Autor Wątek: KLIMATYZACJA - działanie, problemy  (Przeczytany 16319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bercikus1

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4
  • Napęd: FWD
  • Rej: LSW
KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 12:10:22 »
Witam, padła mi sprężarka klimatyzacji w Polo IV, kupiłem używaną i chciałbym do niej dolać oleju.
Pytanie jaki olej i ile go wlać jak sprawdzić poziom?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 16:57:54 »
tak sie poziomu nie sprawdza. Oleju ma byc tyle ile producent podaje. Nie podajesz jaki masz kompresor wiec nie da sie tez powiedziec ile tam oleju powinno byc w ukladzie.

Offline bercikus1

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 16:59:49 »
A ile producent podaje że ma być w sprężarce?

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 17:11:44 »
Nie wiem jaki masz kompresor a bylo tam kilka rodzajow w polo. Nawet nie podajesz jaki rocnzik auta i jaki silnik. Zero informacji by cos powiedziec.

Offline bercikus1

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 17:14:35 »
Rok 2006 1,4 75 km

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Czerwca - 2016 - 18:38:59 »
oleju w ukladzie jest 140 ml. Do kompresora powinien trafic olej w ilosci okolo 70-80 ml. Trzeba tez sprawdzic po sciagnieciu starego kompresora ile ileju w nimjest. Taka ilosc powinna byc i taka powinienes zalac. Zalejesz za duzo to uszkodzisz, za malo to tez bedzie po kompresorze.

Offline bercikus1

« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 09:38:49 »
Ok dziękuję za pomoc

Dodano: 29 - Czerwiec - 2016 - 10:33:36
Sprężarka sanden pxe13 które mi mówił że 150 ml czy to prawda? A olej to pag 46?

Offline moniek

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ATD
  • Rej: WM
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Maja - 2017 - 22:45:09 »
witam.
na wstępie pragnę poinformować, iż sam nie będę tego robił, bo nawet nie mam gdzie.
mianowicie problem jest nieszczęsny klimatronik.
samochód kupiłem miesiąc temu - 2 dni temu nabiłem klimę, bo myślałem, że nie działa z tego powodu... niestety...Wynik kontroli szczelności układu.

Ilość czynnika która jest w układzie. - 500g, oleju 5

Ciśnienie HP oraz LP panujące w układzie (wartości a nie "ciśnienie jest ok"). - niestety nie wiem... nie mam jeszcze kabla, aby sprawdzić (jest w drodze - z chin).

Stan wentylatora skraplacza (pracuje lub nie). i tak i nie.. mianowicie sam z siebie tj. po włączeniu klimy - nie działa, lecz na teście z klimatronika odpala się (prawdopodobnie na drugim biegu).

Stan kompresora klimatyzacji (pracuje lub nie)- tu właśnie jest problem... nie działa.

w skrócie, to chcę się dowiedzieć gdzie może leżeć problem, aby nie wymieniać wszystkiego po kolei.
kilka dodatkowych informacji - bezpieczniki sprawdzone, klimatronik po teście sypie 2 błędy (po usunięciu starych) tj. 4F7 (który po przeczytaniu wielu tematów, uznaje za niegroźny) oraz 382 - który sygnalizuje błąd/awarię sprężarki.
koleś co mi nabijał, w ciemno twierdził, ze to czujnik ciśnienia (po tym jak wentylator nie kręcił). stąd mam parę pytań - co przez co może nie działać.
jechałem 20km na włączonej klimie - bo twierdził, ze może sie schłodzić od powietrza w czasie jazdy - niestety nic takiego nie miało miejsca.
aha - być może to istotne - nie słychać działania przekaźnika (chyba, że jestem głuchy) a podobno to jest dość głośne.
nawiew działa, jak również sterowanie.
proszę o pomoc, ponieważ nie wiem co i gdsie sprawdzić, a nie stać mnie na wymianę wszystkiego.
z góry dzięki, pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Maja - 2017 - 10:26:46 »
Miałem podobny problem po zakupie mojego Sharana i jeździłem u siebie na miejscu od mechanika do mechanika a każdy na podstawie tego co widział wysnuwał inną teorię i zalecał inną naprawę. W końcu po 4 różnych diagnozach podjąłem decyzję o odwiedzeniu polecanego mi przez innych kolegów kierowców warsztatu zajmującego się tylko i wyłącznie układami chłodzenia w autach ciężarowych i osobowych.
Zostawiłem u nich auto na 3-dni (miałem wyjazd z pracy za granicę) i po powrocie zgłosiłem się po odbiór naprawionej klimatyzacji.
Klimatyzacja działała rewelacyjnie i nie rzęziła jak wcześniej, zapłaciłem 979 zł  i z tego co pamiętam, to wymieniono mi: chłodnicę, osuszacz, czujnik, wentylator, nowy płyn do układu chłodzenia, spawano przewody z klimatyzacji. Wiem że to nie jest mało ale nie mam od tamtej pory żadnych większych problemów z działaniem klimatyzacji w Sharanie (nie liczę co rocznego sprawdzenia ciśnienia czynnika i uzupełniania go do właściwej ilości).

W jednym z poprzednich moich samochodów z climatronikiem, słuchałem lokalnych mechaników i wymieniałem po kolei to co wskazywali. Po wszystkich tych pseudo naprawach i testowaniu moich nerwów, przeliczyłem wszystko co wydałem na naprawy klimy i okazało się że była to suma ponad 2 tyś, zł (o jakiej mi się nawet nie śniło 15 lat temu). Od tamtej pory unikam mechaników samochodowych którzy są od wszystkiego a staram się korzystać z tych co mają w danym zakresie duże doświadczenie. Nie mniej jednak, dalej zdarza mi się popełniać błędy w korzystaniu z usług wszystko wiedzących szarlatanów od mechaniki samochodowej  :curve:

Oczywiście to tylko moja sugestia a Ty zrobisz jak będziesz uważał, ale ja pojechałbym do specjalistów w zakresie napraw układów chłodzenia (o ile masz takich w swojej okolicy) i nie grzebałbym w tym sam.

Offline moniek

« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Maja - 2017 - 10:45:54 »
dzięki za odpowiedź.
również nie oddaje samochodu do pseudo specjalistów od wszystkiego, po doświadczeniach z innymi samochodami.
oczywiście sam nie będę tego robił, bo albo trzeba podnieść samochód, albo odkrecac cały przód.
niestety specjalisty jako takiego nie ma w mojej okolicy...
kumpel kumpla - u którego nabijalem klimę, twierdzi, ze to ten czujnik cisnienia padł - ale nie wiem czy wtedy sprezarka by nie działała...
na innym forum zasugerowano mi aby sprawdzić czy prąd dochodzi do cewki sprzęgła sprezarki, ale nie mam pojęcia gdzie to jest i czy się da bez sciagania przodu...
powiesz jak to u Ciebie sie objawiało?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #10 dnia: 20 - Maja - 2017 - 10:50:18 »
powiesz jak to u Ciebie się objawiało?
Nie pamiętam już dokładnie (to było 5-lat temu) ale klima nie włączała się chyba wcale a sugestie mechaników wskazywały na padniętą sprężarkę, która w praktyce okazała się sprawna.

Offline moniek

« Odpowiedź #11 dnia: 20 - Maja - 2017 - 10:54:17 »
więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak zostawić mu samochód.
chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #12 dnia: 20 - Maja - 2017 - 20:38:47 »
Zacznij od tego czy dochodzi sterowanie na sprężarkę .
Precyzyjniej mówiąc jeśli dysponujesz miernikiem (wystarczy nawet żaróweczka z kabelkami) sprawdź czy dochodzi plus 12 V do sprzęgła elektromagnetycznego.
Przy każdym agregacie jest najczęściej kostka i najłatwiej jest sprawdzić na niej. Jeśli będzie zasilanie a nie będzie słychać i widać załączenia sprzęgła to masz przyczynę usterki.
Jeśli nie będzie zasilania mimo załączenia klimy szukasz w drugim kierunki typu bezpiecznik, przekaźnik.
Jak i one będą ok a sygnału sterowania nie będzie nadal to zaczynają się schody typu uszkodzony któryś z czujników lub sam panel sterowania i wizyty u fachowca raczej nie unikniesz.
Jesteś jednak w stanie sprawdzić cały układ od strony mechanicznej odłączając kostkę z agregatu i podając napięcie bezpośrednio na sprzęgło elektromagnetyczne. Nie szalej tylko z czasem tak prowizorycznego podłączenia (zrób to na chwilę) bo w razie problemu z niedrożnym układem możesz uszkodzić agregat.

Offline moniek

« Odpowiedź #13 dnia: 21 - Maja - 2017 - 11:29:14 »
bezpieczniki sprawdzone - są ok.
dziś postukam w przekaźniki - bo jie słychać przełączania (podobno łatwo jest to usłyszeć).
powiesz mi tylko jak mam podłączyć sprezarke " na krótko"? rozumiem, że sprężarka znajduje się w okolicach alternatora? tylko nie za bardzo wiem gdzie jest wtyczka
edit
niestety stukanie nie pomogło.
nie wiem czy to ma jakiś związek ze sprężarką - ale wentylator klimy również się nie załącza. natomiast na teście z klimatronika działają obydwa (i to na dwóch biegach).

Offline kayttt

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: SH
« Odpowiedź #14 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 14:01:32 »
Witam,

posiadam VW Polo, silnik 1.4 benzyna, rok 2002. Mam dziwny problem z climatronikiem. Po pierwsze po najprostszej diagnozie po wciśnięciu dwóch przycisków wyskakuje mi błąd 2C6, a po drugie climatronic działa swoim własnym życiem. Po ustawieniu nawiewu na nogi wieje z bocznych kratek i na nogi, po ustawieniu nawiewu na klatkę piersiową nic się nie zmienia. Po ustawieniu nawiewu na twarz, powietrze wieje na szybę oraz z bocznych kratek, środkowe bardzo rzadko się włączają. Po ustawieniu trybu "auto" nic się nie dzieje, nic nie wieje, jak by się zawiesił, trzeba nieźle kombinować, żeby wrócił nawiew, czyli przełączać różne tryby, ew. pomaga wyłączenie samochodu i ponowne uruchomienie. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Poprzedni właściciel mówił, że podobno była wymieniana nagrzewnica bądź chłodnica klimatyzacji. Czy może być uszkodzona nagrzewnica lub klapy nagrzewnicy? Czy problem może leżeć w panelu sterującym? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 22:03:26 »
Błąd o którym piszesz dotyczy klapy zimnego powietrza.
Moim zdaniem problem w Twoim przypadku polega na zamianie kostek serwomechanizmów klapy nagrzewnicy i kierownicy sterującej kierunkiem nawiewu.
Jeżeli kostki są takie same to mogą być zamienione zwłaszcza że coś w ich obrębie bylo robione i to by tłumaczyło nieracjonalne zachowanie systemu climatronic.
Spróbuj zamienić te kostki miejscami. Dostęp moze nie najlepszy ale powinien być.

red@tapatalk

Offline kayttt

« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Stycznia - 2018 - 22:06:03 »
Dziekuje za odpowiedz. Czy musze demontowac caly srodek by sie do tego dostac? Gdzie moge znalezc jakies instrukcje? Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline red

• S7
« Odpowiedź #17 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 07:20:23 »
Powinno się bez większego problemu udać zdjąć dolną część deski od strony kierowcy i tam powinno być widać serwomechanizmy. Jeżeli są blisko siebie to tylko wystarczy zamienić kostki i być może wszystko będzie działać jak należy.

red@tapatalk

Offline kayttt

« Odpowiedź #18 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 11:23:57 »
A posiadasz może jakiś schemat do tego? szukam jakiś zdjęć i informacji lecz do polo jest bardzo mało info, a odnośnie tej części to nic nie mogę znaleźć. Rozumiem, że tam są serwa od nagrzewnicy, nie tylko hamulcowe, czy może fachowo inaczej się to nazywa?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #19 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 12:28:56 »
Znalazłem takie rysunki z ETKI - mogą okazać się pomocne

Offline kayttt

« Odpowiedź #20 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 12:49:17 »
Dzieki, szukalem na innej „etce” ale widze ze ta jest calkiem ok, w takim razie bede kombinowac, miejmy nadzieje, ze to bedzie to :) pozdrawiam!

Offline red

• S7
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 13:25:52 »
Masz na rysunku serwomechanizmy 10 i 11 z takimi samymi kostkami - moim zdaniem to one mogą być zamienione - dostęp żeby za dużo nie rozbierać dość słaby ale może się udać.

Offline kayttt

« Odpowiedź #22 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 13:34:26 »
Ok, dam znać czy się udało:)

Offline Rivuss

• Silnik: 1.2 12V
  • Rej: DW
« Odpowiedź #23 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 03:59:29 »
Ten sam problem :/ udało się coś ?

Offline kayttt

« Odpowiedź #24 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 11:11:56 »
Na razie nie mam kompletnie czasu i miejsca gdzie sie tym zająć. Warunki pogodowe nie sprzyjają a jestem skazany na robienie pod chmurka

Tagi wątku: