Autor Wątek: DSG - różne dolegliwości  (Przeczytany 40320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline squadak

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
DSG - różne dolegliwości
« dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 19:26:58 »
Witam. Zauważylem jakis czas temu że podczas przyspieszania, kiedy używam manetek zmiany biegów  to skrzynia strasznie szarpie.  Jest to na tyle niepokojące bo mam dopiero  15tys km. Dzieje sie to tylko podczas przyspieszania a największe uderzenia czuć kiedy mam mocniej wyciśnięty pedał gazu. Jak jest u Was? Zgłosiłem to w aso przy okazji wymiany amortyzatorów, jednak nic się nie zmieniło. O temacie jakby zapomnieli.

Offline kucyk

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: DSG - różne dolegliwości
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 20:43:03 »
Jak zmieniam manetkami w TDI, to też szarpie. Nie ma jakiejś tragedii, ale zmiany są wyczuwalne, bo gdy robi się to automatycznie, to praktycznie nie wiadomo kiedy auto zmienia biegi.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 21:46:13 »
Szarpanie to objaw który ewidentnie oznacza, że skrzynia pracuje nieprawidłowo... zgłoście to do ASO - zrobią wam nowe nastawy podstawowe i lub wgraja nowszy soft

Offline davep

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WGR
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 09:34:16 »
U mnie podczas pracy w auto jest bez żadnych szarpnięć. Zmiany biegów są wyczuwalne przy zmianie ręcznej i ostrzejszym przyspieszaniu. Trudno nazwać to szarpaniem, ale są wyraźnie wyczuwalne. Gdyby się uprzeć można powiedzieć że to takie "zmiany na sportowo"  :) Muszę sprawdzić ręczne zmiany w trybie EKO...

Ogólnie mam wrażenie że skrzynia spracuje mniej miękko po obniżeniu się TEMPERATURY otoczenia.

Skrzynia się nie "gubi", silnik nie szarpie - nie zmienia "ciągu", wrażenie jest takie że TTTM (Ten Typ Tak Ma), ale jeśli nastawy mają coś naprawić to dlaczego nie, dwumas i sprzęgło odetchną.

Za to w mojej skrzyni mam wrażenie jakby 3 bieg miał "luz na trybach", wyczuwalne przy dodawaniu/ujmowaniu gazu na 3. biegu. Dodatkowo jeśli czuć zmiany to najbardziej 2>3 i 3>2.

Wszystko to co opisałem powyżej nie jest jakoś mocno zauważalne ani też denerwujące szczególnie w trybie automatycznym.

2.0TSI 180KM, niecałe 16tys.km

pozdrawiam

Offline squadak

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 09:51:44 »
Szarpania tego nie nazwałbym sportowym :P raczej jakby ktoś z tyłu siedział i mnie w potylice napierdzielał.
Ogólnie bardzo nie podoba mi się praca dsg, luz na trybach jak to opisujesz też mam.
Najgorsze jest hamowanie biegami . Np zapala sie czerwone światło, delikatnie hamuje dojeżdzajac do świateł i przed zatrzymanie następuje takie niemiłe szarpniecie i słychać jakieś dzwięki jakby koła zamachowego taki efekt wagonikowy. W ASO twierdzą że  "TTTM". Że jakieś koło nowe dwumasowe i dlatego tak. Chyba przesiąde się z drugiego auta na TIGA bo został rok gwarancji a kiepawo widzę to za dwa lata.

Offline davep

• Rej: WGR
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 10:31:26 »
Z tego co opisujesz jeśli faktycznie masz "strzały ostrzegawcze w potylicę" sprawdź w innym aucie i reklamuj.
To co u mnie opisałem nie sprawia wrażenia niczego niepokojącego, mogłoby być bardziej soft.

Offline kucyk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Lutego - 2018 - 20:56:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy słyszycie jak skrzynia zbija biegi na niższe? przy przyspieszaniu zmiana wedlug mnie jest normalna natomiast zwalniając słychać wyraźnie moment zmiany biegu na niższy, nie chodzi o szarpanie bo tego nie ma tylko o ten dźwięk, szczególnie przy niższych prędkościach jest to słyszalne

Jeżeli mówisz o takim specyficznym metalicznym chrobotaniu przy niskich prędkościach tak jakby metal tarł o metal, to patrząc na zagraniczne fora i ilość postów w tym temacie, wygląda na to, że ten typ tak ma...
Według mnie jest to żenujące, żeby samochód za tyle hajsu w taki sposób pracował.

Offline Wolf

• Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 08:30:09 »
u mnie z kolei dziś strasznieee przeciągnął na drugim  na pozostałych również temp.na zewnątrz -5 auto wyjeżdża z cieplutkiego garażu po zatrzymaniu na światłach na ułamek skoczyły obroty autko już było ciepłe i działał już system auto/stop skrzynia co prawda 6 i co dziwne wczoraj było - 12 i bez problemu -zrobił mi to już trzeci raz i właśnie przy zakresie -2/-6
wszystko wracało do normy przy ok 80/90" C  zabezpieczenie??

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Lutego - 2018 - 19:46:11 »
Chodzi  o dźwięki po ruszeniu jak jeszcze jest zimna skrzynia ?

Offline kucyk

« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Lutego - 2018 - 18:15:16 »
Cytat: nikt
Przy ruszaniu jest cisza. Chodzi o dźwięk przy zwalnianiu kiedy skrzynia zbija biegi w dół i to tylko z 3 na 2 i z 2 na 1, jest taki jakby metaliczny zgrzyt.
Natomiast poziom tego dzwieku jest na tyle niski, że usłyszałem to dopiero po 3 dniach jazdy i z wyłączonym radiem.
Naprawdę trzeba się wsłuchać, żeby to usłyszeć.

W Skodzie Kodiaq mają to samo:
https://www.briskoda.net/forums/topic/435757-noise/
Q3:
http://www.q3ownersclub.co.uk/forum/noise-from-front-end_topic1398.html
A1:
http://www.a1-forum.co.uk/a1forum/viewtopic.php?f=7&t=3626

Offline wojo

« Odpowiedź #10 dnia: 18 - Lutego - 2018 - 21:21:41 »
Mam do Was pytanko... czy czasami szarpnie wam skrzynia szczególnie jak zapina 2 bieg? lub jak zrzuca z 3 na 2 i na 1?
Pytam, ponieważ wyjeżdżając z salonu już pojawiły mi sie takie objawy (przebieg 10km)

Nie mam jak porównać do golfa bo tam niby też jest DSG ale charakterystyka jest jednak inna

W innym natomiast mam TIPTRONIC 8 wiec tym bardziej porównanie nie ma sensu :)

Podziękował: kucyk

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #11 dnia: 18 - Lutego - 2018 - 22:21:32 »
U mnie nic nie szarpie, ale nie mam doświadczenia - to mój pierwszy automat, więc mogę się nie znać  :P

Offline arekp

« Odpowiedź #12 dnia: 18 - Lutego - 2018 - 23:58:22 »
U mnie nic nie szarpie, ale nie mam doświadczenia - to mój pierwszy automat, więc mogę się nie znać  :P

U mnie podobnie, nie czuję niepokojącego szarpania ... ale może nie wiem, że powinienem się martwić. ZF to nie jest, ale wydaje się, że poza softwarem który nie jest idealny, pracuje OK

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 19 - Lutego - 2018 - 07:36:40 »
U mnie nic nie szarpie, ale nie mam doświadczenia - to mój pierwszy automat, więc mogę się nie znać
Pytanie było o DQ500, a z opisu masz silnik 150 kM - czy tam na pewno jest DQ500?

Offline Robert_em

« Odpowiedź #14 dnia: 19 - Lutego - 2018 - 10:02:51 »
Z tego co wiem, to tak.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 21:00:50 »
W tiguanie wszystkie skrzynie DSG są wkładane DQ500 - bez względu na zastosowany silnik

Offline Robert_em

« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 21:14:45 »
W tiguanie wszystkie skrzynie DSG są wkładane DQ500 - bez względu na zastosowany silnik
W 1,4 jest DSG 6 biegowe, więc nie jest to DQ500.

Offline wojo

« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 21:30:31 »
W 1,4 jest DSG 6 biegowe, więc nie jest to DQ500.

Racja zapomniałem, że jest 1.4 :) przy tym silniku jest DQ250

Offline squadak

« Odpowiedź #18 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 15:05:22 »
Ja bardzo jestem niezadowolony z tej skrzyni, chrobotanie to słyszę od początku, a szarpanie i stuki taki dziwne metaliczno-chrobotyczne :P to przy biegach w dół,
Łatwo wywołać ten efekt- wjazd na górke, zatrzymać się i dodać lekko gaz i odjąć i ponownie. Dodatkowo parkuje w podziemnym garażu i słuchać to bardzo.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 15:59:41 »
Mam to samo. Ale żeby było śmiesznie trzeszczenie pojawia się co kilka dni na jakiś czas i potem znika, a chrobotanie takie metaliczne to jest cały czas od początku.
Na szczęście słysze to tylko do 3 biegu.

Offline JohnDoe

« Odpowiedź #20 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 16:04:06 »
Własnie się zastanawiałem czy to tylko przypadłość w moim Tiguanie, ale po komentarzach widzę, że 'tak po prostu jest'. Też denerwuje mnie ten dźwięk przy zmianie z 1 na 2, albo 2 na 1. Jakby jakieś tam luzy były. Na gwarancje pewnie nawet nie ma co tego zgłaszać.

Offline topic75

• Rej: SZ
« Odpowiedź #21 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 18:24:38 »
Jest problem który też występuje u mnie. Poruszany temat na zagranicznych forach.

Offline kucyk

« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 13:49:31 »
Mam do Was pytanko... czy czasami szarpnie wam skrzynia szczególnie jak zapina 2 bieg? lub jak zrzuca z 3 na 2 i na 1?
Pytam, ponieważ wyjeżdżając z salonu już pojawiły mi sie takie objawy (przebieg 10km)

Nie mam jak porównać do golfa bo tam niby też jest DSG ale charakterystyka jest jednak inna

W innym natomiast mam TIPTRONIC 8 wiec tym bardziej porównanie nie ma sensu :)

Mam to samo, miałem coś napisać, ale szkoda strzępić ryja.

Offline kalex

• Rej: DW
« Odpowiedź #23 dnia: 20 - Kwietnia - 2018 - 22:34:20 »
U mnie też skrzynia wydaje odgłosy.  Ale chciałem opisać inny ( w sumie 'fakap') problem , chyba z oprogramowaniem.

Jedziemy sobie i chcemy zredukować łopatkami, przykładowo zbijam dwa do dołu , silnik wchodzi (też przykładowo) na 3500 rpm , wciskam gaz w podłogę i jak się zapomnę i docisnę do kick downa to skrzynia zbija sama jeszcze o jeden niżej , obrotomierz wskakuje na "czerwone"(zwalniam) i jest wielkie zdziwienie podczas wyprzedzania.  Oprogramowanie nie powinno pozwolić redukować jak mamy już krańcowy zakres obrotów użytecznych, a chcemy przyspieszać.  Muszę sprawdzić czy też tak będzie na wymuszonym "manualu" drążkiem biegów.

Offline kucyk

« Odpowiedź #24 dnia: 20 - Kwietnia - 2018 - 22:58:16 »
U mnie też skrzynia wydaje odgłosy.  Ale chciałem opisać inny ( w sumie 'fakap') problem , chyba z oprogramowaniem.

Jedziemy sobie i chcemy zredukować łopatkami, przykładowo zbijam dwa do dołu , silnik wchodzi (też przykładowo) na 3500 rpm , wciskam gaz w podłogę i jak się zapomnę i docisnę do kick downa to skrzynia zbija sama jeszcze o jeden niżej , obrotomierz wskakuje na "czerwone"(zwalniam) i jest wielkie zdziwienie podczas wyprzedzania.  Oprogramowanie nie powinno pozwolić redukować jak mamy już krańcowy zakres obrotów użytecznych, a chcemy przyspieszać.  Muszę sprawdzić czy też tak będzie na wymuszonym "manualu" drążkiem biegów.
drążkiem jest tak samo, to jest debilne, musisz nauczyć się wciskać pedał do podłogi ale na tyle lekko żeby nie przeskoczyć tej końcowej pozycji/klika po którym pedał wpada w podłogę :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Tagi wątku: