Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC  (Przeczytany 7114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Narkus88

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EKU
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Passat CC
« Odpowiedź #25 dnia: 03 - Listopada - 2020 - 21:03:09 »
Hej wszystkim proszę o pomoc mam cc z 2011 roku felgi 17' z et41 standard... i teraz pytanie mam do kupienia19' koło z et33 czy to wejdzie na mojego CC?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Listopada - 2020 - 08:37:35 »
Szerokość felgi teraz a szerokość nowej ?

Offline Narkus88

• Silnik: 1.8 TSI
  • Rej: EKU
« Odpowiedź #27 dnia: 04 - Listopada - 2020 - 17:25:38 »
8,5

Offline ka0393

• Silnik: 2.0 ?
  • Rej: DW
« Odpowiedź #28 dnia: 23 - Lutego - 2021 - 20:24:31 »
Witam,
Wybieram się nie długo na narty, stąd moje pytanie.

1. Czy mieliście problem z założeniem łańcuchów śniegowych na swoje opony?, poprzedni właściciel pojazdu wspominał coś o braku możliwości montażu takich łańcuchów na opony argumentując to mała odległością pomiędzy kołem a nadkolem... proszę o weryfikację tej informacji. Ewentualnie o podanie modelu używanych przez was łańcuchów.

Offline Realag

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 195 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #29 dnia: 27 - Maja - 2022 - 12:53:09 »
Witam.
Jestem posiadaczem Passata CC z 2008r. 20. TSFI automatyczna skrzynia. Jakiś miesiąc temu uszkodziłem niestety felgę. Felgi jakie mam na samochodzie to model Rial Lugano Black 18" rozstaw 5x112. Z tego co zauważyłem różne ich odmiany są dość powszechne w wielu modelach samochodów. Niestety przejrzałem już wszystkie strony na google które zajmują się sprzedażą felg i nie znalazłem takiej samej żeby kupić. Od 3 tygodni przeglądam oferty na OLX/Allegro itp. z nadzieją że ktoś wystawi taką samą na sprzedaż, lecz z marnym skutkiem. Auto i tak nie jeździło ale w czerwcu planuje oddać do mechanika. Nie stać mnie na kupno nowego kompletu felg, poza tym nie zbyt chcę bo mam je w dobrym stanie. Nigdzie nikt nie wrzuca takiej samej felgi, znalazłem ale z rozstawem 5x114,3. Moje pytanie to czy taką felgę uda mi się bez problemu zamontować u siebie w samochodzie? czy potrzebuję do tego dokupić jakieś dystanse lub inne cudaczności. Czy jest to bezpieczne? Gościu który robi przy naprawach felg powiedział że wejdzie spokojnie bez niczego tylko trzeba będzie każdą śrubę delikatnie po trochu dokręcać bo te 2mm na całej średnicy to nic. Zaś Pan z wulkanizacji że nie ma mowy tego założyć. Bardzo zależało by mi na kupnie jej żeby mieć dalej 4 takie same i spokój. Czy mogę śmiało kupić  z tym delikatnie większym rozstawem czy nie wchodzi to w grę?

Wypadałoby poprawić te literówki. Dziękuję.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #30 dnia: 27 - Maja - 2022 - 23:57:53 »
Najczęściej większy rozstaw śrub wiąże się z inną średnicą osadzenia na piaście (konieczność roztoczenia otworu centralnego lub pierścienia centrującego).Przy tym rozstawie jaki podałeś najprawdopodobniej będzie potrzeba zastosowania pierścienia centrującego.Jeśli chodzi o rozstaw śrub da się przykręcić bez większego problemu(stopniowo po przekątnej), dokręcona będzie trzymać jak oryginał. Wizualnie po przykręceniu nie widać różnicy.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 28 - Maja - 2022 - 00:09:06 »
@Realag tylko nie stosuj się do tego: "Jeśli chodzi o rozstaw śrub da się przykręcić bez większego problemu(stopniowo po przekątnej), dokręcona będzie trzymać jak oryginał"

Podziękował: tomkasz

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 28 - Maja - 2022 - 07:33:06 »
Powyższa wypowiedź jest czymś poparta czy tak dla zasady?
Dla osób które uważają że nie wolno robić tego pod żadnym pozorem lub że się nie da przykręcić felgi z większym rozstawem otworów jak w powyższej wypowiedzi wypada kilka słów do zastanowienia/przemyślenia.
Elementem który wpływa na trzymanie/ustalenie względem piasty felgi jest otwór centrujący i to on jest najistotniejszy.
Czy da się jechać ( normalnie bez stresu) bez jednej śruby (mam na myśli felgę mocowaną na 5 śrub)?
Czy brak jednej śruby będzie odczuwalny podczas jazdy?
Czy śruby wkręcone ręką w gniazda (bez felgi) na głębokość gwintu jaki znajduje się w piaście posiadają tolerancję/ luz pasowania ,czy można nimi pobujać na boki?

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #33 dnia: 28 - Maja - 2022 - 08:19:19 »
Ja tylko dodam do tego co napisał @doggie. W razie wypadku, odkrycie takiej felgi powoduje, że niezależnie od winy cześć sprawstwa przypada na tego kto na takiej feldze będzie jechał.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 28 - Maja - 2022 - 09:00:50 »
To wszystko każe nam powiedzieć mocno i stanowczo... – ... druciarstwu i prowizorkom mówimy NIE! ;)

Podziękował: artEon

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 28 - Maja - 2022 - 09:26:41 »
W razie wypadku, odkrycie takiej felgi powoduje, że niezależnie od winy cześć sprawstwa przypada na tego kto na takiej feldze będzie jechał.
Nie zaprzeczam że w razie "W" jest szukanie dziury w całym przez firmy ubezpieczeniowe.Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o kasę.
Jak wygląda sytuacja gdy jedziemy autem w takiej sytuacji i mamy założoną "dojazdówkę". Ilu zakupiło i zakupi w przyszłości koło dojazdowe do auta które nie zostało fabrycznie wyposażone w nie.Czy założenie i jazda na "dojazdówce" nie pociąga podobnych konsekwencji w razie "W".
Ilu porusza się na kołach o większej średnicy felgi czy też stosuje szersze ogumienie niż zaleca producent? Ilu ma założone dystansy celem większego odsadzenia kół?
Są stosowane/dostępne na rynku felgi z otworami pływającymi .To też druciarstwo?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 28 - Maja - 2022 - 10:05:24 »
Są stosowane/dostępne na rynku felgi z otworami pływającymi
Szpilki a nie felgi

Dodano:  28 - Maja - 2022  -  10:07:49
To też druciarstwo?
Tak, bo nie posiada homologacji producenta, w zasadzie nie posiada żadnej homologacji, do tego różnica rozstawów nie może przekraczać 2 mm. Zakładasz wyłącznie na własną odpowiedzialność i obyś komuś krzywdy nie zrobił bo pójdziesz siedzieć, jak kierowca BMW w Warszawie, który miał m. in. założone inne hamulce niż takie, które przewidział producent.

Innym rozwiązaniem są dystanse i zarazem adaptery zmieniające rozstaw z 5x112 na 5x114,3 choć nadal wszystkie takie modyfikacje robi się na własne ryzyko i odpowiedzialność.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 28 - Maja - 2022 - 20:53:08 »
Szpilki a nie felgi
Mówię o felgach i regulowanych otworach. Może forma obrazkowa będzie bardziej pomocna. Jest to patent poważnej firmy produkującej felgi a nie jakieś od skośnookich przyjaciół.Tego typu felgi posiadają atesty i homologacje. To tak na ucho jakby co.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 28 - Maja - 2022 - 20:55:37 »
Po co mu proponujesz takie felgi skoro ma na oku normalne felgi. Prościej kupić szpilki niż felgi.

Dodano:  28 - Maja - 2022  -  20:57:04
Tego typu felgi posiadają atesty i homologacje.
Jakie atesty i homologacje i czy VW je akceptuje?

Dodano:  28 - Maja - 2022  -  21:00:47
Jest to patent poważnej firmy produkującej felgi a nie jakieś od skośnookich przyjaciół
Jaka firma? VW w żadnym przypadku nie dopuści takich felg  jako ekcesorium. Żaden producent. Zwykła chińszczyzna.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 28 - Maja - 2022 - 21:17:45 »
Po co mu proponujesz takie felgi skoro ma na oku normalne felgi. Prościej kupić szpilki niż felgi.
W której wypowiedzi cokolwiek proponuję?Prędzej po co pokazuję coś czego podobno nie ma.
Jaka firma? VW w żadnym przypadku nie dopuści takich felg.
A jak przedstawię firmę oraz to że grupa VW dopuszcza tego typu felgi to co dalej?
Tego typu patent z pływającymi otworami jest od wielu lat na rynku i producentów też już sporo( ma to nawet swoją fachową nazwę) ale skoro ktoś widzi to pierwszy raz na oczy to .... .

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 28 - Maja - 2022 - 21:23:46 »
Opowiadasz bzdury i tyle. W temacie o żarówkach w tylnych lampach w Tiguanie też bajki pisałeś i nie masz nawet odwagi przyznać się do błędu i napisać sprostowania. Pływające otwory to marketing i tyle

Cytuj (zaznaczone)
Otwory pływające

VariFit to patent wprowadzony przez koncern Tiger Sports Wheels, producenta takich marek jak TSW oraz TSR. Jest to system pływających otworów montażowych umożliwiających montaż jednej felgi na piasty samochodów posiadających różne rozstawy śrub.

Takie rozwiązanie umożliwia redukcję kosztów produkcji felg aluminiowych i co za tym idzie niższą cenę dla klienta. Większa uniwersalność montażowa sprawia też, że nie musimy rozstawać się ze swoimi alufelgami przy zmianie samochodu, dzięki możliwości założenia na nowym samochodzie posiadającym inne parametry aplikacyjne.

Obecnie stosowany system VariFit umożliwia dopasowanie montażowe felg aluminiowych do rozstawów 5x108; 5x110; 5x112; 5x114,3 oraz 5x120.

Oczywiście, by felga pasowała do danego samochodu, musi zostać jeszcze spełniony warunek odpowiedniej wartości odsadzenia w feldze. Obręcze z systemem VariFit produkowane przez TSW są oferowane z odsadzeniami 35, 40, 42 oraz 45, co pokrywa wszystkie potrzebne aplikacje montażowe do wszystkich aut dostępnych na rynku z powyższymi rozstawami śrub.

A działa to tak...

Zasada działania tego rozwiązania opiera się na prostym wykorzystaniu mimośrodowych tulei zawierających otwory na śruby. Tuleje posiadają znaczniki, które przed montażem felgi wymagają ustawienia na odpowiedni pierścień odpowiadający wymaganemu rozstawowi śrub.

System VariFit przyjął się na rynku i zyskał poparcie ze strony dystrybutorów, ze względu na możliwość zredukowania wielkości stanów magazynowych oraz ze strony klientów, ponieważ pasujące felgi aluminiowe do swojego samochodu mogą dostać od ręki, bez oczekiwania na sprowadzenie egzemplarzy z odpowiednimi parametrami montażowymi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #41 dnia: 28 - Maja - 2022 - 21:49:55 »
Opowiadasz bzdury i tyle. W temacie o żarówkach w tylnych lampach w Tiguanie też bajki pisałeś i nie masz nawet odwagi przyznać się do błędu i napisać sprostowania.
Bzdurą jest to że nie ma otworów pływających? Czy to że nie posiadają atestów? A może to że jest to produkt poważnej firmy?
Osoby po zapoznaniu się z tym tematem sami wyciągną wnioski.
Rozmawiamy tu o felgach a" kąsasz" o żarówki z tiga ? Spokojnie zrobię i do tego formę obrazkową.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 28 - Maja - 2022 - 22:03:48 »
Jak zwykle żadnych konkretów. Żaden producent typu VW, Audi, BMW i każdy inny nie dopuściłby takich felg. Nie kąsam ale widać nadal nie potrafisz przyznać się do błędu, to w Twoim stylu, to takie naturalne z Twojej strony a wracając do tematu to niech autor robi co chce, to jego auto i jego życie. Jako że nie chce wymieniać felg to pozostaje mu albo szukanie oryginału, albo zakup felgi z rozstawem 114,3 i dystanse-adaptery zmieniające rozstaw albo pływające szpilki co będzie najtańszym rozwiązaniem ale żaden z nich nie spełnia warunków homologacji producenta a i jest wątpliwy jeśli chodzi o odpowiedzialność w przypadku nieszczęśliwego wypadku. Dla mnie jedynym słusznym rozwiązaniem byłby zakup takiej samej oryginalnej felgi ale znając Twoje zamiłowanie do druciarstwa taki scenariusz jest niemożliwy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 29 - Maja - 2022 - 01:14:49 »
Jako że nie chce wymieniać felg to pozostaje mu albo szukanie oryginału, albo zakup felgi z rozstawem 114,3 i dystanse-adaptery zmieniające rozstaw albo pływające szpilki co będzie najtańszym rozwiązaniem ale żaden z nich nie spełnia warunków homologacji producenta a i jest wątpliwy jeśli chodzi o odpowiedzialność w przypadku nieszczęśliwego wypadku.
Czytanie ze zrozumieniem nie boli. Autor tematu nie pytał o wywody co do słuszności stosowania i ewentualne konsekwencje z tego płynące.Nie pytał czy auto będzie miało homologację co mówią na ten temat przepisy a konkretnie czy da się przykręcić felgę z nie wiele większym rozstawem śrub.By to uczynić nie musi nic przerabiać, dorabiać i kombinować. Jeśli osadzenie na piaście będzie w tej samej średnicy nie musi nawet walczyć z pierścieniem centrującym.Otwory w feldze mają pewną tolerancję( mają większą średnicę niż gwint śrub) ,dodatkowo luz (pasowanie) gwintowanego gniazda piasty jak i śruby w ogólnym rezultacie daje możliwość przykręcenia wszystkiego razem bez konieczności kombinowania.
Oprócz świadomości że jedna felga ma inny rozstaw wizualnie wszystko będzie wyglądało normalnie. Nie jeden mniej doświadczony kierowca nie wiedząc o tym ( innym rozstawie) mógłby się nawet nie zorientować że coś jest nie tak ( zakładam że nie jeden pojazd porusza się po naszych drogach z niewłaściwym rozstawem).Pytanie czy lepiej jeździć z nieświadomością czy lepiej wiedzieć?A nie to czy to "druciarstwo" czy nie. 

Żaden producent typu VW, Audi, BMW i każdy inny nie dopuściłby takich felg.
By stawiać tak mocne tezy wypadałoby czymś je poprzeć. Nie jeden z forum ma nówkę furę i przy okazji wizyty w ASO może zapytać czy przyjmą od niego zamówienie na ściągnięcie takich felg i założenie na wóz.Czy będą mieli obiekcje czy bez problemu zamówią i założą za odpowiednią opłatą. Czy odmówią "przytulenia" nie małej kwoty prowizji za komplecik felg? Czy będą grymasić i straszyć utratą gwarancji?Tak nie wiele trzeba by się przekonać co do tego "dopuszczania".
Zamawiając nową furę konfiguruje się koła/felgi można wybrać byle co a przy odbiorze dopłacić by przy pierwszym wyjeździe z salonu fura była na tym co chce klient. A jak wybierze właśnie takie jak omawiane powyżej.
Można też i z drugiej strony odebrać auto i założyć samemu tego typu felgi i nikt na wizycie w ASO nie będzie dociekał czy tego typu felgi są "dopuszczane" przez daną" stajnię" .Naturalnie wszystko w miarę zdrowego rozsądku jeśli chodzi o wysokość, szerokość jak i odsadzenie.
Jakby było mało tego "dopuszczenia" to można jeszcze zadać pytanie diagnoście na stacji SKP czy "dopuści" pojazd do ruchu na tego typu felgach.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #44 dnia: 29 - Maja - 2022 - 03:46:03 »
@Gulasz: Regulamin, punkt 4.1.7, sugerowanie łapówkarstwa jest nieetyczne. Punkt 4.1.11 - szkodliwe porady.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie, artEon

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 29 - Maja - 2022 - 08:42:08 »
Regulamin, punkt 4.1.7, sugerowanie łapówkarstwa jest nieetyczne.
Jeśli ktoś doszukał się w tekście "sugerowania łapówkarstwa" to nie widzę problemu żeby to przegadań ale w innym/odrębnym temacie (by nie zaśmiecać tego co jest równie nie zgodne z regulaminem).O problemie czytania tekstu ze zrozumieniem wspominam w prost.
To czy porada jest szkodliwa czy nie należy zapytać autora tematu. Czy to co zamieściłem spowodowało w jego ocenie jakąś szkodę.
Jak na razie to mocne parcie by za wszelką cenę mnie ud....ć przy okazji łamiąc regulamin niejednokrotnie nie leży po mojej stronie.
Możemy i to przegadać w odrębnym/wydzielonym temacie by nie śmiecić tego.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #46 dnia: 29 - Maja - 2022 - 10:01:13 »
Punkt 4.1.11 - szkodliwe porady.

Dokładnie,  to jest szkodliwe

ps. swoją drogą ładnie to wyłuskałeś ;)

Podziękował: tomkasz

Offline tomkasz

« Odpowiedź #47 dnia: 29 - Maja - 2022 - 10:24:14 »
Tu nie ma nad czym dyskutować. Ja ad personam nie mam do Ciebie nic. Jednak odpowiedzialność za słowa dotyczy każdego z nas.
Czy będą mieli obiekcje czy bez problemu zamówią i założą za odpowiednią opłatą. Czy odmówią "przytulenia" nie małej kwoty prowizji za komplecik felg?
Możesz nawet zatańczyć i zaśpiewać (nawet w mini, jak sam z siebie żartowałeś kiedyś), ale nieetyczne jest pisanie tego co wyżej.

Jeżeli chodzi o szkodliwość porad to jest ona potencjalna w następstwie zastosowania czyichś porad. Szkodliwość już na samym etapie niezgodności z homologacją czy wymogami technicznymi dopuszczenia do ruchu jest niepodważalna.

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #48 dnia: 29 - Maja - 2022 - 11:02:19 »
Proponuję, aby kolega @Realag odniósł się do tematu, bo obserwujesz ale nie uczestniczysz w dyskusji :D jakie są Twoje przemyślenia bo to chyba najważniejsze w tym wątku. Możesz zrobić wszystko tylko zrób to z głową i zachowaniem własnego bezpieczeństwa a także bezpieczeństwa innych uzytkowników dróg. Moja krótka rada jest taka, abyś nie przykręcał kół 114,3 do 112 po przekątnej szpilkami, powodować to będzie naprężenia na alufeldze i nigdy nie wiadomo, jak alufelga zachowa się w krytycznej sytuacji. Odradzam też przykręcenia na adaptery 112=>114,3 bez zachowania ET pozostałych oryginalnych felg i ich szerokości wyrażonej w calach.

Masz taką felgę?

Offline Realag

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 195 KM
« Odpowiedź #49 dnia: 29 - Maja - 2022 - 13:35:53 »
Przepraszam z góry, po prostu mam zajęcia i odczytywałem na szybko pomiędzy. Ogólnie tak, chodziło mi głównie o to czy da się taką felgę zamontować w moim pojedzie bez większego kombinowania, wiercenia, czy zamawiania innych dodatkowych części jak np. dystanse. Oraz czy jest to bezpieczne w jeździe. Bardzo dziękuję za Wasze wszystkie wypowiedzi i pomoc. Każda z opinii była pomocna i dowiedziałem się czegoś nowego. Podsumowując, rozumiem że jestem w stanie zamontować to bez żadnych adapterów, bez żadnych pływających? Na swoje śruby z tym że po ukosie i normalnie wszystkie 5 śrub dam radę dokręcić tak jak należy? nie będą one się luzować ani w żaden sposób trzeć mocniej gdzieś czy coś w tym stylu? W kwestii bezpieczeństwa, kolega napisał że będą one trzymać tak jak oryginał, jeśli tak to wnioskuje że jest to bezpieczne? Jeśli oczywiście faktycznie tak będzie. Ale rozumiem że nie polecacie mi takiego rozwiązania w żadnym wypadku ponieważ jest to niezgodne z przepisami, nie posiada homologacji tak? Pytam ponieważ nie miałem pojęcia na ten temat. I jak z jednej strony jeśli jest to bezpiecznie to uznałbym że mogę je zamontować, to piszecie też że jednak nie do końca, że może coś się wydarzyć i wtedy na dodatek jest to brane pod uwagę że miałem nie takie felgi jak należy. Będę musiał to przemyśleć porządnie ale chyba w to nie pójdę jeśli nie do końca jest to legalne i może przez to wydarzyć się jakiś incydent na drodze.

W każdym razie pomoc uzykałem i w kwestii montażu i w kwestii bezpieczeństwa jak i prawnych. Rozumiem że z zamontowaniem takiej felgii nie powinno sprawić mi większych kłopotów jednak nie do końca prawnie to tak kolorowo wygląda. Dziękuję za pomoc.

@doggie
Tak dokładnie taką samą.

Tagi wątku: