Autor Wątek: WYBÓR SILNIKA - 1.4/1.5/2.0 TSI czy 2.0 TDI ?  (Przeczytany 37470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SC
Odp: 2.0 TSI czy 2.0 TDI
« Odpowiedź #50 dnia: 03 - Lipca - 2017 - 20:28:22 »
Hmmm... tak czytam Wasze wywody nt. TDI150KM i zastanawiam się czy na pewno dobry silnik mi zamontowali
Jeździłem naprawdę różnymi autami, że wymienię np. Fabia 1,9SDI, Saab 9-5 3.0TiD, Tuareg R50 W12, Auris 2,0D4D i inne...
I doprawdy nie kumam jak ktoś może napisać, że Tig TDI150KM ma problemy z wyprzedzaniem i w ogóle w zasadzie "nie jedzie"
No ale pewnie się nie znam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #51 dnia: 03 - Lipca - 2017 - 20:31:29 »
Robert ty masz R-line więc to sie nie liczy  :evilmrgrin:

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #52 dnia: 03 - Lipca - 2017 - 20:47:57 »
Robert ty masz R-line więc to sie nie liczy  :evilmrgrin:
Zawsze myślałem, że tylko czerwony dodaje mocy, ale widać w R-line też drzemią szatańskie moce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #53 dnia: 03 - Lipca - 2017 - 21:25:18 »
Hmmm... tak czytam Wasze wywody nt. TDI150KM i zastanawiam się czy na pewno dobry silnik mi zamontowali

Dobry masz dobry, dlatego jest cała gama silników by każdy kupił zgodny ze swoimi oczekiwaniami i taki na który go stać

Nuda by była jak by istniał tylko "kombik w dizlu" :-)

Offline wojo

« Odpowiedź #54 dnia: 09 - Lipca - 2017 - 22:10:32 »
Dostałem na testy 2.0 TSI 180KM i po 2 dniach stwierdzam, że to jest takie minimum minimum... auto jakos sobie daje rade z tym silnikiem (nie wiem skad te 7.6 do setki - mam wrazenie ze to trwa wiecznosc)

Autko ma przebieg ok 3 tys km. i już skrzynia potrafi szarpnąc albo sie pogubić (szczególnie pomiedzy 1 i 2 biegiem)

Jedyny plus 2.0 to taki, ze przy pełnym załadowanym aucie silnik nie ma czkawki

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #55 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 18:53:05 »
Może jakimś struclem jeździłeś?;) Jak ma problemy pomiędzy pierwszym a drugim biegiem.... Rozumiem, że przy ruszaniu? I na ustawieniu EKO nie jeździłeś?;)

Inna sprawa, że z DSG przyśpieszanie nie jest tak efektowne, bo odchodzi efekt szarpnięcia i przyśpiesza się w miarę płynnie. Ja do swojego TSI 220 KM też przywykłem, i mi się 6.5 sek. dłuży;). W Golfie w manualu wrażenia były lepsze niż z DSG, chociaż z DSG przyśpieszałem lepiej (testy nie kłamały). 4Motion też zabiera trochę z zabawy.

Raczej masz duże wymagania co do dynamiki, trochę wyższe od tego co rynek uznaje za dobre. Do aut tej masy/wielkości większość producentów premium montuje silniki z przedziału 180-200 KM jako pierwszy krok powyżej bazy (która jest zwykle dla oszczędnych, przynajmniej na papierze). Z twoimi wymaganiami to zostaje ci tylko 220KM 2.0 TSI albo 240KM 2.0 TDI.

Offline arekp

« Odpowiedź #56 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 21:35:35 »
Ja dziś po raz pierwszy miałem warunki i okazję spróbować "podłogi" w trybie sport. Jestem zadowolony, nawet bardzo.

Faktycznie, nie jest tak efektowne - po prostu leci do przodu - jak przy manualnej skrzyni, ani jak w Tesli S u kolegi, gdzie po prostu odbiera zdolność oddychania na chwilę ;-)

Offline wojo

« Odpowiedź #57 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 21:53:56 »
coś musiało być nie tak ewidentnie... pomijam juz próby LC które mi nie wychodzily...

z dołu ciągnał fajnie ;) natomiast powyzej 5 tys to mialem wrazenie ze jade 1.4

Po co w ogole krecic powyzej 5 tys jak to w ogole nie mialo sily sie wkrecac? :)

a moze ja juz jestem na tyle spaczony ze przyzwyczajenie do momentu 700nm i mocy grubo powyzej 300km daje o sobie znać

Offline Wito1985

• :: TrendLine
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #58 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 22:11:16 »
Ja jak wsiadłem do Tiga 2.0 tsi 180km na jazdę próbą i przyjechałem na miejsce audi A6 c6 3.0 tdi 224km to też byłem lekko zawiedziony..do 100km/h było Ok ale powyżej to już przepaść do Audi..ale nie kupuje tiguana żeby się ścigać więc mi wystarczy w zupełności..

Offline wojo

« Odpowiedź #59 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 22:13:39 »
tig w Rline wyglada jakby miał max 5s do 100 ;)

szczerze to chętnie bym sie pościgał tigiem  :champion:

Offline sasza

• Napęd: 4x4
  • Rej: SM
« Odpowiedź #60 dnia: 10 - Lipca - 2017 - 23:16:47 »
Jako posiadacz 2.0 tsi 180km dodam pare słów od siebie.  Z mijającymi kilometrami coraz bardziej przekonuję sie do tego silnika (obawiałem sie ze jest za słaby). Silnik ładnie ciągnie od dołu, co w połaczeniu z dsg,  daje wystarczajacy komfort w mieście.  W trasie też raczej nie można narzekać.  Nie jest to oczywiście król lewego pasa na autostradzie,  ale do 180km/h przyśpiesza sprawnie. Da się jechać dynamicznie. Jakkolwiek z sedanami,  hatchbackami +180KM nie ma co startować bo aerodynamika i opory robią swoje (4motion, koła 255r19).  Początkowo zamówiłem tdi 190KM i nie żałuję zmiany.  Cisza w kabinie jest tego warta.  Jeśli chodzi o emocje z jazdy to w przyszłości jako drugi samochod golf r, leon cupra.. Wg mnie Tiguan nawet w najmocniejszych wersjach to nie jest sportowy wóz.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #61 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 13:14:08 »
szczerze to chętnie bym sie pościgał tigiem 
Niestety to auto do tego nie nadaje się i dobrze bo to jednak SUV. Zawieszenie, środek ciężkości i opory powietrza w przypadku tego auta od razu wykluczają jakiekolwiek rozsądne "ściganie się" - od razu wyjaśnię, że auta tego w tym celu nie kupowałem. 240 KM i 500 Nm oraz 6,5 sek/100 km/h to są dobre parametry, nawet znakomite ale w przypadku tego auta są znakomite ale tylko na papierze. W rzeczywistości od 170 km/h dalsze rozpędzanie to jest męczarnia i jest to wręcz niebezpieczne. Tesli co prawda nie mam ale mam inne auto o parametrach nie gorszych od Tesli i wiem o czym piszę.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #62 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 13:22:26 »
Jedyną rzeczą która wpłynęła na moją decyzję o zakupie jednak diesla a nie benzyny to była sprawa ewentualnej awaryjności silnika 2,0 TSI. Wiem jakie były problemy z silnikami 1,8 TSI zużywającymi w skrajnych przypadkach kilka litrów oleju na 1000 km i dlatego wybrałem w miarę sprawdzone 2,0 TDI. Po przejechaniu 12 tyś. km nie widzę zużycia oleju - no może ubył 1mm - czyli tak 0,1 l. Ciekaw jestem jak to obecnie wyglądu w tych 2,0 TSI. Ma może ktoś już na ten temat miarodajne dane?

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #63 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 17:32:32 »
O silniku 2.0 TSI możesz przeczytać kilka informacji (budowa, rozrząd, różnice 180/220 KM) tutaj:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2919.0.html
Nie wiem czy rezygnowanie z konkretnego silnika (w tym przypadku 2.0TSI)  na podstawie problemów innego silnika (1.8) to najlepsze rozwiązanie. Z pewnością bezpieczne. Ważne aby wybrać to co komu odpowiada.

Przy okazji sam zapytam bo jestem bardzo zainteresowany:
1. Użytkownicy 2.0TSI  jak sprawuje się ten silnik? Wyeliminowano przypadłości olejowe silnika 1.8 o których mówi Sleepy?
2. Obecnie to już 3 generacja tego silnika - w którym roku nastąpiła zmiana generacji?
3. To chyba jedyny silnik w Tiguanie na łańcuchu. To świadczy o tym że to starsza konstrukcja (VW w większości silników np 1.4 wycofał się z łańcucha)?? A może jedyna udana? Co Wy o tym rozwiązaniu sądzicie?
4. Ma ktoś podównanie głośności 2.0 180KM  vs 1.4 150KM (który uchodzi za bardzo cichy - jeździlem takim Tiguanem i mega cicho... aż za cicho ;)

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #64 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 17:37:15 »
Przy okazji sam zapytam bo jestem bardzo zainteresowany: Użytkownicy 2.0TSI  jak sprawuje się ten silnik? Wyeliminowano przypadłości olejowe silnika 1.8 o których mówi Sleepy?
Obecnie to już 3 generacja tego silnika - w którym roku nastąpiła zmiana generacji?
Ma ktoś podównanie głośności 2.0 180KM  vs 1.4 150KM (który uchodzi za bardzo cichy - jeździlem takim Tiguanem i mega cicho... aż za cicho
Chyba ten sam syndrom z awaryjnością 2.0TSI w kontekście poprzedniego 1.8TSI co przy 1.4TSI vs. poprzednie jego generacje.

Tak 1.4TSI jest nadzwyczaj cichy,  słychać tylko specyficzny werkot w trybie 2-cylindrowym ale to chyba oczywiste.

Offline rk

« Odpowiedź #65 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 18:07:59 »
O silniku 2.0 TSI możesz przeczytać kilka informacji (budowa, rozrząd, różnice 180/220 KM) tutaj:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2919.0.html
Nie wiem czy rezygnowanie z konkretnego silnika (w tym przypadku 2.0TSI)  na podstawie problemów innego silnika (1.8) to najlepsze rozwiązanie. Z pewnością bezpieczne. Ważne aby wybrać to co komu odpowiada.
No to raczej nie nejlepsze rozwiązanie, zwłaszcza, że to kolejna generacja silnika. Zwykle jest duży push by rozwiązać bolączki poprzedniej wersji (udało się to doskonale z 1.4 TSI dla przykładu czy ze  znacznym polepszeniem ochrony antykorozyjnej Między Astrą I a II itp.).

Przy okazji sam zapytam bo jestem bardzo zainteresowany:
1. Użytkownicy 2.0TSI  jak sprawuje się ten silnik? Wyeliminowano przypadłości olejowe silnika 1.8 o których mówi Sleepy?
Mogę napisać o moim. W 2.0 TSI 220KM po 13 tysiącach nie jestem w stanie zauważyć jakikolwiek ubytków oleju. Poziom na bagnecie jest identyczny jak na początku użytkowania. Zobaczymy jak to z czasem będzie. Auto traktowałem bardzo delikatnie przy układaniu. Obecnie nie jeżdże sportowo, raczej spokojnie. Moc wykorzystuje głównie do wyprzedzania albo żeby płynniej jeździć po mieście.

2. Obecnie to już 3 generacja tego silnika - w którym roku nastąpiła zmiana generacji?
Wraz z wejściem MQB jak mnie pamięć nie myli (pierwszy był chyba GTI w 2012???). Mogę się mylić. Wersja z cyklem Millera (180KM) chyba wraz z wprowadzeniem Tiguana

3. To chyba jedyny silnik w Tiguanie na łańcuchu. To świadczy o tym że to starsza konstrukcja (VW w większości silników np 1.4 wycofał się z łańcucha)?? A może jedyna udana? Co Wy o tym rozwiązaniu sądzicie?
Wszystko się wyciąga. Z tego co pamiętam oba silniki mają mechanizmy kompensujące pewne poziomy rozciągnięcia. 1.4 ma pasek kevlarowy (pierwsze sprawdzenie przy podobnym przebiegu co łańcuch, chyba 240 tys. km w obu przypadkach, na pewno więcej niż 200 tys. km). Pasek jest cichszy. Jak jest z trwałością czas pokaże. Pewnie było by już coś słychać od użytkowników pierwszych Golfów w temacie obu motorów. Zwłaszcza po wtopach z wcześniejszymi 1.4 TSi.

4. Ma ktoś podównanie głośności 2.0 180KM  vs 1.4 150KM (który uchodzi za bardzo cichy - jeździlem takim Tiguanem i mega cicho... aż za cicho ;)
Tak, jeździłem jednym i drugim. 1.4 jest bardzo cichy (chyba najcichszy silnik jakim jeździłem). 180 KM 2.0 TSI jest głośniejszy,ale to ciągle w miarę cicha benzyna (tak samo jak wersja 220KM). Jedyne czego w nim nie lubię to praca na biegu jałowym, gdzie ze względu na modę na EKO wpada w małe wibracje (zwykle jest wyłączony przez start stop). 1.4 też to robił, ale rzadziej i w mniejszym stopniu. 1.4 w trybie ACT robił się odrobinę basowy, naprawdę trzeba dużo nim jeździć, żeby to usłyszeć. 1.4 miał trochę problemów z hałaśliwością przy pewnych momentach/przełożeniach skrzyni w trybie ACT, w Golfie to ogarnęli softem ale czy w Tiguanie tego nie wiem (charakterystyczny odgłos kamery filmowej).

Podziękował: omen

Offline rk

« Odpowiedź #66 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 18:22:02 »
Niestety to auto do tego nie nadaje się i dobrze bo to jednak SUV. Zawieszenie, środek ciężkości i opory powietrza w przypadku tego auta od razu wykluczają jakiekolwiek rozsądne "ściganie się" - od razu wyjaśnię, że auta tego w tym celu nie kupowałem. 240 KM i 500 Nm oraz 6,5 sek/100 km/h to są dobre parametry, nawet znakomite ale w przypadku tego auta są znakomite ale tylko na papierze. W rzeczywistości od 170 km/h dalsze rozpędzanie to jest męczarnia i jest to wręcz niebezpieczne. Tesli co prawda nie mam ale mam inne auto o parametrach nie gorszych od Tesli i wiem o czym piszę.
Dokładnie. Auto jest zestrojone na komfortową, płynną jazdę po prostej;). Mój 220KM 2.0 TSi co prawda daje radę powyżej 170km/h, niemniej powyżej 120km/h czuć, że auto ma inny współczynnik oporu powietrza niż sedan/hatchback. Zdecydowanie czuję się ruchy boczne (trudniej auto utrzymać na prostej). Przy 190km/h na typowych łukach naszych ekspresówek czuć jak auto wynosi (czysto hipotetycznie oczywiście piszę;), bo jeżdżę przepisowo a coś mogłoby stać za takim łukiem). Sedan/hatchback dużo lepiej poradzi sobie z ostrzejszymi łukami przy mniejszych prędkościach rzędu 70-100km/h. Różnica między Golfem a Tiguanem jest duża.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #67 dnia: 13 - Lipca - 2017 - 20:45:26 »
rk dziękuję za bardzo wyczerpujące odpowiedzi.

Ja ze swojej strony dodam tylko że dziwi mnie polityka grupy VAG. Ja na ich miejscu zmieniłbym numer silnika, a nie tylko dodał oznaczenie wersji - zwłaszcza po modyfikacjach które usprawniły/wyeliminowały duży problem (olej).
Nie byłoby połowy tematów na forum o silnikach ;) oraz tłumaczenia znajomym lub przy odsprzedaży:
Nie to nie ten sam silnik, to już nowa generacja, w której wyeliminowali problem z olejem.
Tak, w silniku 3 generacji są już nowe tłoki ze zmodernizowanymi pierścieniami.
A czy korbowody są również nowego typu? Oczywiście że tak. Stare korbowody z generacji 2 nie pasują do zmodernizowanych tłoków z generacji 3. Aaaa czyli pana samochod miał problem i ASO wykonało taka naprawę na gwarancji? Nie, nie, nie. Tiguan ma silnik EA888 3 GEN. od początku produkcji a nie zmodernizowany EA888 2 GEN.
Ufffff :D

Choć pewnie większość użytkowników nie wie jaki ma silnik w aucie (chodzi o numer i oznaczenie)
Za to ci co kiedyś słyszeli że gdzieś dzwoni wg mnie podtrzymują zły PR.

Jak zamawia się auto nie podają jaki silnik będzie zamontowany. Jest jedynie oznaczenie typu handlowego np AD14PY / AD14QT lub inne.
Nie ma nawet modu KMB (CZEA / CZPA / inne), nie mówiąc już o kodzie silnika np EA888 3 GEN.

Nie podają bo sami na tym etapie nie wiedzą czy do czasu produkcji coś się nie zmieni? Czy zakładają że kupujących to nie interesuje?

Kiedy poznaje się te dane i czy mógłby ktoś je rozkodować?
(Może osobny dział na forum?)

Offline rk

« Odpowiedź #68 dnia: 14 - Lipca - 2017 - 00:01:36 »
U nas w Polsce część kodów podawana jest przy zamówieniu. Pełne wyposażenie można sprawdzić po uzyskaniu VIN (kilka dni przed produkcją) w Erwinie (koszt 7 euro + VAT). Zawiera kody wyposażenia + krótki opis słowny (często lakoniczny). Niemcy mają takie informacje wcześniej.

Gdzieś na forum była lista ale dość stara i nieaktualna.

Offline Chriss

• Silnik: 1.5 TSI
Odp: WYBÓR SILNIKA - 1.4/ 1.5/ 2.0 TSI czy 2.0 TDI ?
« Odpowiedź #69 dnia: 02 - Listopada - 2021 - 19:43:19 »
Posiadam auto z silnikiem 1.5 TSI i filtrem cząstek stałych i bardzo sobie chwalę ten silnik. Kilka tysięcy km już za mną a mam nadzieję, że z DPF w tym silniku problemów nie będzie

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: WYBÓR SILNIKA - 1.4/1.5/2.0 TSI czy 2.0 TDI ?
« Odpowiedź #70 dnia: 22 - Grudnia - 2022 - 21:59:59 »
@Frodo jaki masz przebieg w swoim TSI i czy silnik pobiera olej?

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #71 dnia: 23 - Grudnia - 2022 - 12:31:20 »
Zaledwie 40 tys., nie pobiera oleju, ani silnikowego ani napędowego...  ;)
Silnik jest rewelacyjny, poza spalaniem w mieście, szczególnie w korkach.

Podziękował: doggie

Offline tomek2626

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: WI
« Odpowiedź #72 dnia: 31 - Sierpnia - 2024 - 12:53:01 »
Mam 1.4 tsi 150km i szczerze to polecam do jazdy miejskiej (poza relatywnie wysokim spalaniem w mieście). Z plusów to jest bardzo cichy silnik, więc jeżeli ktoś to preferuje (ciszę) to ideał w mojej ocenie. Wiadomo demon prękdości to to nie jest ale na autostradzie itp. nie ma problemu z wyprzedzaniem i w miarę sprawnym przyśpieszaniem.

Tagi wątku: