Autor Wątek: 1.9 TDI AFN - problem z ustawieniem dawki paliwa  (Przeczytany 6244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vesper1258

• :: StartLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Napęd: FWD
  • Rej: BI
1.9 TDI AFN - problem z ustawieniem dawki paliwa
« dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:10:04 »
Witam
Mam problem z ustawieniem dawki paliwa w Vento 1.9 TDi kod silnika AFN. Jakieś pół roku temu zacząłem generalny remont samochodu (blacharka itp.) Pompę wtryskową oddałem do uszczelnienia (pociła się przy nastawniku). Znajomy zają się tematem i uszczelnił ją. Potem zamontowałem ją do auta i tyle. Nie odpalałem silnika po tym zabiegu jakieś 4 miesiące a pompa siedziała sobie niezalana ropą (wiem mój błąd, dzisiaj już wiem). Z różnych przyczyn nie robiłem nic przez te pół roku (prywatne sprawy) i dzisiaj postanowiłem wrócić do prac. Zalałem pompę ropą, odpowietrzyłem, i próba odplenia i nic. Zwiększyłem dawkę nastawnikiem i znowu próba. Zapalił ale obroty odrazu szły na max więc zgasiłem silnik, ciut zmiejszylem dawkę i próba. Silnik Zapalił i stał na 2000 obr/min. Odpalam VAG-COM by wyregulować dawkę (na vag pokazuję 0.0-0.4) zmniejszam jeszcze ciut, obroty spadają ale wartość dawki nadal stoi jak wyżej. Obroty ustawilem (tym nastawnikiem) w okolicach 950 i każda próba zwiększenia lub zmniejszenia to większe bądź mniejsze obroty a wartość na vag stoi . Z tym właśnie mam problem. Ma ktoś jakiś pomysł?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Problem z ustawieniem dawki paliwa w AFN
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:23:09 »
Poluzować nastawnik i go delikatnie młoteczkiem.Kontrola co wyszło i wtedy delikatnie podciągnąć lub popuścić vagiem

Offline Vesper1258

« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 20:36:07 »
Znaczy VAG'iem nie zamierzałem nic robić tylko kontrolować dawkę (w grupie 01 drugie okienko zdaje się) i tak też robiłem. Tyle że każde stukniecie w nastawnik w celu zmniejszenia czy zwiększenia dawki kończą się zmianą pracy silnika a dokładnie obrotów. Wskazania w VAG-COM w/w grupie 01 nawet nie drgną (ciągle wahają się w granicy 0.0-0.4). Postaram się nagrać filmik by pokazać dokładniej co i jak ale to dopiero w sobotę lub dopiero poniedziałek.
Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

PS: Dodam jeszcze że taki sam zabieg robiłem w golfie 1Z 90km (wyciągniecie, uszczelnienie, włożenie i wymiana rozrządu, odpalenie i ustawienie kąta wtrysku i dawki) i nie miałem problemu. Po odpowietrzeniu, silnik zapalił, pracował nie równo itp. nagrzałem go do 90 i ustawiłem kąt wtrysku i dawkę bez żadnego problemu. VAG normalnie wskazywał wartości w czasie rzeczywistym.

Offline tberent

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBDC
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: EP
« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Czerwca - 2017 - 12:40:32 »
Pewnie dlatego ze vag nie może zmierzyć.  Pompa ustawiona na znaki. ? bo rozumiem ze przed zdjęciem zaznaczyłeś pozycję pompy i nastawnika. ?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Offline Vesper1258

Odp: 1.9 TDI AFN - problem z ustawieniem dawki paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 20:48:44 »
Dzisiaj stoczyłem walkę z tym i wygrałem! Problemem okazała się instalacja elektryczna (ktoś dłubał nie umiejętnie). Wcześniej miałem doczepione takie ustrojstwo (przekaźnik 10A z potencjometrem 50k) między alternatorem a czujnikiem temperatury. Wszystko zrobione na skrętkę i zaklejone izolacją. Wywaliłem to "cudo", polutowałem przewody tak jak powinny być fabrycznie i podłączyłem czujnik (przed lutowaniem VAG pokazywał temperaturę płynu -15). Do tego znalazłem przetarty przewód od przestawiacza kąta wtrysku (chyba...  :confused:). Zabezpieczyłem tymczasowo i próba. Zapalił, dawka oczywiście 0.2-0.8 ale już coś tam pokazuje. Szybciutko luzowanie nastawnika, puk-puk i... da się ustawić dawkę! Tak więc standardowo, zgasiłem silnik,poluzowałem śruby na pompie, zapaliłem i rozgrzałem do 90st. ustawiłem kąt wtrysku a potem dawkę. Zgasiłem i spróbowałem zapalić raz jeszcze i tu "zonk". Ledwo łapie ale odpala. Oczywiście winna temu pompa (dokładnie tłoko-rozdzielacz który nie ma już takiej kompresji jak powinien mieć). Wynalazek wspomniany wcześniej wspomagał odpalanie poprzez oszukanie czujnika temperatury który celowo zaniżał wartość by uzyskać więcej paliwa na start. Teraz podciągnąłem to VAG'iem, co prawda nie tak efektownie (chodź dałem już na max) ale pali za drugi-trzecim obrotem wału.

Do tberent - Nie nigdy nie robiłem znaków przy nastawniku i nigdy nie miałem takiego problemu żeby nie można było wyregulować (do teraz). Gdyby nie to że w elektryce poprzedni właściciel zrobił bałagan nie było by problemu. Myślę że te znaki są nie potrzebne jeżeli dysponujesz oprogramowaniem.
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie się moim problem i chęcią pomocy.

Tagi wątku: dawka paliwa pompa wtryskowa