Ile nm bedzie bezpieczne dla DSG7? Silnik 2.0tsi 220. Czy w arteonie 280km jest ta sama dsg co w tigu? Zastanawiam się jeszcze ale wstępnie +35km i 70nm to najpopularniejsza opcja.Znalazłem również boxy podnoszące moc o 70km i 110nm więc rozrzut jest spory.
Znalazłem również boxy podnoszące moc o 70km i 110nm więc rozrzut jest spory.
gdzie znalazłeś powerboxa do naszego silnika?
nastawiam sie na wyjazd za 2 tyg
kwestia jest taka, że i tak można dostać "flagę" w serwisie
Według mnie dopóki nie zgłosimy jakiejś usterki związanej z silnikiem to raczej nie mają interesu (czasu) żeby grzebać w logach podczas normalnego przeglądu. Bardziej obawiam się sytuacji, że coś się stanie podczas używania boxa i silnik przejdzie np w tryb awaryjny, wtedy będą szukać głębiej.
Wszystko zależy od serwisu. Jeździłem z Powerboxem w Passacie i serwis nigdy nie nic nie powiedział i nie zapytał - oczywiście na czas serwisu zdejmowałem boxa.Możliwe, że gdzieś w bazach na serwerach VW po podłączeniu auta do kompa odznacza się jakieś info o "dziwnych" wartościach niektórych współczynników, ale chyba chłopaki z serwisów nie ogarniają tego albo po prostu olewają to.Możliwe też, ze ten Powerbox był tak skonstruowany, że nie pozwalał na zarejestrowanie "niewłaściwych" wartości w komputerze pokładowym auta i podczas podłaczenia auta w serwisie nie pokazywało nic "dziwnego".Jak już pisałem wcześniej w Tiguanie też mam zamiar podpiąć Powerboxa. Przede wszystkim, aby mieć nadwyżkę mocy w razie zapotrzebowania, ale też w celu lepszego zestrojenia skrzyni DSG i może zmniejszenia spalania.
Jeśli chodzi o gwarancję to zawsze można poczekać jak się skończy
Dlatego ważne jest, aby wybrać takiego boxa co bezpiecznie podnosi parametry danego silnika - do maksymalnie 20%.Każdy silnik jest projektowany z pewnym zapasem mocy. W naszym przypadku silnika TSI 180 KM raczej był się obawiał, bo to jest praktycznie ten sam silnik co 220 KM tylko "obcięty" programowo, pomijam oczywiście wszystkie podzespoły silnika i dlatego po założeniu boxa należy rozsądnie korzystać z nadwyżki mocy. Jeśli natomiast chodzi o wersję TSI 220 KM to tutaj już być się dłużej zastanawiał, ale też raczej nie powinno być większych problemów, bo projektowy zapas też powinien być w granicach 20-30% i rozsądne korzystanie z nadwyżki mocy będzie bezpieczne dla silnika i wszystkich podzespołów.Jeśli chodzi o gwarancję to zawsze można poczekać jak się skończy i wtedy już zrobić porządny chiptuning bez powerboxa wraz z tuningiem mechanicznym.