

Offline shvmp00

• Clubowicz
  • Wersja: Team
  • Kod: CBBB
  • Moc: 170 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #216 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 12:14:11 »
Generalnie jest zasada, że jeżeli średnia temperatura w ciągu dnia spada poniżej 7-8 stopni to należy zmienić. Ja też czekam :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Wersja: Club&Lounge
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #217 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 12:52:11 »
A ja musze juz zmieniać,  obowiązek jest od 1.11.  W Austrii

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #218 dnia: 04 - Listopad - 2022 - 13:17:39 »
I dobrze Ci tak  :smoking:

Offline patryk01

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Rej: DW
« Odpowiedź #219 dnia: 05 - Listopad - 2022 - 09:23:55 »
Przed chwilą słuchałem pogody na przyszły tydzień i zapowiadali ponowne ocieplenie, nawet do 16stopni w plusie.
Zdecydowanie wstrzymuję się z wymianą opon na zimowe, bo moim golfikiem kręcę się tylko wokół komina.
VW Golf IV 1.9 TDI PD 130 KM, 2002'
VW Golf II 1.8 SPI 90 KM, 90'

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #220 dnia: 09 - Listopad - 2022 - 20:56:37 »
A ja musze juz zmieniać,  obowiązek jest od 1.11.  W Austrii
W Norwegii teoretycznie jest dozwolona jazda na oponach zimowych z kolcami od 1/11 do pierwszej niedzieli po wielka nocy. Niby nie ma obowiązku a wszyscy zmieniają, jeśli się coś stanie a masz opony niedostosowane do warunków jazdy to jesteś traktowany jak sprawca. Dodatkowo policja może wlepić mandat za brak właściwych opon (3000 koron za koło). Ja już 20 października przez góry jechałem na zimówkach i momentami miałem -4 na dworze.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #221 dnia: 09 - Listopad - 2022 - 21:44:52 »
jeśli się coś stanie a masz opony niedostosowane do warunków jazdy to jesteś traktowany jak sprawca.
Ale taka zasada obowiązuje i w PL. Kodeks karny rozróżnia takie terminy jak lekkomyślność i niedbalstwo

Cytuj (zaznaczone)
Lekkomyślność polega na tym, że sprawca przewiduje, iż jego działanie może wyrządzić szkodę, jednak bezpodstawnie uznaje, iż skutku takiego uniknie. Niedbalstwo z kolei polega na tym, że sprawca nie przewiduje, iż jego działanie może wyrządzić szkodę, chociaż powinien taki skutek przewidzieć.

Offline bialekmleko

• clubmen
« Odpowiedź #222 dnia: 10 - Listopad - 2022 - 10:21:52 »
Ale taka zasada obowiązuje i w PL. Kodeks karny rozróżnia takie terminy jak lekkomyślność i niedbalstwo
Tylko tu to kosztuje troszkę więcej 😉

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #223 dnia: 10 - Listopad - 2022 - 11:34:53 »
W Polsce jak zwykle praktyka odbiega od teorii.
Co roku widzę "zaskoczenie" wielu, jak nie większości, kierowców - porównaj "inteligencja" jako (moim zdaniem jedna z lepszych definicji): umiejętność przewidywania!
Wiadomo, że jak planują na ostatni dzwonek, to zazwyczaj nie zdążą i potem zdziwienie, że jest tak jak... w zeszłym roku.
Co roku obserwuję na pobliskim skrzyżowaniu jak tworzą się olbrzymie korki na początku zimy, bo na dobrych oponach ruszając trochę pod górkę przejedzie na zielonym 8-10 aut, a średnio przejeżdżają... 2, ślizgając się obficie. Może ostatnio jest troszkę lepiej bo więcej osób ma opony wielosezonowe.
Na marginesie: dokładnie tak samo jak większość rowerzystów po zmroku: ciemne ubranie, bez kasku, bez świateł, często nawet bez odblasków. Wczoraj widziałem jak w ten sposób wracała... nauczycielka ze szkoły.  :( Inny klasyczny przykład to synek w kasku, ale "twardogłowy" tatuś już oczywiście bez... Z oświetleniem, tęż nie raz takich widziałem: dziecko oświetlone, a za nim tatuś widmo...

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #224 dnia: 10 - Listopad - 2022 - 15:54:06 »
Tylko tu to kosztuje troszkę więcej

Jeśli chodzi o kodeks karny to nie sądzę, Anders Breivik za zabójstwo ponad 70 osób dostał w Norwegii 21 lat, może wyjść już po 10 latach i "mieszka" sobie w komfortowych warunkach, więc jestem pewny że u nas dostałby dożywocie i o wiele gorsze warunki choć dla takich zwyrodnialców jestem zwolennikiem kary smierci.

Dodano:  10 - Listopad - 2022  -  15:55:08
dziecko oświetlone, a za nim tatuś widmo...
Bo tatusia tam nie ma, czuwa w tle :P

Tagi wątku: