Zacząłeś dobrze tylko już nie potrafiłeś dokończyć więc ja to zrobię byś mógł sobie to przetrawić i zobaczyć że nadal podtrzymujesz krzewienie herezji .Zacząłeś dobrze z wzorem na obwód koła 2xpixr czyli 2x3,14xr .Biorąc najbardziej typowy rozmiar 195/65/R15 którego średnica zewnętrzna to 634,5mm (wziąłem tą wartość z danych zamieszczonych w internecie ).Czyli nasze R to 317,25 mm .Jak podstawisz to do wzoru to obwód typowej opony wynosi 1992,33mm.I teraz tą oponę stawiasz na ziemię i załadowujesz wóz po dach załóżmy że ugięcie opony będzie takie na 3 cm (myślę że jest to jak najbardziej realne i zauważalne gołym okiem i pojazd da radę spokojnie jechać )I teraz nasz promień w załadowanym wozie wynosi 314,25 podstawiasz tą wartość do wzoru na obwód koła i twój obwód wynosi 1973.49 mm.Różnica pomiędzy jednym obwodem a drugim wynosi niewiele bo 18,84 mm I teraz by dowiedzieć się jaka będzie różnica w ilości obrotów np.na dystansie 1 kilometra mając obwód to nie problem .W wozie jadącym na pusto na dystansie 1km musi obrócić się 501,92 a w załadowanym na fula 506,71 i masz różnicę wynoszącą 4,79 obrotu wiedząc jaki jest obwód koła mnożysz byś wiedział jaka jest różnica w dystansie i wynosi 9543,26 mm Zmieniasz tą wartość na bardziej przejrzystą dla oka i widzisz że wychodzi w przybliżeniu 9,5 m.A jak pomnożysz tą wartość na odcinek 100 km to wiesz nawet o ile wolniej będzie jechał wóz załadowany po dach jak dołożysz do tego jeszcze większe opory toczenia na oponie z małą ilością powietrza to wyjdzie wynik grubo ponad 10 km/h ale to przecież mały pikuś a dla ciebie nie ma wcale różnicy .Odpowiedź tylko czy czegoś nie zrozumiałeś czy może przedstawić to w formie rysunkowej .
Dodano: 14 - Lipca - 2016 - 21:07:54
Co do tego co wychodzi na wydruku z hamowni to już sam przyznałeś na przykładzie osiągów swojego auta .Co innego hamownia a co innego test drogowy .Jestem pewien że tą moc co masz w swoim aucie to tylko taka moc na papierku a realna jest dużo niższa .Ale to ty twierdzisz że jedź na hamownię to tam się prawdy dowiesz (ale drugiej półprawdy nie wspomniałeś że szacunkowej wartości )