Autor Wątek: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy  (Przeczytany 20696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzesiekm

• :: ComfortLine
  • Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WOR
KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
« dnia: 12 - Czerwca - 2015 - 20:55:55 »
Witam, na biegu jałowym falują obroty silnika ale dzieje się to tylko przy włączonej klimatyzacji i moje pytanie dlaczego się tak dzieję z góry dziękuję

Dodano:  12 - Czerwca - 2015  -  20:58:43
Dodam że falowanie polega na tym, że obroty spadają poniżej obrotów biegu jałowego.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.9 TDI - falujące obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Czerwca - 2015 - 05:52:43 »
Klima chodzi dobrze? Może sprzęgiełko nie domaga? Jak będziesz w okolicy to przyjedź to zobaczymy.

Offline grzesiekm

• Marka: Ford
  • Model: Galaxy
  • Silnik: 2.0 TDCi
  • Rej: WOR
Odp: 1.9 TDI - falujące obroty
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Czerwca - 2015 - 20:30:23 »
Klima nabita sprawdzona na razie jest ok.

Offline wojtas255

• VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 12:12:13 »
Witam
no i zaczynaja sie drobne bolaczki uzywanego autka :))))
otóz powiedzcie co moze byc przyczyna takiego metalicznego dzwieku przy chodzacej klimatyzacji ? ( dzwiek narasta wraz z obrotami silnika ) natomiast ginie zupelnie jak wylacze klime .... :)
spreżarka od klimy zdycha ? czy raczej jakies inne sugestie ?
1.8T Sharik :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
Odp: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 12:32:41 »
Na początek sprawdź czy to nie wina łożyska w kółku pasowym. Poluzuj pasek wielorowkowy i sprawdź czy kółko nie ma luzów na boki oraz czy nie szumi głośno. To najczęściej pada. Przy wyrobionym łożysku może uszkodzić obudowę sprężarki oraz cewkę.Jeśli to łożysko to koszt naprawy u mechanika w granicach 100zł. :))

Offline wojtas255

« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 12:36:21 »
Tak zrobie , dam znac czy to to było :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Kwietnia - 2016 - 13:59:19 »
Jeśli byłoby to łożysko to byłoby je słychać bez względu na załączoną klimę czy nie .Łożysko koła pasowego kręci się przez cały czas a elektromagnes zapina po uruchomieniu klimy flaki sprężarki .Prędzej będzie spowodowane to korozją na płaszczyźnie tarczy klimy (jak auto dłużej stało lub przez dłuższy czas nie była używana klima .Jeżeli odgłosy dochodzą z wnętrza agregatu jest jeszcze możliwość że nie ma w nim oleju (tyle co powinno być może ktoś uzupełnił klimę przed sprzedażą a nie zwrócił uwagi na olej a uzupełnił samym odczynnikiem )Jeśli jeszcze działa to szkoda byłoby ją zarżnąć i wizyta u magika od klim byłaby rozsądnym wyjściem .Jeśli miałby być zmordowane łożyska w samym agregacie to też bez magika od klimy będzie słabo (bo trzeba/wypadałoby napełnić układ odczynnikiem .Jak na moje w stówce będzie ciężko się zmieścić bardziej tak pod 300 zł .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 06:04:54 »
Proponuję spróbować nagrać smartfonem ten dźwięk na filmiku i wrzucić na YouTube a link wkleić tutaj w temacie.
Na podstawie analizy dźwięku łatwiej cokolwiek będzie powiedzieć, szczególnie tym co mogli już słyszeć coś podobnego ;)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 06:30:45 »
ja stawiam na sprzegiełko alternatora.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Kwietnia - 2016 - 06:51:25 »
ja stawiam na sprzegiełko alternatora.
A ja stawiam piwo każdemu, komu uda się na podstawie opisu dźwięku, wywróżyć właściwą diagnozę :evilwink:

Offline wojtas255

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Maja - 2016 - 20:44:34 »
o i wiadomo juz co i jak :) sprezarka do wymiany , zaczynamy poszukiwania :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Maja - 2016 - 07:57:47 »
Nikt nie myślał o czarnym scenariuszu (uszkodzenie sprężarki) a w tym przypadku się sprawdził.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Maja - 2016 - 08:22:27 »
@andrew7800
bylem juz u trzech magików od klimy i kazdy mówi ze to koniec sprezarki , nie wiem czy opierac sie na tych trzech opiniach ....... ? Czy jechac do kolejnego "fachowca"......

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Maja - 2016 - 09:15:11 »
Czy wszyscy magicy od klimy sugerowali wymianę sprężarki, czy może chcieli własnoręcznie reanimować tą co jest ?
Pytam, bo często mechanicy strzelają opiniami na oślep, a najłatwiej im wymienić potencjalnie zepsuty element na nowy niż bawić się w wyszukiwanie czasami naprawdę błahej usterki.

Mógłbyś nagrać filmik z dźwiękiem tej "padającej" ale jeszcze działającej sprężarki, przynajmniej inni wiedzieliby o jakie odgłosy chodzi.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Maja - 2016 - 09:16:25 »
Mógłbyś nagrać filmik z dźwiękiem tej "padającej" ale jeszcze działającej sprężarki, przynajmniej inni wiedzieliby o jakie odgłosy chodzi.
postaram sie :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Maja - 2016 - 11:03:56 »
@wojtas2555, w kontekście do tego o czym wiemy z nr VIN, może rzeczywiście z układu wyciekł olej a nikt z wymieniających chłodnicę od klimy nie pomyślał o tym aby to sprawdzić i uzupełnić brakująca ilość. Te dziwne dźwięki i zakwalifikowanie sprężarki do wymiany może być przyczyną wcześniejszego zaniedbania przez serwis w Szwajcarii.

Dla tego tak ważne jest aby co najmniej paru prawdziwych fachowców od klimatyzacji wypowiedziało swoje zdanie na temat tej dźwiękowej niepoprawności politycznej. Jedna czy dwie opinie od ogólnych mechaników nie przesądza sprawy o wymianie całej sprężarki.

Z mojego doświadczenia wynika, że sprężarka przed zatarciem się, nie wydawała żadnych niepokojących dźwięków tylko najzwyczajniej w świecie przestała w pewnym momencie działać. Ale to też wcale nie musi być żaden wyznacznik tego co dzieje się u ciebie.

Zapodaj na filmie ten dźwięk i może tutaj nasi koledzy wykryją sprawcę tej muzyki  :vwclubpolska:

Offline wojtas255

« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Maja - 2016 - 10:20:52 »
Siemka, no i problem sie rozwiazal :) oplacilo sie pojechac do emerytowanego pracownika serwisu VW/OOOO ktory teraz razem ze swoim synem a moim dobrym znajomym prowadzi wlasny serwis klimatyzacji aut :)
Jaktylko podjechalem pan sprawdzil sprzegielko , zdjal pasek klinowy sprawdzil kolo pasowe i stwierdzil ze wszystko ok :) t"A teraz sprawdzimy ile jest czynnika i oleju w ukladzie : noi okazalo sieze na wymagane 1050 gramow  bylo 350 g w ukladzie :) po ponownym nabiciu odpowiedniej ilosci czynnika i oleju kazal uruchomic silnik isprawdzil jakie cisnienie daje sprezarka podczas pracy . No i wszystko  hula jak na razie , i zniknal ten dziwny dzwiek :) Mam podjechac za jakies dwa tygodnie na sprawdzenie czy wszystko trybi :)

Przy okazji dowiedzialem sie ze w tylnym lewym nadkolu sa jakies ustrojstwa do drugiej strefy - podobno newralgiczny punkt klimatyzacji w uzywanych Sharanach. Bardzo czesto cos sie z tym dzieje i ludzie po prosyu nie naprawiaja tego .......  zobaczymy co bedzie za dwa tygodnie :)
pozdrawiam wszystkich :)

[gmod]Podkreślono błędy ortograficzne![/gmod]

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 14 - Maja - 2016 - 13:06:35 »
I wyszło na moje: wróżbitów klimatyzacyjnych należy omijać z daleka :D
Od początku domyślałem się, że to nie jest kończąca się sprężarka, tylko jakaś pierdółka.

Dziwi mnie tylko to, że mając tak mało czynnika w układzie i co za tym idzie bardzo małe ciśnienie, klimatyzacja włączała się i działała. Powinno odłączyć chyba układ i zapobiec zatarciu się sprężarki, przynajmniej tak kiedyś miałem w Sharanie jak była mała nieszczelność układu.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 14 - Maja - 2016 - 13:16:12 »
Ciśnienie jest takie samo czy jest w układzie 1000 g czy 300 gram. Inna jest ilość czynnika. Rozlaczy jedynie działanie układu jeśli będzie naprawdę mało czynnika. Nawet 50 g powoduje że kompresor będzie załączony i będzie cały czas mieli a chłodu nie zaznamy. Za dużo czynnka to będzie kompresor co chwile rozlaczac a już miałem raz ze było ponad 2 kilo w zafirze b. Problem tu jest taki ze ubytki są znaczne no chyba ze nikt tam nie zaglądał od conajmniej 5 lat a nawet i dłużej.  Przy sprawnej klimatyzacji to nawet po 5 latach powinno ładnie chłodzić.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #19 dnia: 14 - Maja - 2016 - 14:14:23 »
A ja czytając całą wypowiedź (ze zrozumieniem ).Auto trafiło do fachowca od klim .Jak na jego ucho agregat pewnie rzęził jakby umierał sprawdził pewnie ile jest czynnika i dał diagnozę że agregat ma dość współpracy (o ilości oleju nawet nie pomyślał) .Drugi fachman od klim był bardziej kumaty posłuchał i też mu nie pasował dźwięk pracującego agregatu.Ale jemu przynajmniej się chciało (z tego co mówi autor tematu)zdjąć pasek by sprawdzić czy dźwięk nie dochodzi z umierającego łożyska .Jeśli stwierdził że łożysko jest ok.pewnie błysnął formą że może jest zbyt mało oleju w układzie (bo zbyt mała ilość czynnika nie będzie powodować dziwnych dźwięków )A jak podłączył pod maszynerię odciągnął całość i zalał tyle co powinno być .I w efekcie końcowym wszystko działa jak powinno .Który z dwóch fachowców od klimy okazał się fachowcem a który nie to chyba jasne .A stwierdzenie żeby podjechać do niego za jakiś czas jest pewnie poparte właśnie czy układ jest szczelny czy nie .Jeśli przy kolejnej wizycie u niego po sprawdzeniu ciśnienia okaże się że ubyło go znacznie wtedy podejmie odpowiednie kroki by usunąć usterkę a jeśli będzie ok. to utwierdzi tylko przypuszczenie fachowca nr 2 że przed nim przy klimie dłubali partacze .

Offline wojtas255

« Odpowiedź #20 dnia: 14 - Maja - 2016 - 15:24:32 »
@wesol
to ze oleju niesprawdze to wiem - czytalem dyskusje:)
co do fachowców : niestety , mieszkam w takim miescie że ze świeca szukać dobrego fachmana a ja niestety nie mialem tego szczescia ksztalcic sie w kierunku mechaniki samochodowej i pracowac przy autach .... stąd moja obecnosc na forum :) 
co do preparatu to po prostu nie mialem pojecia o nim
A to ze zostalem , jak piszesz "nabity w butelke...." no coz , jak wspomnialem powyzej , nie znam sie az tak dobrze na samochodach jak niektórzy na forum i mechanicy w moich okolicach korzystaja z tego ... :)
to tyle do tego co napisał niejaki wesol ... :)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 14 - Maja - 2016 - 16:22:09 »
Gulasz poraź ostatni ci tłumacze ze nie ma opcji odciagniecia czy sprawdzenia ile jest oleju. Nie pracowałeś na sprzętami do klimatu to porostu tego nie rozumiesz. Jak ci mowie ze robiłem to dziesiątki razy to wiem co mówię.  Nie ma możliwości by sprawdzić czy to kompresor ma mało oleju bez jego rozebrana. Poza tym pamiętaj ze czysto teoretycznie olej może być ale w parowniku czy skraplacz a kompresor może mieć śladowe ilości bo np ktoś zapodaj w rurki olej a kompresor suchy wstawił.  Oleju nie może być za dużo ani za mało.  Pojmij to wreszcie ze zapodasz zamiast 135ml powiedzmy 220ml i kompresor będzie chodził tak ciężko zecszkoda gadać.
A słychać odgłosy właśnie jak jest mało czynnika bo kompresor mieli jakby powietrze bo nie ma co sprężac.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #22 dnia: 14 - Maja - 2016 - 16:27:18 »
Panowie dajcie wreszcie spokoj z tymi przepychankoami slownymi :)
Kazdy ma po trosze racji :) jak to zawsze bywa :)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 14 - Maja - 2016 - 18:11:59 »
Ale co tu mieć troszkę racji jak robiłem to w pracy wiele razy. Proszę mi pokazać jak można odciągnąć olej z całego układu jak nie ma takiej fizycznej możliwości. Zalać olejem tez trzeba nie w jednym miejscu tylko trochę tu trochę tam. Gdybym tego nie robił to bym nie mówił. Jak myślicie aso tez naprawia klimy czy nie skoro auta przyjeżdżają prawie nowe na gwarancji to kto ma to robić jak nie aso.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #24 dnia: 14 - Maja - 2016 - 18:46:50 »