Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 55640 razy)

Offline Pasiut64

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4
  • Napęd: FWD
1.4 - Piszczący pasek klinowy
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Października - 2016 - 18:19:27 »
Witam mam następujący problem z moim samochodem Golf 4 1.4 . Od kilku dni zaczął piszczeć mi co jakiś czas pasek klinowy gdzie  w trakcie piszczenia przygasają światła. Co może być winą ?? Wymiana paska ??
Drugi problem nie świeca światła cofania , kupiłem nowy czujnik od nich i dalej nie świecą . Co może być przyczyną .

Bardzo proszę o pomoc

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Piszczący pasek klinowy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 - Października - 2016 - 18:31:43 »
Najczęściej przyczyną popiskiwania paska jest oznajmianie właścicielowi że ma już dosyć .Jeśli pasek nie jest stary a występuje objaw o jakim jest mowa należy przyjrzeć się kółkom które są napędzane z tego paska (osiowość ,stan ich zużycia ,łożyskowanie itp.
Co do świecącego się wstecznego proponuję zacząć od zdjęcia kostki z czujnika i kontrola czy nadal świecą jeśli tak to problem będzie w kablotece .Jeśli nie to warto wykręcić czujnik podłączyć do instalacji i wciskając ręcznie sprawdzić czy będzie ok. Jeśli będzie zachowywał się poprawnie to problem będzie tkwił w samej skrzyni (elementu który załącza czujnik )

Offline Pasiut64

• Silnik: 1.4
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Października - 2016 - 18:41:38 »
Co do czujnika przy kupnie nowego i podłączeniu świeciło ale nie gasło . Czy to może być wada czujnika bo sprzedawca mówił że często w golfie jest ten problem że nowy czujnik źle działa .

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 15 - Października - 2016 - 18:58:19 »
Może zbyt zawile to napisałem .
1--zdejmujemy kostkę z czujnika
2--idziemy do kabiny włączamy zapłon
3-- idziemy na tył samochodu i sprawdzamy czy światła wstecznego się świecą
Jeśli po tej próbie nie będą się świecić to wiadomo że instalacja nie ma zwarcia i raczej jest ok.
Sprawdzenie samego czujnika
1-- wykręcamy czujnik
2-- wpinamy w orginalną kostkę instalacji
3-- włączamy zapłon
4-- ręcznie wciskamy element czujnika odpowiedzialny za jego włączenie (stojąc blisko muru widzimy co dzieje się ze światłami lub korzystamy z pomocy innej osoby by powiedziała czy światła włączają się i gasną zgodnie z wciskaniem czujnika )jeśli przy wciskaniu będzie brak reakcji a światła będą paliły się przez cały czas oznacza to z dużym prawdopodobieństwem że czujnik jest uszkodzony i należy go wymienić   

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
1.9 TDI - jaki akumulator ?
« Odpowiedź #29 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 08:37:27 »
Jaki akumulator do Golfa IV 1.9 TDI ?

Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Odp: [Golf IV] 1.9 TDI - Jaki akumulator ?
« Odpowiedź #30 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 10:40:54 »
Jeżeli nie masz żadnych ponadstandardowych dodatkowych źródeł energii w aucie, takich jak wzmacniacze mocy muzycznej i dodatkowe oświetlenie, to sprawdź według nr VIN jaki akumulator "wsadziła" fabryka i kup taki sam lub o minimalnie większej mocy i pojemności. 
Producent akumulatora i miejsce zakupu to już twoja wola ;)

Offline Mecenas

Odp: [Golf IV] 1.9 TDI - Jaki akumulator ?
« Odpowiedź #31 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 10:42:14 »
Czyli jakichs uprzedzen do firm nie ma specjalnych? :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #32 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 11:26:42 »
Od bardzo dawna kupuję akumulatory do moich pojazdów w lokalnej sprawdzonej firmie, a jak ognia unikam przypadkowych sklepów handlujących wszystkim i niczym: typu markety i hipermarkety. W takiej firmie doradzą ci najlepiej, ale z tego co widzę u mnie na miejscu to Oni (firma) starają się mieć na półkach i sprzedawać takie akumulatory firm z którymi jest najmniej problemów i reklamacji. Dla mnie to zrozumiała polityka i bez wahania wierzę im jak mówią mi bierz ten a nie inny (kupuje u nich od ponad 15-lat). W tamtym roku kupując u nich akumulator do mojego Sharana 1.9 TDI, doradzili mi markę i model Varta Blue Dynamic G3 (95Ah 800A) i jak na razie nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Offline Mecenas

« Odpowiedź #33 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 11:31:40 »
Nie wiem czy zmieszcze takiego ale juz patrze ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #34 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 11:52:51 »
Nie wiem czy zmieszcze takiego ale juz patrze ;)
Mój aku podałem tylko jako przykład, Ty musisz sprawdzić jaki był oryginalnie w twoim Golfie i dobrać taki sam lub o minimalnie lepszych parametrach. Najlepiej skorzystać z dostępnych w necie konfiguratorów doboru akumulatorów: 
- http://www.motomar.net/akumulatory/konfigurator-akumulatorow
- https://www.feuvert.pl/oferta/czesci-zamienne/konfigurator-akumulatorow.html
- http://www.akumulator.pl/dobierz-akumulator

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #35 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 16:40:58 »
Ja polecam włoskiego FIAMM'a, choć słyszałem że trafiają się podróbki. Nie polecam centry, dużo negatywnych opinii ostatnio słyszałem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #36 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 17:47:02 »
Ja polecam włoskiego FIAMM'a, choć słyszałem że trafiają się podróbki. Nie polecam centry, dużo negatywnych opinii ostatnio słyszałem.
A ja doradzam nie słuchać pojedynczych głosów tylko znaleźć u siebie na miejscu firmę lub zakład mechaniczny specjalizujący się w akumulatorach i tam zasięgnąć opinii.
Każdy chwali to co sam używa albo zasłyszał na forum, nie do końca to musi być dobry wybór. na jednych forach chwalą akumulatory Varty a na innych Flaama, a prawda jest taka że firma ma najmniejsze znaczenie przy zakupie akumulatora a liczy się bardziej to czy dana seria jest udana i nie generuje reklamacji. 

Bo czy to będzie Flaam czy Centra lub Varta to tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia ;)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #37 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 21:29:25 »
Pracownicy firmy to też tylko ludzie, a nigdy nie trafi się czy akurat ta partia była wadliwa. W Twojej firmie możliwe że starają się faktycznie pomóc w zakupie na podstawie swoich obserwacji, ale w drugiej takiej firmie polecą akumulator jeden z droższych bo chcą zarobić. Takie są realia.  Swojej wypowiedzi też nie oparłem na jednym egzemplarzu, ale ktoś inny powie że u niego FIAMM wraca co chwilę. I kto ma wtedy rację? Według mnie nikt, tak się po prostu trafiło pomijając problemy z autem lub jakieś inne zaniedbania.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #38 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 09:58:06 »
Ja do Passata kupiłem niepolecany akumulator z Centry i jak na razie po dwóch latach mogę tylko obalić mit o złej firmie.
U mnie Centra sprawuje się nadzwyczajnie dobrze :)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #39 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 15:33:50 »
Ja do Passata kupiłem niepolecany akumulator z Centry i jak na razie po dwóch latach mogę tylko obalić mit o zlej firmie.
U mnie Centra sprawuje się nadzwyczajnie dobrze :)
Właśnie o tym mówiłem. Trzeba wymieniać swoje doświadczenia, bo jak w każdym temacie mielibyśmy pisać "Jedź do mechanika", "jedź do elektryka" "jedź do ASO" to takie fora byłyby bezsensowne. I nie zrozumcie mnie źle, nie mówię tego złośliwie, tylko zauważyłem na wielu forach posty typu "lepiej oddaj do mechanika, bo zepsujesz". Ale też wiem, że np. na tym forum różne dyskusje nie kończą się najlepiej :D

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #40 dnia: 02 - Listopada - 2016 - 19:40:15 »
Ale też wiem, że np. na tym forum różne dyskusje nie kończą się najlepiej
Nie zauważyłem.
Co do akumulatorów to jest naprawdę loteria .Osobiście mi zdechły bez ostrzeżenia dwukrotnie Bosch Silver .A bosch z niebieskim dekielkiem zamarzł na kamień .Zatargałem go do domu po godzince zaczęło dopiero w nim chlupać podładowałem i jak na razie jest cacy (zapomniałem dodać że jak zamarzł była to nówka ,nie grzebane i nic nie dolewane ).W moim dyliżansie mam centre future i jest git (jak na razie ,obym nie zapeszył ).   

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #41 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 00:32:12 »
Moi znajomi mają przykre doświadczenia z futurą. 3 akumulatory poszły na reklamacje i reklamacji nie uznano. Po pierwsze to ich wina bo pozwolili do całkowitego rozładowania akumulatora co potem skutkowało że akumulatory nie trzymały wartości fabrycznych. Ja używałem różnych firm i powiem tyle że nie do końca jest ważna marka akumulatora. Wszystko zależy od tego jak go użytkujemy. Czy ładowanie w aucie jest sprawne oraz czy od czasu do czasu doładowujemy akumulator jeśli jest auto używane dookoła komina. W trasie będzie zawsze doładowane.
Ja używałem Jenoxa, Sznajdera, Zap i nie miałem zastrzeżeń.

Offline red

• S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #42 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 21:59:56 »
Moja centra przeżyła 2 i pół roku (od wiosny to bardziej agonia niż życie).
Może trafiłem na bubel ale ta centra za długo nie pożyła.

Offline janusz07

« Odpowiedź #43 dnia: 07 - Listopada - 2016 - 10:29:20 »
Moja centra przeżyła 2 i pół roku
Moja centra ma już 2-rok i zobaczymy jak przeżyje zimę i rozpocznie wiosnę. Na razie w benzynowym silniku 2.8 V6, sprawuje się wyjątkowo dobrze :D

Offline Korek

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #44 dnia: 18 - Listopada - 2016 - 21:43:36 »
Zarejestrowałem się ze względu na tą dyskusję. Dorzucę swoje trzy grosze, bo temat wałkowałem rok temu.

Mam wrażenie, że jaka marka by się tu nie pojawiła, to zawsze znajdzie się ktoś, kto miał przygody z danym akumulatorem. I najczęściej reklamacji producent nie uznaje. Często problemem jest sposób magazynowania, przechowywania na co nie mamy wpływu. Jedno jest pewne, że nie ma sensu przepłacać za drogie, niby markowe aku, bo to wszystko i tak różni się głównie naklejką i ceną.

Pozytywne doświadczenia mam z polskim jenoxem kupionym kilka lat temu, kiedy to jeszcze wzbudzał on tyle kontrowersjo co crocsy w lidlu. Dzisiaj już wiecej ludzi jest do nich przekonanych. Zwykła seria classic daje radę, jeśli ktoś chce coś extra, to seria gold powinna go zadowolić.

varta, centra to jeden pies i to samo, ceny tylko wyższe. O boschu nie wspominając, który jest absolutnie przereklamowany.

Offline red

• S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #45 dnia: 19 - Listopada - 2016 - 09:39:45 »
Kiedyś znajomy jak kupował akumulator to brał wszystkie o żądanej pojemności jakie były w sklepie i kupował najcięższy.
Coś w tym jest bo płyty akumulatora wykonane są z ołowiu który jak wiadomo jest bardzo ciężki.  Jako że płyty ołowiane cały czas pracują w akumulatorze to im grubsza płyta  /wiecej ołowiu tym na dłużej powinien taki akumulator wystrczyć.  Problemem jest restrykcyjne podejście UE do ołowiu który jest jak wiadomo szkodliwy dla zdrowia. Producenci muszą ograniczać jego stosowanie przez co płyty są coraz cieńsze. Producenci dokładnie to wyliczają tak żeby poszło jak najmniej ołowiu i akumulator wytrzymał przynajmniej okres gwarancyjny.
Sposób magazynowania nie ma aż takiego wpływu na żywność jak proces produkcji. Dopiero poważne błędy przy przechowywaniu powodują trwałe uszkodzenie akumulatora.

red@tapatalk

Offline Korek

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #46 dnia: 20 - Listopada - 2016 - 14:22:16 »
Pewnie masz sporo racji z tym ołowiem, ale nie masz na to wpływu. Nie możesz tego sprawdzić, pozostaje Ci jedynie zawierzyć producentowi. Nie chce mi się wierzyć, że w fabryce boscha wkładają do niego więcej ołowiu niż w polskie fabryce do polskiego aku. Myślę, nawet, że w pl fabryce może być lepiej z jakością produkcji.

Sposób przechowywania możesz niby sprawdzić po opiniach sprzedającego. Fakt jest taki, że jednak w dużej mierze to loteria. Ja uważam i będę przy tym obstawiam, że warto kupować te z rodzimej produkcji i nie bać się ceny czy stereotypowych opinii. Niestety z jenoxem jest tak, że na wiele opinii trafić trudno, bo niewielu się jeszcze przekonało. A jak się negatywnie przekonało to nabazgrało swoje wypociny. Jak się pozytywnie przekonało to już niestety się nie napisało...

Offline ogi1991

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BCA
Odp: [Golf IV] 1.4 - Piszczący pasek klinowy
« Odpowiedź #47 dnia: 26 - Grudnia - 2016 - 08:01:07 »
Siema. Co do paska wez polej woda pasek jak bedzie piszczal, jak przestanie to pasek nowy kup jesli nie sprawdz rolki. Co do czujnika tak jak gulasz pisal

Offline kotekxx2

• Silnik: 1.4 16V
  • Rej: BS
1.6 16V - Problemy z elektryką
« Odpowiedź #48 dnia: 02 - Stycznia - 2017 - 14:41:08 »
Witam. Mam problem z elektryką w swoim 3 drzwiowym Golfie 4 generacji z rocznika 2000, przynajmniej myślę że z elektryką. Otóż odkąt kupiłem moje autko jakiś czas temu to nie miałem zasilania w zapalniczce. Przeczyściłem ją od środka bo zaśniedziała oraz wymieniłem bezpiecznik i działa lecz. Też nie działało światło w bagażniku oraz w przednich drzwiach. Ostatnio otwieram auto i pojawiło się światło w drzwiach i zauważyłem że jak otwieram drzwi to i się zapala światło w podsufitce ( wcześniej zapalało się tylko po wyjęciu kluczyka ze stacyjki na jakieś 15 sek.) A tera znowu brak tego oświetlenia. Dodam że bezpieczniki patrzyłem wszystkie jakie są możliwe przy kierownicy i wszystkie są dobre. Jaki może być problem z tym autem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Offline przemo

• Clubowicz
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
Odp: Problemy z elektryką Golf mk4
« Odpowiedź #49 dnia: 03 - Stycznia - 2017 - 00:42:15 »
Za odpalenie światełka w podsufitce i w drzwiach odpowiada krańcówka albo w słupku ( słupek B ) albo w zamku.
Wymień ją bądź wyczyść i sprawdź przy tym kable w przelotce od słupka A do drzwi.

Jeśli jest w zamku to niestety nie orientuję się jak wygląda sprawa wyczyszczenia / wymiany

Tagi wątku: