Autor Wątek: Gniazdo OBD II w Transporterze T4  (Przeczytany 2357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Coyotes

• :: StartLine
  • VW: T4
  • Silnik: 1.9 TD
  • Napęd: FWD
  • Rej: WPR
Gniazdo OBD II w Transporterze T4
« dnia: 28 - Czerwca - 2019 - 09:57:06 »
Witajcie mam ostatnio problemy ze swoim Transporterem. Otóż jakiś czas temu wyleciał mi cały olej przez czujnik ciśnienia oleju  przy filtrze. Po wymianie czujnika i zalaniu nowym olejem zaczęła migać kontrolka oleju oraz brzęczyk. Dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku jak odpuszczam gaz lub mam niskie obroty adekwatnie do biegu. Znalazłem gniazdo OBD II i chciałem się spytać czy za pomocą programu VAG sprawdzę co się dzieje. I jakie mam dokładnie ciśnienie oleju.
Auto VW Transporter T4
Rok prod. 1995
Silnik 1.9 td

Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Gniazdo OBD II w Transporterze
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Czerwca - 2019 - 21:20:13 »
Niestety komp nie powie jakie masz ciśnienie oleju .Nie powie też w jakiej kondycji są panewki po zdarzeniu jakie opisałeś .Rozsądnym wyjściem w takiej sytuacji jest zamiast czujnika ciśnienia oleju (w głowicy )wkręcić manometr by sprawdzić jakie jest ciśnienie .Naturalnie na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach .
Jeśli okaże się że jest ok. Poszukiwania usterki należy szukać w czujniku oleju ,instalacji,liczniku .
Jak będzie słabe ciśnienie to albo remont silnika lub zmiana oleju na taki który odwlecze w czasie zgon jednostki .
Na jakim oleju jest obecnie ?Jaki przebieg ma silnik (orientacyjny )?

Offline Coyotes

« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Czerwca - 2019 - 11:30:47 »
Dzięki za odpowiedź. Auto jeździ na oleju syntetycznym Castrol GTX bodajże 15w40. Auto ma przejechane ok 356 tys km. Właśnie dzisiaj mam zamiar wkręcić manometr. A napiszesz jeszcze jakie powinno być prawidłowe ciśnienie na biegu jałowym oraz po dodaniu gazu tak do ok 2000obr/min?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Lipca - 2019 - 04:01:53 »
Co do ciśnienia na rozgrzanym i wolnych obrotach to wszystko poniżej 1 to raczej słabo 1,5 to takie przyzwoite jak na taki przebieg .Wiadomo że po przygazowaniu wzrośnie nawet i do 3,5 do puki zawór przelewowy w pompie się nie otworzy .
W twoim wypadku najistotniejszym będzie wynik z rozgrzanego i wolnych obrotów.

Offline Coyotes

« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Lipca - 2019 - 14:40:51 »
Dzięki za informacje sprawdzę wszystko dzisiaj w wolnej chwili lub jutro i dam znać co i jak wyszło.
Pozdrawiam

Tagi wątku: