Autor Wątek: 1.9 TDI - Wymiana koła pasowego pompy wody  (Przeczytany 2814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline koxarz

• :: StartLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: 1Z
  • Napęd: FWD
1.9 TDI - Wymiana koła pasowego pompy wody
« dnia: 04 - Czerwca - 2017 - 12:11:01 »
Witam w moim aucie, Vento 1.9 TDI 1996r. ostatnim czasem strasznie zaczął hałasować pasek, a po jakimś czasie cały się rozstrzępił.
Zdjąłem stary pasek i poruszając koło pasowe od pompy wody czuć na nim luz tzn. całe lata na boki, gdy rusza się nim ręką (Nie wiem czy tak powinno być ale według mnie nie). Nie wiem czy należy wymienić same koło pasowe czy całą pompę wody ?, a jeżeli same koło to kolejne pytanie jak je odkręcić ? próbowałem różnych podejść i nie mogę go nijak zblokować.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Wymiana koła pasowego pompy wody
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Czerwca - 2017 - 13:21:54 »
Jak lata na boki to raczej do wymiany (kiedyś się regenerowało teraz jest to nie opłacalne ).
Co do odkręcenia najwygodniej (jeśli kółko pasowe ma przeżyć )użyć dwóch kluczy .Jeden klucz na śrubę którą chcesz odkręcić a drugi na kolejną która przy odkręcaniu będzie blokować chcąc się dokręcić .Jak wykręcisz jedną w otwór po śrubie wkładasz np. śrubokręt ,klucz imbusowy tak by przeszedł na drugą stronę i zablokował o obudowę co umożliwi odkręcenie pozostałych dwóch .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: Wymiana koła pasowego pompy wody
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Czerwca - 2017 - 13:46:25 »
Pompa jak ma takie luzy to jest do wymiany. Nowa droga nie jest.

Ja mam inny patent. Zakładam od tyłu koła żabkę na tą część na osi pompy i zaciskam a tu odkręcam kluczem kolejne śruby.

Tagi wątku: