Autor Wątek: Jaka to melodia?  (Przeczytany 3531 razy)

Offline romek

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
Jaka to melodia?
« dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 16:57:49 »
Próbuję zgadnąć co to za wihajster wydaje takie dźwięki. Prawie zawsze po otwarciu drzwi lub bagażnika (mam easy open). Dźwięk gdzieś z tyłu samochodu...Auto-hold? Zamek klapy bagażnika albo hamulce na tylnej osi? Haka nie mam...

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Jaka to melodia?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 19:33:07 »
Nie mogę sobie wprost wyobrazić scenariusza. Tym bardziej, że na słychać trzaśnięcie - zamykanych drzwi?

Przy otwarciu drzwi, ale bez bagażnika również?

Offline romek

« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 19:56:19 »
Na nagraniu najpierw słychać zamknięcie drzwi, potem otwarcie i dopiero wtedy tajemnicze 'coś'. To 'coś' z całą pewnością jest z tyłu...
Nie każde otwarcie drzwi (lub bagażnika) powoduje ten dźwięk. Ale jeśli się chwilę odczeka przy zamkniętych drzwiach to wtedy 'pierwsze' otwarcie zawsze to wywoła.
Jeśli nie znacie tego dźwięku to podjadę z tym kiedyś do serwisu.

Offline arekp

« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 19:58:11 »
Nie mam EasyOpen i dźwięk nie jest mi znany.

Brzmi jakby któryś z zamków na pusto pracował.

Offline Wito1985

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 21:47:32 »
Coś myślę, że po odbiorze auta z salonu będę siedział i wsłuchiwał się we wszystkie dziwne dźwięki w aucie po przeczytaniu tego forum.. :)

Offline arekp

« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 22:47:43 »
Coś myślę, że po odbiorze auta z salonu będę siedział i wsłuchiwał się we wszystkie dziwne dźwięki w aucie po przeczytaniu tego forum..

Powstał specjalny wątek z listą fuckupów, żebyś mógł się wsłuchać/sprawdzić ZANIM odbierzesz auto -> http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2691.0.html

Offline Wito1985

• Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Sierpień - 2017 - 22:59:00 »
Już wszystko dawno przeczytałem i napewno jeżeli wystąpi u mnie któryś z symptomów będę reklamował do upadłego..w moim ostatnim aucie miałem 13 reklamacji i 10 uznanych..niestety jeżeli producent ręczy za jakość swojego auta gwarancją a jest inaczej to musi ponosić tego konsekwencje..

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Sierpień - 2017 - 00:49:38 »
Próbuję zgadnąć co to za wihajster wydaje takie dźwięki. Prawie zawsze po otwarciu drzwi lub bagażnika (mam easy open). Dźwięk gdzieś z tyłu samochodu...Auto-hold? Zamek klapy bagażnika albo hamulce na tylnej osi? Haka nie mam...
Moim zdaniem to jest związane z częściowym zwolnieniem hamulca postojowego. Inna sprawa, że u mnie ten dźwięk jest jest grubszy i dość cichy - u ciebie pewnie coś obciera i piszczy.

Oczywiście to tylko teoria i dość mocno naciągana - przy okazji sprawdzę czy u mnie hamulec się zwalnia częściowo po zamknięciu i otwarciu drzwi. Napisz tylko czy auto było zaryglowywane pomiędzy zamknięciem i otwarciem.

Offline romek

« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Sierpień - 2017 - 10:19:02 »
Nie, samochód nie był zaryglowany. Jak postoi w garażu przez noc to już trudniej ten dźwięk wywołać. Hamulec postojowy jednak brzmi trochę inaczej, ale może tutaj działa 'na pusto'.
Muszę też sprawdzić auto-hold bo ostatnio miałem wrażenie że nie zatrzymał kiedy się tego spodziewałem.

Offline bost

• :: StartLine
  • Rej: SGL
« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Sierpień - 2017 - 21:38:38 »
Witam wszystkich (bo to mój pierwszy post :))

Mam dokładnie to samo :(

Wygląda to na problem opisany pod koniec wątku fuckup'ów. Czyli dzieje się tak, gdy włączony jest "auto-hold" i po wyłączeniu silnika zbyt szybko puszczam pedał hamulca, a potem rygluję drzwi (silnik TSI 1.4, manual, z easy open). Jeśli poczekam, aż symbol (P) zapali się na czerwono + dodatkowo 3-4 sekundy, to problem nie występuje.
Znalazłem też drugi przypadek, gdy występuje ten problem - jeśli się zatrzymam przy włączonym auto-hold, zrzucę bieg, puszczę pedał hamulca i wyłączę auto (też piszczy).

Byłem wczoraj w serwisie VW i zgodnie z opisem wklejonym w wątku fuckup'ów poprosiłem o sprawdzenie oprogramowania. Powiedzieli, że mam aktualną wersję, a tym samym akcja serwisowa (polegająca na aktualizacji sterownika hamulca postojowego) nie dotyczy mojego egzemplarza. Mogą się pochylić nad problemem, ale na to potrzeba czasu, diagnostyka, itp. ...
Cóż, właśnie się zastanawiam, co z tym fantem zrobić. Bo z jednej strony gdy odczekam tych parę sekund, to wszystko gra, a z drugiej strony coś jest jednak nie tak. Może za jakiś czas będzie akcja serwisowa z tym związana?

Macie jakieś inne pomysły/doświadczenia z serwisem w tym temacie?

Offline rk

« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Sierpień - 2017 - 22:20:47 »
Potwierdzam, że mnie przy DSG w pewnych warunkach po otwarciu drzwi pracuje mechanizm hamulca postojowego - dźwięk jest charakterystyczny. Dźwięk ten słychać dokładnie z takim samym opóźnieniem jak na prezentowanej przez OP mp3 i trwa dokładnie tyle samo (na tyle na ile byłem w stanie to sprawdzić). Sugerowało by to jednak związek. Jeśli mogę coś poradzić to zgłoszenie tego w serwisie i pokazanie im jak mogą ten dźwięk wygenerować. Nie wyobrażam sobie, żeby stwierdzili, że TTTM.

Offline romek

« Odpowiedź #11 dnia: 23 - Sierpień - 2017 - 15:15:14 »
Wyłączyłem auto-hold i dźwięk już nie powraca. W instrukcji znalazłem:
Gdy elektroniczny hamulec postojowy nie był
użytkowany przez dłuższy czas, system w za-
parkowanym samochodzie wykonuje od czasu
do czasu automatyczne, słyszalne kontrole.

Może jest błąd w oprogramowaniu i robi 'kontrole' niepotrzebnie, zbyt często.

Offline rk

« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Sierpień - 2017 - 21:31:30 »
Te 'kontrole' to raczej nie brzmią jak te z twojej mp3. Wydaje mi się, że to brzmi dokładnie tak samo jak zaciąganie/zwalnianie hamulca postojowego, gdyż pewnie w istocie te kontrole to właśnie jego zaciągnięcie/zwolnienie.

Tagi wątku: