Autor Wątek: SPRZĘGŁO - diagnostyka, wymiana  (Przeczytany 3362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coppekss

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 ??
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
SPRZĘGŁO - diagnostyka, wymiana
« dnia: 17 - Września - 2017 - 22:47:34 »
Witam :bry:
Tydzień temu zakupiłem VW Golfa IV  1.6 SR rok 1998.
I posiadam pytanie czy jest to normalne przy tym samochodzie ze sprzęgło łapie przy samej górze?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: SPRZĘGŁO - diagnostyka, wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Września - 2017 - 06:28:43 »
Nie tylko w tym modelu i nie tylko w tej marce wozu wysoko biorące sprzęgło daje sygnał o dość mocno zużytej tarczy .Jeśli nie ma jeszcze efektu ślizgania się na wyższych biegach pod większym obciążeniem można wymianę odwlec w czasie .

Podziękował: coppekss

Offline akon89

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Września - 2017 - 07:28:09 »
U mnie łapie tak samo przy samym koncu-sprzeglo sie konczy,ale jak bedziesz delikatnie jezdzil to jeszcze makrecisz troche km

Podziękował: coppekss

Offline coppekss

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 ??
  • Moc: 100 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Września - 2017 - 09:44:17 »
Super dziekuje panowe za pomoc. :)

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Moc: 140 KM
  • Rej: SPI
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Sierpnia - 2020 - 17:53:27 »
Cześć.
Jakiś miesiąc temu kupiłem Golfa IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] z 2001 roku z licznikowym przebiegiem około 450 tyś. km.
Silnik jak na taki przebieg, chodzi dobrze, nie dymi i jak narazie mało pali. Ale parę dni po zakupie, spod maski w czasie jazdy, zaczęły dobiegać dziwne metaliczne dźwięki, bardzo podobne jak przy umierającym docisku sprzęgła.
Byłem u paru mechaników i wszyscy zgodnie twierdzą, że to hałas ze sprzęgła i winna może być dwumasa. Zacząłem się rozglądać za nowym kompletem sprzęgła i dowiedziałem się, że mój silnik [ALH] do roku 2000, miał fabrycznie montowane sprzęgło z jednomasą a od tego samego roku 2000 wzwyż, VW montował już sprzęgło z dwumasą.

Jak sprawdzić, co jest do wymiany i czy przy konieczności wymiany kompletu sprzęgła, nie zmienić na zestaw z kołem jednomasowym ?
--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Sierpnia - 2020 - 09:27:12 »
spod maski w czasie jazdy, zaczęły dobiegać dziwne metaliczne dźwięki, bardzo podobne jak przy umierającym docisku sprzęgła.
Bez rozebrania sprzęgła, to tylko teoria.

Byłem u paru mechaników i wszyscy zgodnie twierdzą, że to hałas ze sprzęgła i winna może być dwumasa.
Powtórzę to co wyżej: Bez rozebrania sprzęgła, to tylko teoria.

dowiedziałem się, że mój silnik [ALH] do roku 2000, miał fabrycznie montowane sprzęgło z jednomasą a od tego samego roku 2000 wzwyż, VW montował już sprzęgło z dumasą.
Niestety to wielce prawdopodobne i tylko demontaż skrzyni i kontrola wzrokowa, może to potwierdzić.

czy przy konieczności wymiany kompletu sprzęgła, nie zmienić na zestaw z kołem jednomasowym ?
Jeżeli nie chcesz w to auto inwestować, to jednomasa jak najbardziej ale musisz się liczyć z utratą komfortu i dodatkową "telepawką" silnika przy gaszeniu i na wolnych obrotach. Nie wszyscy to później akceptują i czasami wracają do dwumasy  :oboshe:

Twój silnik, przy takim przebiegu, jest już mocno wyeksploatowany i takie dodatkowe telepanie, może w dużej mierze pomóc mu "wyzionąć ducha". To znaczy coś co by jeszcze trochę podziałało: poduszki silnika lub synchronizatory w skrzyni, mogą zakończyć współprace dużo szybciej i wcale już nie będzie "taniej"  :evilmrgrin:

Wybór części i sposób naprawy, jak zwykle należą do sponsora tych czynności :smoking:

Podziękował: spejson83

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Sierpnia - 2020 - 09:42:42 »
jak bedziesz delikatnie jezdzil to jeszcze makrecisz troche km
Ja bym nie odwlekał, lepiej zrobić i mieć spokój niż w przyszłości gdzieś stanąć.

Tagi wątku: