0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Czy słyszycie jak skrzynia zbija biegi na niższe? przy przyspieszaniu zmiana wedlug mnie jest normalna natomiast zwalniając słychać wyraźnie moment zmiany biegu na niższy, nie chodzi o szarpanie bo tego nie ma tylko o ten dźwięk, szczególnie przy niższych prędkościach jest to słyszalne
Przy ruszaniu jest cisza. Chodzi o dźwięk przy zwalnianiu kiedy skrzynia zbija biegi w dół i to tylko z 3 na 2 i z 2 na 1, jest taki jakby metaliczny zgrzyt. Natomiast poziom tego dzwieku jest na tyle niski, że usłyszałem to dopiero po 3 dniach jazdy i z wyłączonym radiem. Naprawdę trzeba się wsłuchać, żeby to usłyszeć.
U mnie nic nie szarpie, ale nie mam doświadczenia - to mój pierwszy automat, więc mogę się nie znać
W tiguanie wszystkie skrzynie DSG są wkładane DQ500 - bez względu na zastosowany silnik
W 1,4 jest DSG 6 biegowe, więc nie jest to DQ500.
Mam do Was pytanko... czy czasami szarpnie wam skrzynia szczególnie jak zapina 2 bieg? lub jak zrzuca z 3 na 2 i na 1?Pytam, ponieważ wyjeżdżając z salonu już pojawiły mi sie takie objawy (przebieg 10km)Nie mam jak porównać do golfa bo tam niby też jest DSG ale charakterystyka jest jednak innaW innym natomiast mam TIPTRONIC 8 wiec tym bardziej porównanie nie ma sensu
U mnie też skrzynia wydaje odgłosy. Ale chciałem opisać inny ( w sumie 'fakap') problem , chyba z oprogramowaniem.Jedziemy sobie i chcemy zredukować łopatkami, przykładowo zbijam dwa do dołu , silnik wchodzi (też przykładowo) na 3500 rpm , wciskam gaz w podłogę i jak się zapomnę i docisnę do kick downa to skrzynia zbija sama jeszcze o jeden niżej , obrotomierz wskakuje na "czerwone"(zwalniam) i jest wielkie zdziwienie podczas wyprzedzania. Oprogramowanie nie powinno pozwolić redukować jak mamy już krańcowy zakres obrotów użytecznych, a chcemy przyspieszać. Muszę sprawdzić czy też tak będzie na wymuszonym "manualu" drążkiem biegów.