Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 95841 razy)

Offline Vlodi75

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« dnia: 04 - Października - 2016 - 13:59:59 »
Nowy Tiguan II wersja Comfortline + Discover Media ma wadę fabryczną, z którą obecnie producent nie potrafi sobie poradzić. 
Standardowo montowany w tych autach "System Front Assist" oraz "Rozpoznawanie znaków" -  nie działa.
Aktualizacja softu nic nie pomogła. Czy ktoś posiada podobną wersję i ma sprawne w/w dodatki..??

Dodano: 04 - Październik - 2016
W Tiguanie II Sytem Front Assist montowany jest już w pakiecie od najtańszej wersji Trendline, czyli de facto na nowinki jesteśmy skazani. A skoro  już są to przynajmniej powinny działać lepiej czy gorzej. W moim przypadku nie działa wcale, tak jak by go nie było. Nadmienie że w aucie do testów pięknie czytał znaki i ostrzegał o niebezpieczeństwie przy jeździe w korku.
Dlatego czekamy co wymyśli fabryka...

Dodano: 11 - Październik - 2016 - 10:19:17
Najnowsze wieści z serwisu  VW.
Na obecną chwile importer nie wie jak sobie poradzić z usterką, przewidywany termin aktualizacji oprogramowania do tego modelu to
I-kwartał 2017r.
Tak więc Drodzy forumowicze, jeżeli ktoś jest przed podjęciem decyzji o zakupie nowego modelu Tiguana, to przy stole negocjacyjnym w salonie macie argument do zbicia ceny za niepełnowartościowy produkt, za który sobie liczą nie małe pieniądze.  :thumbup:

Offline lehmat

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Października - 2016 - 16:10:33 »
U mnie podobnie.
Rozpoznawanie znaków działało podczas jazdy próbnej, ale w odebranym samochodzie już nie działa.
Front assist najprawdopodobniej też nie działa, bo przynajmniej w dwóch sytuacjach miał prawo się aktywować. Na kartonie nie sprawdzałem  ;)
Czekam na wyjaśnienia z serwisu VW od 2 dni.

Offline arljazz

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Października - 2016 - 13:35:10 »
Ja swojego Tiguana mam od około miesiąca i niestety mam ten sam problem.
Rozpoznawanie znaków w ogóle nie działa, a ACC działa od czasu do czasu.
Dodatkowo w podobny sposób, czyli jak mu się chce działa Easy Open - otwieranie klapy bagażnika za pomocą ruchu nogą.
W moim Tiguanie jeszcze monterzy zapomnieli założyć zaślepkę po pedale sprzęgła (mam DSG) i wiało do środka zimny powietrzem.
To jest jedyna usterka z którą poradziło sobie moje ASO. Na rozwiązanie reszty problemów mam czekać na VW Polska.
Napisałem do nich list ze zgłoszeniem reklamacji dwa dni temu i czekam na odpowiedź.

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Października - 2016 - 14:42:25 »
Witam!

Niestety mam ten sam problem.
Ale dodatkowo jeszcze inna ciekawostka - macie może Area View?
Ja mam, ale niestety bez bird view, czyli opcji 3D - widoku symultanicznego z lotu ptaka. Diler nie ma pojęcia dlaczego.
W konfiguratorze ani w żadnych innych informacjach produktowych nie ma informacji że opcja ta może się wykluczać np. z Discovery Media.
Czekam na info w tej sprawie z Poznania.

Pozdrawiam.

Offline owoc

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Października - 2016 - 19:39:52 »
Witam
Mamy ten sam problem z naszym egzemplarzem  nie działa rozpoznawanie znaków na terenie Polski !!
Gdy wjeżdżamy do Niemiec bądź Czech wszystko śmiga.(dosłownie przekroczy się tablice z napisem granica państwa znaki wskakują)
Problem  występuję tylko na terenie Polski i jesteśmy z tego powodu niezadowoleni. :evil:
Co do Front Assist to musimy sprawdzić
W serwisie w Lubinie zgłosiliśmy usterkę diler pogrzebał w komputerze i rozłożył ręce, każe czekać do wydania poprawki.
Podczas testowania egzemplarza testowego wszystko działało.
pozdr

Offline Robert_em

« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Października - 2016 - 20:36:20 »
Witam!

Po wyjęciu karty z mapami kamera czyta znaki, ale ponieważ jest to system połączony z danymi z map (z map czyta na jakiej auto jest drodze i jakie na tym odcinku aktualnie obowiązuje ograniczenie), to coś z tą wersją map nie działa. Pozostaje czekać na aktualizację map, bo obecnie dostępna na oficjalnej stronce VW, to ta sama, którą dają z autem.

Pozdrawiam.

Offline mapigeo

• Skrzynia: MT
« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Października - 2016 - 22:29:59 »
Witam
W moim Tiguanie nie dział na pewno rozpoznawanie znaków. ACC nie sprawdzałem :). Trochę może być niebezpiecznie. Szkoda że nie wiedziałem o usterce przed odbiorem samochodu...

Offline Robert_em

« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 09:03:02 »
Witam!

Sprawdziłem starszą wersję map - niestety problem pozostał  :evil:

Pozostaje niestety czekać na updejt.  :confused:

Offline mapigeo

« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 09:24:59 »
Też miałem zamiar wgrać starszą wersję (skoro działała na autach demo). Czyli oprócz samej mapy zmieniła się całość oprogramowania...

Offline Vlodi75

« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 10:09:57 »
Po testach i konsultacjach w serwisie okazało się, że Front Assist działa przy spełnieniu określonego warunku tj.
noga musi być na pedale "gazu" ( przyspieszenia ) gdy zbliżamy się do przeszkody.
Gdy hamujemy silnikiem system uważa że przeszkodę widzimy i nie musi reagować.
Trochę dziwne uczucie, bo pomimo ustawienia w radio żeby system reagował wcześniej, odnoszę wrażenie że to i tak jest dosc późno i nie uda się wyhamować przed przeszkodą.
Ale najbezpieczniej jest sprawdzić podczas wyprzedzania samochodu. Dojechać jak najbliżej poprzedzającego auta z nogą na "gazie" i potem zmienić pas do wyprzedzania. Sygnał dźwiękowy i obrazkowy powinien się pojawić.

Z innych usterek które doszły w moim aucie to

- do wymiany sterownik pompy paliwa.
Auto po dłuższym postoju niezależnie od temp. otoczenia odpala po 3.5 - 4 sekundach pracy rozrusznika !
Gdy go zgaszę to następne odpalenia są na tzw. "dotyk" ( 1-sek)

-opony letnie Pirelli Scorpion Verde 215/65/17 - wszystkie 4 opony mają odkształconą boczną strukturę ( 2 dołki w dwóch oponach i 3 dołki w dwóch pozostałych ) wygląda tak, jakby miały w tych miejscach pęknięte boczne zbrojenie.
Z zaczerpniętych informacji u sprzedawców opon, prawdopodobnie opony były źle przechowywane lub jeździły bez powietrza, co w tym drugim przypadku jest raczej niemożliwe bo auto jest nowe z salonu.
Oczywiście jak na złość identyczny samochód testowy dealera ma strukturę opon jednolitą. czekam co powie Vw Polska.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 11:35:35 »
Przetestowałem dziś jeszcze ACC działa bardzo dobrze. Inni asystenci jak na razie też działają o'k. System Easy Open/Easy Close działa o'k. Jeśli chodzi o nawigację to oprócz braku rozpoznawania znaków i wyświetlania ograniczeń z samej nawigacji nie mogę aktywować trybu 3D. Area Viev nie mam (mam Rear Assist z kamerą z tyłu i tu wszystko działa dobrze).
Pozdrawiam mariusz

Offline Vlodi75

« Odpowiedź #11 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 21:28:04 »
Potwierdzam fakt czytania znaków drogowych po wyjęciu karty sd z nawigacją.
Należy pamiętać aby karta była bezpiecznie odinstalowana na wyłączonym silniku.
[Menu-Ustawienia systemu-Bezpieczne usuwanie-Karta sd2]
Przy odinstalowywaniu karty podczas jazdy, znaków nie chciał czytać.
Czekamy w takim razie na aktualizację nawigacji.
Niestety może to być dopiero marzec 2017 :evil:

Offline mapigeo

« Odpowiedź #12 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 22:17:53 »
U mnie żona odkryła czytanie znaków na terenie zakładu pracy. Tzn są tam znaki ale nawigacja mimo że podpięta nie widzi dróg wewnętrznych i znaki są odczytywane. Wniosek jest taki że gdy nawigacja ma zakodowane wewnętrznie prędkości na drogach to powstaje konflikt z odczytywanymi znakami i nic nie wyświetla.
Trochę dziwne jest to ,że wgranie starszych map (działających wcześniej) nie pomaga. 

Offline Robert_em

« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 06:51:41 »
Nie pomaga wgranie starszych map, bo soft w Discover Media ma konflikt z mapami na terenie Polski, niezależnie jakimi.
Dlatego myślę, że niestety nawet nowa wersja map może nie zadziałać, tylko updejt softu samej Discover Media. Ale obym się mylił.
Updejty map są dwa razy w roku; w maju i w okolicach listopada, więc powinien być niedługo.
A w modelach testowych są najczęściej Discover Pro, a tam problemu nie ma.
W zakładzie pracy gdzie nie ma pokrycia navi, wyświetlanie znaków przejmuje na siebie tylko kamera i dlatego działa. Tak ten system jest skonstruowany.

Offline mapigeo

« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 07:19:14 »
Ale gdyby to był konflikt softu DM z mapami, to czy mapy w pozostałych krajach europy też nie miały by problemu z działaniem? To jest dziwne że tylko mapa Polski ma problem a pozostałe nie. Zgadzam się, że w demach są DMpro i tam inaczej działa odczytywanie mapy (chyba z dysku a nie z karty SD).

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 17:46:41 »
Witam Wszystkich,
To mój pierwszy post i samochód VW :)

Mam podobny problem jak wszyscy, w Discover Media nie działa czytanie znaków jak jest zainstalowana karta SD.

Podobnie jak Robert_em mam także opcję Area View i nie mam Bird View (opcji 3D).

Robert_em jak będziesz miał odp. z serwisu to proszę napisz co Ci odpowiedzieli w tej sprawie. Ja ze swoim jadę w tej sprawie do serwisu po 12.11.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i czekam na rozwiązanie tych usterek.

Pozdrawiam

Offline Robert_em

« Odpowiedź #16 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 17:59:31 »
Pro_Tre po przekopaniu nieprzebranych zasobów netu, stwierdziłem na 95%, że niestety w DM Bird View nie ma i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Oczywiście nie mam oficjalnej odpowiedzi z VW, bo oni się nie spieszą, ale podejrzewam że DM ma słabszy procesor i nie radzi sobie z generowaniem płynnego obrazu Bird View, dlatego wycięli tą opcję. Szkoda tylko, że nie poinformowali o tym przy zamawianiu auta, kiedy się za tę opcję płaci  :evil:

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #17 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 18:26:41 »
Dzięki za info. Możesz mieć rację. Jak Ci odpowiedzą to daj znać.

Osobiście dla mnie Area View jest to jedyna z funkcji jaką bym nie zamówił ponownie :)
Kamera cofania i czujniki w zupełności mi wystarczają. Zamówiłem tę opcję ze względu na wąski wjazd do garażu ale i tak się nie przydaje ;)

Offline mapigeo

« Odpowiedź #18 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 19:47:48 »
Czyli w sumie dobrze że zostałem przy jednej kamerze i czujnikach :). Ale faktycznie jeśli opcja jest w zamówieniu to chyba jeśli z jakiegoś powodu jej nie ma powinni albo oddać część kwoty ew. dodać inną opcję która rekompensowałaby brak tamtej. Może można np aktywować wybieranie głosowe (fajna sprawa w nawigacji i działa z naszym językiem sprawnie)?
Widzę Pro_Tre że autka mamy podobne :). Ja mam jeszcze podgrzewaną przednia szybę i zmienioną instalację tel., dodane poduszki z tyłu i skórę Vienna. Pakiet drogowy plus i Cargo.
Pozdrawiam

W konfiguratorze można swobodnie dodawać Area Viev i nie wymaga to Discovery Pro. Można też dodać obsługę głosową. Discowery Pro z tego co mówił mi sprzedawca różni się przede wszystkim dyskiem oraz w pakiecie obsługą głosową. Do takiego widoku z góry naprawdę nie trzeba super procesora.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #19 dnia: 08 - Listopada - 2016 - 00:08:55 »
To jest wszystko jak wynika konsekwencją tego że Discover Media obsługuje mapy i widok tylko w 2D/2,5D , natomiast Discover Pro ma obsługę  2D i 3D. Skutkuje to  jest okrojoną funkcją Area View bez Bird View 3D.

Opisy systemów navi na niemieckiej i angielskiej stronie jakie znalazłem:
http://webspecial.volkswagen.de/infotainment/de/de/radionav-compare.html?d1=discoverpro-2&d2=discovermedia2215PQ&d3=
http://www.volkswagen.co.uk/technology/navigation-and-entertainment-systems/discover-navigation

Offline mapigeo

« Odpowiedź #20 dnia: 08 - Listopada - 2016 - 07:17:56 »
Koledzy którzy kupili Area Viev i nie wiedzieli o braku opcji Bird Viev na 100% powinni dostać od VW jakieś bonusy ew. zwrot pieniędzy. Nigdzie nie ma informacji na stronie polskiej VW oraz w konfiguratorze, że opcja ta wymaga zakupu DMpro. Zapewne handlowcy też o tym nie wiedzieli.... ciekawe czy teraz informują przyszłych nabywców o ew. problemie czy dalej przyjmują AV do konfiguracji z DM bez pro.

Offline lehmat

• Moc: 180 KM
  • Rej: DW

Offline Jacek_76

• :: StartLine
« Odpowiedź #22 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 12:33:53 »
Witam wszystkich, u mnie również nie działa rozpoznawanie znaków, AV 3D, ACC działa bez zarzutu, samo Front Assist i City kiedy ACC nie jest włączone jeszcze mi nie zadziałało więc trudno stwierdzić. Dodatkowo mam problemy z tankowaniem, pistolet cały czas odbija i tankowanie trawa bardzo długo (byłem w serwisie i czekam na wymianę całego zbiornika) Pozdrawiam

Offline owoc

« Odpowiedź #23 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 13:02:42 »
Sprawdzał ktoś  czy te mapy naprawiają problem ??

Offline mapigeo

« Odpowiedź #24 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 13:21:21 »
Nie wiem czy te mapy już są zaktualizowane do pobrania. Jak pobierałem w październiku i teraz to pliki mają tę samą nazwę. Chyba że nazwa jest zawsze taka sama? Generalnie w urządzeniu i w wersji mam rok 2017. Najgorsze jest to, że nie ma np w nawigacji adresu bloku sprzed 10 lat nie wiem z czego to wynika? (przy wpisywaniu adresu system podpowiada nr domu i nr 10 nie da się wprowadzić "zero" jest szare nie aktywne a ten adres istnieje od 10-15 lat na 100%. Mój jest roczny więc może nie być w bazie.

Tagi wątku: Front Assist