Autor Wątek: Stalking telefoniczny od firmy świadczącej usługi ściągania długów.  (Przeczytany 1639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Napęd: FWD
  • Rej: WOS
Witam Was.

Od kilkunastu dni codziennie, po kilkanaście razy dziennie wydzwania do mnie 1 firma która świadczy usługi ściągania długów. Nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że zamiast człowieka słychać muzykę, a po chwili automat prosi o natychmiastowy kontakt pod numer który podaje ( oczywiście nie oddzwaniałem ani razu ). Dodatkowym problemem jest fakt, że blokowanie numeru z którego dzwoni na niewiele się zda, bo wtedy dzwoni z innego numeru i sytuacja się powtarza. Czy macie jakiś pomysł jak skutecznie pozbyć się intruza? Blokada połączeń przychodzących spoza listy zapisanych kontaktów w telefonie nie wchodzi w grę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Stalking telefoniczny od firmy świadczącej usługi ściągania długów.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Sierpień - 2017 - 21:13:14 »
Miałem podobna historię i zastosowałem prosty fortel polecony mi na forum prawników. Po odebraniu telefonu informowałem stronę o nagrywaniu rozmowy i zapytaniu czy się na to godzi (jeżeli nie to proszę się rozłączyć) a następnie info o przekazywaniu nagrań do prokuratury. U mnie pomogło i po trzecim niby nagrywaniu rozmowy, telefon ucichł na dobre.

Żadna firma (nie ma znaczenia czy jest to windykacja czy np. telekom), nie ma prawa do takich praktyk a jeżeli mają jakiekolwiek podstawy do upominania się o jakieś zaległości, to w grę wchodzą tylko pisma polecone i żadne inne. Odpowiedzi na ewentualne pisma należy też wysyłać polecone i z potwierdzeniem odbioru.

Offline raventes

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Sierpień - 2017 - 22:03:14 »
Opisana przez Ciebie sytuacja byłaby niewątpliwie wyjściem, gdyby nie fakt że ciągle nawija automat, a przecież z nim dyskutować nie będę :) Gdyby dzwonił człowiek, to co innego. Wtedy jak najbardziej takie zachowanie byłoby możliwe.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Sierpień - 2017 - 22:19:59 »
To zgłoś sprawę o nękanie do prokuratury, mają obowiązek zająć się każdym takim przypadkiem.

Offline raventes

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Sierpień - 2017 - 06:45:03 »
Jeśli sytuacja się nie zmieni, to rzeczywiście chyba będzie to jedyne, rozsądne wyjście. Dzięki za podpowiedzi :)

Tagi wątku: