Autor Wątek: ROZRZĄD 2.0 TDI - zerwany pasek!  (Przeczytany 12719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaro Lork

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TDI
ROZRZĄD 2.0 TDI - zerwany pasek!
« dnia: 23 - Stycznia - 2019 - 14:14:19 »
Witam :bry:
mam pytanie co ile tys. km wymienia się pasek rozrządu i pasek klinowy Passacie B7 2.0 TDI 4motion, DSG, 2012 rok 85 tys. km, książka serwisowa i rok gwarancji ?

Podczas zwyklej jazdy samochód zgasł, laweta, warsztat i wyrok: rozsypał się rozrząd pękł pasek zębaty awaria ok zdarza się  dodam ze GWARANcJA odmówiła zwrotów kosztów wine pęknięcia zwala na pasek klinowy który jest z gumy i ten element tej gwarancji nie obejmuje

auto   zakupione w niemieckim autosalonie volkswagena wraz z roczna gwarancja BNP Paribas Gwarancja clasic na wszystkie awarie itd.. jak te związane z silnikiem 

ostrzegam na takie gwarancje czytajcie male druki ale to temat inny juz.
Serdecznie pozdrawiam

Offline turasmm

• VW: Passat B7
  • Rej: WN
Odp: rozrząd pasek zębaty awaria
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Lutego - 2019 - 21:42:22 »
Witam u mnie mechanik zasugerował co 120 tys. Podobno w ASO jest co 180 tys

Podziękował: Jaro Lork

Offline Jaro Lork

Odp: rozrząd pasek zębaty awaria
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2019 - 10:12:48 »
witam no tez spotkałem sie  z takimi odpowiedziami u mechaników 120 tys moim zdaniem ASO jest ostro zawyżony w moim przypadku akurat 85 tys paski poszły w mak bez ostrzeżenia.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: LUB
Odp: ROZRZĄD 2.0 TDI - zerwany pasek!
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lipca - 2019 - 21:31:02 »
W silniku 2,0 TDI CR, CFHC, 140KM przewidziany przebiegiem termin wymiany rozrządu to 210 000 km (info z instrukcji serwisowej Caddy), z tego co wiem to pasek w silnikach CR jest szerszy a tym samym mocniejszy (dlatego zwiększony interwał).

Mechanicy to chętnie widzieli by klientów na wymianie rozrządu co 60 000 km bo to dla nich kasa, nie dajmy się zwariować.

Znam jednak przypadek w silniku 1,6 TDI CR (osobiście auto przywoziłem uszkodzone z Niemiec) że nastąpiła kolizja tłoków z zaworami przy przebiegu 211 000 km gdzie rozrząd był wymieniany przy przebiegu ok. 170 000 km a winę za kolizję ponosi pasek osprzętu który strzępił się i przez szparkę dostał się kawałek do rozrządu pod pasek napędowy a ten z kolei prześlizgnął się o parę ząbków.
Naprawa silnika kosztowała coś ok. 4000 zł, mechanicy w Niemczech przy wymianie rozrządu nie wymienili profilaktycznie paska osprzętu za 10 € i tak wyszło.

Przebiegi rozrządów zależą od jakości zestawu, dokładności montażu i póżniejszego dbania.
Ja w silniku 1,9 TDI 110 km, AHF przeciągnąłem wymianę o 50 % zalecanego przebiegu czyli po ok. 180 000 km przebiegu od ostatniej wymiany ale w tym czasie ze dwa razy  regulowałem naciąg paska.

Dodam jeszcze że przywiozłem kiedyś Passata B6 2010 rok z silnikiem 2,0 TDI CR, 110 KM z przebiegiem 201 000 km i rozrząd był fabryczny, instrukcja przewidywała wymianę przy 210 000 km.

VWFan

Tagi wątku: