Autor Wątek: 1.9 TDI - po wymianie silnika jest problem z ustawieniem rozrządu.  (Przeczytany 1453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hakpl

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
Na nowy rok strzelil mi pasek rozrzadu.
W tamtym roku zrobilem sprzeglo, dwumase, i pare innych kosztownych rzeczy Wiec zeby nie kombinowac postanowilem wstawic uzywany silnik. Kupilem, na szczescie sprzedajacy udzielil mi 3 miesiecznej gwarancji. Mechanik założył odpalil i auto zaczelo dymic bialym dymem, nie mogl ustawic zaplonu. Okazalo sie ze pasek rozrzadu nietrzyma sie swojej lokacji tylko buja sie na lewo lub na prawo. Okazalo sie ze dolna zebatka ma lekkie luzy (gora dol lewo prawo) zadzwonilem do sprzedajacego i po paru burzliwych dyskusjach zgodzil sie wymienic silnik. Wiec mam nowy uzywany silnik i teraz zanim mechanik zalozyl go do auta sprwadzil wpierw i jest cos takiego jak na filmiku, generalnie dolna zebatka jest jajowata. Moje pytanie jest takie co z tym mozna zrobic. Bo jak sie dokreci ta pierwsza rolke z lewej to pasek schodzi tak jak za pierwszym razem. Mechanik powiedzial ze dalby go do gosci od planowania glowic zeby wymienic ta jajowa zebatke. Powiem tylko ze jestem laikiem mechanicznym i kompletnie nie wiem co mam robic.

Dodano:  25 - Lutego - 2019  -  13:26:55

[gmod]Na początku tematu technicznego, zawsze powinien się znaleźć, krótki opis: model, silnik, kod silnika, przebieg i ewentualne naprawy, które mogą mieć związek z opisywaną  usterką. [/gmod]
Nie ważne w co wierze...ważne co robię ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: ROZRZĄD 1.9 TDI
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Lutego - 2019 - 14:47:00 »
Pokazany na filmiku problem wynika z przebiegu silnika lub pokolizyjnej przeszłości w której ta jednostka siedziała .Wspominałem już w jakimś temacie że kółka ulegają wytarciu /zużyciu i by stosować interwał wymian paska rozrządu zalecany przez producenta należałoby też wymieniać przynajmniej koło rozrządu znajdujące się na wale (dokładnie to z filmiku ) .
Nie zaskoczyłem co mechanik zamierza robić z tym kółeczkiem .Zakup nowego nie jest problemem a i cena nie powala na kolana .Próby naprawy /regeneracji tego kółka w tym wypadku są słabym pomysłem .Jak mechanik będzie zdejmował to kółko warto przy okazji wymienić uszczelniacz na wale .
By mechanik nie próbował zabić ceną z kapelusza podpowiem że kółeczko to okolice 30-50 zł a uszczelniacz 25-40 zł . 

Offline hakpl

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Lutego - 2019 - 16:07:06 »
Silnik ma ponoć 57 tys. Mil ale wiadomo ze różnie z tym bywa i prawdy nigdy sie nie dowiesz. Mechanik mowi tak jak ty ze wlasnie to kolo najlepiej wymienic Ale ze to trzeba z tym calym walkiem co on na nim jest wiec chce to wyslac do kogos kto planuje glowice. Nie wiem czemu tak i stad moje pytanie dlaczego tak. Dla mnie jest to dodatkowa kasa a nie mam zadnych argumentow ze nie jestem do jego wersji przekonany.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Lutego - 2019 - 17:34:02 »
Te kółko mocowane jest bezpośrednio na wale .Jeśli mechanior wymyśli że chce wyjąć wał by zabielić (wyrównać końcówkę wału) na której jest osadzone to kółko to koszta będą nie małe (roboty po pachy za które pewnie zapłacisz ) a przy okazji naciągnie jeszcze na dodatkowe drobiazgi .Jak silnik nie jest zamontowany jeszcze w budzie to ma piękne dojście by tą płaszczyznę sprawdzić ewentualnie zabielić we własnym zakresie na warsztacie .Są do tego specjalne frezy/kamienie i jest to wykonalne do zrobienia nawet na zamontowanym silniku w budzie (trudniej ze względu na dojście ale wykonalne ) .Nie jest to lot w kosmos i do opanowania przy odrobinie chęci bez specjalistycznych narzędzi
Jeśli chcesz ograniczyć koszta to zacznij od zakupu kółka niech mechanior założy i sprawdzi czy kółko nie ma tendencji do bujania na boki .Dla precyzyjniejszego sprawdzenia może założyć do tego kółka koło pasowe (ma większą średnicę i łatwiej wyczuć osiowość całości ).Jeśli nie dysponuje czujnikiem zegarowym wystarczy zwykła suwmiarka i trochę chęci .
W razie potrzeby jestem w stanie opisać krok po kroku jak wybrnąć z takiego problemu nie padając na koszta .Pytanie tylko czy twój mechanik zechce skorzystać z takiej podpowiedzi .W końcu to on zarabia na tobie a czym więcej wydasz tym dla niego lepiej .

Offline hakpl

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Lutego - 2019 - 20:59:10 »
Tak z nim troche gadalem, to mi powiedzial wlasnie ze tam jest korbowód, to chce to cale zrobic a wysyla do kogos bo tak jak pisalem wyzej pierwszy silnik jaki dostalismy to mial takie luzy na tym kolku dlatego on chce wyslac do gosci co takie rzeczy robia non toper bo on nie ma doswiadczenia w tego typu sprawach.

Tagi wątku: