Autor Wątek: ZAKUP Tiguana II - parę pytań i rady praktyczne  (Przeczytany 7920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzesiek4g

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: CB
ZAKUP Tiguana II - parę pytań i rady praktyczne
« dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 12:39:54 »
Witajcie  :D

O tygodnia szczęśliwy właściciel nowego Tiguana II 2.0 TDI 190 KM, Highline.
Mam kilka wątpliwości i prośbę o wyjaśnienie ich  :P

1. Czy kolor oświetlenia Ambiente da się gdzieś zmienić?
2. Czy da się wyregulować czułość czujników parkowania? Mam wąski garaż i krzyczą bardzo szybko i głośno. W innych samochodach było to bardziej precyzyjne i wiarygodne.
3. AdBlue trzeba dodawać w serwisie czy można samemu?
4. Nie działa opuszczanie lusterek wstecznych mimo, że jest tak ustawione w ustawieniach.
5. Na czym polega działanie LTE? Mam w wyposażeniu "wbudowany modem przesyłający dane w technologii LTE z funkcją routera Wi-Fi".
6. Czy zalecacie jeździć z wyłączonym systemem Start/Stop?
7. Czy jest wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy?

Z góry dziękuję za pomoc
Grzegorz

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: PO ZAKUPIE Tiga II - parę pytań i rady praktyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 17:46:56 »
Warto przejrzeć instrukcję, tam są odpowiedzi wprost na większość twoich pytań.

1. Czy kolor oświetlenia Ambiente da się gdzieś zmienić?
Nie.

2. Czy da się wyregulować czułość czujników parkowania? Mam wąski garaż i krzyczą bardzo szybko i głośno. W innych samochodach było to bardziej precyzyjne i wiarygodne.
W ustawieniach da się zmienić głośność, wysokość dźwięku dla przodu oraz tyłu oddzielnie. Standardowo czułości nie da się ustawić.

3. AdBlue trzeba dodawać w serwisie czy można samemu?
Można samemu.

4. Nie działa opuszczanie lusterek wstecznych mimo, że jest tak ustawione w ustawieniach.
Przełącz wsteczny i ustaw joystick od regulacji lusterek na R. Ustaw lusterko. Poźniej za każdym razem jak przekręcisz (lub joystick będzie ustawiony na R) przy wrzucaniu wstecznego lusterko się opuści. Podniesie się po ruszeniu do przodu i przekroczeniu pewnej prędkości.

5. Na czym polega działanie LTE? Mam w wyposażeniu "wbudowany modem przesyłający dane w technologii LTE z funkcją routera Wi-Fi".
Kupiłeś przygotowanie Premium i nie wiedziałeś po co:)?

Z tym zestawem auto ma moduł LTE z zewnętrzną anteną. Dostęp do niego jest dwojaki - albo wkładasz oddzielną kartę SIM (sloty są w schowku, koło gniazd SD i otworu na CD/DVD albo używasz RSAP (Nokia i niektóre telefony na Androidzie). Karta SIM może być tylko do danych lub do danych i telefonii. Zamiennikiem jest RSAP - twoja karta SIM z telefonu jest eksportowana po bluetooth do modułu LTE. Telefon rozłącza się a zamiast tego karty SIM używa moduł LTE. Dzięki temu masz dostęp do internetu i jesteś pod swoim nr telefonu, zasięg jest maksymalizowany, promieniowanie w środku auta jest minimalizowane a telefon oszczędza baterię. Telefon można podpiąć do hotspot'a WIFI, więc nawet bez bezpośredniej łączności z siecią komórkową, telefon używa internetu dostępnego z hotspot'a. Wadą jest, że nie wszystkie telefony wspierają RSAP, wylucza się z ładowaniem i połączeniem z zewnętrzna anteną indukcyjnie (zestaw Comfort) oraz, że wysiadając z auta rozmowa nie przejdzie automatycznie do słuchawki telefonu. Włączanie modułu radiowego i logowanie do sieci po wyjściu z samochodu też chwilę trwa.

6. Czy zalecacie jeździć z wyłączonym systemem Start/Stop?
Ile ludzi tyle opinii. Auta VW są dość dobrze przygotowane. Poprawione są rozrusznik, trochę innych elementów i używany jest inny typ akumulatora (AGM). Serwisy się tego bały, ale nieoficjalnie mówią, że jest naprawdę OK. Automatyka jest całkiem sensowna (szczegóły w instrukcji). Kosztów ci nie oszczędzi bo zapłaciłeś już za te zmiany a oszczędności na paliwie są minimalne (albo zje je wymiana droższego akumulatora). Za to tam gdzie wpływał byś na jakość powietrza (centra miast), ten system pomaga - więc korzystając niejako jesteś uprzejmy w stosunku do ludzi którzy muszą tam żyć/przebywać. Zaletą jest też cisza jak stoisz na światłach lub jak silnik się sam wyłączy jak na kogoś czekasz. Osobiście nie widzę powodu, żeby to wyłączać - jedynie, gdy przejeżdżasz przez duże kałuże (np. pod wiaduktami). Jeżdzę z tym systemem od lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Decyzję zostawiam Tobie.

7. Czy jest wskaźnik poziomu płynu do spryskiwaczy?
Nie, ale jest alarm jak się kończy (całkiem sporo ciągle jest w zbiorniczku, jak się uaktywni). Nie wiem czy jest w każdej wersji, raczej na pewno jest jak masz spryskiwacze reflektorów (tzn. mój ma)

Podziękował: grzesiek4g, Siemek

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 20:09:32 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Prawie wszystko jasne.
Instrukcję przeglądałem. Nie wszystko znalazłem albo zrozumiałem ;)

Jeszcze dwa pytania:
1) Czy można wgrać znaki drogowe z ograniczeniami prędkości? Nie mam modułu rozpoznawania znaków.
2) Kontynuując kwestię telefonu. Mam instalację telefoniczną "Comfort", w tym:
- indukcyjne wzmocnienie sygnału anteny zewnętrznej poprawiające jakość połączeń
- funkcja ładowania bezprzewodowego telefonu standard Qi 1.2)
- wbudowany modem przesyłający dane w technologii LTE z funkcją routera Wi-Fi.
Używam iPhone'a więc o RSAP nie ma mowy, tak? Czyli zostaje nowa karta SIM. Jak to wtedy działa? Wpisuję w google i nie widzę opisów.
A kupiłem ten zestaw bo chciałem podgrzewaną szybę - było dostępne tylko w komplecie ;) Więc teraz mam, mimo że średnio chciałem. Ale jak już mam to warto wiedzieć jak to działa.

I w sumie trzecie pytanie - nie działa mi przycisk voice. Faktycznie muszę w ASO prosić o włączenie? Podobnie appka Media Control.

Offline rk

« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 20:45:46 »
1) Czy można wgrać znaki drogowe z ograniczeniami prędkości? Nie mam modułu rozpoznawania znaków.
Skoro masz T2 Highline to mi się wydaje, że ten system jest domyślnie. Inna sprawa, że na chwilę obecną jest z nim problem (tj. nie działa, chyba, że wyjmiesz kartę SD i działa wtedy w sposób ograniczony. VW pracuje nad poprawieniem tego w oprogramowaniu. Dlatego też znikł z cenników i materiałów informacyjnych. Nowy soft będzie koło 11 tygodnia. Warto podpytać w serwisie. Jest o tym wątek na forum.

2) Kontynuując kwestię telefonu. Mam instalację telefoniczną "Comfort", w tym:
- indukcyjne wzmocnienie sygnału anteny zewnętrznej poprawiające jakość połączeń
- funkcja ładowania bezprzewodowego telefonu standard Qi 1.2)
- wbudowany modem przesyłający dane w technologii LTE z funkcją routera Wi-Fi.
To błąd w opisie chyba. Comfort tego nie ma (no chyba, że coś się ostatnio zmieniło). Sprawdź, czy masz slot opisany SIM w schowku po stronie pasażera. Jak nie masz to nie ma modułu LTE.

Używam iPhone'a więc o RSAP nie ma mowy, tak? Czyli zostaje nowa karta SIM. Jak to wtedy działa? Wpisuję w google i nie widzę opisów.
A kupiłem ten zestaw bo chciałem podgrzewaną szybę - było dostępne tylko w komplecie ;) Więc teraz mam, mimo że średnio chciałem. Ale jak już mam to warto wiedzieć jak to działa.
IPhone nie ma RSAPa. Gdybyś miał instalację telefoniczną Premium to można włożyć kartę SIM i wybrać czy ma być używana do telefonii i danych czy
tylko samych danych.  Jeśli do samych danych to samochód/CarNet ma zawsze dostęp do Internetu i możesz Internet udostępnić używając hotspota.
Zalety z zasięgiem i mniejsze emisje opisałem wcześniej.

Jeśli wybierzesz telefon i dane to książka adresowa pobierana jest z normalnego telefonu - wada to inny nr telefonu (ten z karty SIM), chyba, że korzystasz np. w T-Mobile z czegoś co nazywa się chyba Tandem. Niestety, wymaga to wpisania kodu, żeby połączenia szły na kartę w module i znowu kodu, żeby przełączyć na telefon. Telefon oczywiście również można pozostawić podpięty po HFP i korzystać tylko z danych.

Z podgrzewaną szybą (tłumiąca fale elektromagnetyczne więc zmniejszająca zasięg w jednym kierunku) można było mieć albo Comfort albo Premium.

Z IPhonem to chyba żaden nie jest dobry - ładowania bezprzewodowego nie wykorzystasz a nie jestem pewien czy IPhone można sprzęgnąć indukcyjnie z zewnętrzną anteną. Zatem siedzisz w klatce Faradaya;)

I w sumie trzecie pytanie - nie działa mi przycisk voice. Faktycznie muszę w ASO prosić o włączenie? Podobnie appka Media Control.
Można było dokupić obsługę głosową. Możesz to zrobić chyba też po zakupie. Tylko DiscoverPro ma ją w cenie.

Media Control wymagało zakupu dodatkowej opcji - mam to i praktycznie prawie nie korzystam.

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 21:09:31 »
Jeszcze raz dzięki.
Generalnie serwis i sprzedawcy to dramat. Więcej się o aucie dowiedziałem z YouTube niż od sprzedawcy. Mówił mi nawet, że zamykanie drzwi działa wyłącznie przez kluczyk ;) Mogliby ich trochę doszkolić lepiej.
Jutro w garażu sprawdzę czy jest miejsce na kartę SIM. Jak nie to mnie oszukali w zamówieniu :)
Mam Discover Media bez Pro. Więc chyba rozpoznawania znaków nie ma.
Na szczęście mam szklany dach więc z tą klatką Faradaya aż tak źle chyba nie jest ;)
Z tym ładowaniem to racja. Iphone nie ładuje bezprzewodowo ale antena chyba się jednak łączy indukcyjnie. Jak kładę telefon na półkę to nie ma dziur w zasięgu w miejscach, gdzie zawsze mnie rozłączało. Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

PS. Sprawdziłem wejście na SIM. Nie widzę. Jest tylko wejście na płytę i na dwie karty SD.

Offline rk

« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 21:43:07 »
Fakt, spora część sprzedawców jest profesjonalna inaczej. Serwis, tu bywa lepiej.

Mam wrażenie, że to był raczej typowy błąd kopiuj+wklej z tym routerem LTE. Kiedyś to też zauważyłem w takim dokładniejszym cenniku, którego używał sprzedawca. Nie wnikałem za bardzo. Jest też możliwe, że dodano ten element (to by sprawiało, że instalacja Business nie miała by zbyt wielkiego sensu).

Discover Media wspiera rozpoznawanie znaków. Patrz wątek o niedziałającym systemie rozpoznawania znaków drogowych.
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2564.0.html

Fakty przemawiają za tym, że IPhone jednak może się indukcyjnie sprząc z anteną;)

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 21:49:33 »
A swoją drogą żałuję trochę, że nie wziąłem Twojej wersji silnika.
Cena chyba taka sama jak moja a frajda pewnie większa.
Trochę rozczarowuje mnie odgłos silnika w środku. Szczególnie jak jest zimny. Mój poprzedni diesel (peugeot 508) był zdecydowani cichszy. Spalanie tu tez póki co dość wysokie. Zobaczymy jak będzie dalej.
Wersja benzynowa 220 KM brzmi fajniej niż dieselek 190. Gratuluję zakupu :)

Offline rk

« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 21:58:19 »
Właśnie spojrzałem na twoje Postscriptum. Zatem ewidentny błąd w cenniku/zamówieniu jak myślałem. Nie masz modułu LTE i hotspot'a. Może jakąś rekompensatę wytargasz za straty moralne i cierpienia Twojej duszy;)

Ten 220KM nie jest super cichy w stosunku do 1.4 TSI. 1.4 TSI to silnik miłośników ciszy i braku wibracji. Jest za to cichszy od twojego. Przy spokojnej jeździe jest OK, przy ciśnięciu trochę basuje:)

Frajdy jest aż za dużo, chociaż nie do końca mam możliwość skorzystać z możliwości tego silnika;) . Uważam, że twój diesel 190KM czy benzyna 180KM dą dla tego auta idealne (pod kątem stosunku masa/moc i ułożenia momentu. Ten 220KM jeździ odrobinkę lepiej, ale w praktyce inne ograniczenia powodują, że jest trochę przewymiarowany jak na warunki drogowe.

Dodano:  28 - Stycznia - 2017  -  22:04:53
Co do spalania, to z tą 508ką nie wygrasz. Masa oraz opory powietrza w SUV robią swoje. P ma naprawdę mało palące diesle, ale ogólny performance silnika w VW jest lepszy IMHO. Spalanie powinno się poprawić z czasem.

Dla pocieszenia, benzyna 220KM, tempomat w trasie
Miasto 11-12 l/100km (11 mały ruch, 12 duży ruch).
trasa 120km/h - poniżej 10l/100km
trasa 100km/h 8-9l/100km (zależy jak dużo ograniczeń po drodze)

Dwa razy miałem więcej niż 15l/100km. Normalną trasę 11 km która robię w 20 minut i 11l/100km, robiłem 1 h i 20 minut:)

Niemcy twierdzą, że zasięg minimalny to 380 km przy gazie do dechy non stop:)

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:06:22 »
Ja zamawiałem wersję 180 TSI ale miałem na nią dłużej czekać więc wybrałem 190 TDI. Przekonało mnie mniejsze spalanie. Teraz odrobinę żałuję. Całe życie jeździłem dieslami i teraz chciałem mieć benzynkę.

To jeszcze jedno pytanie o ten zestaw. Czyli jedyne co z niego wycisnę to wzmocnienie sygnału jak telefon będzie leżał na półce, tak?

I to Discover Media - pamiętam, że za znaki miałem dopłacić jakieś 1500 zł. To pewnie różnica to Discover Pro. Uznałem, że tyle na mandatach nie zaoszczędzę więc odpuściłem. Teraz wolałbym jednak to mieć. Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz to byłoby super. Nawet jak się pojawi w marcu.
W Peugeocie nie miałem rozpoznawania znaków ale ograniczenia prędkości były wgrane. Tu się tak nie da? To właściwie wystarczało. Znaki nie zmieniają się jakoś często.

Offline rk

« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:20:53 »
No moje testy w 150KM 2.0 TDI pokazywały mi więcej niż 10l/100km w miejskiej jeździe. 180 KM TSI byłby cichszy niż twój.

Jeśli chodzi o instalację komfort, to w twoim wypadku to jedyna różnica. Drugą jest ładowanie indukcyjne, czego nie ma IPhone i część telefonów opartych o Android (chociaż można dokupić obudowy podobno do IPHone, które to umożliwiają).

Jak kupowałeś VW pewnie wiedział o problemie i dlatego usunął te informacje z uaktualnionych cenników. Wychodziło więc, że tylko Discover Pro to umożliwiał (stąd różnica w cenie). Inna sprawa czy VW nie wyłączył systemu na dobre (jeśli nawet to VCDS pewnie może to włączyć, jak już pojawi się rozwiązanie problemu).

Poszperaj w ustawieniach, czy możesz ten system włączyć. Ludzie z wczesnymi DM gdzie to było włączone domyślnie z rozpoznawaniem znaków mieli błąd, że system nie działa w kraju lub coś w tym stylu. Nie pamiętam już czy pokazywały się wtedy ograniczenia z samej nawigacji (jak w Peugeocie). Może ktoś kto ma DM napisze, ew. przejrzyj dokładnie odpowiedni wątek.

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:31:37 »
W ustawieniach mam znaki. I mówi mówi, że na tym obszarze nie ma znaków :) Więc może to świadczy faktycznie o błędzie ale że system działa.

Offline rk

« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:36:38 »
Więc teraz wysuń kartę SD z DM ze slotu nad ekranem i przejedź koło jakiegoś znaku:) A po 11 tygodniu jak forum potwierdzi, że jest rozwiązanie to do serwisu z naprawą gwarancyjną.

Podziękował: grzesiek4g

Offline grzesiek4g

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Stycznia - 2017 - 22:54:44 »
Trzeba używać tego bezpiecznego usuwania sprzętu?
Czy tak jak z pendrivem w komputerze...? ;)

Offline RysiekG

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SJZ
« Odpowiedź #13 dnia: 12 - Czerwca - 2020 - 22:32:26 »
Witam

Jestem świeżym posiadaczem Tiga Offroad (no, tydzień i 300km :-) ).

Przebiłem się właśnie przez instrukcję i nurtują mnie dwie rzeczy:
1. Czy jadąc na myjnie faktycznie trzeba dezaktywować Easy Open (bagażnik) i Keyless ?. Podobno jak się skieruje strumień wody/pary na czujniki to może się klapa otworzyć lub szyby ?. Ktoś z Was to sprawdzał praktycznie ?.
2. Jak wygląda sprawa z odłączaniem akumulatora (by go np. naładować) lub wymianą ?. Wg instrukcji to strach go dotykać bo coś tam się z elektroniką namiesza. To faktycznie taki skomplikowany zabieg że trzeba z tym do serwisu startować ?.

Pozdrawiam

Offline wazel

• Wersja: Comfortline
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 10:41:40 »
Cześć,

Cytuj (zaznaczone)
1. Czy jadąc na myjnie faktycznie trzeba dezaktywować Easy Open (bagażnik) i Keyless ?. Podobno jak się skieruje strumień wody/pary na czujniki to może się klapa otworzyć lub szyby ?. Ktoś z Was to sprawdzał praktycznie ?
Podczas pobytu na myjni nie wyłączyłem tych systemów i nic się nie otworzyło. Nie wiem czy to związane z wizytą w myjni, ale po wizycie pojawił mi się błąd 262936 - sensor for anti-theft alarm system, bez problemu dał się skasować i już nie powrócił.

Cytuj (zaznaczone)
2. Jak wygląda sprawa z odłączaniem akumulatora (by go np. naładować) lub wymianą ?. Wg instrukcji to strach go dotykać bo coś tam się z elektroniką namiesza. To faktycznie taki skomplikowany zabieg że trzeba z tym do serwisu startować ?.
Wczoraj ładowałem u siebie aku ładowarką z lidla bez odłączania klem i jakoś nic się nie stało. Co prawda nie podłączałem vcds'a ale na zegarach nie pojawiła się żadna niepokojąca lampka czy informacja.
Pozdrawiam

Offline dealer

• Silnik: 2.0 ?
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #15 dnia: 19 - Lipca - 2020 - 09:33:57 »
Panowie a czy olej w silniku trzeba sprawdzać ręcznie czy pokazuję się info na wyświetlaczu że jest zbyt mała ilość oleju?

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 15:42:38 »
Panowie a czy olej w silniku trzeba sprawdzać ręcznie czy pokazuję się info na wyświetlaczu że jest zbyt mała ilość oleju?
Ja sprawedzam sam od czasu do czasu.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 16:48:18 »
Miałem taką funkcję w Octavii II (od 2004). Nie miałem okazji sprawdzić, ale chyba tym bardziej powinna być w Tigu.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #18 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 20:23:24 »
Nie miałem okazji sprawdzić, ale chyba tym bardziej powinna być w Tigu.
Masz Tiguana II i nie wiesz? :)

Dodano:  20 - Lipca - 2020  -  20:25:55
Ja sprawedzam sam od czasu do czasu.
Ja w Audi A4 B8 miałem sprawdzanie automatyczne w MMI i wskazanie na MFA po zamknięciu maski, na rurce od bagnetu był kapsel/zaślepka więc dokupiłem bagnet serwisowy i sprawdzałem ręcznie bo miałem wątpliwości co do rzetelności wskazań automatycznych

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #19 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 20:44:20 »
W Octavii pełniło to jedynie funkcję, o którą pytał Kolega, czyli „info na wyświetlaczu że jest zbyt mała ilość oleju” (w praktyce: poniżej MIN na bagnecie). Jeśli to samo jest w Tigu, to najlepiej nie próbować czy działa. ;) Sam też sprawdzam na bagnecie.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 21:10:19 »
czy olej w silniku trzeba sprawdzać ręcznie  czy pokazuję się info na wyświetlaczu że jest zbyt mała ilość oleju?
Mylisz kolego pojęcie mozliwości sprawdzenia poziomu oleju bagnetem lub poprzez automatyczne wskazanie poziomu w MFA ze zbyt niskim poziomem oleju. Każdy Tiguan MkII czy MkI, Golf V, VI itp... wskazuje zbyt niski poziom oleju informacją w MFA lub pomarańczową kontrolką ale to nie ma nic wspólnego ze wskazaniem poziomu, wskazanie poziomu oleju mozna sprawdzić po osiągnięciu wymaganej minimalnej temperatury w każdym momencie w komputerze pokładowym o ile auto wyposażone jest w tę funkcję, tak jest np. w Audi A4 B8, B9. Z reguły jeśli auto ma tradycyjny bagnet to nie ma automatycznego wskazania poziomu no chyba że w Tiguanie II jest to i to ale nie miałem okazji przetestować

Dodano:  20 - Lipca - 2020  -  21:13:50
W Octavii pełniło to jedynie funkcję, o którą pytał Kolega, czyli „info na wyświetlaczu że jest zbyt mała ilość oleju” (w praktyce: poniżej MIN na bagnecie). 
To mają praktycznie wszystkie auta produkowane od początku lub połowy lat 2000 a nawet z lat 90-tych, to żadne nowum, to tylko wskazanie o zbyt niskim stanie oleju ale to nie wskazanie poziomu tak jak napisałem wyżej

Offline kris17009

• Kod: DKZA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WA
« Odpowiedź #21 dnia: 02 - Sierpnia - 2020 - 08:59:22 »
1. Czy jadąc na myjnie faktycznie trzeba dezaktywować Easy Open (bagażnik) i Keyless ?. Podobno jak się skieruje strumień wody/pary na czujniki to może się klapa otworzyć lub szyby ?. Ktoś z Was to sprawdzał praktycznie ?.

Co do keyless to z moich doświadczeń z tym systemem to przy strumieniu wody skierowanym na klamkę jak miałem kluczyk przy sobie to auto się zamykało. Jak leżał w aucie to nigdy się nie zdarzyło - co jest oczywiste. Czujnik na klamce od zewnątrz (na który może zadziałać strumien wody) jest ten od zamykania więc szyby na pewno się nie otworzą. Przez ponad 3 lata używania keyless i korzystania z myjni bezdotykowych nigdy mi się nic niepokojącego nie wydarzyło.
Jeśli chodzi o easyOpen/easyClose to tu praktyki jeszcze nie mam ale wątpię żeby było możliwe otwarcie. Jak dobrze kojarzą to otwarcie klapy gestem jest aktywne tylko jak auto jest zamknięte. więc raczej nikt nie zamyka auta podczas mycia.
2020 --> Tiguan II 2.0 TSI 190KM R-Line - szary "indium"
2017 --> Golf VII FL DSG 1.4 TSI 180KM/280Nm(chip) Highline - czarna perła
2012 --> Skoda Octavia II 1.6

Tagi wątku: