Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 55619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skradaczeke21

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 16V
  • Napęd: FWD
  • Rej: SO
ELEKTRYKA - różne problemy
« dnia: 04 - Stycznia - 2015 - 21:09:17 »
Witam.
Posiadam Golfa IV 1.6 16V i mam takie problemy: przy próbie odpalenia samochodu zapalają się kontrolki ABS i ESP oraz kontrolka zaciągniętego ręcznego, może ktoś wie co to i co z tym zrobić nie mogę nawet dojechać do mechanika może ktoś mi pomóc ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [Golf IV] Problem z odpalaniem - świeci ABS i ESP
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Stycznia - 2015 - 07:52:14 »
A akumulator masz sprawny?  Auto odpala?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Jaki akumulator do 1.4 75 KM ?
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Marca - 2015 - 20:03:31 »
Witam.
U koleżanki w Golfie IV, stary akumulator wyzionął ducha i potrzeba kupić nowy.
Auto to: Golf IV 1.4 benzyna 1999 rok z klimatyzacją. 
Stary akumulator miał 45 A i teraz pytanie: jaki teraz kupić ? 

ps. Zostanie jeszcze podjęta próba reanimacji starego ale nie wiem czy to cokolwiek da  ::)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: [Golf IV] Jaki akumulator do golfa IV 1.4 75 KM ?
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Marca - 2015 - 23:13:29 »
50-55Ah. U kolegi dokładnie z tym samym silnikiem był też chyba 45 ale miał problem z rozladowywaniem i mu koles wstawił 74. Nadal problemy były to pomierzylem i wyszło winne radio. Po zamianie kabli już było ok. Możesz wstawić jej jakiś używany 74 to posmiga jeszcze z rok albo więcej.

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Kod: AUY
  • Rej: SM
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Marca - 2015 - 11:15:18 »
Polecam trochę większy niż ten oryginalny 45A, najlepiej 55-60A. Jeżeli alternator jest sprawny to da rade bez problemu ;)

Offline patryk01

• :: TrendLine
  • Wersja: Trendline
  • Kod: ASZ
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Marca - 2015 - 12:24:43 »
pretor, bierz od razu mocniejszy, będzie kosztował maks 50-dyszek więcej i w zimie przy mrozach mniej straci ze swojej pojemności
VW Golf IV 1.9 TDI PD 130 KM, 2002'
VW Golf II 1.8 SPI 90 KM, 90'

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Września - 2015 - 12:28:56 »
Temat akumulatora do Golfa IV, został zakończony kupnem używki (wybór właściciela) a samo auto na wiosnę zmieniło właściciela.

Offline Darek1084

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9TDI
  • Rej: GD
1.9 TDI - nie działa ABS i ESP
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Listopada - 2015 - 12:42:11 »
Cześć wszystkim,
Potrzebuję pomocy. Znacie kogoś, kto poradzi sobie z błędem w moim golfie. Po uruchomieniu silnika palą mi się kontrolki ABS ESP a kontrolka hamulca miga. Oczywiście ABS i ESP nie działają. Po podłączeniu do komputera występuje brak komunikacji. Oznaczenie sterownika to 1C0907379. Będę wdzieczny za pomoc. Moi elektrycy nie poradzili sobie z problemem.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
Odp: [Golf IV] Nie działa ABS i ESP
« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Listopada - 2015 - 16:10:23 »
Obstawiam że albo okablowanie albo sam sterownik podziękowały za współpracę. Sprawdź wiązkę kabli co idą do sterownika jak ok to podmień sam sterownik z jeżdżącego sprawnego samochodu i jak będzie ok to wiadomo co a jak nie to przełamany któryś kabel.
Tak w największym skrócie.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
Odp: [Golf IV] Nie działa ABS i ESP
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Listopada - 2015 - 17:32:47 »
Po podłączeniu do komputera występuje brak komunikacji.

w B5 spotkałem się z takim czymś jak był padnięty sterownik ABS .Czy fachowcy co próbowali usunąć usterkę sprawdzili prąd, ładowanie?Miałem taki przypadek że było słabe i też odpalił właśnie takie kontrolki.

Offline Dones

• Silnik: 1.6 SR
  • Kod: AKL
  • Rej: WLS
1.6 - problem z prędkościomierzem - slaby akumulator
« Odpowiedź #10 dnia: 09 - Kwietnia - 2016 - 19:44:59 »
Witam,
Problem w moim Golfie IV pojawił się po 2-tygodniowym postoju z rozebranym przodem(wymiana chłodnicy). Mam słaby aku i po przekręceniu kluczyka zresetowały się tylko zegary. Problem dotyczy prędkościomierza. Otóż pokazuje on 10 a może nawet więcej razy za dużo. Podczas ruszania wskazówka rośnie szybko do 40, a jadąc 40-50 km/h mam już zamknięty licznik. Nie wiem jak to naprawić. Czujnik, który siedzi w skrzyni wyjmowałem i czyściłem, kostka wygląda ok. Zrobiłem test vag-comem no i wskazówka wychyliła się normalnie od 0 do 260, jednak potem wskoczyła na ponad 260 i słychać było że jeszcze silniczek pracuje. Podobnie po powrocie na swoje miejsce, słychać jak silniczek ją "dociąga". Licznik mierzy mi normalnie kilometry( sprawdzałem na trasie ze słupkami). Nic poza tym nie dolega mojemu golfowi. Może ktoś poradzi co mam zrobić? Dzięki z góry

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: [Golf IV] Problem z prędkościomierzem
« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 07:54:01 »
Usterka o której wspominasz jak na moje nie jest spowodowana odłączeniem aku .Jak kupujesz używany licznik który leży nieraz po kilka miesięcy na półce podłączasz i wszystko chodzi cacy .Jest możliwość ustawiania /korekty wskazań ale nie jeśli wywala 10 -krotnie więcej .Obawiam się iż w twoim wypadku padła cudowna elektronika lub sam silniczek krokowy prędkościomierza .Gdyby usterka polegała na samej korekcie przekłamywał dy również dystans przejechanych kilometrów ,jeśli tak nie jest czujnik w skrzyni jest ok.kabloteka dochodząca do licznika też.
Jeśli czujesz się na siłach dłubania w elektronice (lutowanie elementów elektronicznych )możesz zakupić za niewielkie pieniądze licznik z anglika i poprzekładać co nie co by wskrzesić swój .Jeśli nie to taniej wyjdzie kupić używkę niż dać do naprawy to co masz .

Offline Dones

« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 11:13:12 »
Czy to możliwe żeby po prostu tak nagle zepsuł mi się prędkościomierz?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 12:27:54 »
Niestety tak jest z elektroniką że dział a po chwili bez ostrzeżenia wystawia nogi.Nie musi nic dymić, piszczeć czy dawać oznak że za chwilę padnie .

Offline Dones

« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 12:37:32 »
Z tego co patrzyłem to liczniki nie są drogie. Czy wystarczy że kupię sprawny z Pinem podłączę go i zaadoptuję ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 17:49:13 »
Tak jak podpowiadałem nie warto (chyba że samemu)naprawiać .Najlepszym rozwiązaniem jest zakup używi w taki sposób że podjeżdżasz swoim autem podpinasz wtyczki i widzisz co jest grane .Bo możesz trafić na mało uczciwego który sprzeda ci też uszkodzony .Z reguły części elektroniczne nie podlegają zwrotowi (no chyba że przed kupnem zaznaczysz sobie prawo do ewentualnego zwrotu jakby było coś nie tak a sprzedawca na to pójdzie ,choć i z tym bywa różnie ).Odpowiedź na twoje pytanie brzmi tak kupujesz podpinasz i powinno być git no chyba że ktoś już w tym dłubał (np. miał inne średnice kół i robił korektę by licznik nie łgał ,są różnice pomiędzy ON i Pb ) najlepiej nie kombinować zbyt wiele i kupić od razu taki który będzie pasował .Zawsze możesz sprzedać swój uszkodzony za parę zeta lub zostawić na pamiątkę lub części do kolejnego razu w razie W. 

Offline Dones

« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 17:51:56 »
A co w przypadku gdy kupię z innym immo?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 18:06:10 »
Jeśli masz wersję z imo w liczniku albo musisz zgrać całość ze sobą lub kupujesz komplet. Ale po wpięciu będziesz widział czy wszystko działa (kontrolki, podświetlenia, wyświetlacze, wskazówki itd.)
Możesz poszukać z czystym imo ale będzie droższy jak masz obawy.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 18:28:17 »
Nie ma żadnego czystego mimo w liczniku. Tu są dwie wersje w golfie 4 czyli z mimo 2 i immo 3. Immo off można zrobić w ecm silnika a nie w liczniku. Poza tym były liczniki w początkowych golfach 4 bez magistrali can a późniejsze juz miały can.
Ja bym jeszcze ten twój licznik rozebral luty poprawił poczynił styki itd zanim zaczniesz robić podmianki. Inny licznik jak nie dopasujesz do ecm i kluczyka to nie odpalisz auta.

Offline Dones

« Odpowiedź #19 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 19:51:51 »
A gdy mam jeden kluczyk i otwieranie tylko z kluczyka ? To coś zmienia?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 20:36:45 »
Może prościej napisz dokładnie o jaki wóz chodzi z którego jest roku to będzie prościej .Bo może już ktoś wydłubał z niego imobilaizer i niepotrzebnie się stresujesz .Czy kluczyk jaki masz ma coś w sobie czy tylko kawałek blachy .Jak nie jesteś pewien to można zrobić fotkę wrzucić na forum podobnie jak licznika ale od tyłu bo przód to wiadomo jak wygląda (chodzi o napisy ,nalepki itp.)

Offline Dones

« Odpowiedź #21 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 20:47:28 »
Więc tak. Golf 4 1.6 Sr z 97 roku. Kluczyk mam goły jeden. Licznik będe dopiero w stanie wyjąć w weekend majowy.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 21:00:56 »
Podpinając vaga i łącząc się z szafą wywali ci nr tego elementu i wtedy w google jak wklepiesz to będziesz wiedział z czym masz do czynienia. Bije o zakład ze nikt nie używał tam immo. Immo siedzie tak jak pisałem w kompie silnika, w liczniku i w kluczyku. Te trzy elementy muszą być zgrane no chyba ze ktoś ci zrobi immo OFF w komputerze silnika to nie będzie aktywne immo i odpalisz auto nawet śrubokrętem w stacyjce.

Jedynie co mogę ci jeszcze podpowiedzieć to to ze jak auto będzie odpalone i odłączysz licznik to będziesz mógł podpiąć drugi licznik i przejechać się ale nie możesz gasić auta to już go nie odpalisz. Po mojemu to wytargaj licznik i przelatuj mu obwody zwłaszcza te tutaj przy prędkościomierzu bo coś mi się wydaje ze tam masz problem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 21:33:45 »
Nie każdy musi mieć zdolności manualne i koniecznie dysponować w miarę rozsądną lutownicą .Jak zacznie inwestować w sprzęt i uczyć się lutowania na liczniku może być kiepsko .Jak zleci to komuś może wyjść drożej jak zakup licznika .A jak się okaże że będzie potrzeba dołożyć jeszcze jakąś uwaloną część to zakup drugiego licznika wyjdzie zdecydowanie korzystniej (pod warunkiem że sprawny ).Jeśli zgranie wszystkiego nie jest lotem w kosmos to chyba łatwiej tym bardziej że to pierwsza z czwórek .

Offline Dones

« Odpowiedź #24 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 22:07:08 »
Lutownice mam. Spróbuję wyjąć licznik i trochę poprawić te luty. Zobaczymy może coś to da

Dodano:  14 - Kwietnia - 2016  -  14:35:37

Witam. Udało mi się wcześniej wyjąć licznik. Zauważyłem że musiał już być kiedyś rozbierany. Została zaślepiona kontrolka ABS i wlutowano dwa rezystory z "czymś". Nie wiem czemu to może służyć. Po podmianie silniczka krokowego z obrotomierza do prędkościomierza działo się to samo. Nie wiem więc o co chodzi. Może ktoś wie jakie napięcie powinno być na kostce idącej do czujnika prędkościomierza? u mnie pokazuje 14,4 V i około 13. Nie wiem co jest grane. Wiązka przewodów jest już po-oklejana izolacją. Wrzucam tez numer licznika. Nie wiem jakie ma immo itd.  Może ktoś będzie wiedział jaki licznik kupić w razie czego żeby pasowało?

Tagi wątku: