0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
To nie pomyłka, prąd rozruchowy podany jest wg normy DIN a nie EN
Prąd rozruchu 330 wg niemieckiej normy DIN to 540 wg normy EN(A)
Odziedziczyłem 1.5 roczny akumulator Varta Blue Dynamic 74Ah 600A i zastanawiam się czy wejdzie na podmianę
Czyli akumulator S-Power 60Ah 540A, który mam w tej chwili: według producenta jest optymalny do tego auta
Odziedziczyłem 1.5 roczny akumulator Varta Blue Dynamic 74Ah 600A i zastanawiam się czy wejdzie na podmianę W takim razie, ten będzie dobry a nawet lekko przewymiarowany
@pretor musiałby rozkodować VIN i ustalić czy jest system odzyskiwania energii z hamowania i moduł regulacji akumulatora
Poza tym mam problem ze złączem OBD2 - prawdopodobnie jest uszkodzone.
Musiałby być kod wyposażenia PR-7L6 start-stop system/regenerative braking: start/stop system with regenerative braking
Sprawdź bezpiecznikCzasami w gnieździe zamieniają miejscami piny żeby utrudnić życie złodziejom ale trzeba wówczas mieć przejściówkę/adapter
EFB+ ładuje się jak zwykły akumulator ?
Schemat Kodowania:AAA BBB CCCCCCCCCCA- pojemnośćB- MarkaC- nr akujeżeli mamy numer dziewięciocyfrowy to poprzedzamy go cyfrą 0Na przykładzie akumulatora Varta 70ah070 VA0 0570901076
na zapalonym silniku mam 11,98V a wcześniej miałem powyżej 14V.
Akumulator w zaawansowanym wieku zapisywany jest w systemie samochodowym jako „uszkodzony akumulator“. Zatem po zamontowaniu nowego akumulatora, bez wprowadzenia nowego kodu BEM, pojazd nie rejestruje z początku faktu, że zamontowano nowy akumulator. Dlatego pojazd musi zostać poinformowany o nowym stanie akumulatora poprzez wprowadzenie do systemu zarządzania energią kodu BEM lub musi zostać zainstalowany za pomocą narzędzia diagnostycznego do pojazdów wielu marek, jak na przykład Banner Battery Service Tool (BBST).Jeśli podczas wymiany akumulatora nie dysponuje się ani kodem BEM ani narzędziem diagnostycznym, system musi samodzielnie „nauczyć się” stanu nowego akumulatora. Im więcej „wydarzeń aktywujących“ (=impulsy, sygnały np. rozruch, rozruch na zimno, cykle) akumulator doświadczy, tym proces ten jest szybszy. Informacje producenta w tej kwestii wahają się od 2 godzin pracy do 6 dni. Komputer pokładowy, zwykle w przeciągu kilku godzin, udostępnia sukcesywnie, uprzednio ograniczone systemy JAK np. pełną moc klimatyzacji. Resetowanie wyświetlanych komunikatów o błędach w pamięci błędów może potrwać nieco dłużej.
Nadal nie masz ładowania? Czerwona kontrolka ładowania (akumulator) powinna świecić? Jeśli nadal to nie koduj nowego akumulatora, wpisz poprzednie kodowanie i sprawdź czy jest ładowanie, jak będzie to zostaw bez kodowania, ponieważ system i tak "się nauczy" nowego akumulatora