Dobrze myślisz kolego. Bo obwód koła się liczy. Czyli robiąc jeden obrót kołem równe 360 stopni jaka drogę pokona to koło. Pokona ta sama drogę niezależnie od ugiecia boku opony czyli obciążenia ale kolega nie pojmiesz tego nigdy.
Myślałem że przetrawiłeś i doszedłeś a ty dalej herezje opowiadasz.A jak złapiesz gumę i masz totalnego flaka to takie koło względem reszty będzie obracać się tak samo czy może zrobi więcej obrotów jak reszta a opona przecież jest nadal na feldze i jak zmierzysz obwód po zewnętrznej będzie taki sam jak reszty a obrotów zrobi więcej .Mniejszy promień to mniejsza średnica a jak mniejsza średnica to i inny obwód a jak inny obwód to i inne obroty .Jeśli chcesz na przykładzie to jak masz wóz z kontrolą trakcji jak złapiesz kapcia na jednym kole ( lub jest zdecydowanie mniej powietrza ) i będziesz chciał jechać to wywali ci błąd ponieważ jest różna prędkość obrotowej kół .Podobnie jakbyś na jednej osi założył opony o innym profilu .Podałem przykład jak robili/robią to taksówkarze jeżdżąc na niższym ciśnieniu po to by były przekłamania na przejechanych kilometrach .A ty nadal swoje z uporem maniaka .Czepiasz się pierdół z literkami (faktycznie przy liczbie 3 napisałem cm a chodziło o mm,jakbyś miał ugięcie 3 cm to stałbyś już na feldze mając profil 70 ) . Chodziło o porównanie jak średnica koła wpływa na przejechany dystans a co za tym idzie że jest różnica w prędkości . Jest nawet w porównaniu jazdy na zużytej oponie i na nówce ( i nie chodzi tylko o opory toczenia ).
Co do hamowni to lubisz chyba być oszukiwany .Na rolkach kręcą się tylko 2 koła (te które przenoszą napęd .więc o takim temacie jak opory toczenia możesz zapomnieć ).Na hamowni nie masz też oporów powietrza (sam mówisz że nie są małe ) .Czyli prędkość max też jest fikcją .Czyli jak nie jesteś w stanie sprawdzić ani realnej mocy ani prędkości to co sprawdzasz na takiej hamowni szacunkowe wartości które też są jeszcze różne na różnych hamowniach .Czyli na dobrą sprawę nie wiele jesteś w stanie sprawdzić i nawet jak wyjdzie ci na wydruku 200KM to nie znaczy że nie objedzie cię w warunkach drogowych mniejsze autko z mniejszą mocą (a nie raz tak bywa ).Czyli każdy może sobie pojechać by dowiedzieć się przybliżoną wartość a nie faktyczną jaką dysponuje pod maską .Dlatego mogę śmiało powiedzieć że nie masz 200 KM a potwierdzeniem jest twoja prędkość max (jeśli faktycznie masz jeszcze możliwość dodania obrotów przy tej prędkości tylko silnik nie ma siły )