Autor Wątek: LISTA FUCKUPÓW - Tiguan II  (Przeczytany 58005 razy)

Offline daniels81

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: LISTA FUCKUPÓW w nowym modelu
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 22:47:36 »
Czeka mnie wizyta w serwisie...parująca lampa to mało powiedziane, tu jest prawdziwy potop...

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #26 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 23:04:34 »
Masz nieszczelną lampę i dostaje się do niej po prostu woda - to wtedy serwis i wymiana na gwarancji.
Albo zapchały się przewody/otwory odpowietrzające - wystarczy je udrożnić i problem teoretycznie powinien zniknąć.

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #27 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 08:45:48 »
Cześć, ja zaraz po odbiorze auta i po mocnym myciu (przed położeniem ceramiki) miałem też zaparowane (ale delikatnie - zdjęcie) dwa reflektory.

Problem ustąpił samoistnie i nie zauważyłem, żeby coś parowało od tamtego czasu (3 miesiące temu) nawet po myciu samochodu. Czy stopień zaparowania się zmniejszył po tych paru ciepłych dniach? Daj znać co powie na to serwis. Powodzenia!

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #28 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 13:20:48 »
W TPI jest napisane, że to norma i te obudowy lamp nie są hermetyczne. Zaparowanie nie ogranicza ich funkcji. Więc serwis pewnie sprawdzi czy po włączeniu świateł to znika, i czy nie ma jakiś ewidentnych powodów dostawania się wody. Jak znika i nie ma powodów - kierunek drzewo. Jak pisze Topic LEDy wydzielają mniej ciepła, więc pewnie Basici wolniej odparowują od Topów a one wolniej od halogenów.

Na niemieckich forach ktoś kiedyś podesłał fotkę jak mu lampy LEDów Basic (w Passacie albo Tiguanie) pokryły się kilkumilimetrową warstwą lodu. Warunki były bardzo ciężkie (duże opady, bardzo niska temperatura).

Zaparowanie po odbiorze jest jak najbardziej standardowe. Później to zależy od eksploatacji (garaż czy świeże powietrze, wilgotność, jak często jeździsz i myjesz itp.).

Offline kalex

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: DW
« Odpowiedź #29 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 11:46:51 »
Tiguan II Allapsace 2.0 TDI 190 KM 4motion, Highline:
- jadąc po mokrej nawierzchni, dość mocno szumi z dziury gdzie wychodzi pas w słupku. 

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #30 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 12:29:41 »
Dostałem info w sprawie niezgodnych kolorystycznie listew progowych, że uznano reklamację i zamówili listwy, bo nie ma ich w Polsce.
Jak będą gotowe to podjadę na przekładkę i po sprawie.
To mi się podoba :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pit23

Odp: LED Basic
« Odpowiedź #31 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 12:58:50 »
Mój Tiguan II został wyprodukowany w 39-tygodniu 2017r., więc jest to rok modelowy 2018 i nie dawno zwróciłem uwagę, że mam zamontowany uboższy włącznik świateł. Większość Tiguanów II, posiada włącznik świateł z funkcją "Auto", której u mnie jest brak.

Czy wiecie może dlaczego w moim aucie został zamontowany taki uboższy włącznik świateł ?
Mam wersję Comfortline i światła LED Basic.

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
Odp: Odp: LED Basic
« Odpowiedź #32 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 13:03:26 »
Z tego co widać nie ma pozycji auto

Offline pit23

« Odpowiedź #33 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 13:21:00 »
No właśnie:
- nie ma pozycji AUTO
- nie ma pozycji włączenia tylnych świateł przeciwmgłowych
- w pozycji 0 - cały czas świecą mi się światła do jazdy dziennej. Nie mam możliwości wyłączenia świateł do jazdy dziennej. Światła te świecą się nawet w trybie, gdy chcę dokonać zmian w systemie Infotainment.
- poza tym w pozycji AUTO jest funkcja LEAVING HOME, a ja nie wiem jak ją teraz włączyć.

Ponadto w instrukcji obsługi jest przedstawiony tylko przełącznik z funkcją AUTO.

Czy ktoś wie o co chodzi lub czy ktoś z kolegów ma podobny przypadek ???

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #34 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 13:51:09 »
- nie ma pozycji AUTO
Zapewne masz wersję bez czujnika zmierzchu (bez funkcji automatycznego włączania świateł).
Pozycji przednich świateł przeciwmgielnych też nie masz, bo ich nie masz w aucie.

- nie ma pozycji włączenia tylnych świateł przeciwmgłowych
Tylne przeciwmgielne jest obowiązkowe i masz pozycję tylnych przeciwmgielnych - te oznaczenie po lewej włącznika.
Ciągniesz włącznik świateł do siebie - na wyświetlaczu pojawi się taka sama ikona w kolorze pomarańczowym.

- w pozycji 0 - cały czas świecą mi się światła do jazdy dziennej. Nie mam możliwości wyłączenia świateł do jazdy dziennej. Światła te świecą się nawet w trybie, gdy chcę dokonać zmian w systemie Infotainment.
Światła dzienne są obowiązkowe i zawsze będą się palić po włączeniu zapłonu, nawet w pozycji 0. W nowych autach tak już jest.

Offline Rocko

« Odpowiedź #35 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 17:02:30 »
Ja mam LED Basic wraz z przednim światłami przeciwmgłowymi i mam funkcję „auto”. A masz przednie przeciwmgłowe?

Offline pit23

« Odpowiedź #36 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 17:34:43 »
Tak - mam przednie światła przeciwmgielne.
Wszystkie Tiguany w wersji Comforline mają przednie światła przeciwmgielne.
Przed chwilą sprawdziłem w swoim aucie - gdy włączam światła przeciwmgielne, to od razu włączają się światła przeciwmgielne przednie i tylne.

Zastanawia mnie, że:
- w instrukcji obsługi TIGUANA nie ma przedstawionego włącznika świateł takiego jaki jest zamontowany w moim aucie - tzn. takiego jak na zdjęciu nr 2.   Jest przedstawiony tylko włącznik świateł (taki jak na zdjęciu nr 1) z funkcją AUTO i dwiema pozycjami do włączenia świateł przeciwmgielnych - oddzielnie: tylnych i przednich.
- sprawdziłem w swoim zamówieniu auta. W specyfikacji jest wyraźnie napisane, że auto będzie posiadało CZUJNIK ZMIERZCHU - automatyczne włączenie świateł z funkcją Coming / Leaving Home
- oraz System Light Assist - asystent świateł drogowych

Tak więc zastanawiam się czy moje auto jest zgodne z zamówieniem.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #37 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 17:53:09 »
Tak więc zastanawiam się czy moje auto jest zgodne z zamówieniem.
Tak jak wyżej napisano. Najwyraźniej nie ma w Twoim aucie czujnika światła "nad lusterkiem" i pozycja AUTO staje się zbędna.

Ktoś inny w podobnej wersji bazowej, wystarczy że dodał coś wymagającego kamery i czujniki pojawią się z automatu.

Offline Rocko

« Odpowiedź #38 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:10:02 »
Patrząc w cennik to czujnik zmierzchu ma chyba każdy Tiguan w standardzie. Więc dziwna sytuacja  :confused:

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #39 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:23:34 »
Wszystkie Tiguany w wersji Comforline mają przednie światła przeciwmgielne.
Ta wersja faktycznie powinna mieć przednie przeciwmgielne oraz czujnik zmierzchu standardzie.
Powinieneś mieć taki włącznik jak na pierwszym zdjęciu z trybem AUTO.
Na mój gust jest to niezgodne z zamówieniem, tym bardziej, że w instrukcji nie ma pokazanego takiego włącznika jak na drugim zdjęciu.

- oraz System Light Assist - asystent świateł drogowych
Światła drogowe to "długie" i je włącza się i ustawia tryb auto dźwignią od kierunkowskazów.

Offline pit23

« Odpowiedź #40 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:33:40 »
No właśnie - dziwna sytuacja. Moje auto ma mieć funkcje i systemy wymienione w moich powyższych postach, a zgodnie z instrukcją obsługi nie mam jak tych funkcji włączyć - bo włącznik świateł nie ma funkcji AUTO.

Poza tym - w instrukcji obsługi Tiguana jest przedstawiony tylko włącznik świateł z funkcją AUTO.
A to mnie właśnie martwi, jakim cudem zamontowano w moim aucie inny włącznik.
Tym bardziej, że nikt z kolegów (przynajmniej na razie) nie zgłasza, że ma w swoim aucie zamontowany taki sam włącznik świateł jak na zdjęciu nr 2.

@arekkp - pisząc swój powyższy post chyba nie doczytał, ze zgonie z moim zamówieniem auto ma posiadać funkcję Leaving home, którą zgodnie z instrukcją obsługi z maja 2017r. (strona nr 124) włącza się przy przełączniku świateł ustawionym w położeniu AUTO.

W instrukcji jest napisane, że Funkcją Leaving Home steruje czujnik deszczu-świateł.
Czyli należy wnioskować, że jest to jeden czujnik - i deszczu, i świateł.

@MrBlacker - widzę, że się doskonale rozumiemy. Chyba jutro będę musiał zgłosić swoje spostrzeżenia u dilera VW.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #41 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:43:03 »
Dziwne, że wcześniej tego nie zauważyłeś. Od samego początku miałeś taki włącznik?
Może jak zostawiłeś auto w serwisie to Ci podmienili, bo komuś był potrzebny. :)

Offline pit23

« Odpowiedź #42 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 19:33:52 »
Nie sprawdzałem jeszcze funkcji - System Light Assist.
W między czasie nie zauważyłem aby światła drogowe same się zapalały i gasły (gdy trzeba).
Czy przy włączonym przełączniku świateł drogowych, powinny one same gasnąć i się zapalać poza terenem zabudowanym ???

Teraz sobie przypominam, że osoba, która mi wydawała auto w salonie, omawiała pokrótce ze mną włączanie świateł i nie przypominam sobie aby coś wspominała o funkcji AUTO. Skupiliśmy się na ustawieniach systemu Infotainment.
A z tego co widzę to powinna mnie poinformować, że z włącznikiem świateł jest coś nie w porządku, bo wszystkie Golfy, Passaty i Tiguany maja włącznik świateł z funkcją AUTO. Takiej informacji o niewłaściwym włączniku nie mam zapisanej w protokole zdawczo-odbiorczym samochodu.

Tiguana odebrałem pod koniec listopada 2017r. i na szczęście nie musiał jeszcze odwiedzać serwisu.

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #43 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 11:09:17 »
Mogą być 2 opcje :question:

Albo pomyłka przy produkcji (co skutkowało by też wieloma błędami i problemem z konfiguracją wszystkich systemów oraz niezgodnością z konfiguracją).
Lub co gorsze, VW zaczyna kombinować (np. w Oplu też są przełączniki - brak AUTO), trzeba sprawdzić czy inne auta z RM 2018 w Comfortline mają tak samo ::)

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #44 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 11:47:20 »
- gdy włączam światła przeciwmgielne, to od razu włączają się światła przeciwmgielne przednie i tylne.
Takie włączanie świateł przeciwmgielnych nie jest zgodne z unijnymi przepisami, inaczej stosuje się przednie przeciwmgielne a inaczej tylne.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #45 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 11:53:02 »
Wszystkie oglądane przeze mnie modele Tiguana zwykłego i Tiguana Allspace z rocznika modelowego 2018 opcję AUTO.
Testówki, którymi jeździłem też ale to wersje Highline.
Ostatnio jeździłem też T-Roc'iem w wersji Comfortline i też miał pozycję AUTO.

Jak dla mnie to jakiś błąd produkcyjny typu zabrakło odpowiednika włącznika albo mamy nadwyżkę starych włączników, które trzeba zużyć. :)
Tym bardziej, że w instrukcji do auta jest pokazany tylko włącznik z AUTO.
A może taka opcja jest na inny rynek?

Offline pit23

« Odpowiedź #46 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 19:41:54 »
Dziękuję za dotychczasowe porady i jednocześnie proszę o nowe pomysły / informacje w mojej sprawie.

@wojo - mi tez się wydaje, że jest to pomyłka przy produkcji. Ciekawe czy pomylony jest tylko włącznik świateł, czy też nie mam zamontowanych innych wiązek elektrycznych i czujników, oraz brak jest stosownego do tego oprogramowania, co może skutkować też wieloma błędami i problemem z konfiguracją wszystkich systemów oraz niezgodnością z konfiguracją.

@MrBlacker - masz rację - ja też zwróciłem uwagę, że wszystkie oglądane przeze mnie modele Tiguana z rocznika modelowego 2017 i 2018 mają opcję AUTO. Testówki, którymi jeździłem też mają tą funkcję (mam zdjęcia testówek w swoim telefonie).
A jeździłem Golfem, Passatem i Tiguanem (Comfortline i Tour).

Wydaje mi sie, że był to błąd magazyniera w fabryce w Wolfsburgu - osoba, która kompletowała części pomyliła się przy tym.
Wydaje mi się, że mam zamontowany przełącznik nie świateł LED Basic, tylko zwykłych reflektorów halogenowych.
Wydaje mi się, że błąd magazyniera chyba polegał na tym, że w Polsce wersja Comforline w standardzie nie ma LED Basic, tylko trzeba dokupić Pakiet Premium.

Próbowałem przed chwilą (w zacienionym garażu) włączyć funkcję Light Assist według opisu w instrukcji obsługi.
NIE UDAŁO mi się zobaczyć na pulpicie ikonki z literką A.
Gdy popycham do przodu dźwignię świateł drogowych, to dźwignia ta z powrotem wraca do punku wyjścia (położenie środkowe), zapalają się na stałe światła drogowe i na pulpicie pojawia się niebieska ikonka świateł drogowych.

Czy przy włączonej funkcji Light Assist dźwignia świateł drogowych ma z powrotem wrócić do pozycji środkowej, czy ma pozostać w pozycji pchniętej (czyli w pozycji A pokazanej w instrukcji obsługi) ???
Ponadto w instrukcji obsługi jest napisane (strona 122), że aby włączyć funkcje Light Assist, "w razie potrzeby ustawić przełącznik świateł w położeniu AUTO".
A ja nie mam położenia AUTO.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #47 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 20:45:42 »
Wygląda na to, że nie masz Ligth Assist.
Z tego co pamiętam to jak bawiłem się tym w testowkach to w garażu włączałem i literka A pojawiała się, ale światła drogowe włączały się automatycznie tylko w sprzyjających warunkach. Oczywiście włącznik świateł w pozycji AUTO.

Zgłoś niezgodnosć ze specyfikacją do dealera jak najszybciej. Obawiam się jednak, że mogą nie chcieć tego wszytkiego przerabiać, wtedy pozostaje walczyć o dodatkowy rabat albo gadżety.
W ostateczności pozostaje oddać auto jako niezgodne ze specyfikacją i czekać na nowe już zgogne ze specyfikacją. Tylko pytanie czy nie jest już za późno. :)
Tak z ciekawości u jakiego dealera kupowałeś?

Offline pit23

« Odpowiedź #48 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 23:23:04 »
Nie sądzę żeby to był babol.

Odnoszę wrażenie (tak też wnioskuje MrBlacker), że zostałem z premedytacją zrobiony w bambuko przez dilera, gdyż:
- osoba, która robiła przegląd zerowy, jak sądzę był to mechanik samochodowy po licznych szkoleniach organizowanych przez Volkswagen Polska, bez najmniejszego problemu powinien wykryć, że zamontowany w moim aucie włącznik świateł jest zupełnie inny niz w instrukcji obsługi i inny niz przedstawiany i omawiany na w/w szkoleniach
- mechanik ten powinien to z łatwościa wykryć i wpisac ten fakt w przegląd zerowy
- powinien tez sprawdzic i wpisać jakich funkcji dzięki brakowi pozycji AUTO nie można uruchomić
- następnie sprzedawca auta (który równiez przechodził liczne szkolenia), podczas wydawania mi samochodu, powinien mi oświadczyć o nieprawidłowo zamontowanym porzez fabryke włączniku i ten problem powinien zostać wpisany w protokół zdawczo-odbiorczy pojazdu

Poniewaz nic takiego nie miało miejsca - to po prostu czuje się oszukany przez pracowników dilera VW, którzy jak miemam
(i jak napisał to powyżej asta) zataili wiedze o nieprawidłowym włączniku świateł w sposób świadomy, licząc na to że nawet jak się klient kapnie o co chodzi, to i tak już fura jest sprzedana (prowizja trafiła już do kieszeni sprzedawcy i kierownika sprzedaży), ilość sprzedanych samochodów narzucona przez importera się zgadza - TYLKO KLIENT MA PROBLEM.

Na szczęście ustawodawca przewidział takie działania nieuczciwych sprzedawców i uchwalił ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176), z której zapisów zamierzam skorzystać.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #49 dnia: 17 - Kwietnia - 2018 - 10:54:07 »
Heh, po pierwsze wątek jest o Led Basic.
Po drugie raczej w tej opcji nie ma Light Assist.
Po trzecie podejrzewam, że w Led Basic może być taki włącznik od jakiegoś momentu produkcji ze względu na oszczędności.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tagi wątku: