Autor Wątek: Spalanie - DYSKUSJE  (Przeczytany 48152 razy)

Offline Pro_Tre

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
Spalanie - DYSKUSJE
« dnia: 24 - Kwietnia - 2017 - 22:17:20 »
Nurtuje mnie już jakiś czas pytanie czemu w Tiguanie nie dali 7 stopniowej DSG z silnikiem 1.4, Ateca z tym samym silnikiem ma też 7 stopniową, Q2 z tym samym silnikiem też 7 stopniową  :) Pewnie oszczędność

i mam DSG 7 biegowy.

Co do spalania przy 150 km/h oszczędności nie ma już żadnej. Takiej spokojnej jazdy ze stała prędkością jeszcze nie miałem okazji testować. Jak będę miał okazję sprawdzę z ciekawości jak przy takiej prędkości wychodzi średnia.

Offline Tig357

• Wersja: Highline
Odp: Spalanie - DYSKUSJE
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Kwietnia - 2017 - 15:41:19 »
Koledzy od silników 1.4, jak często wyłączają się wam dwa cylindry i czy te całe ACT faktycznie może mieć wpływ na wysokość spalania?

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Kwietnia - 2017 - 19:19:34 »
Koledzy od silników 1.4, jak często wyłączają się wam dwa cylindry i czy te całe ACT faktycznie może mieć wpływ na wysokość spalania?

W sumie to rzecz względna i zależy od dynamiki jazdy. Generalnie załącza się całkiem często przy spokojnej jeździe w szczególności w mieście bo są wtedy niższe prędkości. Na trasie tylko przy jeździe wolniejszej tak do 100km/h. Przy czym zauważyłem że przy prędkości np. 90km/h tryb EKO (2-cylindrowy) załacza się raczej na biegu 5 a na 6 jest wyłączony.
Do tego trzeba mieć na uwadze że on potrafi nawet tylko na 2-3 sekundy się załączyć, każde nawet niewielkie przyspieszanie powoduje jazdę już normalną na 4 cylindrach.

Podziękował: Tig357

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 19:11:37 »
Nie żebym zaraz chciał mącić ale z zamieszczonej fotki można zobaczyć średnią prędkość co może potwierdzić jak bardzo są potrzebne te wszystkie kuce pod maską .Chyba bardziej żeby je karmić zużyciem w okolicach 7 litrów na setkę .Bo wynik co najmniej jak na pojazd którego średnia prędkość to przynajmniej powinna być w okolicach 70-80 jak nie lepiej.
Jak stara gwardia sięgnie pamięcią to stare VW w podobnych pojemnościach robiły takie wyniki w spalaniu co te nowe cacuszka .Ojciec miał audika  100 ( kanciak ) i bez problemu osiągał takie wyniki w spalaniu .Owszem było mniej kucy ale średnie prędkości podobne .
Jak komuś nie szkoda wozu może wrzucić fotki jaki można zrobić największy przepał nowoczesnym autem.Będzie pewnie ciekawsze i zobrazuje dokładnie jak konstruktorzy tak naprawdę dbają o tą ekologię .Jakie poczynili tak naprawdę kroki w kierunku tego by nowoczesne auta paliły mniej .
Jak na nowoczesny silnik tdi to wynik z fotki raczej żenada w porównaniu ze starym klekotem.     

Offline tomekt928

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 19:22:15 »
@Gulasz
Nie wiem czy na tym forum ktoś idzie na rekordy.
Ja wskazałem to co akurat na tą chwilę mam a porównanie do audi 100... porównanie żenada- czym się sugerowałeś do takiego porównania? Kolorem?

Średnia jest słaba, ale jak napisałem: głównie po mieście, tak było w bieżącym miesiącu.
Auto mam od grudnia wiec jak na tdi nadal uważam ze wynik jest bardzo dobry.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 19:26:47 »
I tego należy się trzymać .Tylko jak wygląda to spalanie w porównaniu do starszej konstrukcji silników ?

Offline Kabe

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 19:33:56 »
Średnia jest słaba, ale jak napisałem: głównie po mieście, tak było w bieżącym miesiącu.

Czy średnie spalanie w danym silniku jest duże czy małe to rzecz względna i każdy musi sobie to zinterpretować po swojemu.
Ja świadomie wybrałem benzynę 1,4 TSI 150 zamiast alternatywnego silnika 2.0 TDI 150KM bo dla mnie różnica w cenie zakupu na poziomie 12000zł jest za duża w stosunku do różnicy w realnym średnim spalaniu (6,9L/100km w TDI vs 8,2L/100km w moim TSI). Nie wyobrażam sobie kiedy zwróci się niższe o 1,3L/100km spalanie :-) (pomijam moje upodobanie do ciszy przy silniku benzynowym)

Offline tomekt928

• Rej: KR
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 19:38:38 »
I tego należy się trzymać .Tylko jak wygląda to spalanie w porównaniu do starszej konstrukcji silników ?
Nie wiem. Trzeba tankować i tyle, tak jak i płacić podatki.... Tiguana możemy porównać do innego auta podobnej klasy, np Hondy CRV, katalogowo z tego co pamietam 12l/100.

Dodano:  14 - Maja - 2018  -  17:43:07
Czy średnie spalanie w danym silniku jest duże czy małe to rzecz względna i każdy musi sobie to zinterpretować po swojemu.
Ja świadomie wybrałem benzynę 1,4 TSI 150 zamiast alternatywnego silnika 2.0 TDI 150KM bo dla mnie różnica w cenie zakupu na poziomie 12000zł jest za duża w stosunku do różnicy w realnym średnim spalaniu (6,9L/100km w TDI vs 8,2L/100km w moim TSI). Nie wyobrażam sobie kiedy zwróci się niższe o 1,3L/100km spalanie :-) (pomijam moje upodobanie do ciszy przy silniku benzynowym)
Kwestia istotnego pytania: jak ten 1.4 będzie pracował po 3 latach i 140.000 przebiegu :)
Dowiemy się w najbliższych latach, również dla tdi i kosztów eksploatacji - z tym się liczę.

Tomek

Offline Kabe

« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Kwietnia - 2017 - 20:06:13 »
Kwestia istotnego pytania: jak ten 1.4 będzie pracował po 3 latach i 140.000 przebiegu :)
Dowiemy się w najbliższych latach, również dla tdi i kosztów eksploatacji - z tym się liczę.

Zgadzam się,
Natomiast ja osobiście w poprzednim aucie VW Golf 6 przejechałem analogicznym silnikiem 1,4TSI przez niecałe 7 lat ponad 152.000 km. Wybierając silnik w Tiguanie świadomie wybrałem właśnie 1,4TSI bo doskonale wiem jak się on zachowuje, a przebiegu na poziomie o którym piszesz nie obawiam się bardziej niż w innych silnikach :-)
Do tego jeśli ktoś chce manualną skrzynię biegów to wybór silników w Tiguanie jest dodatkowo ograniczony.

Nie chcę też nikogo przekonywać że 1,4 TSI 150KM to najlepszy silnik do Tiguana, bo tak nie jest. Zdecydowanie wolałbym przy tych gabarytach więcej koni, tylko wybór 2.0 TSI 180KM wymaga kooolosalnej jak dla mnie dopłaty (bo większej niż do TDI 150KM), bo poza większą ilością koni musimy wybrać przymusowo skrzynię automatyczną oraz napęd 4x4 i za to zapłacić.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #9 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 00:06:40 »

A Ty w ogóle widzisz w samochodzie tylko kuce, czy zauważasz może klimę i masę wygodnej elektroniki, która chciał czy nie ma duże zapotrzebowanie na energię?

Bo porównanie do starego Audi 100 jest faktycznie "z dupy".

Dodano:  14 - Sierpnia - 2022  -  22:27:55
różnica w cenie zakupu na poziomie 12000zł jest za duża w stosunku do różnicy w realnym średnim spalaniu

Liczyłem podobnie decydując między 180KM TSI/190KM TDI. 13k PLN różnicy w cenie, biorąc pod uwagę różnicę w deklarowanym* spalaniu oraz różnicy w cenie litra PB/ON Verva na Orlenie. Wyszło mi, ze różnica się wyzeruje przy 70kkm**. WYZERUJE!

* - w momencie składania zamówienia, w PL nie jeździł jeszcze żaden Tiguan u klienta i nie było informacji o realnych poziomach spalania.
** - wtedy zakładałem też 15kkm rocznie, a nie jak wyszło w praktyce 11,5kkm w pół roku (edit: 8 miesięcy, coś mi się właśnie nie zgadzało) ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 06:38:22 »
A Ty w ogóle widzisz w samochodzie tylko kuce, czy zauważasz może klimę i masę wygodnej elektroniki, która chciał czy nie ma duże zapotrzebowanie na energię?
Jako że padło pytanie to postaram się na nie odpowiedzieć .Rzuciłem porównanie starej kanciatej konstrukcji gdzie nie było połowy auta z tworzyw sztucznych a drugiej z aluminium .Jeśli ktoś się zastanowi to niby konstruktorzy walczą jak lwy by niby odchudzić konstrukcję po czym ładują wszystkie wodotryski a na końcu wychodzi in wagowo więcej.I by jakoś tą całą masę dało się przyzwoicie rozpędzić idą z mocą w górę co jak widać z waszych testów wpływa to na zużycie paliwa .Mówienie że nowoczesna jednostka spalająca w okolicach 7-8 l/100 jest całkiem przyzwoitym wynikiem jest dla mnie dziwne bo tyle lub mniej paliły starsze konstrukcje pozbawione precyzyjnych systemów paliwowych i całej elektroniki nadzorującej spalanie (ekologia ) .
Przykład który może dać bardziej do myślenia to mam wstawiony silnik starej konstrukcji 1.9 d w nie lekką budę Vito.W całości wagą podchodzi pod 2 tony i spalanie też mam w okolicy 7 l/100 (da się zejść nawet poniżej ) a załadowany po dach ( z butem w podłodze ) nie weźmie więcej jak okolice 9 l/100 naturalnie w cyklu miejskim .
Czytając / oglądając wasze wypowiedzi odnośnie spalania utwierdza mnie to jeszcze bardziej by nie zmieniać pojazdu na coś nowszego (nowszej konstrukcji ).

Offline Kabe

« Odpowiedź #11 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 08:44:20 »
Przykład który może dać bardziej do myślenia to mam wstawiony silnik starej konstrukcji 1.9 d w nie lekką budę Vito.W całości wagą podchodzi pod 2 tony i spalanie też mam w okolicy 7 l/100 (da się zejść nawet poniżej ) a załadowany po dach ( z butem w podłodze ) nie weźmie więcej jak okolice 9 l/100 naturalnie w cyklu miejskim .
Czytając / oglądając wasze wypowiedzi odnośnie spalania utwierdza mnie to jeszcze bardziej by nie zmieniać pojazdu na coś nowszego (nowszej konstrukcji ).
Dyskusja robi się offtop, przypominam że to miejsce gdzie przede wszystkim rozmawiamy o Tiguanie II. Trudno tutaj porównywać go do aut i silników sprzed 10 czy 15 lat bo takie już nie wrócą. Jeśli ktoś wybiera nowy samochód to decyzje już dawno podjął i z założenia nie jest zainteresowanym 10-15 latkiem.

Co do odgórnych wytycznych legislacyjnych, w szczególności tych Unijnych to nie mamy na to większego wpływu, wiec nowe auta już takie będą bardziej ekologiczne i jednocześnie mniej oszczędne.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 14:21:35 »
W sumie to racja lepiej wydzielić oddzielny wątek odnośnie spalania .Bo jeszcze osoby decydujące się na zakup nowego wozu mogą dowiedzieć się jak są oszukiwani .Jak realne spalanie odbiega od tego co wciska reklama .Przy okazji jeszcze jak ktoś się dowie że to całe czarowanie z ekologią i wyżyłowaniem silnika niesie za sobą większe spalanie i do kompletu skraca żywotność to jeszcze mógłby się rozmyślić odnośnie zakupu nowego wozu .Lepiej żyć w nieświadomości (tak jest lepiej ,prościej )

Offline arekp

« Odpowiedź #13 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 16:09:39 »
Gulasz, ja nie czuję się oszukany. Założę się, że każdy z nabywców Tiguana II podzieli moje zdanie.

Auto jest super, spalanie jest w granicach progu błędu na dane katalogowe jak przy każdym nowym samochodzie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 19:11:41 »
ja nie czuję się oszukany. Założę się, że każdy z nabywców Tiguana II podzieli moje zdanie.
A co macie powiedzieć? Fura zakupiona i choćby chlała tak że ją trzeba by było na odwyk zapisać to i tak powiecie że jest ok.że wszystko w normie .Producent z reguły zaniża wyniki średniego spalania by propozycja jego produktu była bardziej atrakcyjna .Nie powiem w pewnych warunkach da się nawet osiągnąć to co pisze ale przy normalnej jeździe trochę bladziej to wygląda .No ale skoro nie widzicie w tym problemu to nie ma sprawy .
Oni nie widzieli problemu nawet w tym że kantowali na czystości spalin (do puki się sprawa nie rypła).Miały być takie ekologiczne tylko nie do końca im wyszło .Miały być ekonomiczne i też im to nie wyszło .No ale nie ma problemu .Nikt nie powinien czuć się oszukany tylko po co kręcą aferę .
Chcesz się przekonać o ile minęli się z prawdą to pojeździj ostrzej (wykorzystaj chociaż w 70% nie więcej bo się jeszcze rozpadnie )moc jaką kupiłeś i wrzuć fotkę ile pali to nowe cacuszko .No chyba że kupujecie wszyscy fury po 150-180 koni a jeździcie jak autem z mocą 60 koni by nie robić przepałów .

Offline arekp

« Odpowiedź #15 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 19:17:06 »
No dobra. Po ostatniej wypowiedzi, uważam że robisz za Internetowego Trola. Koniec dokarmiania z mojej strony.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 19:29:07 »
Masz prawo mieć takie zdanie .Ja mam za to, że przerażające jest jak można niektórym osobą wcisnąć kit i nie dość że w to uwierzą to jeszcze nawet bez chwili namysłu będą powielać go jako prawdziwą informację .
Czy przy zakupie ktoś poinformował że podane wartości średniego spalania są wartościami dla jazdy ( "niedzielnego pana w kapeluszu" )
Czy podali max zużycie paliwa przy wykorzystaniu całej dostępnej mocy jaką oferują w danym modelu .Czy może przez (zamierzony ) przypadek zapomnieli o tym wspomnieć ? 

Offline mapigeo

« Odpowiedź #17 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 19:45:15 »
@Gulasz
Pokaż mi jakąkolwiek firmę która produkuje samochody i podaje wartości spalania jak z Twojej wypowiedzi.
Jak podasz przykład czapka z głowy :).

Offline Kabe

« Odpowiedź #18 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 20:44:10 »
Ja np. analizując różnych producentów sam dla siebie przyjąłem, że każdy oszukuje o 1,5-2 L/100km, bo według mnie tak jest. W związku z tym spalanie katalogowe służyło mi tylko do porównania pomiędzy różnymi silnikami, markami czy modelami samochodów.
I tak przy poziomie ~150KM dla silnika benzynowego Tiguan II spala o 1,3 L/100km mniej niż RAV4 czy CRV. Do tego przy mojej zwyczajowej jeździe mam w samochodach spalanie zarówno w mieście jak i na trasie na takim samym poziomie, w związku z tym w katalogach przyglądam się tylko danym o spalaniu w mieście :-) i po korekcie o 1,5-2 litry w górę, zawsze mi się zgadza spalanie i żadne auto jeszcze mnie nie zaskoczyło.
Wszyscy producenci podają spalanie według norm które narzucają przepisy, a za to już są odpowiedzialne różne organizacje i politycy ... Można się wściekać i kupić osobie rower lub zaakceptować świat w zakresie którego sami nie możemy łatwo zmienić :-)

Podziękował: Siemek

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 27 - Kwietnia - 2017 - 21:47:01 »
Pokaż mi jakąkolwiek firmę która produkuje samochody i podaje wartości spalania jak z Twojej wypowiedzi. Jak podasz przykład czapka z głowy
Właśnie o to chodzi że łgają jak z nuta a przysłowiowy Kowalski ma uwierzyć w to co oni chcą .Wciskają bzdury i jak na razie idzie im nieźle skoro nikt nie czuje się oszukany .
Co do przykładu z podaniem max zużycia to większość wozów ciężarowych ma podawane tego typu parametry (zużycie z pełnym obciążeniem/załadunkiem ).Trochę z innej beczki wszelkiego rodzaju maszyny budowlane (spychacze ,koparki,agregaty itp. choć najczęściej podawane jest to w motogodzinach).Przy autach osobowych specjalnie tego typu informacje są zatajane by nie odstraszyć potencjalnego Kowalskiego od zakupu . Czy tego typu działanie jest uczciwe ?

Offline Siemek

• Rej: FSW
« Odpowiedź #20 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 09:19:27 »
Mnie tylko zastanawia po co w ogóle w temacie "TIGUAN II - Spalanie" udziela się ktoś kto nie ma nawet Tiguana... Bicie licznika postów albo trolololo.
Do tego porównania do jakichś starych Audi  ::)

Co do tematu:
Oszukany się nie czuję, bo nie wiem kto wierzy w spalanie katalogowe. W żadnym samochodzie, którym do tej pory jeździłem - i używanym, i nowym - nigdy nie było to dokładnie tyle. Zazwyczaj 1-1,5L rozbieżności. Wiadomo, że lepiej byłoby gdyby nie naginali tak rzeczywistości, żeby było optymistycznie, ale to w końcu reklama i ma zachęcić. Kilku producentów będzie teraz robić testy rzeczywistego spalania z jazdą po mieście itd. Zobaczymy co się okaże. Nie zdziwię się jeśli później ktoś nie kupi auta z wyższym, ale realnym spalaniem w katalogu, bo będzie wolał żyć wizją, że zaoszczędzi te 1,5L ;)

Jest tu gdzieś opcja ignorowania użytkownika?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 10:06:43 »
Oszukany się nie czuję, bo nie wiem kto wierzy w spalanie katalogowe.
Już z tego zdania wynika że to co napisano to nie prawda (inaczej mówiąc osóstwo ) No ale skoro ktoś się nie czuje oszukany to jest ok.
Ile musiałoby być rozbieżności w spalaniu Byś czuł się ,oszukany 2-3y krotnie więcej czy nawet powyżej tego nie stanowi problemu .
Kupiłeś furę gdzie producent w katalogu podał wartości średniego spalania .Nie wspomniał tylko o tym by uzyskać taki wynik to absolutnie nie można wykorzystywać całej mocy jaką oferuje a styl jazdy jak"niedzielnego pana w kapeluszu " Idąc tą drogą to można kupić wóz gdzie na papierze będzie miał 190 koni a realnie 90 .W katalogu prędkość np.220km/h a realnie jeździł na maxa 100 km/h .Jeśli nikt nie widzi w tym przewały i nie czuje się oszukany to jest OK.

Offline Kabe

« Odpowiedź #22 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 11:59:32 »
Już z tego zdania wynika że to co napisano to nie prawda (inaczej mówiąc osóstwo ) No ale skoro ktoś się nie czuje oszukany to jest ok.
Ile musiałoby być rozbieżności w spalaniu Byś czuł się ,oszukany 2-3y krotnie więcej czy nawet powyżej tego nie stanowi problemu .

Gulasz, uprzejmie tutaj rozmawiamy i staramy się nikogo nie oceniać, a Ty moim zdaniem to robisz. Proszę, by wypowiadać się o swoich decyzjach a nie innych. Z Twoich wypowiedzi już dokładnie wiemy jakie zajmujesz stanowisko i jestem przekonany że wielu osobom ono pomoże w decyzji.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 28 - Kwietnia - 2017 - 15:43:43 »
, uprzejmie tutaj rozmawiamy i staramy się nikogo nie oceniać, a Ty moim zdaniem to robisz.
Tak oceniam wielkie koncerny motoryzacyjne które za wszelką cenę robią wszystko by doić kasę nawet uciekając  do mijania się z prawdą .A ich przemyślany przekaz (reklama,w odpowiedni sposób zawarte dane produktu) jak widać w tej dyskusji uwidacznia że robią to w perfekcyjny sposób bo właściciele zakupionych wozów są zadowoleni.
Czytając wypowiedzi jak w waszych wozach zaraz po wyjechaniu z salonu coś tłucze w zawieszeniu czy nie działają systemy rozpoznawania znaków sami dajecie ocenę .I w tym temacie robicie wszelkiego rodzaju działania by usunąć niedociągnięcia .A jak wóz pali więcej jak sugerował producent to większość nie widzi problemu .I mowa o delikatnej jeździe i różnicach .Skoro ktoś decyduje się na zakup wozu o mocy 150-190 koni to chyba nie po to by jeździć jak "emeryt po zawale " (no chyba że tak ).Jak na razie nie ma chętnego by pojeździć ostrzej tak na 70 % (więcej nie polecam by coś się nie rozpadło i nie było do mnie pretensji ) tego co oferuje producent i zrobieniu fotki ile tak na prawdę pali to nowe cacuszko.Taka informacja mogła by mocno ostudzić lub zachęcić do zakupu .Przy okazji każdy mógłby zobaczyć jak ta moc którą większość tak bardzo chce wpływa realnie na zużycie paliwa   

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #24 dnia: 09 - Maja - 2017 - 17:53:49 »
Gulasz.... nie bardzo rozumiem dlaczego porównujesz silnik Diesla z PB ( czyżby ignoranctwo ? )   

Sądzisz, że skąd biorą się konie mechaniczne ?  I czym są karmione ?  Bo chyba nie samym powietrzem ale też paliwem.
Czy bierzesz pod uwagę masę i wielkość tiguana ?  Myślisz, że rozpędzenie tego klocka obejdzie się bez jakiegoś tam spalania ?   

A co do tego, że nowe konstrukcje są takie złe to powiem Ci ,że te stare też mają zapotrzebowanie na paliwo ;)  ( np. mazda RX8 ma średnie zapotrzebowanie na PB ok. 15l na 100km ) 

np. u mnie ciężko czasami zejść poniżej 15-16l a w mieście poniżej 20  ;)   

Tagi wątku: