Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC  (Przeczytany 7133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Opoj512

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: OP
KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC
« dnia: 13 - Stycznia - 2019 - 23:01:10 »
Witam, potrzebuję pomocy.
Do "CC" na seryjnym zawieszeniu kupiłem fele 8,5j 19 ET35, założyłem oponki 235/35, ogólnie ładnie wszystko ale nie podobało mi się że opony są bardzo blisko krawędzi nadkola, problemem było to że opony bardzo rzucały kamieniami po nadkolu. A że dla mojego autka zrobię wszystko to zakupiłem jeszcze jeden komplet felg o takich samych wymiarach tylko z Et42, i chciałbym założyć na nie oponki 255/30 ponieważ jestem zwolennikiem szerokich kapci. Teraz pytanie czy te oponki nie będę zbyt blisko amortyzatorów jak je założę i czy nie będą wyglądały jak balony na tych felgach, pozdrawiam ???? dziękuję góry za pomoc

Offline Darko

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Wersja: R-Line
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: POS
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Lipca - 2019 - 14:25:44 »
Witam Was.
Proszę o poradę. Kupiłem w końcu swojego CC (2014 r., 2.0 TDI DSG 4motion) i go ogarniam. Auto ma wyciągnięte koło zapasowe. Założone ma felgi 19 cali 5x112 ET41 z czujnikami. Jaki zapas (z uwagi na napęd 4motion) powinienem kupić? Czy wchodzi w grę tylko pełne koło z tą samą oponą i rozmiarem felgi, na których auto jeździ? Z góry dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Lipca - 2019 - 00:16:15 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy te koła które masz w aucie są "zamiennikami" fabycznie stosowanych w standardzie bo może ktoś nieumiejętnie dobrał opony i srednica (obwód opony) koła jest trochę większa lub mniejsza.
Przy stosowaniu zapasu jako koła awaryjnego ważna jest jego średnica zewnętrzna a nie rozmiar felgi czy szerokość opony.
Koło zapasowe podczas użycia ma obracać się z taką samą prędkością jak pozostałe bo:
bedą błędne odczyty z czujników koła a tym samym informacje wysyłane do komputera,
różnica w prędkości obrotów koła może szkodzić 4x4.

VWFan

Offline Darko

« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Lipca - 2019 - 08:20:06 »
VWFan dzięki za odpowiedź.
Jestem w tej materii lakiem więc wolę się poradzić zanim coś kupię, bo jakiś zapas (jakby co) trzeba wozić. Dojazdówka nie wchodzi z tego co czytałem w grę przy napędzie 4motion, a i zestaw naprawczy przy czujnikach też mi odradzano.
Felgi na aucie są oryginalne, z jakimi auto wyjechało z ASO (sprawdzałem w ASO kod felg). Opony były podmienione (był rozmiar 19/225/35), ale kupiłem już nowe, zgodne z rozmiarem zalecanym przez VW - 19/235/35.
Twoim zdaniem jakiego zapasu w związku z powyższym szukać ? (myślę, że będą szukał jakieś używki). 

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Lipca - 2019 - 19:33:52 »
  ........bo jakiś zapas (jakby co) trzeba wozić. Dojazdówka nie wchodzi z tego co czytałem w grę przy napędzie 4motion, a i zestaw naprawczy przy czujnikach też mi odradzano.
Felgi na aucie są oryginalne, z jakimi auto wyjechało z ASO (sprawdzałem w ASO kod felg). Opony były podmienione (był rozmiar 19/225/35), ale kupiłem już nowe, zgodne z rozmiarem zalecanym przez VW - 19/235/35.
Twoim zdaniem jakiego zapasu w związku z powyższym szukać ? (myślę, że będą szukał jakieś używki).
Chciłbym zapoznać się z argumentami że dojazdówka nie wchodzi w grę przy 4x4.
Jeśli ktoś miał na myśli inną średnicę zewnętrzną koła niż pozostałe to się zgodzę ale jeśli średnica zewntrzna będzie bardzo zblizona to ja nie widzę argumentów przeciw.
W napędzie 4x4 ważna jest średnica zewnętrzna koła a nie czy jest ono węższe czy szersze i jaka jest wielkośc jego felgi (mam tu na myśli koło awaryjne, inne niż pozostałe)
Koło awaryjne/dojazdówkę używamy tylko do czasu naprawy koła właściwego a nie przez np. pół roku.

Zdarza się że dobierając koło zaczynam od tego linku:
https://rozmiaropon.pl/tires/volkswagen/passat_cc/2012

Szukając zamiennika koła ja najchętniej korzystam z tego kalkulatora:
https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/235/35r19/

Oczywiste jest że na dojazdówkę znajdż z używanych, mam nadzieję że korzystając z tych linków co przesyłam i fotki tabeli zalecanych rozmiarów opon względem szerokości felgi coś dobierzesz.

Pozdrawiam
VWFan  :vwclubpolska:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Lipca - 2019 - 21:01:34 »
ale jeśli średnica zewntrzna będzie bardzo zblizona to ja nie widzę argumentów przeciw.
Argumentem przeciw są przepisy mówiące o stosowaniu opon na jednej osi o tym samym bieżniku nie wspominając o rozmiarze (szerokość ,wysokość ).Jak widać przepisy sobie a życie sobie jeśli dotyczy to zapasu czy koła dojazdowego jak kto woli .Zawsze każdy może powiedzieć że założył coś innego i to jest tylko zapas a że będzie na nim jeździł latami to kto mu to udowodni (zawsze będzie się tłumaczył że przed chwilą zmienił ,koło zostawił w wulkanizacji i ma je dzisiaj odebrać  ).
Kolejnym drobiazgiem jest fakt że jazda na takiej dojazdówce jest dla ludzi rozsądnych z wyobraźnią (a takich mało ) .Nie raz widziałem jak asy potrafią cisnąć mimo wyraźnej nalepki na takim kole z max prędkością nawet i dwa razy tyle co jest na niej dozwolone
Jak będzie się zachowywał wóz podczas awaryjnego hamowania z takim kółkiem na przedniej osi ?Bo komu będzie się chciało walczyć z przekładaniem tyłu na przód by dojazdówka była zawsze na tylnej osi .
Co w sytuacji jak będzie trzeba założyć takie koło a wóz mamy załadowany i nośność będzie zbyt niska ?Nie zawsze trafi się nie miła przygoda z pustym wozem .
Jak trzeba to jest trochę argumentów przeciw. 

Podziękował: Darko

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Lipca - 2019 - 23:33:55 »
Argumentem przeciw są przepisy mówiące o stosowaniu opon na jednej osi o tym samym bieżniku nie wspominając o rozmiarze (szerokość ,wysokość ).Jak widać przepisy sobie a życie sobie
Dyskusja cały czas toczy się koła dojazdowego, chyba nie zrozumiałeś mojego wpisu bo tylko o dojazdówce piszę.
Rozpisujesz się jakbym twierdził że każde koło do każdego auta proponuję wsadzić a tak nie jest.
Bijesz pianę zupełnie niepotrzebnie i wprowadzasz zamęt.
Jeszcze raz powtórzę:
Darko pytał: " Jaki zapas (z uwagi na napęd 4motion) powinienem kupić?" Nic tu nie ma mowy o pełnowymiarowym kole do codziennego użytkowania - wyłącznie o zapasie.
Nawet w poście zaznaczyłem cyt. "Koło awaryjne/dojazdówkę używamy tylko do czasu naprawy koła właściwego a nie przez np. pół roku."
Czy do tego momenu nie doczytałeś ??
Cyt. "Jak będzie się zachowywał wóz podczas awaryjnego hamowania z takim kółkiem na przedniej osi ?" drugi cytat "Co w sytuacji jak będzie trzeba założyć takie koło a wóz mamy załadowany i nośność będzie zbyt niska ?" - producenci stosują dojazdówki przystosowane do auta, o odpowiedniej wytrzymałości z zachowaniem dopuszczalnej prędkości - to nie są kółka od spacerówki wózka dziecinnego.
Chcesz dawać argumenty sprzeczne co do treści dyskusji - zupełnie bez sensu.

VWFan

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Lipca - 2019 - 06:42:43 »
Jak najbardziej jest zrozumiały cały wpis .Podrzuciłem kilka argumentów do przemyślenia jak i kolejny przykład jak przepisy nie trzymają się kupy .To czy koło będzie w pełnym wymiarze czy typowa dojazdówka jest zupełnie bez znaczenia .Większość z użytkowników którzy tak mocno dbają o jakość ogumienia na swoim aucie (zakup opon z wyższej półki,konkretny producent ,indeksy prędkości/wytrzymałości )mogą mieć mały dylemat czy założenie dojazdówki nie jest sprzeczne z ich głośno głoszonym poglądem (widać to w tematach związanych z zakupem opon ) .Nie raz może się zdarzyć że jazda na takim niepełnowymiarowym kole to nie kilometr czy dwa a naprawdę spory dystans (powrót z urlopu 1000+) .Czy większość z tych co tak mocno krzyczą że na badziewnych oponach (chińczyki,wielosezonowe ,budżetowe itp. )  nie będą jeździć, nagle nie mają oporów i pojadą nawet na niepełnowymiarowym kółeczku ?
Pomijam fakt że nie do każdego wozu można stosować koło dojazdowe a tylko pełnowymiarowe z racji na mocno rozbudowaną elektronikę lub układy przeniesienia napędu .

Offline Darko

« Odpowiedź #8 dnia: 25 - Lipca - 2019 - 19:05:26 »
Witam i sorki, że dopiero teraz dziękuję za podpowiedzi!
Czy rozmiar 225/35 R19 z "odchyleniem" 1,1% będzie ok w moim przypadku. Wykorzystałbym posiadaną oponę (na których auto kupiłem) z tym samym bieżnikiem co nowe (kupiłem takie same, tylko w innym rozmiarze - 235/35/R19). Czyli szukałbym tylko felgi 19. 
Czy lepiej jednak znaleźć kompletne koło 215/50 R17 z zerowym "odchyleniem" (wtedy raczej bieżnik opony będzie inny). Znowu dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Lipca - 2019 - 20:56:03 »
Czy lepiej jednak znaleźć kompletne koło 215/50 R17 z zerowym "odchyleniem" (wtedy raczej bieżnik opony będzie inny).
Trudno stwierdzić czy odchylenie 1,1% będzie dopuszczalne, w autach bez 4x4 napewno nie zrobi to wielkiej różnicy, w zaokrągleniu jeśli przeciwne koło zrobi 100 obrotów to mniejsze już 101,1 obrotów, gdyby wartośc była poniżej "1" byłoby lepiej.
Moim zadaniem najlepiej poszukaj używanego koła o jak najmniejszej różnicy obwodu względem tych jakie masz w aucie i będzei dobrze wszak dyskutujemy tu o zapasie na którym nie jeżdzi się tygodniami czy miesiącami, wzór bieżnika, szrokość opony czy rozmiar felgi nie ma tu nic do znaczenia, ważna jest średnica koła.

Życzę byś tego zapasu nie miał okazji użyć.

VWFan

Offline Darko

« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 21:15:35 »
VW Fan - ponowne dzięki.
Bieżnik opony będzie miał tutaj duże znaczenie? Trudno będę miał znaleźć w R17 taki sam bieżnik w używce, jak ten na nowych oponach. A na samą nową oponę, jako zapas, 500 pln nie chciałbym wydawać!

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 30 - Lipca - 2019 - 03:32:37 »
Bieżnik opony będzie miał tutaj duże znaczenie? Trudno będę miał znaleźć w R17 taki sam bieżnik w używce
Nie, bieżnik w kole dojazdowym (zapasowym) nie musi być taki jak w kołach "głównych".
Przy 4x4 ważna jest średnica zewnętrzna koła by różnica obrotów "zapasowego/dojazdowego nie odbiegała znacząco od pozostałych bo ma to wpływ na mechanizm przeniesienia napędu.
Wzór bieżnika ma znaczenie przy 4x4 by wszystkie koła miały jednakową przyczepność.
Przy 4x4 nie zaleca się nawet stosowania opon o różnym (znacznym) zużyciu bieżnika, mówimy tu o kołach "głównych" na których pokonujemy setki, tysiące kilomertów.

VWFan

Offline Darko

« Odpowiedź #12 dnia: 31 - Lipca - 2019 - 14:47:36 »
VWFan - znowu dzięki.
Pozdrawiam

Offline aketjoW

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCZB
  • Moc: 211 KM
  • Rej: SBE
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Sierpnia - 2019 - 21:53:55 »
Hey,
mam pytanie sugestię. kupuję alu felgi 18 co mojego CC rozważam opony 235/45 R18 jednak wszędzie widzę zalecenia 235/40 R18. Moje pytanie czy to miałoby znaczyć, że 235/45 R18 nie będą się mieściły  w nadkolach?

Offline Natiw4

• clubmen
  • Wersja: Highline
« Odpowiedź #14 dnia: 29 - Sierpnia - 2019 - 20:45:35 »
Hey,
mam pytanie sugestię. kupuję alu felgi 18 co mojego CC rozważam opony 235/45 R18 jednak wszędzie widzę zalecenia 235/40 R18. Moje pytanie czy to miałoby znaczyć, że 235/45 R18 nie będą się mieściły  w nadkolach?
Zmieścić się zmieszczą ale będą przekłamywać.
Wave

Offline aketjoW

• Rej: SBE
« Odpowiedź #15 dnia: 29 - Sierpnia - 2019 - 20:52:34 »
o przekłamania nie bardzo się martwię, androidauto pokaże bliższe realiów, ale jeśli mówisz że wejdą i nie będą piłować po nadkolach to dla mnie jest ok,

dzięki za info

Offline Darko

« Odpowiedź #16 dnia: 04 - Października - 2019 - 20:37:04 »
Witam,
mam pytanie - na jakich felgach jeździcie zimą? Na moim CC na lato mam 19 (z którymi kupiłem auto), ale na zimę chcę kupić raczej drugi komplet wraz z oponami. Proszę Was o opinie, czy 17, czy może 18 będzie ok (w 18 jest większy wybór). Mam napęd 4motion.
Z góry dzięki za podpowiedzi i Wsze doświadczenia.
Pozdrawiam

Offline Natiw4

• clubmen
  • Wersja: Highline
« Odpowiedź #17 dnia: 04 - Października - 2019 - 20:51:45 »
Ja ma 235/40/17 a jakie Ty założysz, to już Twoja broda ;)
Wave

Offline Darko

« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Października - 2019 - 21:24:04 »
Witam,
kolejne pytanie do znawców tematu ;)
Czy czujniki ciśnienia opon z passata cc są kompatybilne z czujnikami dla cc? Znalazłem aukcję felg z oryginalnymi czujnikami właśnie z passata cc i zanim kupię wolę mieć pewność, że wszystko będzie bujało w moim cc. Znowu - z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Offline naim5

« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Kwietnia - 2020 - 11:56:20 »
witam

Panowie jakie są indeksy nośności i prędkości zalecane przez producenta dla felg r17

dzieki

Offline naim5

« Odpowiedź #20 dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 13:06:39 »
Cześć, czy możecie mi podać parametry opon dla felg 17.
Chodzi mi czy 235/45 R17 jest dopuszczona przez producenta i jakie są indeksy nośności i prędkości.

Dzięki

[gmod]Post przeniesiony z tematu: "INSTRUKCJA OBSŁUGI"[/gmod]

Offline Admexcc38

• VW: Passat CC
  • Kod: CBBB
  • Moc: 170 KM
« Odpowiedź #21 dnia: 27 - Kwietnia - 2020 - 20:45:16 »
Witajcie

Mam problem po wymianie opon z zimowych na letnie z błędem ciśnienia opon.
Rozmiar opony zimowej na której jeździłem to 225 x 50 r 17 - nie miałem problemu z czujnikami ciśnienia opon.
Zmieniłem opony na letnie na taki sam rozmiar 225 x 50 r 17, na tej samej feldze.
Po zmianie opon pali się cały czas błąd ciśnienia opon. Wulkanizator napompował 2,3 bar, dopompowałem na 2,5 bar błędu dalej nie dało się skasować, dałem 2,7 także nie pomogło, na tył dopompowałem na 2.9 bar, przód zostawiłem 2,7 ale to także nie pomogło.
Od razu zapytam, czy czujnik ciśnienia jest w feldze czy w passacie pomiar odbywa się na innej zasadzie?
Bo jeżeli jest czujnik to może wulkanizator go po prostu uszkodził?

Zdaje sobie sprawę, że opona nie jest wymiarowa zgodnie z zaleceniami producenta, ale mam dość dziurawe drogi w okolicy i ciężko się jeździ na profilu 45. Dodam, że przy oponach zimowych o tym samym rozmiarze nie było tego problemu, pojawił się dopiero po wymianie opon.
Czy ktoś może spotkał się z podobnym probleme?

Dodatkowo wulkanizator podczas wyważania nakleił wszystkie ciężarki w jednym miejscu na felgach, to też chyba nie do końca jest standardowe działanie, ciężarki chyba powinny być rozłożone po feldze zgodnie z tym co pokaże maszyna do wyważania?

Offline AKaim

« Odpowiedź #22 dnia: 01 - Maja - 2020 - 22:35:15 »
Witajcie, jestem tutaj nowy, mam nadzieję, że w dobrym temacie napisałem :)

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem VW cc 2013 rocznik sprowadzany ze stanów 2.0 TSI.
Chce kupić nowe alufelgi i opony letnie.
Z góry mówię, że jeśli chodzi o motoryzację to jestem jeszcze raczej bardziej laikiem niż specjalistą więc proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Zgodnie z tym co wyczytałem idealne  parametry przy R19 to:
ET 40
Rozstaw śrub (PCD): 5*112.
Średnica wewnętrzna felgi 57,1 mm.

Aktualnie zainteresowały mnie te felgi:
1. GMP Italia Wonder Silver
2. GMP Italia Wonder black diamond

Obie mają parametry
Rozstaw śrub:5x112
Średnica:19″
Szerokość:8,00″
Odsadzenie ET:40,00
Otwór centralny:57,10

Kwestia czy to będzie na 100% wszystko ok oraz czy ktoś ma wiedzę, czy aby w wersji amerykańskiej VW CC nie ma jakiejś różnicy jeśli chodzi o te parametry. Wolę się dwa razy upewnić niż poczuć rozczarowanie po zakupie :)

Dziękuję za wszelką pomoc  :vwclubpolska:

Offline djmaykdj

• Moc: 180 KM
  • Rej: SO
« Odpowiedź #23 dnia: 08 - Czerwca - 2020 - 07:55:14 »
Z góry przepraszam jeśli w złym miejscu umieściłem wątek, ale jestem świeżakiem na formu, wybaczcie.

Mam pytanie odnoście felg do VW CC 2l benzyna z DSG, 2014r. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego egzemplarza. Planuje zakupić drugi komplet kół na zimę, tylko alufelgi 17”. Aktualnie na lato mam 18”. I stad moje pytanie: jaki jest rozstaw śrub i ogólnie, dane takiej felgi do tego modelu. Szukałem w instrukcji obslugi (z forum) i innych wątkach, ale nie znalazłem   :cry:
Możecie pochwalić się swoimi felgami?

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #24 dnia: 08 - Czerwca - 2020 - 08:17:24 »
Rozstaw śrub: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,rozstawsrub.html

Dodano:  08 - Czerwca - 2020  -  08:27:59
Na oponeo.pl wybierz: felgi / stal lub alu / markę i model pojazdu / pokaże Ci każdą pasującą do twojego modelu felgę  ;)

Podziękował: djmaykdj

Tagi wątku: