Witam Wszystkich,
od kilku miesięcy jestem posiadaczem Touarega I z 2006 roku, z silnikiem 3.0 V6 TDI 225 KM, z automatyczną skrzynią biegów PRNDS.
Przebieg 260 tyś. km.
Nie było żadnych problemów, skrzynia nie szarpała, nie przeciągała biegów. W piątek przyjechałem po pracy normalnie do domu. Auto stało nie ruszane od piątku (godz. 15), całą sobotę i dzisiaj w niedzielę chciałem pojechać na trening. Wsiadam i wrzucam wsteczny - zero reakcji. Wrzucam D - zero reakcji. Komputer pokazuje, że zmienia biegi ale auto nie reaguje na nic. Wrzucam wsteczny, kamera cofania się włącza, czujniki parkowania reagują, auto stoi w miejscu. Zgasiłem, odpaliłem ponownie, sytuacja bez zmian. Mam możliwość wrzucenia trybu zmiany biegów "ręcznie" - ale nie poprzez łopatki przy kierownicy tylko w samej skrzyni - również brak efektu - komputer pokazuje, że zmienia biegi, samochód nawet nie drgnie. Czy możecie podpowiedzieć co robić? Czy można jakoś to samemu zweryfikować co się dzieje, czy tylko laweta i do warsztatu? Dodam, że od piątku jak go postawiłem był cały czas mróz na dworze (-2 do -4).