Witam Wszystkich

Mam problem z Golfem IV z 2002 roku który przeszedł swap silnika 1.9 TDI 101 ATD na 1.9 TDI 130/131 KM, ale nie wiem który dokładnie kod silnika
Swap polegał na tym ze zmieniony został sam słupek i wtryski, reszta czyli: turbo, skrzynia, sprzęgło, komputer pokładowy jest oryginalna od ATD.
Samochód ma obecnie dwa problemy:
- Co jakiś czas samochód przechodzi jakby w tryb awaryjny przy prędkość około 120 KM/h lub na wzniesieniach. Nie chce przyśpieszać, przy mocnym wciśnięciu gazu jakby jedzie ze stałą prędkością. Przypomina to bardzo zawieszenia się turba, takie same jak kiedyś miałem w silniku 1.9 TDI 110 KM AFN
- Samochód wyczuwalnie szarpie przy przyspieszeniu na 2 i 3 biegu przy okolicy 2800 - 3200 RPM, reszta biegów ok
Czy ktoś robił takie swapy silników TDI i wie jak rozwiązać ten problem?. O ile z turbo podejrzewam ze prawdopodobnie będzie trzeba wyczyścić /oddać na regeneracje (w 1.9 TDI 110 AFN i pomogło), tak z tym szarpaniem nie mam pojęcia.
Filtry, oleje, rozrząd wymienione.
Czy należało by wgrać mapę do komputera od modelu 130/131 KM żeby rozwiązać problem ?, bo na chwile obecną jeździ na mapie od 101 KM
Mam również inne pytania :
-Przeczytałem ze turbo rożni się z modelu 101KM a 130KM, Czy to jest jakaś duża różnica, czy turbo pożyje z tym silnikiem ?
-Coś jeszcze należało by zrobić przy takim swapie ?
Za wszelką pomoc i uwagi z góry dziękuje