Autor Wątek: SKRZYNIA MANUALNA - wyciek  (Przeczytany 535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kristonpl

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AXR
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA MANUALNA - wyciek
« dnia: 23 - Sierpnia - 2020 - 22:10:34 »
Witam, w ciągu ostatnich dni czułem iż skrzynia pracuje mniej precyzyjnie (silnik 1.9AXR 5 biegów manual 2WD).
Czuć już trochę dwumas... drgania zwłaszcza na zimnym i brzedęk przy wyłączaniu silnika.
Sprawdziłem jest wyciek zdjęcie w załączniku, teraz pytania. (Przepraszam za jakość celowałem machając na oślep telefonem pod samochodem... nie mam kanału.)

1) czy taki wyciek może powodować pogorszenie pracy skrzyni czy to raczej kwestia sprzęgła?
2) czy jest to korek spustowy ze skrzyni?
3) czy muszę coś kupić by to naprawić czy wystarczy nowa podkładka?
4) czy jest sens kupować jakiś lepszy markowy olej? samochód ma pojeździć jeszcze rok może półtora później planuje zakup innego.
5) ile dać by nie przepłacić za olej?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: SKRZYNIA MANUALNA - wyciek
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Sierpnia - 2020 - 23:41:11 »
4) czy jest sens kupować jakiś lepszy markowy olej? samochód ma pojeździć jeszcze rok może półtora później planuje zakup innego.
Kupować olej z dedykowaną specyfikacją VWAG, generalnie do skrzyń VW wskazany jest oryginalny olej VWAG, przerabiałem temat w Touranie że skrzynią JCR gdzie po wlaniu innego, synchronizator 2 biegu zaczął zgrzytać, po ponownym zalaniu oryginalnego mineralnego zgrzytanie ustało

Dodano:  23 - Sierpnia - 2020  -  23:43:08
Cytat: kristonpl 8=topic=9640.msg47492#msg47492 date=1598213434
1) czy taki wyciek może powodować pogorszenie pracy skrzyni czy to raczej kwestia sprzęgła?
Moze. A wiesz ile już wyciekło? :)

Tagi wątku: