Witam Wszystkich.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość jeżeli zamieszczę coś w niewłaściwym dziale.
Otóż przymierzam się do zakupu Passata CC - wersja przed liftingiem. Biorę pod uwagę wersję silnikową 1.8 TSI 160 km.
Nigdy wcześniej nie miałem styczności z motorami TSI, ponieważ zawsze preferowałem wolnossące V6.
Z wiadomych względów silniki TSI mają one niechlubną opinię pożeraczy oleju.
Poszukując informacji na temat sposobu usunięcia tej usterki natrafiłem na dwa rozwiązania:
1. Wymiana układu odpowietrzenia silnika, zmiana oprogramowania i zmiana oleju na coś lepszego niż standardowy Castrol.
2. To rozwiązanie to już głębsza modyfikacja polegająca na wymianie tłoków i pierścieni (oczywiście wykonanie wszelkich prac z tym związanych), gdzie praktycznie dostajemy już silnik po gruntownej modernizacji - niektórzy modyfikują przy tej okazji rozrząd (napinacze).
Proszę o opinię, czy ktoś z użytkowników forum przerabiał ten temat i wymienione przeze mnie rozwiązania problemu olejowego?
Zależy mi na opiniach osób, które faktycznie robiły coś takiego w swoich samochodach i mogą powiedzieć jak wygląda użytkowanie auta po wykonanych modyfikacjach,