Autor Wątek: Znaki drogowe - prawo czy samowola ?  (Przeczytany 15682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Znaki drogowe - prawo czy samowola ?
« dnia: 09 - Stycznia - 2015 - 22:54:46 »
Witam.
Dość powszechnym zjawiskiem na polskich drogach, strefach ruchu i parkingach, jest stosowanie nielegalnych znaków zakazu i nakazu, których nie trzeba przestrzegać, mimo tego że istnieją ich odpowiedniki zgodne z prawem.

Znalezienie czasami wolnego miejsca do zaparkowania to bardzo trudne zadanie. Nic też więc dziwnego, że właściciele terenu oraz ich zarządcy czy sami mieszkańcy szukają sposobów, aby ochronić miejsca do parkowania przed kierowcami "z zewnątrz". Z naocznej praktyki wiem: że metod i pomysłów im nie brakuje, z tym że nie każdy z tych pomysłów jest zgodny z prawem.
Najczęściej właściciele i zarządzający terenem, chcąc "zabezpieczyć" miejsce parkingowe przed obcymi, stosują rożnego rodzaju tablice i tabliczki pod znakami drogowymi.  Zwykle są to jedynie "straszaki", ponieważ z punktu widzenia przepisów nie zabraniają wjazdu czy parkowania.

Co to oznacza dla kierowców ? Bywają sytuacje, kiedy bez żadnych konsekwencji można zignorować zakaz lub nakaz, ponieważ został nieprawidłowo wprowadzony. Policja lub Straż miejska, zanim wypisze mandat, ma obowiązek sprawdzić oznakowanie.

Oto znaki które można ignorować ponieważ są niezgodne z przepisami, oraz te które należy respektować ::)

Parking tylko dla wybranych:    

Tablica niezgodna z prawem
Cytat: TABLICA NIEZGODNA Z PRAWEM
Tablica informująca, że parking jest przeznaczony tylko dla określonych osób nie oznacza w praktyce nic. Z kolei znak zakazu postoju z tabliczką "nie dotyczy mieszkańców" także nie może być egzekwowany. Zarządcy terenu zapominają, że zgodnie z przepisami nie można stosować tabliczek pod znakami o zbyt ogólnej treści np. "nie dotyczy mieszkańców".

Znak zgodny z prawem
Cytat: ZGODNIE Z PRAWEM
Na tak oznakowanej drodze mogą parkować tylko osoby posiadające identyfikator. Parkowanie bez niego oznacza mandat.

Zakaz parkowania tyłem do budynku:

Nie ma przepisu, który zmuszałby kierowcę do parkowania przodem do budynku. Taka tablica nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia przepisów, a więc nie istnieje możliwość egzekwowania danego zakazu.Nie należy jednak zapominać, że spaliny wydobywające się z samochodu mogą przeszkadzać mieszkańcom.

Znak zgodny z prawem
Jeśli tabliczka pod znakiem "parking" wskazuje sposób ustawienia pojazdu, za niestosowanie się do niej grozi mandat.

Obowiązek stosowania kodeksu drogowego:

Na terenie prywatnym generalnie nie obowiązują zasady ruchu drogowego. Tego typu tablica to jedynie życzenie właściciela danej drogi, a nie rzeczywisty obowiązek dla kierowcy. Zgodnie z przepisami, taka tablica nie oznacza kompletnie nic.

Tablica zgodna z prawem
Do stosowania kodeksu ruchu drogowego na terenie prywatnym zobowiązuje kierowcę znak "strefa ruchu".

Zakaz wjazdu pojazdów z instalacją LPG:

Znak niezgodny z prawem
Cytat: ZAKAZ DLA LPG
Nie ma przepisów w kodeksie ruchu, które zabraniałyby wjazdu do garażu pojazdom zasilanym autogazem. A jeśli nie ma przepisów, nie ma też znaku zakazu "LPG", a więc jego złamanie nie może być egzekwowane. Nie zmienia to faktu, że zarządca może, a czasem wręcz musi, umieścić takie oznakowanie przed wjazdem do garażu podziemnego.

Postój tylko na parkingu:

Tabliczka zmuszająca kierowców do parkowania jedynie na wyznaczonych miejscach parkingowych - nie została przewidziana przez przepisy. Na tak oznaczonym terenie kierowca może zaparkować także poza wyznaczonymi miejscami i z tego tytułu nie zostanie ukarany przez straż miejską czy policję.Tablica wyraża jedynie wolę właściciela terenu.

Znak zgodny z prawem
Znak "strefa zamieszkania" zezwala na parkowanie jedynie na wyznaczonych miejscach. Pozostawienie auta w innym miejscu oznacza mandat - 100zł.

Parking przynależny do posesji:

Tabliczka niezgodna z prawem
W tym przypadku właściciel posesji chciał zarezerwować miejsce postojowe w pobliżu domu. Co prawda kodeks ruchu przewiduje taką możliwość, jednak nie wystarczy do tego tabliczka "parking posesji nr..". Tak oznakowane miejsce postojowe w rzeczywistości jest dostępne dla każdego kierowców.

Oznakowanie zgodne z prawem
Miejsca do parkowania zastrzeżone tylko dla określonych osób lub pojazdów oznacza się kopertą. Nieuprawnione korzystanie to mandat 100zł.

Droga pożarowa:

Z punktu widzenia kierowcy tabliczka nie oznacza kompletnie nic. Strażacy mogą karać jedynie zarządców osiedli, za brak zapewnienia dojazdu wozów strażackich do budynków. Natomiast nie ma możliwości karania kierowców blokujących swoimi pojazdami drogi pożarowe.

Znaki zgodne z prawem
Jeśli na drodze pożarowej znajdzie się "zakaz postoju" lub "zakaz zatrzymywania", kierowca ma obowiązek przestrzegania ich.

Info zaczerpnięte z tygodnika "motor"
Znaki drogowe

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
Odp: Znaki drogowe - prawo czy samowola ?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Stycznia - 2015 - 09:33:49 »
Dzisiaj zobaczymy powoli o co tu chodzi z tymi przepisami. Muszę tylko mieć dostęp do komputera bo na telefonie nie wyświetlają mi się obrazki znaków :) chyba że innym też się nie wyświetliła sygnatura znaków w wątku ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Stycznia - 2015 - 12:09:38 »
Mi się wyświetla na telefonie jak trzeba.
Temat ciekawy i pomocny ale ja mam inną zagadkę dla ludzi obeznanych w temacie ruchu drogowego i oznakowania.
Zastanawiam się co ja mam zrobić żeby mi nie parkowano w bramie. To jest w obrębie skrzyżowania, chodnik i wjazd na posesję. Umieściłem tablicę ze stosowną informacją ale nie wszyscy chyba umieją czytać. Jak widzę zaparkowany w bramie samochód to podchodzę i proszę o odjechanie jednocześnie ostrzegając że wezwę policję. Najczęściej pomaga ale wiem że to nie jest proste bo ich (policji) to nie interesuje że ludzie parkują tam gdzie nie wolno a jakbym chciał żeby kogoś ukarali to muszę to zgłosić na komisariacie,  oni spiszą zeznania, przesłuchają świadków a jak będą wiedzieli za co to ukarzą sprawcę mandatem.  Najczęściej robi to mój sąsiad więc wolę nie zaczynać z nim wojny. Rozmowy są skuteczne na kilka dni.
Co w takiej sytuacji powinno się robić?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Stycznia - 2015 - 12:29:18 »
Ciekawa sprawa. U mnie na osiedlu jest podobna sprawa. Ja mieszkam w domku jednorodzinnym ale wokoło są szeregowce. Miedzy mną a jednym szeregowcem jest droga przeciwpożarowa tyle że nie oznakowana żadnym znakiem. Nagminnie parkują tam na jednym wlocie tej drogi samochodem. Jak się będzie palić to będzie problem. A najlepsze jest to że w zimę to tam wszyscy z szeregowców wala śnieg bo nie mają gdzie go wyrzucać. Ze dwa lata temu nawali tyle śniegu że mi płot z siatki wybrzuszyło i rozwaliło. Musiałem siatkę wymieniać. Ciekawe czy mogę gdzieś napisać żeby tam odpowiedni znak zamieścili czy coś w tym stylu. Tak samo jak między moją posesją a innym szeregowcem, co nas dzieli droga osiedlowa też walą śnieg zimą. Umie jest taka sytuacja że mam dom troszkę terenu własnego, płot  i chodnik szeroki tak gdzieś na 6 płytek czyli znaczny. A parkuje tak że tylko trochę wystaje na drodze a większość jest na chodniku przed domem ale jest jeszcze ze dwa metry do przejścia od auta do płotu mojego. U tych z naprzeciwka jest gorzej bo gmina im od domu do chodnika dzierżawi teren może ze 2 metry i mają chodnik na 3 płyty czyli 1.5 metra. Walą salochidy a jak pada śnieg to odśnieżają ale na drogę. Też chyba nie wolno tak sobie sypać śniegiem bo po co jeżdżą odśnieżarki i odśnieżają. Zwłaszcza że jadąc odśnieża tak że cały śnieg wali w moja stronę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Stycznia - 2015 - 12:50:37 »
Na początek to cześć @wesol ;)

Co do zastawiania drogi pożarowej, przytoczę cytat który zamieściłem wyżej:
Cytuj (zaznaczone)
Z punktu widzenia kierowcy tabliczka nie oznacza kompletnie nic. Strażacy mogą karać jedynie zarządców osiedli, za brak zapewnienia dojazdu wozów strażackich do budynków. Natomiast nie ma możliwości karania kierowców blokujących swoimi pojazdami drogi pożarowe.

Jeżeli chcesz korzystnie rozwiązać tą sprawę dla siebie i samej drogi, to powinieneś pogadać z jakimś strażakiem i zapytać o jak najkorzystniejsze rozwiązanie takiego problemu. Myślę że kto jak to, ale to strażacy maja najwięcej do czynienia z takimi sprawami i największe doświadczenie w rozwiązywaniu ich. Możesz też a nawet powinieneś zwrócić się na piśmie do zarządcy tej drogi o rozwiązanie tego problemu i np. postawienie znaku zakazu zatrzymywania się i postoju, o ile to rozwiązało by tą sprawę. Zanim też zaczniesz tak działać zastanów się ile sam możesz w praktyce stracić jeżeli miałbyś pod domem taki znak zakazu zatrzymywania się i postoju.

Co do odśnieżania chodników i usuwania śniegu na drogę: jest to całkowicie zabronione i można dostać za to mandat, co zresztą nie zmienia faktu że wszyscy w naszym kraju tak robią ::)

Mi się wyświetla na telefonie jak trzeba.
Temat ciekawy i pomocny ale ja mam inną zagadkę dla ludzi obeznanych w temacie ruchu drogowego i oznakowania.
Zastanawiam się co ja mam zrobić żeby mi nie parkowano w bramie. To jest w obrębie skrzyżowania, chodnik i wjazd na posesję. Umieściłem tablicę ze stosowną informacją ale nie wszyscy chyba umieją czytać. Jak widzę zaparkowany w bramie samochód to podchodzę i proszę o odjechanie jednocześnie ostrzegając że wezwę policję. Najczęściej pomaga ale wiem że to nie jest proste bo ich (policji) to nie interesuje że ludzie parkują tam gdzie nie wolno a jakbym chciał żeby kogoś ukarali to muszę to zgłosić na komisariacie,  oni spiszą zeznania, przesłuchają świadków a jak będą wiedzieli za co to ukarzą sprawcę mandatem.  Najczęściej robi to mój sąsiad więc wolę nie zaczynać z nim wojny. Rozmowy są skuteczne na kilka dni.
Co w takiej sytuacji powinno się robić?

U ciebie rozwiązaniem było by na trawniku za pierwszym płotem (z pomarańczowym napisem: REKLAMY), zrobienie płatnego parkingu i postawienie tam ciecia który będzie tego pilnował ::)

Innym rozwiązaniem może być, prosty automatyczny szlaban z pilotem lub odpowiednio duża tablica z info o odholowaniu.
Z tańszych rozwiązań proponuję atrapę kamery z info przy bramie: Teren monitorowany! 

Byłbym zapomniał :smoking:
Umieść sobie dodatkowo na wjeździe dużą i czytelna tablicę:

ps. a na fotce z gógla masz czarno na białym: zaparkowanego jakiegoś galaxa  :evilmrgrin:

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Stycznia - 2015 - 13:28:16 »
Analiza znaków jest ok.
@wesol zrób jakiś szkic tej drogi i jak parkują auta to zobaczymy jak sytuacja wygląda. Co do stawania tyłem do bloku u mnie na osiedlu jest taki znak. Zastanawiam się jak do tego przepisy, nie mam dojścia do komputera a tam mam ustawę żeby tego poszukać. Coś mi świta że coś takiego tam może być.

Offline Blackzone

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 4.0 W8
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Lipca - 2015 - 12:46:38 »
czyli rozumiem ze taki znak jaki mi 2 dni temu postawili gdzie auto parkowałem jest nie zgodny z prawem ? A jeśli tak to czy można go gdzieś zameldować aby go usunęli o ile jest nie legalny  ?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Lipca - 2015 - 15:30:50 »
zalezy gdzie parkowales. Ale Moja zona ma taki miejski garaż ktory wynajmujemy w centrum miasta. Jak budowano te garaze to byl wymóg by byly identyczne czyli musiala to stawiac jedna firma itd. Wlasciciele maja jak dobrz epameitam po 1/50 budynków i po 1/50 terenu Czyli nie tylko te pare metrów jakei zajmuje garaz ale tez i ten plac co sie wjezdza do garazu i sam wjazd. Innymi slowy jako wlasciciele tych 50 garazy moga sobie psotawic co sobie chca. Generalnei jestes w tym przypadku na ich terenie bo sa wlascicielami. To tak jakbys zaparkowal umnie na mojej posesji.

Chyba ze to jakis parking publiczny jest a niedaleko sa jakies garaze.

Offline Blackzone

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 4.0 W8
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Lipca - 2015 - 16:18:53 »
garaze sa ustawione w formie kola, a na środku jest wysepka, jak się wjeżdża na ten teren (należący do spółdzielni mieszkaniowej w której ja tez jestem jako mieszkaniec bloku) można było zaparkować jedno auto po lewej drugie auto po prawej stronie i jedno auto przy wysepce naprzeciw wjazdu aby nie stal na przeciwko żadnego garażu po prostu aby nie przeszkadzał.

I czy nie jest tak ze taki znak na terenie spółdzielni/prywatnym nie zobowiązuje to przestrzegania czy do otrzymania mandatu na takim terenie? jako kierowca muszę przecież przestrzegać tylko ustawowych znaków publicznych. Według mnie jedyna legalna opcja dla nich jest ogrodzić teren i wstawić bramę wjazdowa.

Tagi wątku: