1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Sharan
Sharan I
KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
[
3
]
Do dołu
Autor
Wątek: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy (Przeczytany 20699 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
raventes
clubmen
VW: Sharan I 1FL
Silnik: 1.9 TDI
Kod: ASZ
Napęd: FWD
Rej: WOS
Odp: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
«
Odpowiedź #50 dnia:
06 - Lutego - 2018 - 07:54:45 »
Miałem taki sam przypadek. Winę za to ponosił czynnik chłodzący, tzn jego zbyt mała ilość. Po dobiciu czynnika do wartości jaka powinna być problem zniknął.
Sharan4x4
:: TrendLine
Silnik: 1.9 TDI PD
Napęd: 4x4
«
Odpowiedź #51 dnia:
13 - Lutego - 2018 - 23:05:19 »
Witam,rozebralem panel climatronica,wyczyscilem wentylatorek,fakt było trochę kurzu,auto wrocilo na warsztat,podlaczyli kompa,i zero problemu,auto nie pokazuje żeby miał problem z climatronikiem,norwescy mechanicy stwierdzili ze może być za mało czynnika/gazu w układzie i dlatego mruga,zamowilem wizyte ale dopiero na 23.02 bo akurat był wolny termin.Zobacze czy po nabiciu nowym czynnikiem/gazem przestanie mrugac.ps.biorac drucik,i naciskając oba zaworki od klimy,ewidentnie syczy gas pod ciśnieniem.Pozdro.
Dodano: 06 - Marca - 2018 - 14:37:34
Witam kolegów, a wiec jak pisał kolega raventes, był brak czynnika chłodzącego, zmieniony osuszacz plus nabita klima nowym czynnikiem i problem znikł,
Sharan4x4
«
Odpowiedź #52 dnia:
09 - Lipca - 2018 - 18:42:34 »
Witam kolego, mam pytanie dot klimatyzacji, klima nabita a z kratki leci nie zimne powietrze, mimo ze dam LO, wg.termometru min temp.z kratki to 21st, może ktoś z was miał kiedyś podobny problem, może podpowiecie który bezpiecznik i przekaźnik odpowiada za klime, a może temp. 21st jest to normalne, bo mam tez Honde i po włączeniu klimy termometr pokazuje 9st.
Pozdrawiam Marek.
andrew7800
Clubowicz
VW: Sharan I 2FL
Model: Minivan
Silnik: 2.0 TDI-PD
Kod: BRT
Moc: 140 KM
Skrzynia: MT
Rej: BKL
«
Odpowiedź #53 dnia:
10 - Lipca - 2018 - 00:54:44 »
Klimatyzacja nabita a czy działa sprężarka? Jeśli tak to delikatnie dotknij na pracującym silniku rurkę pomiędzy filtrem powietrza a przednią lampą oraz rurkę z zaworkiem po stronie kierowcy przy pasie przednim. Jedna powinna być zimna a druga gorąca. To oznacza ze układ klimatyzacji chłodzi.
Jeżeli dotykając rurki stwierdzisz że obie są ciepłe lub letnie to klimatyzacja nie działa prawidłowo lub wcale.
To tak na początek.
Sharan4x4
«
Odpowiedź #54 dnia:
11 - Lipca - 2018 - 19:08:33 »
Witaj napisze tak,rurki obie maja taka sama temperaturę,raczej zimne sa obie,kompresor się zalacza,wentylator tez,kompresor nie wydaje zadnych niepokojących dzwiekow,chodzi cicho,a jednak klima nie chlodzi,gas jest ,sprawdzone,i teraz czy zatkany osuszacz może być?czy może jednak cos innego?nie mam zielonego pojęcia,czeka mnie już nie długo trasa 2700km,i jak trafie upaly może być ciężko,nadmienie ze jak wlacze LO,to z nawiewow leci dziś sprawdziłem 18st,ani mniej ani więcej,wiec może cos przytkane jest,tu robic nic nie bede,w Polsce podjade do klima servis niech zobaczą dlaczego nie działa.Pozdro Marek.
andrew7800
Clubowicz
VW: Sharan I 2FL
Model: Minivan
Silnik: 2.0 TDI-PD
Kod: BRT
Rej: BKL
«
Odpowiedź #55 dnia:
12 - Lipca - 2018 - 00:58:29 »
prawdopodobnie niedrożność w układzie. Podejrzewam że trzeba wymienić wkład w osuszaczu. Znajdziesz to przy chłodnicy po stronie pasażera. Oczywiście trzeba spuścić czynnik z układu więc potrzebny serwis klimatyzacji.
Gulasz
-baned-
Marka: Mercedes
Silnik: 1.9 M-TDI
Moc: 75 KM
Rej: GD
«
Odpowiedź #56 dnia:
12 - Lipca - 2018 - 07:34:55 »
Jeśli obydwa przewody od agregatu mają taką samą temperaturę sugerowałoby to że z nim może być problem .Najprościej sprawdzić to na zgaszonym silniku próbując przekręcić za kółko które jest przyciągane przez elektromagnes (najbardziej wysunięte na zewnątrz ) .Powinno stawiać opór przy obracaniu ręką z wyczuwalnym obrotem "flaków "wnętrza agregatu .Jeśli obraca się lekko ,bez oporów może świadczyć o uszkodzeniu agregatu .Przy problemie z drożnością układu (np.zapchany osuszacz ,przygnieciony któryś z węży /rur czy problem z zaworem rozprężnym )po włączeniu przynajmniej przez chwilę klima powinna zadziałać prawidłowo a przynajmniej różnica temperatur na przewodach zasilających powinna być wyczuwalna .
Opisana usterka jak dla mnie bardziej pasuje do problemu z agregatem .
Sharan4x4
«
Odpowiedź #57 dnia:
31 - Lipca - 2018 - 18:04:47 »
Witam,dzis po dluzszej jeździe po otwarciu maski,rurka patrząc od przodu auta lewa była zimna a rurka prawa goraca,a mimo wszystko brak chłodnego powietrza z kratek,czy winny jest zatkany osuszacz?jakies sugestie,w czwartek ruszam do kraju i już się ciesze z ciepełka w aucie hihihi
Zwierzak118
Rej: WP
«
Odpowiedź #58 dnia:
11 - Czerwca - 2019 - 09:46:16 »
Cześć
Szanowni, w moim niedawno kupionym Sharanie pojawił się pewien problem.
Oddałem do mechanika, żeby zrobił niesprawna klimatyzację. Na samym początku po wpuszczeniu kontrastu okazało się że jest nieszczelność na chłodnicy, została wymieniona na nowa. Koszty jednak wzrosły gdyż okazało się że przewód jest nieszczelny który znajduje się w zakolu. Po sprawdzeniu i wyeliminowaniu powyższych usterek - układ stał się szczelny. Już się cieszyłem że na weekend będę śmigał z klimą a tutaj okazało się że wariuje klima na zegarach chwilę zegary pokazywały że klimatyzacja działa poprawnie następnie na jednym i drugim zegarze 6 barów i koniec chłodzenia - a więc zawór sprężarki i zawór rozprężny.
Po tej czynności nic się nie zmieniło... A więc wymiana sprężarki.
Wymianie już prawie wszystko co można wymienić - klima jest szczelna, ale nie chłodzi. Co tym razem się dzieje ? Po odpaleniu silnika załącza się sprężarka - leci chłodne powietrze - jeżeli wyjadę i zrobię 5- 10 km to klima działa co raz słabiej aż w końcu w ogóle nie chłodzi.
Była podpięta pod komputer błędów na czujnikach nie wykryto.
Mechanik zachował się ok, stwierdził że to sprawa nie kasy a honoru i musi to zrobić.
Chwilowo zabrałem auto bo było mi potrzebne - mam znowu podjechać do niego.
Teraz tak - rozmawiałem z kolegą, który stwierdził że jak miał mało płynu chłodniczego to mu klimę komputer wyłączał.
Drugi kolega stwierdził że dużym problemem są słabe bądź wadliwe czujniki klimatyzacji - i chociaż ich nie widać na kompie że są uszkodzone to w rzeczywistości warto kupić jakiś dobry droższy.
I trzecia ostatnia rzecz jest coś w układzie przypchane ...
Szanowni jeżeli ktoś się spotkał z podobnym problemem bardzo proszę o rade.
Aha zauważyłem że strasznie grzeje mi się przewód od alternatora - kiedy otworzyłem puszkę z bezpiecznikami przy akumulatorze zauważyłem że delikatnie jest przyjazna puszka- poczytałem zamówiłem oryginał z ASO i zaraz będę wymieniał.
Końcówki również kupię nowe. .
Zwierzak118
Rej: WP
«
Odpowiedź #59 dnia:
13 - Czerwca - 2019 - 14:32:03 »
Wymieniłem puszkę z bezpiecznikami - tymi przy akumulatorze. Dodatkowo dolalem płynu chłodniczego gdyż był na MINIMUM. Pojechałem zatankować samochód zrobiłem około 30km. Klima cały czas fajnie chłodzi. Mam nadzieję że wyeliminowałem opisaną usterkę. Również zauważyłem że po wymianie puszki nie grzeje się przewód od alternatora. ????
K9Darek
:: ComfortLine
Moc: ?? KM
«
Odpowiedź #60 dnia:
13 - Lipca - 2019 - 11:23:27 »
Super że udało się nie takim strasznym kosztem ożywić klimę. U mnie padła cewka kompresora klimatyzacji. Błedów nie było oczywiście bo to nie ta technologia, a tylko od 2 lat migał panel sterowania - nawet gdy klima działała. A co do puszki to pewnie gdzieś było osłabienie przewodu albo zawęglenie i opór był duzy.
shinpu
Wersja: Comfortline
Silnik: 1.8T
Kod: AWC
Moc: 150 KM
Rej: SL
«
Odpowiedź #61 dnia:
12 - Grudnia - 2019 - 20:24:51 »
Witam , ja mam pytanie Sharan kupiony raptem 2 dni temu, jednego nie sprawdziliśmy bo nie wiedzieliśmy jak się do tego zabrać. Mianowicie klimatyzacja przy -4 trudno ja sprawdzić w komisie. Climatronic cały działa w sensie grzania , ma ktoś pomysł jak sprawdzić klimatyzacje w domowych warunkach?
pretor
administrator
VW: Tiguan I
Model: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Kod: CBAB
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
«
Odpowiedź #62 dnia:
13 - Grudnia - 2019 - 00:19:02 »
W ten weekend ma być po 10 st w plusie, więc powinieneś słyszeć włączającą się sprężarkę klimy, o ile jest sprawna a w układzie jest gaz.
pretor @tapatalk
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
Strony:
1
2
[
3
]
Do góry
« poprzedni
następny »