Bieżnik to taka mniejsza powierzchnia ale w kawałkach
I co ? Jak ja będę wtedy wyglądał ?
Ja nie mam tych problemów .Dla mnie jak jest bieżnik to jest ok. i nie ważne czy letnie czy zimowe .Zmieniam technikę jazdy jak widzę że klimat słaby i nie ma problemu .Jak będzie na drodze przysłowiowa szklanka to nie ważne jakie gumy na każdych pojedzie się jak na łyżwach .Te tak zwane opony zimowe to nie przeczę lepiej odprowadzają wodę czy błoto pośniegowe ale na lód to nie ma mocnych (no chyba że zabroniona w naszym kraju opona z kolcami lub łańcuchy)Najwięcej w zimowych warunkach do powiedzenia ma kształt bieżnika ,szerokość gumy jak i masa pojazdu .Pewnie wszyscy widzieli w telewizji testy zimówek (na płycie poślizgowej)tylko w zimę (taką prawdziwą) to nie jeździ się po wodzie a po lodzie a takich testów to raczej nie pokazują bo sprzedaż by zmalała .Przysłowiowy Kowalski jak zobaczy porównanie letniej z zimową na kałuży wody to widzi że zimówka lepsza ale jakby porównywali na lodzie to test wypada bardziej blado i Kowalski mógłby mieć swoje przemyślenia ( a tym samym sprzedaż by spadła )Reklama dźwignią handlu.
Ostrzegam: każdy post nie mieszczący się w zakresie tego tematu, będący w sprzeczności z zapisami naszego regulaminu, zostanie usunięty a jego autor bez w względu na pozycję i zasługi, zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.
Pomimo zejścia wątku na zupełnie inne tory niż jego temat,
po raz kolejny przekonałem się, że dyskusja z @Gulasz nie ma sensu...Człowiek mu pisze o konkretnych doświadczeniach, a on odpowiada, że wpływ... reklamy!! I dyskutuj z takim... Strata czasu!
Mam pytanie drodzy forumowicze.Kupiłem zimowe opony Gislaved mord coś tam.
Te opony to chińczyki czy nie - jak sprawdzić czy są bieżnikowane?
jak sprawdzić czy są bieżnikowane?
Opony Gislaved –Początek marki opon Gislaved rozpoczyna się w Szwecji . Gislaved było firmą szwedzkim producentem opon . Firma powstała w 1893 roku kiedy to dwaj bracia Carl I Wilhelm Gislow zaczęli produkować wyroby z gumy a następnie zaczęli produkować opony. W roku 1927 przedsiębiorstwo Gislaved miało przełomowe wydarzenie.Pierwszy sprzedany samochód , który opuścił fabrykę Volvo został wyposażony w opony Gislaved. Przedsiębiorstwo Gislaved od tego czasu stało się dostawcą opon dla Volvo, dzięki czemu wielkość produkcji i obrotu w jego przedsiębiorstwie zwiększyła się około 10 razy ! W 1938 roku Fabryka Gislaved zawiązała szeroko pojętą współpracę z US Rubber z Stanów Zjednoczonych, co pozwoliło jej wdrażać najnowsze technologie przemysłowe i rozszerzyć swoja ofertę ogumienia. Następnie 1949 roku z taśmy produkcyjnej fabryki Gislaved zjechała milionowa opona. W 1992 Gislaved stał się własnością niemieckiego koncernu oponiarskiego znanego na całym świecie Continental AG. Obecnie opony Gislaved produkowane są również w Niemczech. Opony gislaved to opony o dobrej jakości i przystępnej cenie.Firma Gislaved posiada w swojej ofercie szeroki wybór opon w różnych rozmiarach, w fabrykach producenta Gislaved produkowane są: opony osobowe, opony dostawcze, wszystkie opony Gislaved objęte są gwarancją producenta i wytwarzane są z uwzględnieniem wszelkich norm dotyczących produkcji ogumienia.
A ja musze juz zmieniać, obowiązek jest od 1.11. W Austrii
jeśli się coś stanie a masz opony niedostosowane do warunków jazdy to jesteś traktowany jak sprawca.
Lekkomyślność polega na tym, że sprawca przewiduje, iż jego działanie może wyrządzić szkodę, jednak bezpodstawnie uznaje, iż skutku takiego uniknie. Niedbalstwo z kolei polega na tym, że sprawca nie przewiduje, iż jego działanie może wyrządzić szkodę, chociaż powinien taki skutek przewidzieć.
Ale taka zasada obowiązuje i w PL. Kodeks karny rozróżnia takie terminy jak lekkomyślność i niedbalstwo
Tylko tu to kosztuje troszkę więcej
dziecko oświetlone, a za nim tatuś widmo...