Ogólnie chciałbym kupić sobie 2.0 TSI 220 KM, ale chyba wezmę sobie 2.0 TDI 150 KM. Co prawda 2.0 TDI 150 KM trochę droższy od 2.0 TSI 180 KM, ale już dużo tańszy od 2.0 TSI 220 KM. Dodatkowo 2.0 TDI 150 KM będzie znacznie mniej palił niż 2.0 TSI 220 KM więc podwójnie zyskuję i w ogólnym rozrachunku jestem dużo do przodu.
Chciałem sobie poszaleć i cieszyć się jazdą, ale będę jeździł jak emeryt, bo szkoda mi kasy na paliwo
Wydałem 200tys na samochód i mam montować LPG? Wcale nie łagodnieje widząc spalanie, dla silnika 2.0TSI 220km widziałem średnie spalanie na poziomie 11-12l i to się potwierdza. Chciałbym, żeby palił więcej, cały czas but w podłodze a nie chce 12l przekroczyć. Macie jakiś sposób żeby więcej palił bo drażni mnie to zbyt niskie spalanie.
Możesz zrobić "tunig" silnika, będziesz miał większą moc i spalania . Power paki też można ale to trochę ryzyko bo każdy silnik jest nieco inny
Czy warto dopłacać do 2.0TSI 220KM? Czy jednak pozostać przy 180KM? Zaznaczam, że nie jeździłem ani tym, ani tym.
Ale wątek jest o tym, kiedy się "zwróci" diesel i główne porównania były do 2.0TSI.
Jak jeździsz 90% miasto i krótkie przebiegi to benzyna czyli TSI jak więcej trasy to diesel. Oba raczej dadzą radę jeśli nie masz i nie potrzebujesz ciężkiej nogi
Dodam ze swojego doświadczenia, że jeśli większość to miasto i krótkie odcinki, to wręcz polecam 150KM TSI. Przy 180KM i ostatnim 1,5 miesiącu, zobaczyłem 13l/100km liczone "ze zbiornika" - choć komputer prawie się pokrywał.
Osobiscie poszedłem po bnzyne a wyszedłem z zamówieniem na diesla.