Autor Wątek: AUTOMAT - rożne problemy  (Przeczytany 7171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline angelus86

• :: TrendLine
  • VW: Touareg I FL
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 195 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
AUTOMAT - rożne problemy
« dnia: 14 - Stycznia - 2018 - 17:15:41 »
Witam Wszystkich,
od kilku miesięcy jestem posiadaczem Touarega I z 2006 roku, z silnikiem 3.0 V6 TDI 225 KM, z automatyczną skrzynią biegów PRNDS.
Przebieg 260 tyś. km.
Nie było żadnych problemów, skrzynia nie szarpała, nie przeciągała biegów. W piątek przyjechałem po pracy normalnie do domu. Auto stało nie ruszane od piątku (godz. 15), całą sobotę i dzisiaj w niedzielę chciałem pojechać na trening. Wsiadam i wrzucam wsteczny - zero reakcji. Wrzucam D - zero reakcji. Komputer pokazuje, że zmienia biegi ale auto nie reaguje na nic. Wrzucam wsteczny, kamera cofania się włącza, czujniki parkowania reagują, auto stoi w miejscu. Zgasiłem, odpaliłem ponownie, sytuacja bez zmian. Mam możliwość wrzucenia trybu zmiany biegów "ręcznie" - ale nie poprzez łopatki przy kierownicy tylko w samej skrzyni - również brak efektu - komputer pokazuje, że zmienia biegi, samochód nawet nie drgnie. Czy możecie podpowiedzieć co robić? Czy można jakoś to samemu zweryfikować co się dzieje, czy tylko laweta i do warsztatu? Dodam, że od piątku jak go postawiłem był cały czas mróz na dworze (-2 do -4).

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 3.0 V6 TDI - automat nie zmienia biegów ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Stycznia - 2018 - 08:36:39 »
Odpal silnik normalnie w pozycji skrzyni na "P" poczekaj aż silnik nabierze normalną temperaturę pracy ~ 90 i spróbuj ponownie pobawić się biegami .Najlepiej by stał w miarę na prostym podłożu .Sprawdź czy nie ma plamy oleju pod wozem .

Offline angelus86

« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Stycznia - 2018 - 12:35:42 »
Robiłem tak, ale nie skutkowało, przełączyłem go na bieg N i próbowałem popchnąć, ale nawet nie drgnął. Odpuściłem mniej więcej po godzinie czasu poszedłem raz jeszcze - biegi zaczęły wchodzić bez problemu. Dzisiaj rano (po nocy i -7 na dworze) wsiadłem i bez problemu pojechałem do pracy. Postał koło 2 godzin i pojechał w krótką trasę - koło 60 km i bez żadnych problemów. Sprawdziłem zarówno pod domem jak i pod pracą - nie było żadnej plamy oleju. Na sobotę umówiłem się na wymianę oleju, filtru i uszczelki w skrzyni. Mam nadzieję, że to rozwiąże ten kłopot na przyszłość.

Offline angelus86

« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 17:02:32 »
Witam ponownie,
udało mi się uruchomić auto i zawiozłem je do jednej z firm zajmujących się serwisem skrzyń biegów. Przeprowadzone zostały dwa testy i nie ma żadnych problemów ze skrzynią. Olej również był sprawdzony i jest jasny, klarowny. Wsiadam i mam zamiar odjechać z serwisu i co widzę, wycieraczki przedniej szyby stoją w jakiejś dziwnej pozycji - jakby nie dojechały do końca położenia spoczynkowego. Próbuje je uruchomić - nie działają, spryskiwacz działa. Tylna działa. Wracam więc do serwisu. Podłączają pod komputer - żadnych błędów. Wycieraczki nie działają. Musiałem zostawić auto na kolejny dzień - na tą chwilę nie wiedzą co się stało. Zapowiedzieli, że zdejmą podszybie i spróbują cofnąć silniczki do położenia nominalnego i to powinno pomóc. W skrócie - jak nie urok, to sr@czka

Offline angelus86

« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Lutego - 2018 - 07:22:41 »
Witam Wszystkich ponownie.
Mojej historii ciąg dalszy. Odebrałem w końcu auto z warsztatu. Skrzynia biegów została sprawdzona, olej w skrzyni w porządku, filtr ok, na komputerze zero błędów. Kiedy temperatura była powyżej 0 - nie było żadnych problemów. Dzisiaj w nocy złapał mróz i sytuacja się powtórzyła. Wchodzę do auta, odpalam i nie mogę ruszyć. Mniej więcej po 10 minutach stania na odpalonym silniku udało mi się ruszyć. Jednakże zaobserwowałem nowy symptom. Przerzuciłem skrzynię na bieg N, wcisnąłem hamulec i przełączyłem tryb pracy z high na low. Napisy koło przełącznika, tego okrągłego, od napędów zaczęły mrugać. Po mniej więcej wspomnianych wcześniej 10 minutach przełączyłem na LOW i przestały mrugać, dodałem trochę gazu i samochód ruszył. Dojechałem do bramy, przełączyłem na HIGH i pojechałem dalej bez problemów. Ma ktoś może jakiś pomysł co się może dziać? Skoro skrzynia została zdiagnozowana, że wszystko jest z nią w porządku to co się może dziać, że przy ujemnej temperaturze dzieje się tak a nie inaczej. Coś podmarza? Ale co?
Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam, Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Lutego - 2018 - 08:55:19 »
Pod autem na wysokości fotela pasażera znajdują się kostki łączące kablotekę skrzyni .Słaby styk na połączeniu w tym miejscu może powodować objawy o których wspominasz  .Warto też obejrzeć sam sterownik skrzyni (jego główną kostkę przyłączeniową )znajduje się na podszybiu (prawa strona  obok sterownika silnika ).Nie zaszkodzi popryskać specyfikiem poprawiającym /zabezpieczającym styk na kostkach .

Tagi wątku: