Autor Wątek: PowerBox a DSG  (Przeczytany 1055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tiguan220

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
PowerBox a DSG
« dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 18:54:56 »
Ile nm będzie bezpieczne dla DSG 7 ? Silnik 2.0 TSI 220.
Czy w Arteonie 280 KM jest ta sama DSG co w Tiguanie?
Zastanawiam się jeszcze ale wstępnie +35km i 70nm to najpopularniejsza opcja.
Znalazłem również boxy podnoszące moc o 70 KM i 110 Nm więc rozrzut jest spory.

Offline Klim

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
Odp: PowerBox a DSG
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 19:13:48 »
Ile nm bedzie bezpieczne dla DSG7? Silnik 2.0tsi 220. Czy w arteonie 280km jest ta sama dsg co w tigu? Zastanawiam się jeszcze ale wstępnie +35km i 70nm to najpopularniejsza opcja.
Znalazłem również boxy podnoszące moc o 70km i 110nm więc rozrzut jest spory.
W naszych Tigach jest skrzynia DQ500 która wytrzymuje 550nm. Więc dodatkowe 70nm chyba nie zaszkodzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 19:25:57 »
One wszystkie mają ten sam rating? Bo ETKA pokazuje całą masę różnych wersji DQ500 (inne part numbery).

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 19:31:54 »
Znalazłem również boxy podnoszące moc o 70km i 110nm więc rozrzut jest spory.

Bez modyfikacji mechanicznych zapomnij o tak dużym ponoszeniu mocy.
Bezpiecznie bez modyfikacji to maksymalnie 20% dla naszych silników.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 21:30:47 »
Czytałem, że boxa można przenieść do innego auta, za rok planuję oddać tiguana żonie, czy taki box wykorzystam np w audi a7 2.0tfsi?

Offline venom

• Rej: SK
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 07:49:36 »
tiguan220 - gdzie znalazłeś powerboxa do naszego silnika?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 13:44:12 »
gdzie znalazłeś powerboxa do naszego silnika?
v-tech, teraz tylko musze zdecydowac gdzie podjechac

Offline venom

« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 15:01:16 »

T220 Na ich stronie po wybraniu parametrów 2.0 TSI 220 KM 162 kW, nie pojawiają się żadne dane dotyczące Chip Tuning czy też Power Box. Przy innych wersjach silnikowych informacja jest od kliknięcia. Dowiadywałeś się co można osiągnąc i za ile?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 16:34:20 »
Do tiguana nie znalazlem, ale jest do passata b8 z tym silnikiem (są 3 boxy od 15 do 20% przyrost mocy). Jeszcze nie dzwonilem, nastawiam sie na wyjazd za 2 tyg jak bede mial urlop.

Podziękował: venom

Offline venom

« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Czerwca - 2018 - 08:22:30 »
nastawiam sie na wyjazd za 2 tyg

Jak tylko będziesz u nich, to rozmawiaj od razu  proszę o dwóch kompletach. Szczegóły omówimy na PW.

Offline wachu

• Rej: CB
« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Czerwca - 2018 - 17:41:27 »
tu macie do Tiga
https://www.racechip.eu/shop/vw/tiguan-ii-ad-from-2016/2-0-tsi-1984ccm-220hp-162kw-350nm.html

kwestia jest taka, że i tak można dostać "flagę" w serwisie,  gdzieś o tym było na forum skody, nie mogę znaleźć po formacie kompa...

pytanie kiedy wywali flagę... +15-20% ciśnienia doładowania powinno być niby bezpieczne

Podziękował: venom

Offline venom

« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Czerwca - 2018 - 18:13:30 »
kwestia jest taka, że i tak można dostać "flagę" w serwisie

??

Offline wachu

« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Czerwca - 2018 - 19:01:15 »
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=58&t=7296&start=270#p340609

... a nie snuje domysły o tajnych "gdzieś", gdzie wszystko się zapisuje... Enri podał przykład Passata z boxem od CS, który dostał flagę TD1 po sprawdzeniu online i OK, wierzę, że tak było. Z drugiej strony nie wiadomo dlaczego - może blef i przyznanie się, może niewykasowane błędy...

generalnie może gdzieś zapisywać zwiększone ciśnienie doładowania i traktowac to jak boxa pote,

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 15:22:19 »
Wszystko zależy od serwisu. :)
Jeździłem z Powerboxem w Passacie i serwis nigdy nie nic nie powiedział i nie zapytał - oczywiście na czas serwisu zdejmowałem boxa.
Możliwe, że gdzieś w bazach na serwerach VW po podłączeniu auta do kompa odznacza się jakieś info o "dziwnych" wartościach niektórych współczynników, ale chyba chłopaki z serwisów nie ogarniają tego albo po prostu olewają to.
Możliwe też, ze ten Powerbox był tak skonstruowany, że nie pozwalał na zarejestrowanie "niewłaściwych" wartości w komputerze pokładowym auta i podczas podłaczenia auta w serwisie nie pokazywało nic "dziwnego".

Jak już pisałem wcześniej w Tiguanie też mam zamiar podpiąć Powerboxa. Przede wszystkim, aby mieć nadwyżkę mocy w razie zapotrzebowania, ale też w celu lepszego zestrojenia skrzyni DSG i może zmniejszenia spalania. :)

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 15:44:16 »
Według mnie dopóki nie zgłosimy jakiejś usterki związanej z silnikiem to raczej nie mają interesu (czasu) żeby grzebać w logach podczas normalnego przeglądu. Bardziej obawiam się sytuacji, że coś się stanie podczas używania boxa i silnik przejdzie np w tryb awaryjny, wtedy będą szukać głębiej.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 15:56:38 »
Jak kiedyś rozmawiałem, że specami od Powerboxów to przy rozsądnym używaniu nadwyżki mocy teoretycznie nie powinno nic się stać.
Jak będziesz cały czas obroty trzymał w obrębie czerwonego pola to i bez powerboxa silnik może się sypnąć. :)
Po zamontowaniu boxa zalecają też stosowanie lepszych olejów (typu Motul) niż te co dają fabrycznie - tutaj może być też podejrzenie serwisu dlaczego chcemy nasz lepszy olej, a nie taki jak oni standardowo dają.

Offline wachu

« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 16:08:31 »
Według mnie dopóki nie zgłosimy jakiejś usterki związanej z silnikiem to raczej nie mają interesu (czasu) żeby grzebać w logach podczas normalnego przeglądu. Bardziej obawiam się sytuacji, że coś się stanie podczas używania boxa i silnik przejdzie np w tryb awaryjny, wtedy będą szukać głębiej.

dokładnie tak to się odbywa, dopóki nic się nie wy...ra , to nie szukają
jak zaczną szukać , to podpinają auto online do serwera VW, ten wkleja ci flagę TD1 i pozamiatane,  robi to serwer VW a nie serwis sam od siebie

taki dawny miś do paszportu ;(

Dodano:  11 - Czerwca - 2018  -  16:11:12
Wszystko zależy od serwisu. :)
Jeździłem z Powerboxem w Passacie i serwis nigdy nie nic nie powiedział i nie zapytał - oczywiście na czas serwisu zdejmowałem boxa.
Możliwe, że gdzieś w bazach na serwerach VW po podłączeniu auta do kompa odznacza się jakieś info o "dziwnych" wartościach niektórych współczynników, ale chyba chłopaki z serwisów nie ogarniają tego albo po prostu olewają to.
Możliwe też, ze ten Powerbox był tak skonstruowany, że nie pozwalał na zarejestrowanie "niewłaściwych" wartości w komputerze pokładowym auta i podczas podłaczenia auta w serwisie nie pokazywało nic "dziwnego".

Jak już pisałem wcześniej w Tiguanie też mam zamiar podpiąć Powerboxa. Przede wszystkim, aby mieć nadwyżkę mocy w razie zapotrzebowania, ale też w celu lepszego zestrojenia skrzyni DSG i może zmniejszenia spalania. :)

a jakiego miałeś BOXa w Passku?  do Tiga to samo wkładasz ? (firma)

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #17 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 16:33:04 »
Dlatego ważne jest, aby wybrać takiego boxa co bezpiecznie podnosi parametry danego silnika - do maksymalnie 20%.
Każdy silnik jest projektowany z pewnym zapasem mocy. W naszym przypadku silnika TSI 180 KM raczej był się obawiał, bo to jest praktycznie ten sam silnik co 220 KM tylko "obcięty" programowo, pomijam oczywiście wszystkie podzespoły silnika i dlatego po założeniu boxa należy rozsądnie korzystać z nadwyżki mocy.
Jeśli natomiast chodzi o wersję TSI 220 KM to tutaj już być się dłużej zastanawiał, ale też raczej nie powinno być większych problemów, bo projektowy zapas też powinien być w granicach 20-30% i rozsądne korzystanie z nadwyżki mocy będzie bezpieczne dla silnika i wszystkich podzespołów.
Jeśli chodzi o gwarancję to zawsze można poczekać jak się skończy i wtedy już zrobić porządny chiptuning bez powerboxa wraz z tuningiem mechanicznym. :)

Offline venom

« Odpowiedź #18 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 22:35:04 »
Jeśli chodzi o gwarancję to zawsze można poczekać jak się skończy
Niestety  gwarancja kończy sie równo z leasingiem, więc nie ma na co czekać :D:D:D

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 23:41:27 »
Jeżeli chcecie cokolwiek robić w Vtech to odradzam... jedyne co ogarniają to fordy i to tez z różnym skutkiem. Ich standardem jest wrzucanie wszędzie gotowców

Offline wachu

« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Lipca - 2018 - 18:24:46 »
Dlatego ważne jest, aby wybrać takiego boxa co bezpiecznie podnosi parametry danego silnika - do maksymalnie 20%.
Każdy silnik jest projektowany z pewnym zapasem mocy. W naszym przypadku silnika TSI 180 KM raczej był się obawiał, bo to jest praktycznie ten sam silnik co 220 KM tylko "obcięty" programowo, pomijam oczywiście wszystkie podzespoły silnika i dlatego po założeniu boxa należy rozsądnie korzystać z nadwyżki mocy.
Jeśli natomiast chodzi o wersję TSI 220 KM to tutaj już być się dłużej zastanawiał, ale też raczej nie powinno być większych problemów, bo projektowy zapas też powinien być w granicach 20-30% i rozsądne korzystanie z nadwyżki mocy będzie bezpieczne dla silnika i wszystkich podzespołów.
Jeśli chodzi o gwarancję to zawsze można poczekać jak się skończy i wtedy już zrobić porządny chiptuning bez powerboxa wraz z tuningiem mechanicznym. :)
Wydaje mi się, że niesłusznie zakladasz, że 180KM stanowi bazę dla 220KM i innych.

2.0 tsi już dawno miał 200 / 220km w starszych wersjach. Dla mnie nasz 180komny silnik to Wersja Eco, nastawiona na oszczędność. Moc obniżona a Nm sporo.

Zauważalnie obcięty powyżej 4000 obrotów, dalej już moment spada i wyraźnie to czuć. Kręcenie do 6000 obr nie ma sensu

Tagi wątku: