Autor Wątek: AKUMULATOR - wybór, zakup, wymiana, kodowanie  (Przeczytany 8396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elwood99

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: EPA
Odp: AKUMULATOR - wybór, zakup, wymiana, kodowanie
« Odpowiedź #50 dnia: 05 - Kwietnia - 2022 - 15:55:25 »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi, chyba to niestety moja wina a nie chińskiego VCDS. Pojechałem dzisiaj do elektryka i obiecał mi jutro ogarnąć temat. Namieszałem, bo najpierw koniecznie chciałem wpisać dwie spacje a chyba jednak w tej adaptacji jedna spacja pomiędzy pojemnością akumulatora a kodem producenta. A jak nie mogłem zrobić adaptacji zacząłem zmieniać w kodowaniu i pogubiłem się jak było na początku.

Ładowanie jest ok 11,88V ale nie zapala się kontrolka akumulatora. Elektryk podłączył swojego VCDS i jest błąd kodowania ale dzisiaj nie miał czasu. Jak dowiem się co zrobiłem źle, dam znać.

Dodano:  06 - Kwietnia - 2022  -  18:47:22

Elektryk nie ma czasu, odsyła mnie do serwisu.
Mam prośbę i tak już namieszałem, to już chyba nie będzie gorzej.
Czy mógłby mi ktoś podać nr kodowania z własnego auta z ramki nr 61, spróbuję wpisać, może zadziała.
Moje auto: Tiguan 2.0 TDI 140 KM [CFFB] z 2015r.

EDIT:
Problem rozwiązany, przywróciłem poprzednie kodowanie sterownika akumulatora nr 61 korzystając z filmu:

Na szczęście VCDS zapisuje wszystkie zmiany.
Nie mam błędów, ładowanie ok 14V i "nowy" akumulator jest zakodowany.

Podziękował: pretor

Offline demson

• Napęd: 4x4
« Odpowiedź #51 dnia: 14 - Grudnia - 2022 - 20:31:47 »
Mam pytanie odnośnie akumulatora. Czy jesli mam wyłączony system start stop na stałe to czy mogę kupić zwykły akumulator zamiast AGM?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #52 dnia: 16 - Grudnia - 2022 - 10:05:26 »
Mam pytanie odnośnie akumulatora.
@demson - tak dla jasności, to NIE jest temat ogólny o akumulatorach a temat o akku w modelu Tiguan I - więc albo to pomyłka albo powinieneś wpisać dane auta, do którego odnosi się twoje pytanie.

Czy jesli mam wyłączony system start stop na stałe to czy mogę kupić zwykły akumulator zamiast AGM?
Mamy w firmie, wszystkie dostawcze auta z systemami Start/Stop i w żadnym nie ma akumulatorów typu AGM - są zwykłe, na 100%

Offline demson

« Odpowiedź #53 dnia: 16 - Grudnia - 2022 - 10:36:14 »
Wybaczcie moje niedopatrzenie. Moje pytanie było odnośnie akumulatora w Tiguanie I.
Obecnie mam VARTA 68Ah 680A AGM (obstawiam że jeszcze fabryczny) i podczas obecnych temperatur dał o sobie znać.
Chyba czas na wymianę i zastanawiam się jaki kupić.
Ale z tego co widzę to najlepiej będzie zostać przy AGM

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #54 dnia: 16 - Grudnia - 2022 - 11:20:37 »
Najlepiej odczytać, to co zapisane w wyposażeniu fabrycznym i kupić taki sam lub ciut "większy".

Offline krzysztofj5

• Rej: EBE
« Odpowiedź #55 dnia: 28 - Grudnia - 2022 - 11:29:43 »
Proste pytanie - Tiguan I 2013  2.0 TDI.
Czy operacja wymiany akumulatora polega wyłącznie na odpięciu zacisków starego egzemplarza, po czym po krótkiej przerwie bez akumulatora - wstawienie i podpięcie do zacisków nowego egzemplarza o takich samych parametrach ?
Czy dodatkowo trzeba coś ustawiać za pomocą VCDS-a ?
Czy podczas przerwy bez napięciowej coś się skasuje ?
A może podczas wymiany akumulatora trzeba zapewnić podtrzymanie napięcia, aby nie było przerwy bez napięciowej ?

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #56 dnia: 28 - Grudnia - 2022 - 13:00:53 »
@krzysztofj5, wysil się choć odrobinę i przeczytaj co najmniej kilka odpowiedzi powyżej...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #57 dnia: 28 - Grudnia - 2022 - 14:27:14 »
Czy operacja wymiany akumulatora polega wyłącznie na odpięciu zacisków starego egzemplarza, po czym po krótkiej przerwie bez akumulatora - wstawienie i podpięcie do zacisków nowego egzemplarza o takich samych parametrach ?
W moim Tiguanie I 2.0 TDI z 2008 roku, tradycyjna wymiana akku na taki o innych parametrach i wszystko działa tak jak wcześniej - w twoim opisana jest procedura "adaptacji" nowego akku.

W przypadku Tiguana I FL po 2011 roku - zdania są podzielone pół na pół ale ja przeprowadziłbym adaptację według wskazówek z wcześniejszych postów.

U mnie nic się nie skasowało - przerwa w dostawie prądu, trwała nie więcej jak 3-4 minuty.

A może podczas wymiany akumulatora trzeba zapewnić podtrzymanie napięcia, aby nie było przerwy bez napięciowej ?
Niektóre ASO sugerują takie działanie ale uważam, że w twoim samochodzie, nie ma takiej potrzeby.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #58 dnia: 29 - Grudnia - 2022 - 09:11:56 »
Mam pytanie odnośnie akumulatora. Czy jesli mam wyłączony system start stop na stałe to czy mogę kupić zwykły akumulator zamiast AGM?
Jeżeli masz rekuperację czyli odzysk energii z hamowania i zarządzanie energią to nie możesz a przynajmniej nie powinieneś wkładać zwykłego nawet jak masz dezaktywowany SS. Mój Tiguan miał KERS czyli odzysk energii z hamowania

Dodano:  29 - Grudnia - 2022  -  09:19:52

Producent tak dla zabawy i dla jaj nie wymyślił sobie potrzeby kodowania akumulatora, jeśli masz system zarządzania energią - a masz, to powinieneś zakodować bo w przeciwnym razie obecny może posłużyć krócej. Zarządzanie energią nadzoruje pracę i ładowanie akumulatora i zapobiega nierównomiernemu ładowaniu. Wystarczy wpisać w google frazę "po co kodować akumulator"

Dodano:  29 - Grudnia - 2022  -  09:28:01

Możesz nawet na tydzień odłączyć. Po ponownym podłączeniu musisz skalibrować czujnik skrętu G85 i ESP/ABS bo będą świecić się  kontrolki, w takim przypadku odpal auto, skręć maks w lewo i przytrzymaj 2-3 sekundy, maks w prawo i 2-3 sekundy a następnie przejedź się kawałek z prędkością większą niż 20 km/h. Czasami trzeba przeprowadzić adaptację szyb elektrycznych po odłączeniu akumulatora.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #59 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 14:05:33 »
Cześć.
Dzisiaj po 2.5 dniach stania na dworze, po włączeniu stacyjki, pokazał mi się taki lekko "świąteczny" widok:

Wcześniej zanim uruchomiłem silnik, sprawdziłem napięcie akku, wynik: 12.52V a napięcie rozruchu 8.5V.

Po odpaleniu silnika, wszystko działało normalnie, więc pojechałem do firmy w której od lat kupuję akumulatory i prostownik CETEK.
Po sprawdzeniu pod obciążeniem, okazało się że akku ma stabilne napięcie ale jest mocno niedoładowany. Doradzono mi podłączenie zwykłego prostownika (mam ale już nie używam) lub prostownika elektronicznego CETEK z włączoną funkcją "Recond".
Po ponownym odpaleniu silnika, wszystkie "nieprzyjazne" dla oka kontrolki zgasły a auto jeżdzi normalnie.
Wróciłem do domu i podłączyłem mój "prostowniczek" do akumulatora - oczywiście z włączoną funkcją "Recond" ;)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #60 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 15:30:14 »
Witaj w klubie, ja zrobiłem test aku i wyszło że muszę zmienić już. Auto odpala. Ale czasem chwilę się zastanowi.
Szczególnie jak odpalę webasto z pilota.
Apropo bateri to jest jeszcze od nowości więc ma prawo być już zmęczona.

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #61 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 15:43:23 »
Mój akku ładuje się jak zły  :devilwink:

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #62 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 20:04:26 »
U mnie też jest podczas pracy silnika ładownie ok . Poprostu już przy rozruchu ma za niskie napięcie

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #63 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 20:53:28 »
Przy inteligentnym systemie ładowania jeśli aku jest traktowany napięciem około 15 voltow to znaczy że aku jest już na wykończeniu.  Nowy aku będzie miał w tym samym aucie już ładowanie około 13.5v

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #64 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 22:18:05 »
Przy inteligentnym systemie ładowania jeśli aku jest traktowany napięciem około 15 voltow to znaczy że aku jest już na wykończeniu.  Nowy aku będzie miał w tym samym aucie już ładowanie około 13.5v
To 15V z hakiem to nie ładowanie alternatorem, tylko prostownikiem i to takie napięcie nie za długo, w trybie "recond", jak pisał @pretor, inaczej nic dobre z tego nie będzie.
Co do ładowania alternatorem, to ja obserwuję jakieś 14.1V (starsze auta) - 14.7V (przy AGM, start-stop). Trochę spada np. w dłuższej trasie, gdy akumulator jest już całkowicie naładowany, ale ładowanie poniżej 14V to obserwowałem praktycznie tylko na postoju, na niskich obrotach, szczególnie, gdy jest duży pobór prądu (nagrzewnica elektryczna plus ogrzewanie szyby itd. i/lub mocno rozładowany akumulator).

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #65 dnia: 07 - Lutego - 2023 - 22:51:38 »
Prostownikiem to nie ma znaczenia czy napięcie jest 14.5 v czy nawet 16 volt. Ważne ile amper dostaje. Ładuje się amperami a nie voltami. Ja widziałem u siebie w aucie nawet 15.6 v jak aku był lichy jak diabli bo miał 11 lat za sobą i prawie 300 tys na budziku.  Po to ma ładowarka tryb recond by tego używać.  I można agm tak ładować.  Ustawiasz mu napięcie nawet 15v  czy jeszcze więcej i puszczasz 1 ampera i niech ładuje i 12 godzin.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #66 dnia: 08 - Lutego - 2023 - 10:41:12 »
Prostownikiem to nie ma znaczenia czy napięcie jest 14.5 v czy nawet 16 volt.
Ma olbrzymie znacznie, bo można akumulator zagotować, dlatego wszystkie ładowarki (poza starymi dziadami) i alternatory mają elektroniczne ograniczenie napięcia

Ja widziałem u siebie w aucie nawet 15.6 v jak aku był lichy jak diabli bo miał 11 lat za sobą i prawie 300 tys na budziku
(Najpewniej) regulator napięcia do wymiany, im szybciej tym lepiej

Ustawiasz mu napięcie nawet 15v  czy jeszcze więcej i puszczasz 1 ampera
To tak nie działa, tzn. akumulator musi być naładowany by osiągnąć 15V (co trwa dłużej lub krócej w zależności od (pozostałej) pojemności), wcześniej pobór prądu byłby znacznie wyższy by utrzymać takie napięcie, co do 12h to przy 1A masz max 12Ah - dla tych co mają czas

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #67 dnia: 08 - Lutego - 2023 - 12:40:41 »
Kolejne odczyty, przedostatni po otwarciu centralnego zamka a ostatni chwilę przed odłączeniem.

Najbardziej martwi mnie ostatni screen, dotyczący niskiego napięcia rozruchu.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #68 dnia: 08 - Lutego - 2023 - 13:11:17 »
@pretor to tak jak u mnie jest , za niskie napięcie rozruchu . Przygasają lampki i światła wtedy.  Ale żadnej choinki nie miałem wtedy na blacie. 

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #69 dnia: 08 - Lutego - 2023 - 14:23:50 »
U mnie nic nie przygasa a silnik zapala za każdym razem bez problemu - tak samo zapala po 5 dniach postoju jak po jednej nocy.
Nie widzę żadnego większego problemu, oprócz tej jednej sytuacji z palącymi się kontrolkami.
Mam nadzieję, że ostanie ładowanie akumulatora w trybie "Recon", dodało mu trochę "mocy" i nie będzie mnie już denerwował  :D   

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #70 dnia: 08 - Lutego - 2023 - 17:01:41 »
9.5V to nie jest źle jak na TDI, szczególnie w zimę. W TDI mam niewiele lepiej na... półrocznym akumulatorze. Jeśli dobrze kręci to bym się tym zupełnie nie przejmował.
Na marginesie: w TSI jest gorzej na 3 letnim, fabrycznymi akumulatorze. ASO dało mi wydruk pół roku temu, że akumulator jest jeszcze ok, choć pojemność pozostawia już nieco do życzenia. Póki mnie nie zawiódł, to jeżdżę tak już blisko rok... (W bagażniku jest powerbank z funkcją rozruchu na wszelki wypadek, ale jak zacznie być potrzebny, to wymienię akumulator.)
Doładowuję raz na jakiś czas, bo często jeżdżę tylko na krótkie dystanse po mieście, a kamerka (przód i tył) rozładowuje akumulator cały dzień.

Offline Sobeke36

• Skrzynia: AT
  • Rej: PP
« Odpowiedź #71 dnia: 24 - Października - 2023 - 10:59:06 »
Witam.
Tiguan I 2.0tdi 140km cr 4 motion skrzynia automat 6 stopniowy rocznik 2008
Problem polega na tym że auto jak postało 1 do 2 dni rozładowywał się akumulator.
Jednego razu w aucie otworzyły się same szyby i panorama. I też podczas jazdy mrugała dioda od zabezpieczenia zapłonu i był sygnał powiadomienia co chwilę. Akumulator jak się rozładował odpaliłem na kable dużo jeździliśmy i nie było problemu, po 3 dniach auto stało 1 dzień i znów nie odpaliło. Kolega zabrał auto naładował akumulator i okazało się że jest po nim. Kupił nowy akumulator auto odpaliło ale wysypało błędy i nie było reakcji na gaz. Gdzie szukać przyczyny ? Jakieś zwarcie instalacji? Kolega twierdzi że musi być jakieś zwarcie na instalacji 5v. Ręce opadają. Auto nie dawno kupione i już problemy.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #72 dnia: 24 - Października - 2023 - 11:02:33 »
Po odpięciu aku zawsze sypie błędami,  skasuj i zobacz czy coś pokaże.  Same klemy są przeczyszczone? No i przegląd bezpieczników szczególnie pod maską czy nie ma wilgoci + sprawdzenie przewodów masowych auta.

Podziękował: Sobeke36

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #73 dnia: 24 - Października - 2023 - 11:41:41 »
Można sprawdzić pobór prądu z akumulatora jakiś czas (np. 15 min) po zamknięciu auta. Najłatwiej przy pomocy amperomierza cęgowego DC o małym zakresie (ja mam UT210E). Można też zwykłym amperomierzem, ale łatwo spalić (zazwyczaj bezpiecznik w środku), jeśli ktoś nie ma doświadczenia. Jeśli prąd jest znaczący, to trzeba szukać przyczyny, ale to moim skromnym zdaniem bardziej zabawa dla elektryka lub entuzjastów bo przyczyn może być bardzo wiele, chyba że prawo Ohma to dla Ciebie bułka z masłem.  ;)

Podziękował: Sobeke36

Offline Sobeke36

• Skrzynia: AT
  • Rej: PP
« Odpowiedź #74 dnia: 24 - Października - 2023 - 22:18:57 »
Pobór prądu był sprawdzany i było ok  chyba 0.03 po 15 min elektryk sprawdzał i powiedział że jest ok. Po paru dniach jazdy auto stało 1 dzień na drugi już Aku rozładowane. Kolega mechanik zabrał auto, dzwonił mówił że Aku szrot, kupił nowy Aku i podłączył wywaliło błędy, mówił że raz nie reagował na gaz raz przerywał. Dziwna akcja błędy się skasowały ale jakiś 1 czy 2 zostały. Tylko dziwne że nagle po wymianie Aku. Wcześniej żona miała jakiś problem typu świecąca dioda od zabezpieczenia i pikanie. I raz tę szyby się otworzyły. Mówiła że auto jak by słabiej jechało i przerywało. Nie ma mnie na miejscu więc wiem tylko to co mi mówią . Jak byłem w domu tydzień jeździłem i było wszystko ok

Dodano:  25 - Października - 2023  -  15:14:10
Witam. Rozmawiałem dzisiaj z kolegą. Mówił że jak jechał odemnie z pod domu to było wszytko ok odpalił na starter. Zgasił auto na 5 min i znów nie chciał zapalić znów odpalił na starter i wtedy już mrugała kontrolka świec i brak reakcji na gaz, wymienił Aku na nowy zrobił wszystko i pokasowal błędy ale wracaja 2 błędy czujnik położenia wału i czujnik położenia wałka rozrządu. Mówi że wina może być z powodu czujnika któryś padł albo gdzieś zwarcie na tej instalacji. W piątek ma elektryk przeglądac.

Tagi wątku: