Autor Wątek: DISCOVER PRO - działanie, obsługa, problemy...  (Przeczytany 26948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: DISCOVER PRO - działanie, obsługa, problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 17:15:33 »
Czyli zostaje hotspot WiFi z telefonu albo z zewnętrznego sticka USB lub routerka np. podpinanego do gniazda zapalniczki.

Mam to rozwiązane dokładnie w ten sposób + karta AERO z pakietem 500MB za 2PLN na 30 dni. Stick wpięty w bagażniku.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #26 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 17:30:00 »
Jako ciekawostkę podam, że w nowym Volvo XC60 który kupił mój kolega, można udostępnić Internet poprzez HotSpot Bluetooth w telefonie. Po skonfigurowaniu, każde podłączenie telefonu po bluetooth udostępnia Internet z automatu. Prościej się chyba nie da zrobić niż to co zaimplementowało Volvo.
A właśnie bo w telefonie mogę udostępniać hotspot po BT lub USB bez konieczności WiFi. Ciekawe czy tak zadziała. Z komuteram działa bez problemu.
Wtedy wystarczyłoby mieć włączoną funkcję hotspot'a na telefonie i połaczyć się po BT i tyle.

Dodano:  09 - Lutego - 2018  -  17:32:12
Mam to rozwiązane dokładnie w ten sposób + karta AERO z pakietem 500MB za 2PLN na 30 dni. Stick wpięty w bagażniku.
Też rozważam taką opcję. Mam darmową kartę internetową z pakietu rodzinnego, którleży się kurzy w domu więc akurat może się przydać.
Tylko routerek dokupić i w bagażniku do zapaliniczki włożyć.

Offline dekalog

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #27 dnia: 09 - Lutego - 2018 - 22:16:17 »
A jako ciekawostka odnośnie navi i map Here - tydzień temu jechałem w góry i poprowadziło mnie na obwodnicę Częstochowy, która będzie istnieć może pod koniec tego roku, a raczej w 2019

Potwierdzam. Jechałem do Wrocławia przez Poznań i w Poznaniu nawigacja koniecznie kierowała mnie na S5, która dopiero się buduje :) Natomiast informacje o korkach faktycznie są aktualne i szybko są aktualizowane.

Dodano:  09 - Lutego - 2018  -  22:22:17
Czyli zostaje hotspot WiFi z telefonu
Nie wiem jak z Androidem ale w IOS po każdym uruchomieniu silnika trzeba połączyć się z hotspotem. Automatycznie nie wznawia połączenia. Trochę to upierdliwe przy krótszych trasach.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Lutego - 2018 - 12:34:50 »
A próbowałeś udostępniac hotspot po BT lub USB z iPhone'a?

Offline dekalog

« Odpowiedź #29 dnia: 10 - Lutego - 2018 - 13:41:30 »
A próbowałeś udostępniac hotspot po BT lub USB z iPhone'a?
Próbowałem. W DM nie działa natomiast w DP powinno działać po bluetooth (str. 4) http://www2.volkswagen.pl/upload/files/0000193.pdf

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #30 dnia: 10 - Lutego - 2018 - 13:48:33 »
No to super. Jak bedzie auto to oczywiście sprawdzę ja to działa.

Offline dekalog

« Odpowiedź #31 dnia: 11 - Lutego - 2018 - 14:05:49 »
No to super. Jak bedzie auto to oczywiście sprawdzę ja to działa.
Ok sam jestem ciekaw czy będzie działać z DP :)

Offline niepassat

• VW: Tiguan II
  • Rej: KT
« Odpowiedź #32 dnia: 12 - Lutego - 2018 - 19:59:48 »
Moje doświadczenia z DMP:
w Polsce - hotspot WiFi z kartą Aero, miałem zamontować w bagażniku ale jak na próbę wrzuciłem do kieszeni z tyłu fotela pasażera to tak zostało.
za granicą - hotspot z telefonu, też na WiFi

Korki - w kraju dobrze (ciut później niż Google) za granicą rewelacja. Parę razy w Niemczech i w Austrii automatyczna sugestia zmiany trasy uratowała mnie od stania w korkach na autostradach.

To jedna z lepszych rzeczy w tym aucie.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #33 dnia: 24 - Lutego - 2018 - 22:34:03 »
Wziąłem na weekend znowu testowego Tiga z DP. Męczyłem się ze 3 godziny i nie udało mi się zrobić hotspota po BT. Po WiFi owszem wszystko działa ok.

Offline Pioter_

« Odpowiedź #34 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 09:34:48 »
Co prawda nie mam discover pro a discover media i po bt nie udało mi udostępnić internetu.
Była już chyba podobna dyskusja w innym wątku i generalnie konkluzja jest taka, że najlepiej kupić jakiś modem usb z trybem autostart, wpiąć to w usb i zapomnieć :)
Info o korkach działa bardzo dobrze, można sobie przez www w domu dodawać cele i trasy a nawet kanały rss do ściągania wiadomości.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #35 dnia: 25 - Lutego - 2018 - 21:46:58 »
Próbowałem jeszcze dzisiaj powalczyć z tym hotspotem BT, ale wszystkie próby spełzły na niczym.
Na tomiast w przypadku WiFi działa wszystko prowidłowo. Jak mam uruchomionego hotspota w iPhonie to po wejściu do auta DP automatycznie się z nim łączy - co prawda trwa to chwilę, ale wszystko dzieje się automatycznie.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #36 dnia: 01 - Marca - 2018 - 13:17:55 »
W momencie kiedy kupowałem auto nie było możliwości udostępnienia internetu przez bluetooth/USB z wyjątkiem Premium+RSAP. Wydaje mi się, że to mieli na myśli w cytowanej kilka postów wcześniej instrukcji.

Uściślając pewne informacje - jakiś czas temu VW zmienił dostawcę informacji o ruchu drogowym z Navteqa na TomToma. Dane w międzyczasie przechodzą jeszcze przez serwery VW. W teorii standardy takie jak OpenLR umożliwiają łączenie informacji o ruchu drogowym od jednego dostawcy z mapą innego. W praktyce zdarzają się przypadki jak np. aktualna zamknięty kawałek S3 koło Szczecina, gdzie drobne przesunięcie zamknięcia drogi efektywnie blokuje najlepszy objazd.

Navteq (lub ew. VW który je może przetwarzać) generalnie ma politykę wczesnego umieszczania dróg na swoich mapach, nawet przed ich oddaniem. Jest to lepsze podejście niż np. TomToma, gdzie nowe drogi potrafią pojawiać się ze znacznym opóźnieniem. Z moich obserwacji wynika, że we wczesnych wydaniach map nawigacja je omija chyba, że już na nie wjedziemy. W kolejnych edycjach map oznaczone są one jako otwarte. Lepszym podejściem byłoby chyba zablokowanie takiej drogi przy użyciu informacji o ruchu drogowym, i odblokowanie jej w momencie oddania.

Informacje drogowe od TomToma w mojej ocenie (korzystałem chyba z większości rozwiązań dostępnych na rynku) są najlepszym rozwiązaniem, choć nie bez wad. Do nich zaliczę słabe ostrzeżenia o robotach, słabe pokrycie zamknięć niezbyt popularnych dróg, problemy z zamknięciami jeśli dopuszczony jest ruch lokalny. Dane o korkach są zwykle dobrej jakości.

Offline Łukaszvw

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 1.8 TSI
« Odpowiedź #37 dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 15:55:20 »
Cześć
posiadam Discover Pro
za pomocą serwisu Car-net dodałem sobie fotoradary jako POI
Wyświetlają mi się na mapie jednak nie wiem jak ustawić żebym dostawał powiadomienia zbiżając się do fotoradaru
Czy może mieliście podobny problem ?

Offline slaw

« Odpowiedź #38 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 03:31:38 »
Witam,
mam pytanie, czy ktoś ma opcję radia cyfrowego DAB+ w swoim aucie?

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #39 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 08:01:29 »
Myślę że warto, całkiem inne brzmienie no i chyba jest to przyszłość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #40 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 09:21:14 »
Wszystko zależy od tego czy obecne stacje które nadają w wersji cyfrowej są w twoim kręgu zainteresowań :)

Ja mam DAB w innym aucie i w ogole tego nie uzywam

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #41 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 10:43:20 »
Mam ale zupełnie nie używam.. gdybym miał wybierać to akurat tę opcję bym odpuścił.
Ostatnio dużo słucham radia internetowego stream-owanego z telefonu poprzez BT - jakość jest zbliżona do DAB.
Dodam jeszcze, że używam aplikacji myTuner (na Apple), która w pełni się to integruje z wyświetlaczem (DP) i działa tam gdzie mamy Internet, czyli zasięgiem jest podobnie jak DAB.

Podziękował: slaw

Offline Pro_Tre

• Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #42 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 10:58:39 »
Jak mieszkasz w dużym mieście lub często jeździsz do naszych zachodnich sąsiadów to możesz się zastanowić.
Zasięg radia cyfrowego w Polsce jest jak na razie ograniczony jak i wybór stacji, a sens jego istnienia ze względu na internet negowany :)
http://antyweb.pl/dab-radio-cyfrowe-w-polsce/

Ja jak mój przedmówca słucham głównie streaming`u przez AndroidAuto.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #43 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 11:24:59 »
Faktem jest, że cyfrowo nadają tylko stacje publiczne PR i lokalne rozgłośnie. Zasięg niestety tylko w obrębie większych aglomeracji.
Stacje komercyjne na razie nie są zainteresowane przejściem na nadawanie cyfrowe. Obawiam się, że przez następne kilka lat czyli do zakupu następnego auta wiele się nie zmieni.
Tak jest w Polsce.
Natomiast jeśli jeździsz po Europie to ma to większy sens.

Też miałem ten dylemat, a że większość jeżdżę po Polsce to nie wziąłem tej opcji.
I tak w większości słucham własnej muzy w aucie.

Offline rk

« Odpowiedź #44 dnia: 24 - Kwietnia - 2018 - 11:37:43 »
Jak pisze MrBracker stacje komercyjne się opierają,. PR również ze względu na koszty. Wskazują, że cyfryzacja dokonała się poprzez streaming internetowy. Są to dość dobre argumenty i Państwo zaczęło odpuszczać, chociaż ostatnio zaczęło coś się ruszać. Sprzedaż odbiorników jest niska. Ciężko powiedzieć czy będzie jakiś większy push (może ew. większe problemy z licencjami FM mogą coś zmienić). Człowiek raczej doczeka zakupu kolejnego auta a nie pełnej cyfryzacji.

Ja jedyne radio jakie słucham to Radio Szczecin, które jest w DAB+. Dodatkowo jeżdżę bardzo często do Niemiec, gdzie wybór stacji DAB+ jest bardzo duży.

DAB+ brzmi też słyszalnie lepiej (przynajmniej w połączeniu z Dynaudio). Na chwilę obecną wybór kanałów jest mały (Programy PR, wliczając lokalne, plus kilka ich programów tematycznych). Zasięg to głównie duże miasta (pi razy oko 100km od nadajnika), w trasie następuje płynne przełączanie DAB+>FM.

Gdybym nie słuchał tylko Radia Szczecin i nie jeździł po Niemczech, to pewnie bym nie wziął. Jak budżet jest napięty to te pieniądze można lepiej wydać.

Offline slaw

« Odpowiedź #45 dnia: 28 - Kwietnia - 2018 - 15:55:12 »
Mam ale zupełnie nie używam.. gdybym miał wybierać to akurat tę opcję bym odpuścił.
Ostatnio dużo słucham radia internetowego stream-owanego z telefonu poprzez BT - jakość jest zbliżona do DAB.
Dodam jeszcze, że używam aplikacji myTuner (na Apple), która w pełni się to integruje z wyświetlaczem (DP) i działa tam gdzie mamy Internet, czyli zasięgiem jest podobnie jak DAB.
Słuszna uwaga że można z telefoniku sobie streamować. I tak zazwyczaj każdy ma telefon no i internet co najmniej te 5GB więc spokojnie starcza. Poza tym można mp3 słuchać czy nawet samą muzykę z jakiś tidali i innych takich portali przesyłać.
Myślałem że u nas bardziej jest ta cyfryzacja rozwinięta.

Offline zbiols

« Odpowiedź #46 dnia: 14 - Czerwca - 2018 - 15:05:28 »
Od jakiegoś czasu nie gra mi radio  zwłaszcza Szczecin extra, radio Szczecin łapie po chwili a 1.2.3.4 jak im się chce.czy też tak macie?dzisiaj na postoju extra grało a po uruchomieniu silnika pokazała się przekreślona antenka i cisza.

Offline rk

« Odpowiedź #47 dnia: 15 - Czerwca - 2018 - 10:26:39 »
Wczoraj wieczorem wszystko było OK. Nie zauważyłem jakiś zmian w ciągu ostatnich kilku dni, ale faktem jest że niezbyt dużo przebywałem w aucie w tym okresie.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #48 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 08:23:22 »
Od jakiegoś czasu nie gra mi radio  zwłaszcza Szczecin extra, radio Szczecin łapie po chwili a 1.2.3.4 jak im się chce.czy też tak macie?dzisiaj na postoju extra grało a po uruchomieniu silnika pokazała się przekreślona antenka i cisza.

Sprawdziłeś czy wtyczka anteny się nie odczepiła? Mozliwe że tak się stało i przez brak odpowiedniego styku jest zbyt słaby sygnał i radio szuka automatycznie następnej osiągalnej stacji. Uszkodzony może być również przewód jak i sama antena.

Offline zbiols

« Odpowiedź #49 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 11:37:37 »

Chodzi mi o radio cyfrowe bo normalne gra bez problemu więc raczej antena jest na miejscu

Tagi wątku: