Autor Wątek: WYBÓR SILNIKA - TDI czy TSI - kiedy się zwróci ?  (Przeczytany 51734 razy)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: WYBÓR SILNIKA - TDI czy TSI, "kiedy się zwróci", itp.
« Odpowiedź #50 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 13:22:28 »
Auto za 180 tys PLN by oszczędzać na paliwie . Dobre to. Zasada jest taka że ktoś kupuje diesla bo lubi duży niut z dołu. Drugi woli benzyne bo długo się kręci bo szeroka skala obrotowa.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #51 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 14:12:58 »
Trochę się nam temat rozłazi .Jeśli ktoś ma dylemat przed wyborem silnika co wybrać Pb czy ON niech samemu policzy .Zakładając że różnica w spalaniu będzie tak niewielka jak 2 litry na sto kilometrów .I że da to tylko okolice 8-9 złotych na sto kilometrów wydaje się niewiele i dla większości sprawa pomijalna .Niech każdy pomnoży przez ilość kilometrów pokonywanych rocznie .A sam się przekona że spokojnie styknie na zapłacenie OC z zaoszczędzonej kwoty lub na całkiem fajną wycieczkę i to co roku .
A jak ktoś ma zamiar kupić flotę takich aut do firmy które będą robić sporo kilometrów to bez chwili zastanowienia będzie wiedział co wybrać . Brakuje tylko informacji dotyczącej spalania .Pracownicy raczej nie będą ekonomicznymi kierowcami (należy to założyć z góry)Mając porównanie jakie przepały mogą zrobić na silniku PB a jakie na ON mogą wiedzieć czego się spodziewać i o jakich kwotach mowa .   

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WE
« Odpowiedź #52 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 16:45:46 »
Mimo, że już jest coraz więcej aut elektrycznych (nie mówię tutaj o hybrydach) to jeszcze długo będą produkowane auta z silnikiem benzynowym i diesla.
No to informacja od Porsche troszkę zmienia punkt odniesienie. Wiem że to dopiero początek domina, ale niestety to są już fakty. Toyota od jakiegoś czasu też nie ma już diesla w większości modeli, nowa Honda CRV również już nie będzie miała silnika diesla co ogłosiła (pomimo że ostatni 1,6 jest naprawdę fajny) ...

Porsche kończy produkcję diesli. Zamiast nich będą hybrydy: https://autokult.pl/30862,porsche-konczy-produkcje-diesli-zamiast-nich-beda-hybrydy

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #53 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 17:50:00 »
To niech mi ktoś wytłumaczy fakt taki że np mój szef ma kilka aut. Zresztą zmienia co roku czasem co dwa lata. Zawsze są to diesle.  Dzieciaki też mają diesla. Kiedyś sporo latał a teraz tak średnio. Czy chodzi mu tu o jakieś oszczędności?  Mając w Polsce kilka hurtowni kamienia to raczej kasę ma a oszczędza na paliwie?  A żeby nie było to znajomi też raczej dieslami ganiają.

Offline Kabe

« Odpowiedź #54 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 18:00:04 »
Każdy pewnie ma inny pomysł o co w tym chodzi, a a prawdy najprawdopodobniej się nie dowiemy.
Ja myślę, że obecne normy emisji spalin pewnie w 100% nie spełniają ani silniki PB, ani ON. A do tego weszły nowe normy ich pomiaru dla nowych modeli od 1.09.2017 (i chyba jest to powód dlaczego Tiguan może mieć jeszcze 1,4TSI, a nowsze model muszą już mieć 1,5TSI, który jest przystosowany pod nowy sposób testowania :-) ...)
Silniki benzynowe opłaca się dalej modyfikować i dokładają między innymi filtr GPF, a Diesel już ma chyba barierę opłacalności dalszych modyfikacji. Wszyscy się obawiają wpadki i odpowiedzialności analogicznie jak DieselGate u VW ...

A żeby nie było to znajomi też raczej dieslami ganiają.
Zobaczymy czym będąc ganiać przez najbliższe 10 lat i wtedy wyciągniemy wnioski kto miał racje ... 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #55 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 18:23:09 »
To może pytanie w drugą stronę skoro zdecydowana większość pojazdów i maszyn jest na paliwo ON to po co kombinować i coś zmieniać .
Jakbyś był producentem aut to zależałoby ci na ciągłości produkcji. Czy po nasyceniu rynku i spadku zapotrzebowania na twoje produkty zacząłbyś kombinować ,stopniowo od wprowadzania zmian ,celowym postarzaniem produktu ,dokładania wodotrysków by być lepszym i atrakcyjniejszym od konkurencji .Dawno nie było wojny i zaczyna się zapychać cały rynek konsumpcji więc chcą zniszczyć dobre by za kilka/kilkanaście lat wprowadzić od początku to samo .
Przykład z paliwem kopalnym .Mamy zasoby węgla nowoczesny sprzęt do wydobycia a nie opłaca się go wydobywać .Były konie i ludzie z kilofami a górnik stał jak górnik ,i smog nikomu nie przeszkadzał .Czy ktoś pamięta że i w Polsce znaleziono pokłady ropy tylko jakoś nie opłaca się im go wydobywać lepiej zapłacić i sprowadzać .Na układy i układziki nie ma mocnych.To samo kombinują z autami na ON .A ta ekologia to czarowanie i mydlenie oczu . 

Offline arekp

« Odpowiedź #56 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 18:50:47 »
To niech mi ktoś wytłumaczy fakt taki że np mój szef ma kilka aut. Zresztą zmienia co roku czasem co dwa lata. Zawsze są to diesle.

Zapytaj szefa. Nikt nie udzieli prawdziwszej odpowiedzi z przyczyną.

Panowie, bo teraz Wy uprawiacie politykę o którą obwiniono mnie.

Ja nie rozważam przyszłości świata. Porównałem jedynie konkretnie Tiguana, konkretnie dwa nowe Tiguany, w konkretnie tej samej specyfikacji (Highline), i różnica w ich cenie zakupu (bazowej bez rabatów) to 14600 PLN brutto.

Porównałem średnie spalanie z diesla, z benzyną co daje pogląd na średni koszt przejechania 100km.

Nie ma znaczenia czy moje wyliczenia będą się różnić od rzeczywistości każdego z Was nawet 10 tysięcy km w górę czy w dół. Różnica w ilości km, które trzeba przejechać aby dopłata do diesla przy cenie zakupu się wyzerowała jest tak czy siak gigantyczna.

Powtórzę też że, nie ma znaczenia pakiet serwisowy (gdyż dla obu kosztuje tyle samo) czy serwis ogólnie - przypomnę, mówimy o nowym aucie w którym przez pierwsze kilkadziesiąt tysięcy km nie trzeba realizować żadnych kosztownych napraw czy wymian eksploatacyjnych. To będzie dotyczyło aut n-letnich. Przy czym znów, są wśród Was i tacy co te 80kkm przejadą w ciągu pierwszego roku, ale te wyliczenia nie są dla nich - zresztą zakładam, że jak ktoś lata ponad 50kkm rocznie, to auto wymienia co rok czy dwa, bo ono będzie się sypać po naszych drogach.

Moje wyliczenie jest poglądowe. Może się okazać, że w indywidualnym przypadku będzie nie 80-100kkm tylko 150kkm, a w jeszcze innym 50kkm - nadal, które należy przejechać do wyzerowania się nadpłaty.

KAŻDY musi to policzyć samodzielnie, ale moim zdaniem nadal pozostanie duża ilość km do przejechania.

Mój pierwszy rok pokazał, że pierwotne założenia dot. przejechanej ilości kilometrów przez pierwszy rok są zgodne z założeniami. Czyli nadpłata wyzeruje się w 5 roku eksploatacji - zakładam jednak, że auto sprzedam w 4-5 roku. Wtedy sobie ocenię ile _rynkowo_ warty jest mój, a ile porównywalny diesel i na ile moje pierwotne wyliczenia miały założenia "z czapy".

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #57 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 19:38:31 »
Mój pierwszy rok pokazał, że pierwotne założenia dot. przejechanej ilości kilometrów przez pierwszy rok są zgodne z założeniami. Czyli nadpłata wyzeruje się w 5 roku eksploatacji - zakładam jednak, że auto sprzedam w 4-5 roku. Wtedy sobie ocenię ile _rynkowo_ warty jest mój, a ile porównywalny diesel i na ile moje pierwotne wyliczenia miały założenia "z czapy".
Dlatego też ja wziąłem benzynę, a różnicę w cenie wolałem przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie. :)
Też sobie policzyłem, że dopiero po pięciu latach (a może i więcej) zwróci mi się różnica i też zakładam sprzedaż auta po takim czasie.

Offline arekp

« Odpowiedź #58 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 19:53:05 »
A czemu tiry są nadal w dieslu?

Chłopie, czy Ty masz w głowie Tic Taca czy rozum. Czy my Tu o ciężarówkach, czy o Tiguanie? Jaki wpływ na decyzję o zakupie samochodu osobowego ma silnik w ciężarówce, autobusie czy rakiecie Elona?

W nosie mam "czy moderatorowi przystoi", kiedy czytam takie durne pytania użyte w dyskusji.

Offline Robert_em

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SC
« Odpowiedź #59 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 20:09:41 »
Cytat: arekp w Dzisiaj o 18:50:47
Dlatego też ja wziąłem benzynę, a różnicę w cenie wolałem przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie.
Też sobie policzyłem, że dopiero po pięciu latach (a może i więcej) zwróci mi się różnica i też zakładam sprzedaż auta po takim czasie.

Dla mnie brak elementarnej logiki w Waszych rozumowaniach, a w myśleniu MrBlackera to już kompletnie.
1. Diesel jest droższy w zakupie - ok
2. Różnica "wyzeruje się" po ok 4-5 latach ze względu na koszt paliwa. Serwis pomijamy.
3. Auto idzie na sprzedaż po 4-5 latach

To są założenia, tak? No to teraz przy sprzedaży aby te założenia były prawidłowe taki Tiguan PB i ON musiałby kosztować tyle samo. Możliwe? Wątpię.
Wystarczy sprawdzić rynek aut używanych.
Chcecie przykład - znajomy ma do sprzedania piękną S-klasę S500 (poprzedni model)- benzynka, 65tys przebiegu, cena grubo poniżej 100k - i co? są chętni? NIE MA.

Dodam jeszcze, że jak dla mnie znaczenie ma rodzaj i klasa auta, bo rzeczywiście np. w Polo diesel wg mnie ma mało sensu, ale już w Tiguanie czy w Tuaregu to benzyna ma mniej sensu.

Offline arekp

« Odpowiedź #60 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 20:26:18 »
Dla mnie brak elementarnej logiki w Waszych rozumowaniach, a w myśleniu MrBlackera to już kompletnie.
2. Różnica "wyzeruje się" po ok 4-5 latach ze względu na koszt paliwa. Serwis pomijamy.

To są założenia, tak? No to teraz przy sprzedaży aby te założenia były prawidłowe taki Tiguan PB i ON musiałby kosztować tyle samo. Możliwe? Wątpię.

Ale bierzesz pod uwagę fakt, że na starcie masz 14,6k PLN nadal w kieszeni? Ja wiem jak nimi obrócić, aby wyjść do przodu - bo jeśli ktoś je miałby trzymać w skarpecie, to faktycznie sensu nie ma.

Offline Kabe

« Odpowiedź #61 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 21:07:02 »
Droższy diesel przy zakupie nowego. A przy zakupie już auta 5 letniego to diesel kosztuje tyle samo co benzyna?

To ja może na swoim przykładzie, bo jeśli się wypowiadam to staram się zawsze bazować na faktach ...
Poprzednie moje auto to Golf 6 Variant, podczas jego zakupu podobnie jak my teraz analizowałem czy kupić benzyne czy diesla. W tamtym czasie, a był to przełom 2009/2010 różnica w cenie pomiędzy silnikami o podobnych parametrach była -16000 na korzyść benzyny! Trochę szok, ale diesel był wtedy tak pożądany że producenci cenniki mieli właśnie takie :-) Co ciekawe, po niecałych 7 latach jeżdżenia tym autem jak go sprzedawałem, a była to końcówka 2016 - używane Golfy z silnikiem diesla były wyceniane o 3-5 tysięcy taniej niż analogiczne Golfy z silnikiem benzynowym. Wtedy właśnie zaczęła się afera DieselGate i kupujący zaczęli szukać silników benzynowych, a w ogłoszeniach aut używanych głównie były diesle (na 1 benzynę przypadało ~15 ogłoszeń z dieslem ...) he he można się domyślać, że upewniłem się iż dobrze zadecydowałem 7 lat wcześniej, kupując Golfa TSI.
Mając takie doświadczenia, zamawiając Tiguana nawet nie rozważałem diesla. 

I dodatkowo fakty za autocentrum:
https://www.autocentrum.pl/ceny-aut-uzywanych/volkswagen/golf/

Średnia cena Golfa - rok 2009:
benzyna: 29.845 pln
diesel: 26.157 pln

Średnia cena Golfa - rok 2010:
benzyna: 35.450 pln
diesel: 28.028 pln

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #62 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 21:42:25 »
Czego tu nie rozumieć.
Kupując teraz auto z silnikiem benzynowym płacę mniej niż za auto z silnikiem diesla z taką samą konfiguracją wyposażenia.
Sprzedając za 4-5 lata auto z silnikiem benzynowym dostanę więcej niż za auto z silnikiem diesla z taką samą konfiguracją wyposażenia.
Rachunek jest prosty.  :D
Ludzie niestety są podatni na sugestie i sami kreują rynek. Popyt się zmniejsza to i podaż będzie się zmniejszać.
Jak zamawiałem swojego Tiga to sprzedawca mówił mi, że diesle się jeszcze sprzedają, ale tendencja jest malejąca w stosunku do sprzedaży aut z silnikami benzynowymi.
Poza tym każdy kupuje to co chce kupić. Ty kupiłeś diesla bo tak chciałeś. Ja mimo, że do tej pory jeździłem tylko dieslami zdecydowałem sie na benzynę.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #63 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 22:27:21 »
Obawiam się, że takich fachowców to nawet w Wolfsburgu nie mają.

Obawiam się że jednego to nawet znam. Paweł Baryliszyn akurat przesiaduje w Wolfsburgu w biurze projektowym VW. Znamy się od przedszkola. Ale skoro wiesz lepiej to pewnie masz tytuły z dziedziny motoryzacji może nawet doktorat. Może pochwalisz się co?

[admin]Proszę o spokój i nie wywoływanie sporów, w przeciwnym razie posypią się ostrzeżenia! [/admin]

Offline Kabe

« Odpowiedź #64 dnia: 21 - Lutego - 2018 - 23:21:01 »
Chyba w tej emocjonującej dyskusji pogubiliśmy się.
Czy nie możecię opisać swojego zdania czy też kluczowego argumentu decydującego o zakupie konkretnego silnika i jednocześnie zaakceptować, że ktoś może mieć inne zdanie?
Powstrzymajmy się od oceniania innych, bo każdy ma swoje indywidualne i dla niego bardzo ważne powodu dlaczego wybrał taki, a nie inny silnik. Przymuszanie, opluwanie, czy wyśmiewanie nie zmieni niczyjego zdania, a tylko prowadzi do "nieprzyjemnej" dyskusji.
Chyba nie o to chodzi by było dostępne na rynku tylko auto z jednym silnikiem i jedną idealną konfiguracją wyposażenia,  której nie można zmienić bo jest przecież idealna :-)
Proszę o wyluzowanie,  opisujmy swoje zdanie i starajmy się nie oceniać innych.
Dziękuję.

Podziękował: arekp, TMP, ryba

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #65 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 08:11:25 »
Jeśli zwolennicy paliwa Pb są tacy pewni ,tak fajnie liczą ,tak są przekonani do ekonomi posiadania pojazdu z tego rodzaju paliwem to po co montują LPG ?A zwolenników na tego typu zabieg jest sporo . Większość z nich ratuje się właśnie w taki sposób jak jego Pb zaczyna chlać że furę co najmniej mogłaby oddać na odwyk .

Offline arekp

« Odpowiedź #66 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 10:53:27 »
Jeśli zwolennicy paliwa Pb są tacy pewni ,tak fajnie liczą ,tak są przekonani do ekonomi posiadania pojazdu z tego rodzaju paliwem to po co montują LPG ?

Wrócę ponownie do tego co napisałem wyżej, rozmawiamy o sensowności zakupu Tiguana II z benzyną/dieslem. Czy widziałeś choć jednego Tiguana drugiej generacjiz LPG?

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #67 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 11:19:38 »
Dokładnie porównujemy Tiguana II z silnikami o podobnych parametrach.
Ktoś wcześniej pisał (i tak faktycznie jest), że w przypadku silników o podobnej pojemności i mocy różnica w spalaniu jest ok. 2L/100km.
Zgrubnie licząc (5zł/L) wychodzi 100 zł różnicy na 1000 km.
  • Przy 20 000 km rocznie mamy 2 000 zł - różnica ok. 15 000 zł zwraca się po 7,5 roku
  • Przy 30 000 km rocznie mamy 3 000 zł - różnica ok. 15 000 zł zwraca się po 5 latach
  • Przy 40 000 km rocznie mamy 4 000 zł - różnica ok. 15 000 zł zwraca się po 3,75 roku
  • Przy 50 000 km rocznie mamy 5 000 zł - różnica ok. 15 000 zł zwraca się po 3 latach
Po tym czasie i taką ilością kilometrów większość z nas już sprzeda to auto. :)

@Gulasz rozumiem zakładanie instalacji LPG, gdy masz silnik benzynowy o pojemności większej niż 3 litry i średnie spalanie masz powyżej 15L/100km używając auta do jazdy codziennej. Wtedy to ma sens.
Ja mam jeszcze starego Granda z silnikiem benzynowym 5,7 Hemi 340 KM, gdzie średnie spalanie to ponad 20L/100km i w takim przypadku to przeróbka na LPG ma sens, gdy używasz takie auto do codziennej jazdy. Ja używam je sporadycznie "do zabawy" więc leję benzynę.  :D

Offline kucyk

• :: TrendLine
« Odpowiedź #68 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 13:11:08 »
Nie rozumiem jak ktoś ogarnięty motoryzacyjnie mając do dyspozycji wersje PB i ON może zdecydować się na zakup Tiguana w dieslu. Sam mam diesla, bo nie mieszkam w Polsce, a jedyny silnik benzynowy w ofercie to był 1.4. Auto i tak wymienię za 3 lata więc mi to ogólnie zwisa, ale mam nadzieje, że jest to mój pierwszy i ostatni diesel. W ogolę dziwie się, że te auta jeszcze się sprzedają. I nie mam na myśli tutaj emisji spalin, bo taki nowoczesny diesel w takim Krakowie, to z wydechu emituje czystsze powietrze niż to na wejściu, ale decydować się świadomie na ten klekot, nie pojmuje tego.

Zrobiłem w Passacie B8 z 1.8TSI 180KM 2000 km i ciężko w ogolę porównywać te silniki. Ta benzyna to jest poezja, kultura pracy tego silnika jest nieporównywalna.

Offline ryba

• Rej: DW
« Odpowiedź #69 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 15:48:18 »
Nie rozumiem jak ktoś ogarnięty motoryzacyjnie mając do dyspozycji wersje PB i ON może zdecydować się na zakup Tiguana w dieslu.
Ja świadomie zdecydowałem się na diesla i jestem zadowolony. Czy to grzech? Mam się publicznie tłumaczyć?
Każdy ma swoje racje, na podstawie których podejmuje decyzje i uszanujmy to.

Offline kucyk

« Odpowiedź #70 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 17:14:32 »
Ja świadomie zdecydowałem się na diesla i jestem zadowolony. Czy to grzech? Mam się publicznie tłumaczyć?
Absolutnie, napisałem, tylko, że nie rozumiem kogoś kto zdecydował się na taki ruch, bo hajs się nie zgadza no i doznania słuchowe też. Jeździj czym chcesz :)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #71 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 17:20:17 »
A potem jak w równoległym wątku z 1.4 TSI. Przy 55 tys km wymieniane turbo.  Ile razy się słyszy że diesel to wół roboczy.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #72 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 17:31:10 »
Ile razy się słyszy że diesel to wół roboczy.

Dokładnie - i dlatego wybrałem ten rodzaj napędu i się cieszę. Jeżdżę ponad 30 lat dieslami i to różnych marek i żałuję że po mału odchodzą .......

p.s. jak wsiadam czasami do obcej  benzynki to mam wrażenie jak naciskam gaz że silnik wyje a auto nie jedzie - bez obrazy   ;-)

Offline Rocko

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #73 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 18:23:37 »

p.s. jak wsiadam czasami do obcej  benzynki to mam wrażenie jak naciskam gaz że silnik wyje a auto nie jedzie - bez obrazy   ;-)
Kolego bajki opowiadasz

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #74 dnia: 22 - Lutego - 2018 - 18:32:22 »
rozumiem zakładanie instalacji LPG, gdy masz silnik benzynowy o pojemności większej niż 3 litry i średnie spalanie masz powyżej 15L/100km używając auta do jazdy codziennej. Wtedy to ma sens.
To powiedź to osobom które zamontowały LPG w tiko czy cieniasie .To że mała pojemność wcale nie oznacza że mało pali .Jak wspomniałem wcześniej silnikiem na Pb zrobienie przepału nie jest problemem z ON wymaga to większego zachodu .
Co do tiga z LPG drugiej generacji to wysyp będzie jak skończy się gwarancja .A nie jednemu chodzi już to pewnie po głowie widząc jakie to cacuszko ma apetycik jak mu przyciśnie .

Tagi wątku: silnik motor