Autor Wątek: ZAKUPOWE DYLEMATY - model, silnik, co wybrać ?  (Przeczytany 32610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: ZAKUPOWE DYLEMATY - model, silnik, co wybrać ?
« Odpowiedź #50 dnia: 10 - Grudnia - 2017 - 20:34:17 »
Przy takich dystansach nie ma co się nawet zastanawiać .Mimo tego że kupisz wóz na LPG i tak przynajmniej 1/3 dystansu będziesz pokonywał na Pb (szczególnie zimową porą ).Droższe badanie techniczne auta z LPG .Wymiany filterków gazu też przy jakości LPG nie należą do rzadkości .Wypada wspomnieć o kosztach świec ,kabli które przy LPG raczej powinny być w należytym stanie .Od strony ekonomi tylko ON . 

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #51 dnia: 11 - Grudnia - 2017 - 00:01:01 »
Ja dojeżdżam z LPG tygodnowo około 200km plus prywatne trasy. Tankowanie średnio raz w tygodniu mnie drażni. W okresie zimowym pierwsze 3-5km jadę na Pb.. To już chyba diesel lepszy.

Offline Neeer

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
« Odpowiedź #52 dnia: 11 - Grudnia - 2017 - 17:02:24 »
Miałem vectre z lpg i ogólnie sobie chwaliłem. Przez cały okres użytkowania wymieniłem 2 razy tłumik bo od gazu woda się zbierała. Kilka razy kasa wydana na regulację. Filtry koszt łącznie 18zl, wymiana samemu. Raz wymieniłem świece i kable... Także tragedii nie było. Fakt iż zima to w połowie drogi dopiero się przełączał... Znów obecny Passat nawet się nie nagrzeje przez 10km. Sam już nie wiem. Kultura pracy diesla bardzo mi pasuje....

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomasz90

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6
  • Rej: SK
« Odpowiedź #53 dnia: 20 - Stycznia - 2018 - 22:05:38 »
Witajcie,

Szef zamierza wymienić flotę naszych samochodów firmowych (aktualnie Fordy Focusy w benzynie 1.6 105 KM). Maksymalna cena jaką możemy przeznaczyć na samochód to 90.000 zł brutto. Musi być to diesel.
Przejeżdżam rocznie ok 50.000 km, więc myślę o podstawowym dieslu 1.6 120 KM. Z drugiej strony mogę wziąć lepiej wyposażoną (chociażby w biksenony, a często jeżdżę w nocy) Jettę z silnikiem 2.0 110 KM. A może jakaś Octavia albo Superb? 
Do końca stycznia muszę coś wybrać. Pomożecie?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #54 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 13:32:10 »
Cześć, nie widziałem wcześniej tego tematu, stąd dopiero dzisiaj moja odpowiedź ;)
Passat CC i Scirocco III, to są tak 2-rożne modele, że porównywanie ich pod względem kosztów utrzymania z takim samym silnikiem mija się kompletnie z celem. Musisz sobie sam odpowiedzieć czego oczekujesz od auta a także do czego ma ci służyć. Passat CC to model bardziej ekskluzywny niż sportowy i raczej tak bym go traktował, za to Scirocco III to taki "sportowiec" (przynajmniej z wyglądu), który z "ekskluzywnością" Passata CC - nie ma nic wspólnego.

Koszty utrzymania samochodu, są zależne od wielu czynników:
- zasobności portfela przy zakupie auta - idealny stan nie generuje tak dużych kosztów, jak zakup po "najniższej cenie"
- sposób jazdy (dostojna jazda Passatem CC, to zupełnie co innego, od sportowego traktowania Scirocco III)

Jako że Scirocco III, to taki Golf w przebraniu, to części do niego są na podobnym poziomie co w Golfie.
Według mnie, ważniejszym pytaniem jest - jakiej karoserii sam potrzebujesz ?
Czy to mam być duże wnętrze z niemałym bagażnikiem (Passat CC - 532 L), czy może wystarczy ciasnawy w środku i z dużo mniejszym bagażnikiem (Scirocco III - 312 L).

Musisz sobie sam odpowiedzieć, na to czego oczekujesz od auta  ;)

Offline xdss

« Odpowiedź #55 dnia: 27 - Marca - 2018 - 13:43:38 »
Witam serdecznie.

Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam, jeśli źle umiejscowiłem nowy wątek.

Potrzebuję pomocy i większej ilości informacji, ponieważ rozważam te dwa modele w kontekście kupna w najbliższych dniach.

Chodzi konkretnie o silnik 2.5 MPI 170KM (USA) docelowo pod LPG

Czy ten motor ma pasek czy łańcuch?
Czy oprócz ASO niezależne serwisy mają jakieś skanery / sprzęt do diagnozy Tiptronica?

No i na koniec podpowiedź, co oprócz Carfaxu / Autochecku i tradycyjnych oględzin auta na podnośniku j jazdy próbnej powinienem zrobić?

Będę bardzo wdzięczny za sugestie i jestem świadomy, że auta zza oceanu mają mniejszą lub większą " przygodę "; ja staram się zminimalizować ryzyko kupienia bubla do minimum.

Dzięki z góry za pomoc!

Offline Magik_00

• VW: Golf V
  • Silnik: 1.6 FSI
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #56 dnia: 03 - Kwietnia - 2018 - 08:27:15 »
Sirocco to jest moje marzenie *.*
Ale wiem, że to nie jest autko dla rodziny, więc pewnie zdecyduję się na coś większego ;/ Chociaż może wygram w totka albo zostanę dyrektorem, wtedy sobie kupię xD
Tak jak mówi poprzednik, ekonomia jazdy zależy od prędkości i sposobu jeżdzenia, jak ktos zapierdziela jak dziki to wiadomo, że będzie mu palił więcej. Ja mam golfa 5 i jezdzenie 110 km/h na autostradzie daje mi najlepsze parametry spalania, wychodzi ekonomicznie ;)

Offline madam_77

• new
« Odpowiedź #57 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 11:34:09 »
Sirocco robi wrażenie (choć taka z niego nieco żaba d:), jeździ się nim całkiem przyjemnie, ale jest zdecydowanie zbyt ciasny w porównaniu do CC. Wydaje mi się, że jednak powinieneś napisać nieco więcej na temat swoich wymagań, bo tak jak ktoś wyżej wspomniał, te dwa samochody zdecydowanie się od siebie różnią. ;) Jeżeli ciągnie cię do bardziej sportowego auta do Sirocco wypada ok. CC jest już większy i chyba ciut bardziej uniwersalny.

Offline bel

• VW: Sharan II
  • Kod: CFF
  • Rej: NO
« Odpowiedź #58 dnia: 28 - Września - 2019 - 21:17:57 »
Witam, tekst krótki na temat zakupu auta za granicą, aby Was nie zamęczyć skróciłem do minimum.

Próbowałem, kupić coś na polskiej ziemi ale powiem szczerze... ODRADZAM. Jestem z Warmińsko-Mazurskiego może dlatego na tyle bubli natrafiłem a może miałem pecha. W każdym razie zacząłem szukać na mobile.de oraz autoskaut24. Szukałem i znalazłem kilka, które mi się spodobało. Nie znam niemieckiego znam tylko angielski na tyle aby swobodnie porozmawiać. Nie wszyscy odpowiedzieli na mojego emaila. Może dla tego, że nie był po niemiecku tylko po angielsku może dla tego, że pisałem, że jestem z Polski. W każdym bądź razie niektórzy odpowiadali. Po odpisaniu za email złapałem za telefon zadzwoniłem i powiedziałem, że jutro będę. W grę wchodził lot samolotem mam blisko (w Szymanach) lub jazda autobusem bądź autem. Mój tata (już wiekowy) powiedział, że chce się przejechać więc pojechaliśmy jego autem (około 13h) samolotem było by 1h 50min no ale cóż wartością dodaną był czas spędzony z tatą (już tyle z sobą czasu nie spędzamy, jak dla mnie samochód był lepszym rozwiązaniem). Po dotarciu na miejscu w zaledwie 1h właściciel wyrejestrował a ja zarejestrowałem na siebie moja autko. Wróciłem na kołach 1100 km wyszło spalanie 4,9. Póżniej 1250 akcyza + przegląd + rejestracja + 2 tyg. na dowód rejestracyjny.

Auto już ma 2 miesiąc w moich rękach jestem bardziej niż bardzo zadowolony. Polecam wyjazdy i nie bać się wysokich przebiegów na autobanie :)

Pozdrawiam

ps. kusi mnie aby tego mojego* 5 osobowego zamienić (w sensie kupić) na rzecz wersji 7 osobowej.

mojego - Sharan BMT 2.0 TDI z 2014 r.

Offline Ekhangel

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: PO
« Odpowiedź #59 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 20:21:36 »
Oba egzemplarze to Highline'y z R-line, rocznik 2019, z ASO. Różnice następujące, poza tym ceteris paribus:

Egzemplarz 1, cena 147 tys., gwarancja 2 lata i 2 miesiące. Auto po dyrektorze ASO (więc nie demo; nie wiadomo jak dbał, ale raczej bez zajazdu), przebieg 11k, piękny srebrny lakier i tapicerka beżowa - ogromna rzadkość w Polsce, nie wiedzieć czemu. Z Żoną bardzo nam wpadła w oko ta właśnie kombinacja lakier+tapicerka. Z ficzerów trzeci rząd siedzeń i DCC. Auto objechałem: kierownica leciutko skrzywiona (musiała już raz być robiona geometria), kilka razy DSG brzydko zredukował przy dojeździe do świateł. Różnica między trybami DCC w sumie niewyczuwalna. Może wymaga więcej eksperymentów. TTTM? Natomiast trzeci rząd siedzeń pewnie będzie używany sporadycznie, pomimo rodziny 2+2. Nie wiem czy do trzeciego rzędu można się w ogóle dostać bez demontażu fotelików podczepionych do Isofixa w drugim rzędzie?

Egzemplarz 2, cena 164 tys., gwarancja 5 lat. Nowe, niezarejestrowane. Czarne wnętrze i trochę brzydszy lakier, ale fajne zabawki, których pkt 1 nie posiada: kamery 360*, pakiet drogowy+ (traffic jam assist, martwe pole), ładowarka indukcyjna, podgrzewane fotele i kierownica, podgrzewana szyba.

Diamentowy Car Protect (ubezpieczenie serwisowe VW) na rok to ok. 3000 zł. Przy założeniu 5 lat gwarancji różnica w cenie się więc mocno zaciera. Natomiast jeśli auto nie będzie sprawiać większych kłopotów przez 3 lata, to pewnie daruję sobie dalsze przedłużanie gwarancji, zwłaszcza że roczne przebiegi u nas nie przekraczają nawet 10 tys.

Jest spory dylemat, bo jestem estetą i egzemplarz 1 podoba się bardziej, ale egzemplarz 2 kusi zabawkami. Niby egzemplarz 1 można doposażyć (kamery 360* 4000 zł, traffic assist 400 zł...), ale ryzyko utraty gwarancji, spartolenia itd.

Szto diełać?

Offline Raiba

• VW: T-Cross
  • Wersja: Life
« Odpowiedź #60 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 07:31:49 »
Witajcie,

Mam dylemat, stoję przed wyborem auta

VW T-Cross 1.5 150KM z DSG w wersji Life

Lub

VW Golf 8 1.5 TSI 130KM z 6 biegowym manualem w wersji Life (ta sama wersja ale Golf mimo wszystko bogatszy w tym przypadku, więcej pakietów dorzuconych)

Co wy byście wybrali? Czy różnica tych 20KM i DSG będzie jakąś decydującą przewagą?

Rata na autach różni się nieznacznie a mianowicie Golf wychodzi drożej 112 zł na miesiąc

Dzięki z góry za odpowiedzi

Wysłane z mojego Pixel 4 XL przy użyciu Tapatalka

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #61 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 09:14:09 »
Nie znam twoich oczekiwań więc trudno cokolwiek doradzać. Na pewno T-cross gorzej wykończony, twarde plastiki, sam piszesz że ma gorsze wyposażenie, na pewno Golf ma lepsze prowadzenie, t-crossem z kolei nie musisz tak uważać przy parkowaniu czy na szutrowych duktach. Gdybym ja wybierał to wybrałbym Golfa, gdyby do wyboru był Golf i T-rock to tu wybrałbym t-rocka

Offline Ekhangel

« Odpowiedź #62 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 09:25:24 »
ak uważać przy parkowaniu czy na szutrowych duktach

Ja Tiguanem uważam przy parkowaniu tak samo, jak poprzednią A6 C6, bo prześwit nad przednim zderzakiem wcale nie jest dużo większy... Natomiast dobrze umiejscowione czujniki przedniego PDC pozwalają wykrywać niebezpiecznie wysokie krawężniki. A co do szutrowych duktow - zależy gdzie kto jeździ. Ale w praktyce te pseudo-terenówki i tak nie są nic lepsze od zwykłych zdzieraczy asfaltu.

Reasumując, ja bym brał Golfa. Kupiwszy Tiguana zastanawiam się często, czy Passat nie byłby lepszym wyborem ze względu na bagażnik oraz w sumie bezsensowność posiadania SUVa. Wygoda wsiadania, lepsza widoczność - to wszystko w zasadzie bujdy. Może kwestia większego bezpieczeństwa jakoś jest przekonująca w tej materii.

A DSG też nie jest znowu specjalnie dobrą skrzynią jeśli chodzi o kulturę pracy. Jeśli manual w Golfie jest dobrze zrobiony i nie zacina się, to szedłbym w manual. Ale w tej kwestii często bardzo zdecydowane zdanie ma Szanowna Małżonka.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #63 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 09:39:55 »
Ja Tiguanem uważam przy parkowaniu tak samo, jak poprzednią A6 C6
No nie, ja mam zdecydowanie wyżej zderzak i na 20 cm krawężnik spokojnie najeżdżam. Jadąc do lasu na moje ulubione łowisko czy z przyczepą z ładunkiem po pielęgnacji ogrodu jadąc na wysypisko odpadów, gdzie koleiny, gruz i inne goowna leżą jadę znacznie pewniej i dalej. Na kołach 19" i oponie 235/50 mój kiosk ruchu stoi dość wysoko

W A4 B8 FL z zawiasem sportowym -20mm (fabryczny) mogłem zapomnieć o wjechaniu gdziekolwiek, przedni zderzak to była jakaś masakra

Offline Ekhangel

« Odpowiedź #64 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 09:44:26 »
Nie twierdzę, że zderzak nie jest coś tam wyżej (choć w moim Rline jest to stosunkowo nieduża różnica, nie wiem jak non-Rline), ale i tak zawsze jest z tyłu głowy myśl, że zaraz zaryję. I patrząc potem na te przeklęte krawężniki w Poznaniu to obawy te nie są nieuzasadnione.

Nie szkoda Ci felg jeżdżąc regularnie po takich drogach?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #65 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 09:54:58 »
Nie szkoda Ci felg jeżdżąc regularnie po takich drogach?

Jakoś do tej pory nic nie uszkodziłem

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #66 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 10:09:40 »
Jakoś trzeba jeżdzić, majac fajną felge da się i po szutrówce jedzić,  sam mam do domu 150m polnej drogi utrzymywanej własnymi kosztami. Wiec i zdarza się ze jest gruz wysypany i trzeba jedzić. Sasiad audi Q7 pomyka, nowa octavia, tiguan...

Polska mowa, trudna mowa ?
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #67 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 10:20:19 »
Mieszkając na wiosce, często jeżdżąc byle jakimi nieutwardzonymi drogami podwyższone auto ma jakiś tam sens i nie musi to być SUV a może być nawet typu Audi Allroad, Kia Xceed itp... z kolei kupowania typowej terenówki nie widziałem sensu. Ktoś inny może widzieć sens bo ma inne potrzeby i upodobania ale mimo iż mieszkam na wiosce jak wyżej pisałem to jeżdżę średnio 25 tys km rocznie i jazda typową terenówka uważam byłaby męcząca chyba że byłoby to Discovery ale nie stać mnie na utrzymanie

Offline Raiba

• VW: T-Cross
  • Wersja: Life
« Odpowiedź #68 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 12:32:18 »
Dzięki za odpowiedzi. Trochę ze mnie gadżeciarz, więc skłaniam się ku Golfowi. Lubię też czasami pojeździć na wynik spalania jeśli się nie spieszę więc ten manual da chyba więcej satysfakcji

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline piotrek1977

• Wersja: Comfortline
  • Rej: WG
« Odpowiedź #69 dnia: 03 - Czerwca - 2020 - 18:22:43 »
Ja  po zmianie z manuala na DSG nie zdecydowałbym się teraz na manualną skrzynię i to byłaby dla mnie rzecz decydująca. Moja żona też zdecydowanie woli automat teraz. Zmieniłem z Corolli na Tiguana

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #70 dnia: 26 - Września - 2020 - 00:16:46 »
... a żona na to "znowu?!" Chyba oszalałeś!  :evilmrgrin:
Kto ma jaki plan? Pisać bez bicia

Offline Diego1121

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 ??
  • Kod: BMR
  • Rej: DZL
« Odpowiedź #71 dnia: 06 - Grudnia - 2020 - 19:36:39 »
Witam.

Mam aktualnie Passata B6 a po zimie planuje zmienić auto.
Czy do kwoty 20-25k kupie coś lepszego?
Paska mam w highline więc wyposażenie spoko

Offline Barton_Opole

• Marka: Skoda
  • Model: Fabia
  • Moc: 105 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #72 dnia: 03 - Grudnia - 2023 - 13:14:42 »
Hej VAGomaniacy

Był golf, t4, fabia, wszystko w dieslu.

Teraz szukam nowego auta, z salonu.
Wśród jakich marek szukać niedużego auta klasy fabii, max golfa.
Zależy mi na dieslu spełniającym normy euro 6.

Moje wcześniejsze doświadczenia oznaczały, że diesel to dynamika i oszczędność.

Na jakie marki patrzeć, żeby nie utopić kasy?
1,5 dCi Renault, 1,5 HDI Peugeot, 1,6CDTi Opla.

Offline Barton_Opole

• Marka: Skoda
  • Model: Fabia
  • Moc: 105 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #73 dnia: 24 - Grudnia - 2023 - 14:11:16 »
Przejrzałem ofertę diesla i skłonny jestem kupić auto z fabrycznym gazem.

Ma ktoś jakieś doświadczenia, wiedzę nt fabrycznych instalacji gazowych i aut z nimi dostępnych?

Dodano:  20 - Stycznia - 2024  -  06:26:02
Temat do zamknięcia.
Pojazd co prawda nie nowy ale zakupiony.

:bry:

Offline BrokenWinggs

• VW: Sharan II
  • Rej: FGW
« Odpowiedź #74 dnia: 12 - Stycznia - 2024 - 16:05:54 »
Dobry wszystkim użytkownikom na forum,

Widzę wątek jakiś czas już nie ruszany i mam nadzieje że pisze w dobrym miejscu.

Sprzedałem swojego Sharana jakiś czas temu, pojeździłem autami innych marek ale ostatnimi zastanawiam się nad Golfem V lub VI.
Jestem do tyły niestety co do jednostek w tych modelach, i chciałem się was podpytać jakie jednostki w modelach V lub VI są warte uwagi w połączeniu ze skrzynią DSG ?
Auto będzie jeździć głownie trasy 100 km dziennie, do pracy i z powrotem także 90% trasa.

Z góry dziękuje za pomoc.

Tagi wątku: