Autor Wątek: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy  (Przeczytany 20698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RM
Odp: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 - Maja - 2016 - 19:48:48 »
Ale co tu mieć troszkę racji jak robiłem to w pracy wiele razy. Proszę mi pokazać jak można odciągnąć olej z całego układu jak nie ma takiej fizycznej możliwości. Zalać olejem tez trzeba nie w jednym miejscu tylko trochę tu trochę tam. Gdybym tego nie robił to bym nie mówił. Jak myślicie aso tez naprawia klimy czy nie skoro auta przyjeżdżają prawie nowe na gwarancji to kto ma to robić jak nie aso.
Alez wesol easy, wyluzuj się chłopie :)
wiadomo ze calego oleju nie odciagniesz z ukladu zeby nie wiem co - zawsze zostanie jakas ilosc :) Z tego co wiem to przy wymianie czynnika na nowy ( odciagniecie i wsztsrykniecie nowej dawki ) maszyna odciaga z ukladu co najwyzej 10-15% oleju - reszta zostaje w rurkach i wszedzie tam gdzie sobie plynie :)
Poprawcie nie jesli sie myle :)

1.8T Sharik :)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #26 dnia: 14 - Maja - 2016 - 20:11:47 »
No żeby te 10% choć odciaglo to by było dobrze. Zazwyczaj odciaglo ze 8 do 10 ml. Ile nasz w układzie oleju?  W dwu-strefowej 240 ml to nie ma nawet 5%. To jest odciagane mimowolnie czy tu chcesz czy nie chcesz bo maszyna odciaga czynnik czyli gaz a ze idzie z oparach tez i olej to cóż nie masz wyboru. Nowe maszyny juz z automatu dają tyle oleju ile odessaly i tylko podpinajac maszynę wpierw sprawdzasz z naklejki na pasie przednim ile czyniła do twojego auta wchodzi i masz to wklepać w ustawienia maszyny jeszcze przed tym jak zacznie nawet odciagac. Tyle sobie możesz pogrzebać przy klimie.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #27 dnia: 14 - Maja - 2016 - 21:08:52 »
@Wesol
a powiedz mi  czemu raz sa dwa zawory a raz jeden do podpinania maszyny do klimy ?
U mnie w mojej Audiczce jest tylko jeden zawor i raz jak pojechalem to taki oszolom byl, ze za bardzo nie wiedzail co zrobic :) bo tak : z maszyny mu wychodza dwa weze a w aucie ma jedno miejsce do podpiecia :)
Szybciej od niego wyjechalem niz przyjechalem :)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 14 - Maja - 2016 - 21:31:59 »
Zawsze są dwa. Nie ma opcji by był tylko jeden. Czasami jest schowany gdzieś za lampa za atrapa itp. Są dwa bo jeden jest na przewodzie niskiego ciśnienia a drugi na wysokiego ciśnienia.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #29 dnia: 15 - Maja - 2016 - 13:38:38 »
No Wesol , przeciez auto mam 8 lat i zawsze jak nabijalem klime tylko jeden podlaczali .... sugerujesz ze przez 8 lat , jak to ujales wczesniej, "nabijali mnie w butelke " ( czy raczej  w klime ? :)))))

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 15 - Maja - 2016 - 15:19:37 »
Muszą być dwa. Nie wiem do kogo jeździsz i jakie są jego kwalifikacje. Owszem coś tam się da zrobić i na jednym wezu ale pewnie nie da się zapodać całej ilości.  Trzeba wpierw wytworzyć w układzie próżnie by można było zapodać czynnik.

Offline Krzys683

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #31 dnia: 23 - Czerwca - 2016 - 08:59:05 »
Witam,
Mam problem z klimatyzacja w Sharanie 1.9 TDI 130 KM ASZ.
Klima załącza się ale wentylator ma bardzo wolne obroty, rurka zasilająca jest w temperaturze powietrza, za to powrotu jest bardzo gorąca nie idzie jej dotknąć.
Czy to może być wina jakiegoś czujnika albo przytkanego układu?  Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #32 dnia: 23 - Czerwca - 2016 - 20:43:35 »
Cokolwiek by nie było uszkodzone i tak jak nie dysponujesz sprzętem nie jesteś w stanie zbytnio samemu podłubać w układzie klimatyzacji .Co byś nie kombinował to i tak skończy się wizytą u fachmana od klim .Nie wiele zaoszczędzisz jeśli samemu będziesz dłubał.A dalsze mordowanie niesprawnego układu może tylko podnieść koszta naprawy .
Trochę skromny dałeś opis usterki i ciężko wywróżyć z fusów .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #33 dnia: 23 - Czerwca - 2016 - 22:12:22 »
Podjedź do fachowca od klim i podepnij auto pod maszynę. Sprawdź czy jest odpowiednia ilość czynnika oraz czy odpowiednie ciśnienia pokazuje na zegarach przy włączonej klimie na pracującym silniku. Może być kilka usterek jedna z nich to niedrożny układ lub źle pracujący zawór rozprężny.

Offline markus85

• Rej: LUB
« Odpowiedź #34 dnia: 03 - Czerwca - 2017 - 09:45:23 »
Witam,  strzelił mi przewód od klimy a dokładnie ten który idzie z prawej strony w okolicach nadkola, leci sobie w górę i znika gdzieś w okolicach podstawy filtra, tyle że sam demontaż filtra nie pomoże, jest tam jeszcze plastikowa osłona w okolicach podłużnicy i jest częścią pasa przedniego.

Pytanie jak się zabrać za wymianę aby się nie narobić i nie rozbierać pół auta.
Konieczny jest demontaż zderzaka?
Umówiłem się z gościem od klimy ale ma taki ruch że nie wiem kiedy mnie wciśnie na wymianę, szybciej bym może to sam wymienił.
Dokładnie chodzi o przewód 7M3 820 720 C.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

Offline wojtas255

« Odpowiedź #35 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 16:43:38 »
Witam.
Czy do mojego auta podejdzie sprężarka z silnika APT 1.8 20V z Passata? Obawiam się że nie ale wole się upewnić. :)

Offline Sharan4x4

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 23 - Grudnia - 2017 - 08:39:49 »
Witam pytanko, jak ustawić nadmuch z kratek wentylacyjnych w suficie, próbowałem ale jakoś nie wychodzi, albo tak słabo dmucha że jest to praktycznie niewyczuwalne.
Pozdro. :o

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #37 dnia: 23 - Grudnia - 2017 - 16:29:42 »
Co prawda mam Sharana bez nawiewów z sufitu ale z tego co się orientuję, to z tych kratek powinno lecieć chyba tylko zimne powietrze przy włączonej klimatyzacji. Jeżeli masz sprawnego Climatronica i nabitą instalację, to spróbuj uruchomić klimatyzację i sprawdź czy z nawiewów sufitowych będzie dmuchać zimnym powietrzem. Na dworze jest dosyć wysoka temperatura, więc klima powinna wystartować.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 23 - Grudnia - 2017 - 17:44:42 »
Tak @pretor ma rację.
Z górnych kratek w podsufitce jak pracuje klima leci chłodne powietrze a ciepłe daje z przedniego kokpitu i tył na dole z lewego boczku.

Offline Sharan4x4

« Odpowiedź #39 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 08:54:43 »
Dziękuję za informacje, ale będę musiał poczekać do maja,bo tu gdzie mieszkam zima ostra jest, temp. na minusie są.
Jeszcze raz dziękuję i Wesołych Świąt :kolejka:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #40 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 09:39:18 »
W zimie wskazane jest aby co jakiś czas, włączać klimę, nie tylko po to aby odparować szyby ale przede wszystkim rozprowadzić olej wewnątrz sprężarki i zapobiec suchemu startowi na wiosnę przy pierwszym rozruchu klimy. W układzie klimatyzacji jest nie tylko gaz ale też olej, który w nieużywanej instalacji spływa w najniższy punkt i po dłuższym zastoju (okres zimowy to co zazwyczaj 6-7-miesięcy w roku), uruchamiając klimę narażamy sprężarkę na suchy start i na zatarcie.

W kresie zimowym można odwiedzić podziemny garaż w którejś z galerii handlowych i spróbować uruchomić klimę na chwilę.
Warto o tym pamiętać ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #41 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 10:35:57 »
Klima włączy się nawet przy -30 stopniach - wystarczy włączyć nawiew na szybę.
Ustaw temperaturę tylnej części na LO i z nawiewów w podsufitce powinno iść chłodne powietrze.

red@tapatalk

Offline kasik77

• clubmen
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
« Odpowiedź #42 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 20:40:05 »
Należało by sprawdzić mocowania

Offline wojtas255

« Odpowiedź #43 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 08:40:34 »
tak tez bede musial zrobic :) tyle ze na razie pogoda nie sprzyja , garaz mam nie ogrzewany i łapki moga zmarznac :)

Offline Sharan4x4

« Odpowiedź #44 dnia: 03 - Stycznia - 2018 - 08:05:18 »
Faktycznie po ustawieniu ogrzewania na LO,z nawiewow w dachu wieje zimne powietrze.Dzieki.

Offline Sharan4x4

« Odpowiedź #45 dnia: 02 - Lutego - 2018 - 16:46:41 »
Witam kolegow i pytanko. Dzis rano po odpaleniu auta caly wyświetlacz climatronica mruga wszystkimi funkcjami,to trwa jakies 5/7sekund,i potem wszystko wraca do normy,stalo to Mi się pierwszy raz,moze ktorys z kolegow miał podobny problem i wie jak to naprawić,ewentualnie może wiecie jak zrestartować climatronic?Pozdro Marek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #46 dnia: 02 - Lutego - 2018 - 20:41:10 »
Podłącz komputer i sprawdź błędy w klimatroniku. W tym aucie inaczej się nie da. Mogę podpowiedzieć tylko tyle ze zwykle jak miga klimatronik po przekręceniu kluczyka w stacyjce na zapłon to jest brak czynnika chłodzącego w układzie bądź jest go za mało.

Offline Darecki84

• Rej: WSK
« Odpowiedź #47 dnia: 03 - Lutego - 2018 - 07:16:17 »
Nie zgodzę się ze brak czynnika. W moim po zakupie też  panel klimatronica migał i popierając się wiedza z jakiegoś forum stawiałem na czynnik okazało się być ok. Przy podłączeniu kompa wyszło ze winny jest czujnik ciśnienia A dokładniej brak kontaktu za kostce przyłączeniowej. Ale morze byc ruwnierz zacienta klapa obiegu.

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Offline Sharan4x4

« Odpowiedź #48 dnia: 03 - Lutego - 2018 - 10:59:58 »
Wyczytalem żeby zdjąć panel climatronika i przeczyscic wentylatorek który znajduje się w nim,czasami się zabrudzi,albo stanie od kurzu.
Przeczytane na www.volkswagen.com.pl. Zdemontuje, rozbiore, wyczyszcze i dam znac czy pomoglo. Pozdro

Dodano: 03 - Luty - 2018 - 16:34:38
Szukałem w necie - jak przeprowadzić diagnostykę Climatronic w Sharanie, tak jak to się robi np.w Passacie B5, ale niestety nigdzie nic nie ma, może Sharan takiej możliwości nie ma ?
Zaraz jadę wymontować climatronic, zrobię parę fotek, wrzutka potem będzie, zobaczę czy to pomoże.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #49 dnia: 05 - Lutego - 2018 - 22:29:39 »
Bez podpięcia do komputera bardzo słabo widzę trafną diagnozę i jeszcze słabiej fakt nie migania panelu climatronica.
Miganie wszystkiego na panelu climatronica wskazuje na fakt że sterownik wykrył błąd. Jest oczywiście  możliwość sprawdzenia błędu na podstawie ilości mignięć ale nigdzie nie spotkałem się z opisem błędów z ilosciami mignięć.
Skoro sterownik zanotował błąd to jest cos nie tak - może i akurat w sharanie bardzo często zdarza się brak czynnika w układzie klimatyzacji ale równie dobrze może być zacięta któraś klapa lub coś w kablotece. Ciekawostką jest fakt że nawet po naprawie usterki panel dalej miga i dopiero wykasowanie błędu powoduje przestanie migania panelu.
W sharanie kombinacją klawiszy na panelu można tylko jednostki temperatury zmienić - żadne golfowe czy passatowe triki nie działają - diagnostyka i testy tylko komputerem lub skanerem diagnostycznym.
Jeśli chodzi o panel climatronica i wentylatorek to tak szczerze wątpię żeby to była przyczyna usterki - zacznij od diagnostyki.

red@tapatalk

Tagi wątku: